+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήΟικονομία & ΑγροτικάΑγροτικάΠώς θα αποζημιωθούν τα βερίκοκα της Χαλκιδικής που επλήγησαν από τον παγετό 

Πώς θα αποζημιωθούν τα βερίκοκα της Χαλκιδικής που επλήγησαν από τον παγετό 

Δημοσιευτηκε στις

spot_img

Την δέσμευση ότι θα καταβληθεί προκαταβολή 40% για τον παγετό της άνοιξης στους πληγέντες παραγωγούς, μέχρι τα τέλη Ιουλίου, επανέλαβε η Αραμπατζή από τη Βουλη

Την πληρωμή προκαταβολής 40% για ζημιές καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ προς τους πληγέντες από τον παγετό της άνοιξης 2021 αγρότες μέχρι τα τέλη Ιουλίου και την κάλυψη  των ζημιών στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας ανέδειξε – επαναλαμβάνοντας τις δεσμεύσεις του ΥπΑΑΤ – η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή, απαντώντας σε σχετικές Επίκαιρες Ερωτήσεις στη Βουλή.

«Όχι μόνο έχει ενεργοποιηθεί ο ΕΛΓΑ, αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τηρώντας όπως πάντα τις δεσμεύσεις του, κινητοποιεί μηχανισμούς, έτσι ώστε και να επισπευστούν οι συνήθεις διαδικασίες του ΕΛΓΑ αλλά και να δοθεί και προκαταβολή συνολικού ποσού 155 εκ. ευρώ στους πληγέντες μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2021», τόνισε η Υφυπουργός υπενθυμίζοντας πως είναι η δεύτερη φορά –με πρώτη τις καταστροφές από τον «Ιανό»-, που δίνεται προκαταβολή από τον ΕΛΓΑ, γεγονός  που είχε να συμβεί από το 2003.

Επίσης παραπέμποντας στις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιου Λιβανού, διευκρίνισε ότι με σχετικές νομοθετικές διατάξεις, που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή, θα ενταχθούν στις ασφαλιστικά καλυπτόμενες ζημιές και οι όψιμες ποικιλίες δενδροκαλλιεργειών (βυσσινιές, κερασιές, μηλιές), οι οποίες βρίσκονταν στο προανθικό στάδιο και επλήγησαν από τον παγετό. Όπως τόνισε και για τις ποικιλίες αυτές θα υπάρξει προκαταβολή της τάξης του 40% επί των εκτιμηθεισών ζημιών.

Η κ. Αραμπατζή διευκρίνισε πως η προκαταβολή θα δοθεί στον ΕΛΓΑ μέσω του  Υπουργείου Οικονομικών ενώ έχει ήδη υποβληθεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση κρατικής ενίσχυσης προς τον Οργανισμό. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει άμεση εκταμίευση ποσού 3.500.000 ευρώ προς τον ΕΛΓΑ, ώστε να μπορέσει να καλύψει το διοικητικό κόστος (υπερωρίες, οδοιπορικά) των εκτιμητών προκειμένου οι τελευταίοι να «τρέξουν» τις εξατομικευμένες εκτιμήσεις και τα πορίσματα.

 

Η στελέχωση του ΕΛΓΑ επιπλέον του μονίμου προσωπικού και με εποχικό γεωτεχνικό προσωπικό θα βοηθήσει τον Οργανισμό να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες για να είναι σε θέση να ολοκληρώσει έγκαιρα, αντικειμενικά και αξιόπιστα το εκτιμητικό του έργο.

 

Όσον αφορά στην εξόφληση, η κ. Αραμπατζή υποστήριξε πως στόχος είναι να ξεκινήσει μέσα στο 2021, υπενθυμίζοντας ότι η παρούσα Κυβέρνηση με την ενεργοποίηση του άρθρου 35 του Κανονισμού, δέκα χρόνια μετά, στηρίζει μέσω του κρατικού προϋπολογισμού τον ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα, να εξοφλείται  μέσα στο επόμενο έτος η ζημιά του προηγούμενου σε αντίθεση με τις καθυστερήσεις και την αβεβαιότητα που αντιμετώπιζαν οι αγρότες κατά την προηγούμενη περίοδο.

