+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήΚοινωνίαΚέντρο υποδοχής προσφύγων σε 24ωρη βάση στον Προμαχώνα -Επίσκεψη γ.γ. Υποδοχής Αιτούντων...

Κέντρο υποδοχής προσφύγων σε 24ωρη βάση στον Προμαχώνα -Επίσκεψη γ.γ. Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο

Δημοσιευτηκε στις

spot_img

Σε εικοσιτετράωρη βάση θα λειτουργεί το Κέντρο υποδοχής, πληροφοριών και υποβοηθειών στον Προμαχώνα σε όσους Ουκρανούς πρόσφυγες βρουν καταφύγιο σε ελληνικό έδαφος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΛΝΑΡΑΣ

Με τις ροές προσφύγων στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο μετά τη ρωσική εισβολή, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει ενεργοποιήσει έκτακτο σχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, προετοιμάζοντας παράλληλα τις δομές σε Σιντική και Σέρρες, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

Για τον λόγο αυτόν, ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνος Λογοθέτης επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου το τελωνείο του Προμαχώνα, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι «ήδη προετοιμαζόμαστε να έχουμε ένα μεγάλο αριθμό θέσεων εδώ στα σύνορα».

«Στις δομές θα φιλοξενηθούν όσοι εφιστούν τη φιλοξενία μας. Δεν θα πιέσουμε κανέναν, δεν είναι υποχρεωτική η φιλοξενία, εμείς υποχρεούμαστε σε όποιον ζητήσει να δώσουμε φιλοξενία. Έχουμε ήδη φροντίσει γι’ αυτό και εδώ στη δομή της Σιντικής και στην υπόλοιπη χώρα. Ήδη προετοιμαζόμαστε να έχουμε ένα μεγάλο αριθμό θέσεων εδώ στα σύνορα, θα παρέχουμε τις πρώτες υπηρεσίες μαζί με τις πρώτες βοήθειες, είναι ο Ερυθρός Σταυρός και ο ΕΟΔΥ που βοηθάει για το κομμάτι της Covid-19 με τα τεστ, σε συνεργασία μαζί με το  υπουργείο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Λογοθέτης.

Ο ίδιος συνεχίζοντας τόνισε ότι «η κάλυψη της συνοριακής μονάδας στον Προμαχώνα θα είναι 24ωρη όπως και η αστυνόμευση», ενώ πρόσθεσε πως «έχουμε ήδη 20 άτομα εδώ που μπορούν να βοηθήσουν τις αστυνομικές αρχές για να παρέχουν στους ανθρώπους αυτά που χρειάζονται για την άφιξή τους και αν χρειαστεί ήδη έχουμε κινηθεί για να το ενισχύσουμε».

«Υπάρχει ετοιμότητα» – Τι ισχύει για όσους δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα 

Αναφορικά με την ταυτοποίηση εκείνων που δεν φέρουν μαζί τους ταξιδιωτικά έγγραφα, ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο επισήμανε ότι «έχουμε ήδη συνεννοηθεί και με τον Ουκρανό Πρόξενο, είμαστε σε στενή συνεργασία και με την Ουκρανική Πρεσβεία και θα γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν για να ταυτοποιηθούν όλοι αυτοί και να συνεχίσουν το ταξίδι τους».

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, «στη χώρα μας θα είναι πολύ δύσκολο να φτάσει κάποιος χωρίς έγγραφα γιατί θα πρέπει να περάσει από άλλα σύνορα, δεν είμαστε σε άμεση επαφή με την Ουκρανία. Αλλά αν κάποιος δεν έχει λύσει το πρόβλημα με τα ταξιδιωτικά έγγραφα μέχρι να φτάσει στα σύνορά μας, εμείς έχουμε λύσει αυτό το ζήτημα και θα μπορεί να εισέλθει στη χώρα μας αφού ταυτοποιηθεί».

Ο κος Λογοθέτης ανέφερε επίσης ότι «υπάρχει ετοιμότητα στις δομές» και ότι «οι διαδικασίες σε αυτή τη φάση είναι συνόρων», ενώ σημείωσε ότι «το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών έχει ήδη ενεργοποιήσει το Προεδρικό Διάταγμα 80 του 2006 με ειδικές διαδικασίες άμεσης παροχής προστασίας στους πολίτες της Ουκρανίας».

«Αυτό θα γίνει σε δεύτερο χρόνο. Οι πολίτες αυτοί έχουν τη δυνατότητα με τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα να εισέλθουν στη χώρα μας κανονικά, όπως είχαν και πριν από τον πόλεμο. Έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στη χώρα μας με νόμιμες συνθήκες για 90 μέρες. Πρέπει όμως να τους δώσουμε κατευθύνσεις, γιατί όπως καταλαβαίνετε παιδιά κυρίως και γυναίκες έχουν φύγει από τη χώρα τους σε εξαιρετικά δύσκολες  συνθήκες και πρέπει να τους βοηθήσουμε και για το πού θα βρουν να στεγαστούν αλλά και για το τι μέλλει γενέσθαι», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι: «Ζητάνε πληροφορίες. Για αυτό είμαστε εδώ, να τους εφησυχάσουμε και να τους καλωσορίσουμε στη χώρα μας, όπου θα περάσουν τουλάχιστον κάποιους μήνες στο μέλλον».

Προσφατα αρθρα

Σούπερ ντούμπερ εμφάνιση του ΘΑΝΟΥ ΤΖΑΝΗ

 Σε ένα απίστευτό ρεσιτάλ ερμηνείας προέβει ο γνωστός τραγουδιστής Θάνος Τζανής που αυτή την...

Ο Ν. Παρούτογλου μπήκε δυνατά και με σχέδιο στον Δήμο Αλμωπίας

Εμπρός οι μηχανές Στα κόκκινα οι ρυθμοί της Δημοτικής αρχής Αλμωπίας καθώς ο Νίκος Παρούτογλου,  έχοντας...

Γ. Στεφανίδης: Θα δώσω βάρος στην περιοχή της Αλμωπίας 

Με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας...

Η Περιφέρεια  ευημερεί, η Πέλλα υποφέρει….

Τις πταίει που η Πέλλα είναι σκαλωμένη;  Για μείωση των ανισοτήτων μίλησε  ο Πρωθυπουργός στη...

Παρομοια αρθρα

Σούπερ ντούμπερ εμφάνιση του ΘΑΝΟΥ ΤΖΑΝΗ

 Σε ένα απίστευτό ρεσιτάλ ερμηνείας προέβει ο γνωστός τραγουδιστής Θάνος Τζανής που αυτή την...

Ο Ν. Παρούτογλου μπήκε δυνατά και με σχέδιο στον Δήμο Αλμωπίας

Εμπρός οι μηχανές Στα κόκκινα οι ρυθμοί της Δημοτικής αρχής Αλμωπίας καθώς ο Νίκος Παρούτογλου,  έχοντας...

Γ. Στεφανίδης: Θα δώσω βάρος στην περιοχή της Αλμωπίας 

Με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας...