+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήΟικονομία & ΑγροτικάΟικονομίαΕΩΣ ΚΑΙ 72 ΔΟΣΕΙΣ ΤΑ ΚΟΡΩΝΟΧΡΕΗ!

ΕΩΣ ΚΑΙ 72 ΔΟΣΕΙΣ ΤΑ ΚΟΡΩΝΟΧΡΕΗ!

Δημοσιευτηκε στις

spot_img

Νέες ρυθμίσεις για πληττόμενες επιχειρήσεις και νοικοκυριά…

Για οφειλές από Μάρτιο 2020 έως και Ιούλιο 2021

Οκτώ στους δέκα θεωρούν ότι η οικονομική κρίση θα κρατήσει και το 2022

• Το 46% δηλώνει ότι φέτος δεν θα κάνει διακοπές

XREH

• Νέα γενναία ρύθμιση αποπληρωμής χρεών που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας με αύξηση δόσεων, ανακοίνωσε  από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, την ώρα που η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι η οικονομική κρίση θα κρατήσει και το 2022!
Η αγωνία για το πότε θα επανέλθει η οικονομική και κοινωνική ζωή σε επίπεδα προ πανδημίας είναι έκδηλη, αφού όχι μόνο δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον ιό, αλλά ακόμη βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Θα καταφέρουμε να χτίσουμε σύντομα το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, τι θα συμβεί με τις μεταλλάξεις, είναι μόνο δυο από τα καυτά ερωτήματα που βασανίζουν την κοινωνία και που δεν αφήνουν την οικονομία να πάρει μπροστά!
Από την άλλη, οι υποχρεώσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων συσσωρεύονται, ενώ και μόνο η σκέψη ότι το χειμώνα υπάρχει περίπτωση να ζήσουμε και νέα «lockdown», προκαλεί τρόμο!

Σε πολλές δόσεις…

Βέβαια, μπορεί οι διάφορες ρυθμίσεις, οι ενισχύσεις και οι διευκολύνσεις που ανακοίνωνε κατά διαστήματα η Κυβέρνηση να έδωσαν μερικές ανάσες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, όμως το ζητούμενο είναι ν’ αρχίσει η οικονομία να παίρνει τα «πάνω» της. Τουλάχιστον η νέα γενναία ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που ανακοινώθηκε χθες και αφορά χρέη που δημιουργήθηκαν από το Μάρτιο 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021, θα δώσει σε πάνω από 826.000 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα τη δυνατότητα να προγραμματίσουν καλύτερα τις υποχρεώσεις τους. Με τη νέα ρύθμιση:
– Διευρύνεται ο χρονικός ορίζοντας κάλυψης των οφειλών από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα.
– Διευρύνεται ο αριθμός των δόσεων από 24 άτοκες ή 48 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο, σε 36 άτοκες ή 72 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο.
– Διευρύνεται σημαντικά η περίμετρος των δικαιούχων, συμπεριλαμβάνοντας όλους όσους επλήγησαν οποιαδήποτε στιγμή από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, τρέχουσες φορολογικές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κτλ.) και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού, θα μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, ή 36 δόσεις άτοκα, με καταβολή της 1ης δόσης τον Ιανουάριο του 2022. Η ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό και οφειλές που έχουν ήδη βεβαιωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας (από Μάρτιο 2020 έως σήμερα).

 