Θυμίζουμε ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες που έπληξαν το αγρόκτημα του Δήμου Νέας Προποντίδας κατά το τριήμερο 24, 25 και 26 Μαρτίου, προκάλεσαν ανυπολόγιστη ζημιά στην φετινή σοδειά των βερίκοκων της περιοχής. Αυτοί που φαίνεται ότι έχουν υποστεί την μεγαλύτερη, είναι οι παραγωγοί των χωριών Πορταριά και Σήμαντρα καθώς και του κάμπου. Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι οι θερμοκρασία τα ξημερώματα προσέγγισαν τους -6 βαθμούς. Φαίνεται ότι η ζημιά  στα βερύκοκα είναι ολοκληρωτική  καθώς καμιά ποικιλία δεν ξέφυγε από την μανία του καιρού. Επί της ουσίας ο καρπός έχει καεί και η ακαρπία θα διαπιστωθεί σε περίπου ένα μήνα.  Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ επισκέφθηκε τις περιοχές και κατέγραψαν μια πρώτη εικόνα. Είναι βέβαιο πάντως πως θα επισκεφτούν και πάλι τις περιοχές για να διαπιστώσουν το μέγεθος της καταστροφής. Το επόμενο βήμα είναι να ανοίξει η διαδικασία των δηλώσεων ώστε να ξεμπλοκάρουν οι πληρωμές και οι αποζημιώσεις. Εμείς συνομιλήσαμε με παραγωγούς οι οποίοι  μας τόνισαν ότι  σε ένα μήνα θα γίνει  ακριβώς, η καταγραφή ενώ υπάρχουν φόβοι μην μείνουν ατροφικά τα βερίκοκα. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για καταστροφή μεγαλύτερη του 50% από το σύνολο της παραγωγής. Η εφημερίδα μας ήρθε σε επικοινωνία με τον  Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον ιδιαίτερο γραμματέα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό,  προ μηνών όταν είχε παρουσιάσει το θέμα, για τις ζημιές που προκάλεσε στους παραγωγούς της Χαλκιδικής ο πρόσφατος παγετός. Σύμφωνα με αυτά που ακούσαμε και καταγράψαμε, είναι θέμα χρόνου να  προχωρήσει ο ΕΛΓΑ σε αναγγελία ζημιών στα βερίκοκα που θεωρούνται πυρηνόκαρπα, καθώς, το καρπίδιο «μαύρισε επειδή κάηκε» από τον τελευταίο παγετό και πλέον με την ηλιοφάνεια αυτό φαίνεται. Ίδια είναι και η κατεύθυνση από το γραφείο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, μιας και μάθαμε ότι και ο ίδιος ο Υπουργός έχει ενημερωθεί για τις ζημιές από τον παγετό. Μάλιστα προχωρήσαμε ακόμη παραπέρα στο ρεπορτάζ και ζητήσαμε την άποψη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ο αρμόδιος  Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτήρης Μπάτος, μόλις ενημερωθεί θα εκδώσει δελτίο τύπου και με τις ενέργειες που θα γίνουν προς τον ΕΛΓΑ.

 

Το συμπέρασμα που βγαίνουν από το ρεπορτάζ, αναφέρουν πως δυστυχώς  για ακόμη μία φορά γινόμαστε μάρτυρες αντίξοων καιρικών συνθηκών οι οποίες από το ξεκίνημα κιόλας της καλλιεργητικής περιόδου, προκαλούν έντονη ανησυχία στους δενδροκαλλιεργητές της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.

 

Συγκεκριμένα, εκτός από τις ζημιές που διαπιστώθηκαν νωρίτερα λόγω παγετού στα βερίκοκα,  προκλήθηκαν και νέες, καθώς το τελευταίο τριήμερο 24/3, 25/03 και 26/03, καταγράφηκαν στα ημιορεινά και ιδιαίτερα στα πεδινά, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες άγγιξαν τους -4oC, γεγονός που προκάλεσε πολύ σημαντικές ζημιές στην παραγωγή των  βερίκοκων, βρίσκοντάς τα,  μετά την  ολοκλήρωση της καρπόδεσης και την δημιουργία του καρπού.  Με δεδομένο ότι κλιμάκια γεωπόνων των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ επισκέπτεται τις πληγείσες περιοχές, άμεσα θα  ενταχθούν όλες οι πληττόμενες καλλιέργειες σε καθεστώς δήλωσης ζημιάς παγετού. Να τονίσουμε πάντως πως η προκαταβολή του 40% θα δοθεί με βάση τις δηλώσεις των αγροτών που υπέστησαν τις ζημιές και στην συνέχεια θα γίνει η εκτίμηση των ζημιών από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ και θα αποζημιώσουν κάνοντας τελική εκκαθάριση με την εξόφληση, διορθώνοντας έτσι λάθη ή υπερ εκτιμήσεις των ζημιών.

Προσφατα αρθρα

Σούπερ ντούμπερ εμφάνιση του ΘΑΝΟΥ ΤΖΑΝΗ

 Σε ένα απίστευτό ρεσιτάλ ερμηνείας προέβει ο γνωστός τραγουδιστής Θάνος Τζανής που αυτή την...

Ο Ν. Παρούτογλου μπήκε δυνατά και με σχέδιο στον Δήμο Αλμωπίας

Εμπρός οι μηχανές Στα κόκκινα οι ρυθμοί της Δημοτικής αρχής Αλμωπίας καθώς ο Νίκος Παρούτογλου,  έχοντας...

Γ. Στεφανίδης: Θα δώσω βάρος στην περιοχή της Αλμωπίας 

Με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας...

Η Περιφέρεια  ευημερεί, η Πέλλα υποφέρει….

Τις πταίει που η Πέλλα είναι σκαλωμένη;  Για μείωση των ανισοτήτων μίλησε  ο Πρωθυπουργός στη...

Παρομοια αρθρα

Σούπερ ντούμπερ εμφάνιση του ΘΑΝΟΥ ΤΖΑΝΗ

 Σε ένα απίστευτό ρεσιτάλ ερμηνείας προέβει ο γνωστός τραγουδιστής Θάνος Τζανής που αυτή την...

Ο Ν. Παρούτογλου μπήκε δυνατά και με σχέδιο στον Δήμο Αλμωπίας

Εμπρός οι μηχανές Στα κόκκινα οι ρυθμοί της Δημοτικής αρχής Αλμωπίας καθώς ο Νίκος Παρούτογλου,  έχοντας...

Γ. Στεφανίδης: Θα δώσω βάρος στην περιοχή της Αλμωπίας 

Με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας...