Μετά από την ανακοίνωση για την διαδικασία γνωμοδότησης του Τοπικού Συμβουλίου Ορμύλιας, σε σχέση με την χωροθέτηση αιολικού πάρκου στην περιοχή Τρουλάκι – Ζωγραφίτικο, σπεύσαμε να λάβουμε τα πλήρη στοιχεία του φακέλου και πιέσαμε ώστε να μην προχωρήσει καμία διαδικασία με όρους “fast track”.
Σε πρώτο επίπεδο, θεωρούμε θετική την απόφαση του Αντιδημάρχου της Δημοτικής Ενότητας Ορμύλιας να αποδεχτεί την πρόταση μας και να καλέσει την Παρασκευή στο Τοπικό Συμβούλιο κι εκπροσώπους της εταιρίας Αιολική Χαλκιδικής, που σχεδιάζει το έργο για να λάβουμε απαντήσεις σε μια σειρά από τεχνικά θέματα που μας προβληματίζουν.
Συνεπώς, αναμένουμε την Παρασκευή το πρωί ουσιαστικές απαντήσεις από την εταιρία και για να μην υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός δημοσιοποιούμε από τώρα τα ερωτήματα που προκύπτουν από την πρώτη ανάγνωση των τεχνικών στοιχείων του έργου :
- Το πρώτο ερώτημα μας είναι γιατί επιλέγεται η χωροθέτηση του πάρκου σε ένα σημείο με υψόμετρο μόλις 240 μέτρων. Για εμάς αποτελεί παράδοξο το γεγονός ότι χωροθετείται αιολικό πάρκο σε λόφο! Τα αιολικά πάρκα συνήθως χωροθετούνται σε μεγάλο ύψος, για παράδειγμα τα πάρκα των Αγράφων χωροθετούνται σε ύψος 2000 μέτρων, ώστε να διασφαλιστεί ο έντονος άνεμος που χρειάζονται οι ανεμογεννήτριες για να δουλέψουν. Με ποια λογική λοιπόν χωροθετείται αιολικό πάρκο τόσο χαμηλά; Με δεδομένο ότι κάθε ανεμογεννήτρια θα έχει ύψος περίπου 100 μέτρα, βρισκόμαστε μπροστά στο παράδοξο “το κερί να είναι ψηλότερο από την τούρτα”. Γιατί;
- Έχει αξιολογηθεί η ένταση του ανέμου σε τόσο χαμηλό υψόμετρο; Υπάρχουν συγκεκριμένες καταγεγραμμένες μετρήσεις, ώστε το έργο να είναι βιώσιμο;
- Η συγκεκριμένη επένδυση έχει κόστος 20 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρία έχει ίδιους πόρους για κάλυψη της;
- Το γεγονός ότι μόνο 25.000 ευρώ θα δίνονται κατ’ έτος, περίπου, για μειώσεις στο ρεύμα των κατοίκων μας προβληματίζει σε σχέση με το μέγεθος μιας επένδυσης που θα παράγει όχληση (οπτική, ηχητική και περιβαλλοντική) και θα είναι ορατή από χιλιόμετρα μακριά.
- Πόση κάλυψη θα καταλαμβάνει ο υποσταθμός αποθήκευσης της αιολικής ενέργειας και τι εύρος διαπλάτυνσης των δρόμων θα απαιτηθεί για να τοποθετηθούν οι έλικες των ανεμογεννητριών, οι οποίοι ζυγίζουν τόνους και έχουν διάμετρο περί τα 100 μέτρα; Υπενθυμίζεται ότι για να μεταφερθούν οι έλικες στο όρος Όχη στην Εύβοια έκλεισε η Εθνική Οδός Αθήνας – Θεσσαλονίκης, τώρα πως θα μεταφερθούν για τοποθέτηση αυτά τα ογκώδη αντικείμενα, μέσα από τον μικρό αγροτικό δρόμο που υπάρχει στην περιοχή; Με άλλα λόγια υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα ογκώδες και μόνιμο εργοτάξιο, αν συμπεριλάβουμε και τον μεγάλο υποσταθμό που απαιτείται για την αποθήκευση της αιολικής ενέργειας.
- Πόσες θέσεις εργασίας θα προκύψουν για την περιοχή και γιατί δεν μπορεί να δωθεί μέρος της παραγόμενης ενέργειας για τις ανάγκες της αγροτικής παραγωγής της Ορμύλιας, ως ανταπόδοση;
- Τι θα συμβεί με το πέρας του χρόνου ζωή των ανεμογεννητριών (25 έτη);
Η Συνεργασία Πολιτών αναμένει συγκεκριμένες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα για να αποφανθεί σε σχέση με το συγκεκριμένο έργο.
Τέλος, θεωρούμε απαραίτητο να παραστεί στην συγκεκριμένη διαβούλευση κι ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης για θέματα Περιβάλλοντος, με δεδομένο ότι η Περιφέρεια έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες στο θέμα της χωροθέτησης αιολικών πάρκων κι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να εκτιμούμε ότι η συγκεκριμένη χωροθέτηση δεν είναι η μοναδική, αλλά ετοιμάζονται κι άλλα σχέδια για αιολικά πάρκα στο Δήμο μας.
Κλείνοντας, η άποψη της Συνεργασίας Πολιτών για τα αιολικά πάρκα επί της αρχής είναι η ακόλουθη :
Η αντικατάσταση του ρυπογόνου λιγνίτη με ήπιες μορφές ενέργειας είναι επί της αρχής μία θετική κίνηση, στην οποία συμφωνούν όλοι. Όμως, τα αιολικά πάρκα παρουσιάζουν μια σειρά από προβλήματα, τα οποία τα καθιστούν πολλές φορές εξίσου ρυπογόνα. Συγκεκριμένα, η αιολική ενέργεια δεν είναι δωρεάν, δωρεάν είναι ο άνεμος. Τα αιολικά πάρκα χρειάζονται :
- Τόνους αλουμινίου για την κατασκευή των ανεμογεννητριών.
- Τόνους “σπάνιων γαιών”, δηλαδή ορυκτών μετάλλων για την αποθήκευση της ενέργειας που παράγουν Δηλαδή απαιτούν εξορύξεις. Δεν είναι τυχαίο που η Ελληνικός Χρυσός ΑΕ κυκλοφόρησε πριν από μερικές ημέρες ένα δελτίο τύπου με το οποίο θέτει εαυτόν ως “πρωτοπόρο της πράσινης ανάπτυξης”, υπενθυμίζοντας ότι η εξόρυξη μετάλλων είναι απαραίτητη για την κατασκευή μπαταριών για την αποθήκευση “πράσινης” ενέργειας (αιολικά, φωτοβολταϊκά, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μετασχηματιστές εργοστασίων βιομάζας κλπ).
- Τόνους οπλισμένου σκυροδέματος για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και του υποσταθμού. Οι κατασκευές αυτές προσομοιάζουν με μεγάλα κτίρια πολυκατοικίας.
Άρα, τα αιολικά πάρκα δεν εξαλείφουν τα αέρια του θερμοκηπίου, τα μειώνουν μεν στην παραγωγή ενέργειας, αλλά τα αυξάνουν για την εξεύρεση των πρώτων υλών που χρησιμοποιούν και για την εγκατάσταση και συντήρηση τους.