Ποιοι επωφελούνται

Οι κατηγορίες οφειλετών που εμπίπτουν στην ρύθμιση είναι:
-Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το Υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.
– Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.
– Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.
– Άνεργοι εγγεγραμμένοι το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ.
– Επιπλέον οι παραπάνω οφειλέτες που απώλεσαν ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. 120 δόσεων) από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, δύναται να αναβιώνουν τη ρύθμιση με όλα τα ευεργετήματα με την καταβολή της δόσης του Αυγούστου, και οι απολεσθείσες δόσεις μεταφέρονται στο τέλος της ρύθμισης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής αρχής, η δυνατότητα ρυθμίσεων αφορά 134.455 νομικά πρόσωπα, 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και 299.195 φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έχουν δημιουργήσει μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ προς τη φορολογική αρχή την εν λόγω περίοδο και ανήκουν στις επιλέξιμες κατηγορίες πληττομένων.
«Με τις παραπάνω παρεμβάσεις, η Κυβέρνηση αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση, αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας και των επιχειρήσεων και λαμβάνει, στον κατάλληλο χρόνο, τις βέλτιστες δυνατές πρωτοβουλίες», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας κατά την ομιλία του.

 

Οικονομική κρίση και το 2022!

Πάντως οι πολίτες συνεχίζουν να κρατούν «μικρό καλάθι» για το άμεσο μέλλον τουλάχιστον ως προς την οικονομία. Σύμφωνα με την 4η μελέτη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος, οκτώ στους δέκα καταναλωτές, θεωρούν ότι η οικονομική κρίση, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, θα κρατήσει και το 2022.
Σύμφωνα με την έρευνα, καταγράφεται ανησυχία του κοινού σε σχέση με την επίδραση της πανδημίας στην οικονομία, με το 83% να θεωρεί ότι η οικονομική κρίση, λόγω της πανδημίας, θα συνεχιστεί και το 2022, ενώ το 14% θεωρεί ότι θα κρατήσει ως το τέλος του 2021 και το 3% ότι έχει ήδη τελειώσει.
Ενδιαφέροντα ευρήματα καταγράφονται σε σχέση με τις προβλέψεις των καταναλωτών που αφορούν τις διακοπές του φετινού καλοκαιριού. Μόλις το 15% των καταναλωτών δηλώνουν ότι θα κάνουν διακοπές όπως έκαναν κάθε χρόνο. Μάλιστα, το 25% λέει ότι θα κάνει διακοπές, αλλά πιο περιορισμένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το 46% δηλώνει ότι δεν θα κάνει διακοπές φέτος, ενώ ένα ποσοστό 14% δεν έχει αποφασίσει. Τα ποσοστά αυτά είναι πιο δυσοίωνα σε σχέση με μετρήσεις της άνοιξης του 2021, κάτι που δείχνει και την αναστροφή του κλίματος μετά και τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων, αλλά και την επίδραση των εξελίξεων στην οικονομία.

Προσφατα αρθρα

Άνθρακες ο θυσαυρός στον Δήμο Αλμωπίας…

Πολύ είναι η "πολιτική σκόνη " που σηκώθηκε στην Αλμωπία, εξαιτίας της εμπλοκής της...

Πρόστιμο…

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1.250€, στις 5 Ιουνίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ....

Στην τελική φάση οι προετοιμασίες για την υποδοχή του ήρωα Κων/νου Τσιτιρίδη στην γενέτειρά του την Κρύα Βρύση!

Σύσκεψη με θέμα την υποδοχή των λειψάνων του ήρωα της ΕΛ.ΔΥ.Κ., Κωνσταντίνου Τσιτιρίδη στην...

Συνεδριάζει η Δημοτική επιτροπή του Δήμου Αλμωπίας

Καλείστε να συμμετέχετε στην τακτική δια ζώσης συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής η οποία θα...

Παρομοια αρθρα

Άνθρακες ο θυσαυρός στον Δήμο Αλμωπίας…

Πολύ είναι η "πολιτική σκόνη " που σηκώθηκε στην Αλμωπία, εξαιτίας της εμπλοκής της...

Πρόστιμο…

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1.250€, στις 5 Ιουνίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ....

Στην τελική φάση οι προετοιμασίες για την υποδοχή του ήρωα Κων/νου Τσιτιρίδη στην γενέτειρά του την Κρύα Βρύση!

Σύσκεψη με θέμα την υποδοχή των λειψάνων του ήρωα της ΕΛ.ΔΥ.Κ., Κωνσταντίνου Τσιτιρίδη στην...