+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήΚοινωνία«Ο εθελοντισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας κοινωνίας υγιούς, προκομένης και εξελισσόμενης και...

«Ο εθελοντισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας κοινωνίας υγιούς, προκομένης και εξελισσόμενης και θα αναπτυχθεί μέσω της συνεργασίας του αθλητισμού με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό»

Δημοσιευτηκε στις

spot_img

«Μνημόνιο Συνεργασίας» μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού υπέγραψαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και ο Πρόεδρος του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του κοινωφελούς σωματείου, Dr. Αντώνιος Αυγερινός.

Αντικείμενο του Μνημονίου Συνεργασίας η βελτίωση των μηχανισμών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, η ιατρική κάλυψη και η αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, με τη σωστή και ασφαλή παροχή πρώτων βοηθειών σε κάθε είδους διοργανώσεις.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός αναλαμβάνει:

1) Τη συνδρομή  υγειονομικής κάλυψης και πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε αθλητικά γεγονότα της ΓΓΑ (αθλητικές διοργανώσεις, αγώνες, γυμναστικές επιδείξεις κ.λπ), καθώς και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις  (συναυλίες,  φεστιβάλ κ.λπ.)  προς όφελος των αθλουμένων, καθώς και των φιλάθλων και των θεατών των αθλητικών και λοιπών αθλητικών δρώμενων.

2) Την παροχή υποστήριξης προς την ΓΓΑ σε όλες τις εθιμοτυπικές εκδηλώσεις, καθώς και σε αιμοδοσίες, με την απαραίτητη τεχνογνωσία και υποστήριξη των έμπειρων Νοσηλευτών του Τομέα Υγείας του.

3) Την παροχή υγειονομικής κάλυψης, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σε χώρους που θα  υποδειχθούν από την ΓΓΑ, αξιοποιώντας τις υλικοτεχνικές υποδομές, τον ειδικό εξοπλισμό, την τεχνογνωσία των στελεχών του, το καταρτισμένο και έμπειρο εθελοντικό προσωπικό, τα οχήματα και τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες του.

4)  Την παροχή υγειονομικής κάλυψης, σε Αθλητικά Κέντρα και Κατασκηνώσεις, για παιδιά και ενήλικες, που οργανώνει η ΓΓΑ.

5)  Εκπαίδευση στις Α’ Βοήθειες και στην Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) στο προσωπικό της ΓΓΑ και σε ελεγχόμενους από αυτό φορείς.

6) Την παροχή «Βοήθειας στο Σπίτι» από τους έμπειρους Κοινωνικούς Λειτουργούς του Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας, σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που θα υποδειχθούν από την ΓΓΑ

7)  Την παροχή «Νοσηλείας στο Σπίτι», από τους έμπειρους και πιστοποιημένους Νοσηλευτές και Νοσηλεύτριες του Τομέα Υγείας του, σε ευάλωτες κοινωνικές οικογένειες ή μεμονωμένους πολίτες, που χρήζουν βοήθειας και θα υποδειχθούν από την ΓΓΑ

8)  Συνεργασία και επικοινωνία, με τις υπηρεσίες της ΓΓΑ, για την παροχή έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, σε περιπτώσεις επιδημιών – μολυσματικών ασθενειών (π.χ. COVID-19).

9) Παροχή ψυχολογικής υποστήριξης, για την διαχείριση στρες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες Ελλήνων πολιτών, καθώς επίσης και προσφύγων και μεταναστών.

10) Παροχή υγειονομικής υπηρεσίας και επισιτιστικής βοήθειας, σε κρατικές δομές, που θα  υποδειχθούν από την ΓΓΑ.

