Του Χρήστου Δημητριάδη
Η αρχή έγινε με τα αυξητικά ευρήματα που υπάρχουν στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, αυξητική παραμένει η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα στη Θεσσαλονίκη και στις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή, της Δευτέρας 25/10 και της Τρίτης 26/10 είναι:
- Οριακά σταθερή (+6%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 23/10 και της Κυριακής 24/10.
- Αυξημένη (+43%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 18/10 και Τρίτης 19/10.
Όσοι κινηθήκαμε από την προηγούμενη Τρίτη μέχρι και την Κυριακή σε μέρη που διατηρούν σπίτια, Θεσαλονικείς, διαπιστώσαμε πως χιλιάδες βρέθηκαν στην περιοχή μας για να περάσουν όλες τις αργίες της προηγούμενης εβδομάδας. Άλλοι πήγαν στα σουπερ μάρκετ, άλλοι στις ταβέρνες και ως ανεμβολίαστοι κάθισαν έξω λόγω του καλού καιρού, άλλοι πήγαν στις παρελάσεις. Η αλήθεια είναι ότι και εκεί διαπιστώθηκε συνωστισμός και ίσως θα έπρεπε οι Δημοτικές αρχές να πάρουν απόφαση σε συνεργασία με την αντιπεριφέρεια για καθαρά προληπτικούς λόγους, να μην τις πραγματοποιήσουν.
Μπορεί η Χαλκιδική σε σχέση με άλλες περιοχές να διατηρεί χαμηλά τα κρούσματα, αλλά το γεγονός τα ποσοστά εμβολιασμού δεν περπατούν σε συνάρτηση με το γεγονός ότι στις αργίες γέμισε η Χαλκιδική με Θεσσαλονικείς, αποτελεί ένα εκρηκτικό μείγμα που ελπίζουμε όλοι να μην το πληρώσουμε.
Η θεσσαλονίκη σήμερα αποτελεί ωρολογιακή βόμβα που θα σκάσει από στιγμή σε στιγμή. Αναφορικά με τις καταγραφές, η μεθοδολογία αποτίμησης του κοροναϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού, με βάση 24 παράγοντες που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.
Οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη έχουν φτάσει σε πληρότητα 98% στην πόλη, ενώ αντίστοιχη κατάσταση υπάρχει και στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα. Η προσοχή το αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να είναι μεγάλη καθώς με τον Ιό δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμη καθώς μέχρι τον Μάιο θα έχουμε δυο ακόμη κύματα ενώ είναι πολύ πιθανό να έχουμε και έκτο το Φθινόπωρο του 2022…