+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήΚοινωνίαΣτρατιωτική θητεία :Από πότε θα ισχύσει και ποιους αφορά η σχεδιαζόμενη αύξηση

Στρατιωτική θητεία :Από πότε θα ισχύσει και ποιους αφορά η σχεδιαζόμενη αύξηση

Δημοσιευτηκε στις

spot_img

Υπάρχει μια προϊστορία στην αύξηση της θητείας. Παρά το γεγονός ότι τα Γενικά Επιτελεία στις εισηγήσεις τους ήταν πάντοτε υπέρ της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες, το 2007, χωρίς να υπάρχει καμία προετοιμασία, ανακοινώθηκε… τηλεοπτικώς η μείωση της θητείας κατά τρεις μήνες, αφήνοντας τους πάντες (ακόμα και τα Επιτελεία) έκπληκτα.

Μάλιστα η ανακοίνωση για μείωση της θητείας σε εννέα μήνες για τον Στρατό Ξηράς έγινε αρμοδίως σε μια πρωινή εκπομπή που ασχολείτο κυρίως με… γυναικεία θέματα.

Οι προσλήψεις που δεν έγιναν

Ήταν και προεκλογική περίοδος και έτσι πέρασε εύκολα η μείωση της θητείας, χωρίς κανένα κόμμα να αντιδράσει. Και τούτο γιατί ο αρμόδιος υπουργός είχε πει ότι μειώνει τη θητεία σε εννέα μήνες με την προϋπόθεση ότι κάθε χρόνο θα προσλαμβάνονταν 2.000 επαγγελματίες στρατιώτες. Προσλήψεις όμως γίνονταν με το σταγονόμετρο. Αργότερα ήρθαν και τα μνημόνια και οι προσλήψεις δεν έγιναν. 

Τα επιτελεία από τότε δεν έπαψαν να ζητούν όχι μόνον αύξηση της θητείας, αλλά και υποχρεωτική στράτευση στα 18 ακόμα και εθελοντικό σώμα γυναικών. Το 2013 το θέμα ήρθε στη Βουλή και παρά τις αντιρρήσεις που είχαν οι νεολαίες των κομμάτων, σημειώθηκε πλειοψηφία για την αύξηση της θητείας στους 12 μήνες.

Μάλιστα ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν η θητεία να αυξηθεί στους… 18 μήνες, με επιτελείς στο Πεντάγωνο να διερωτώνται εάν οι συγκεκριμένοι βουλευτές είχαν πληροφορίες για επικείμενο πόλεμο, και θέλουν τον διπλασιασμό του χρόνου της θητείας.

Και φθάνουμε στον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ είχε προαναγγείλει αλλαγές στη στρατιωτική θητεία λέγοντας πως η κυβέρνηση εξετάζει την υποχρεωτική στράτευση στα 18. Αλλά δεν είχαν τότε διευκρινιστεί πώς και πότε θα γίνει η αύξηση της θητείας.

Από πότε θα ισχύσει και ποιους αφορά η αύξηση της θητείας

Μιλώντας προχθές στους δημοσιογράφους από τη Θάσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος (είχε συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό στον Έβρο), τόνισε ότι θα ενισχυθεί η άμυνα της χώρας τόσο με προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών και με την αύξηση των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών, όσο και με την έλευση περισσότερων στρατεύσιμων στο πλαίσιο της αύξησης της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες «η οποία θα γίνει», όπως είπε «σύντομα».

Το πόσο σύντομα ακόμα εξετάζεται:

Ορισμένοι επιμένουν ότι η αύξηση της θητείας θα ισχύσει από τον Ιανουάριο. Αλλοι ότι θα ισχύει από τον Μάρτιο και άλλοι από την επόμενη ΕΣΣΟ (πράγμα απίθανο).

Εκείνο που έχει σημασία είναι ποιους θα αφορά η αύξηση της θητείας;

Ορισμένοι πάλι λένε ότι όσοι υπηρετούν στα σύνορα ή γενικά σε παραμεθόριες περιοχές θα υπηρετούν τη μειωμένη θητεία των 9 μηνών. Αλλά και εδώ υπάρχει μια μικρολεπτομέρεια. Οι Εβρίτες κληρωτοί για παράδειγμα που υπηρετούν στον τόπο καταγωγής τους θα λογαριάζονται ότι υπηρετούν στα σύνορα και θα έχουν μειωμένη θητεία.

Τέλος, άλλοι αναφέρουν ότι το 12μηνο θητείας θα πρέπει να ισχύσει σε όλους στον Στρατό Ξηράς, χωρίς εξαιρέσεις… Αύξηση της θητείας θα γίνει, όπως υποσχέθηκε και ο πρωθυπουργός και τούτες τις ημέρες τα επιτελεία εξετάζουν τον χρόνο που θα καλέσουν τους κληρωτούς του Στρατού Ξηράς να υπηρετήσουν 12 μήνες, όπως υπηρετούν οι κληρωτοί στην Πολεμική Αεροπορία και στο Πολεμικό Ναυτικό.

Προσφατα αρθρα

Άνθρακες ο θυσαυρός στον Δήμο Αλμωπίας…

Πολύ είναι η "πολιτική σκόνη " που σηκώθηκε στην Αλμωπία, εξαιτίας της εμπλοκής της...

Πρόστιμο…

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1.250€, στις 5 Ιουνίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ....

Στην τελική φάση οι προετοιμασίες για την υποδοχή του ήρωα Κων/νου Τσιτιρίδη στην γενέτειρά του την Κρύα Βρύση!

Σύσκεψη με θέμα την υποδοχή των λειψάνων του ήρωα της ΕΛ.ΔΥ.Κ., Κωνσταντίνου Τσιτιρίδη στην...

Συνεδριάζει η Δημοτική επιτροπή του Δήμου Αλμωπίας

Καλείστε να συμμετέχετε στην τακτική δια ζώσης συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής η οποία θα...

Παρομοια αρθρα

Άνθρακες ο θυσαυρός στον Δήμο Αλμωπίας…

Πολύ είναι η "πολιτική σκόνη " που σηκώθηκε στην Αλμωπία, εξαιτίας της εμπλοκής της...

Πρόστιμο…

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1.250€, στις 5 Ιουνίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ....

Στην τελική φάση οι προετοιμασίες για την υποδοχή του ήρωα Κων/νου Τσιτιρίδη στην γενέτειρά του την Κρύα Βρύση!

Σύσκεψη με θέμα την υποδοχή των λειψάνων του ήρωα της ΕΛ.ΔΥ.Κ., Κωνσταντίνου Τσιτιρίδη στην...