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, δια του Μνημονίου Συνεργασίας, αναλαμβάνει:

  • Προβολή της τηλεφωνικής Γραμμής Υποστήριξης της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής Στήριξης Ατόμων και Οικογενειών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
  • Ενημέρωση όλων των αρμοδίων Διευθύνσεών της για τις δράσεις και τις Υπηρεσίες που παρέχει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, μέσω των Τομέων Υγείας, Κοινωνικής Πρόνοιας και Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών, με σκοπό τη συνεργασία και αξιοποίησή τους προς όφελος των εξυπηρετούμενων.
  • Προβολή κοινωνικών μηνυμάτων που αφορούν τις κοινές δράσεις μεταξύ της ΓΓΑ και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αφιλοκερδώς, στα Μέσα ψηφιακής ενημέρωσης που διαχειρίζεται.
  • Για τις δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των παιδιών για την αξία και τη σημασία του αθλητισμού, την διάθεση της Οργανωτικής Επιτροπής «ΖΗΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ» και η οποία έχει ως σκοπό, μεταξύ άλλων, την συνένωση των κοινωνικών δυνάμεων και την  υλοποίηση δράσεων και συνεργειών με όλους τους συναρμόδιους φορείς (υπουργεία, τοπική αυτοδιοίκηση κλπ.), με ιδιαίτερη έμφαση στις εξής επί μέρους θεματικές ενότητες:

α) Εκφοβισμός,

β) Συμπεριφορά των παιδιών στον αθλητισμό,

γ) Ισορροπημένη Διατροφή,

δ) Εθελοντισμός και

ε) Εξάσκηση Δεξιοτήτων.

Για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας ο Πρόεδρος του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Dr. Αντώνιος Αυγερινός, δήλωσε:

«Πραγματικά είναι μια πολύ ωραία συμπόρευση, διότι ο Ερυθρός Σταυρός με 143 χρόνια τεράστιας προσφοράς, ένα πολυσήμαντο, πολυποίκιλο, πολυδιάστατο έργο, θεωρώ ότι συμβαδίζει απόλυτα με τις θέσεις του Υφυπουργού σε καινοτόμες προτάσεις, αλλά και στα πιστεύω που έχει ο κ. Αυγενάκης και τα οποία άπτονται των δικών μας, σε θέματα ανθρωπισμού, αλτρουισμού, κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα τεράστιο έργο, το οποίο πρωτίστως θέλουμε να το αφιερώσουμε στα νέα παιδιά, στη νεολαία μας.

Μας χρειάζεται άλλωστε μια ενδυνάμωση του πραγματικού εθελοντισμού που θα ξεκινήσει από αυτά τα νέα παιδιά, που πρέπει να έρθουν κοντά μας. Θεωρώ ότι με τις δράσεις που θα κάνουμε θα δώσουμε ένα κίνητρο να έρθουν στον ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Τους έχουμε τεράστια ανάγκη.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός απανταχού της Ελλάδας, σε 86 πόλεις, είναι κάθε μέρα σε δράσεις, σε ενέργειες, πάντα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων. Προσφέρει φροντίδα συμπαράστασης σε όλους που χρειάζονται τη βοήθειά μας.

Η χαρά λοιπόν και τιμή είναι μεγάλη. Θα δοθεί ένα μεγάλο κίνητρο και όραμα στα νέα παιδιά να έρθουν, χάρις και σε σας κ. Υπουργέ που δεχτήκατε να υπογράψουμε αυτό το Μνημόνιο. Χαράζουμε νέα πορεία, ιστορική, διότι είναι η πρώτη φορά που υπογράφουμε Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού».

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε:

«Καταρχάς, μας συνδέει μια εξαιρετικά καλή σχέση και αυτό είναι μια αφορμή να συνδεθούμε ακόμη περισσότερο με τη δομή που χρόνια υπηρετεί με ευλάβεια και πίστη αξίες και αρχές, πάνω στις οποίες έχει χτιστεί ο Ερυθρός Σταυρός παγκοσμίως.

Θεώρησα αυτονόητη υποχρέωσή μου, ως Υφυπουργός Αθλητισμού, να έρθουμε ακόμη πιο κοντά, να χρησιμοποιήσουμε αυτή την εξαιρετικά καλή σχέση. Δεν έχω κρύψει ποτέ, ότι και προσωπικά είμαι στενός συνεργάτης του Ερυθρού Σταυρού στο Ηράκλειο, με τα εξαίρετα παιδιά, τους εθελοντές. Ο ένας είναι καλύτερος από τον άλλο. Άνθρωποι μοναδικοί στην τοπική κοινωνία που κοσμούν το έμβλημα του Ερυθρού Σταυρού και τις υπηρεσίες του. Είναι άξιοι θαυμασμού και χειροκροτήματος από την τοπική κοινωνία. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα.

Θεωρώ ότι αυτή η συνεργασία θα ανοίξει δρόμους. Ο εθελοντισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας κοινωνίας υγιούς, προκομένης και εξελισσόμενης. Δεν μπορεί να απουσιάζει ο εθελοντισμός με ένα πλαίσιο συγκεκριμένο, καθαρό, διάφανο. Κάτι το οποίο δεν υπάρχει στην Ελλάδα και πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό.

Σε αυτό το πλαίσιο έρχεται να συνδεθεί με τις αξίες και τις αρχές του και ο αθλητισμός, τον οποίο υπηρετούμε και όλοι εμείς ως αθλητική οικογένεια μέσα από το «Ζήσε Αθλητικά», που προσφάτως ενεργοποιήσαμε με αφορμή την καραντίνα. Ένα πρόγραμμα που έτρεξε πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι περιμέναμε.

Στις αθλητικές εγκαταστάσεις μας, ήδη οι εθελοντές σας είναι παρόντες και προσφέρουν υπηρεσίες και πρώτες βοήθειες, όπου απαιτηθεί αλλά και σε άλλες δράσεις, σε άλλες διοργανώσεις. Σήμερα, λοιπόν, θεμελιώνουμε μια σχέση επίσημη πλέον, μεταξύ του Υπουργείου Αθλητισμού και του Ερυθρού Σταυρού.

Προσωπικά δηλώνω θαυμαστής της δομής των υπηρεσιών, της πορείας και της ιστορίας του Ερυθρού Σταυρού. Υπήρξα συνεργάτης σε πάρα πολλές δράσεις στο παρελθόν και θα συνεχίσουμε και στο μέλλον. Η σημερινή μέρα με βρίσκει χαρούμενο, πραγματικά συγκινημένο και ευτυχή».

Προσφατα αρθρα

Άνθρακες ο θυσαυρός στον Δήμο Αλμωπίας…

Πολύ είναι η "πολιτική σκόνη " που σηκώθηκε στην Αλμωπία, εξαιτίας της εμπλοκής της...

Πρόστιμο…

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1.250€, στις 5 Ιουνίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ....

Στην τελική φάση οι προετοιμασίες για την υποδοχή του ήρωα Κων/νου Τσιτιρίδη στην γενέτειρά του την Κρύα Βρύση!

Σύσκεψη με θέμα την υποδοχή των λειψάνων του ήρωα της ΕΛ.ΔΥ.Κ., Κωνσταντίνου Τσιτιρίδη στην...

Συνεδριάζει η Δημοτική επιτροπή του Δήμου Αλμωπίας

Καλείστε να συμμετέχετε στην τακτική δια ζώσης συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής η οποία θα...

Παρομοια αρθρα

Άνθρακες ο θυσαυρός στον Δήμο Αλμωπίας…

Πολύ είναι η "πολιτική σκόνη " που σηκώθηκε στην Αλμωπία, εξαιτίας της εμπλοκής της...

Πρόστιμο…

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1.250€, στις 5 Ιουνίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ....

Στην τελική φάση οι προετοιμασίες για την υποδοχή του ήρωα Κων/νου Τσιτιρίδη στην γενέτειρά του την Κρύα Βρύση!

Σύσκεψη με θέμα την υποδοχή των λειψάνων του ήρωα της ΕΛ.ΔΥ.Κ., Κωνσταντίνου Τσιτιρίδη στην...