+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήΚοινωνίαΕφιαλτικός ο φετινός χειμώνας με αυξήσεις που δεν έχουν τέλος.. Νοικοκυριά και...

Εφιαλτικός ο φετινός χειμώνας με αυξήσεις που δεν έχουν τέλος.. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις χάνουν τον ύπνο τους λόγω ρεύματος – καυσίμων!

Δημοσιευτηκε στις

spot_img

Ιδιωτικές εταιρείες συναγωνίζονται τη ΔΕΗ σε «φουσκωμένους» λογαριασμούς

 Ειδικό βοήθημα σε όσους έμειναν χωρίς ηλεκτρικό • Η ΠΟΠΕΚ ζητάει μείωση του Φόρου στα καύσιμα

 

• Ποιος μπορούσε να φανταστεί το περασμένο φθινόπωρο πόσο δύσκολος θα ήταν ο φετινός χειμώνας για τα νοικοκυριά, τα οποία είναι αντιμέτωπα με αυξήσεις – φωτιά στην ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα.
Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ του τελευταίου διμήνου κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τους πελάτες της επιχείρησης, καθώς καταφθάνουν «φουσκωμένοι», ενώ αντίστοιχη πορεία χαράσσουν και οι ιδιωτικές εταιρίες παροχής ρεύματος. Επ’ αυτού χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία παθόντος Χαλκιδικιώτη στην Χαλκιδική. Για την ανακούφιση όσων πλήττονται από τις αυξήσεις η Πολιτεία προχωρά σε επιδότηση των λογαριασμών, ενώ ειδικό βοήθημα θα λάβουν νοικοκυριά που αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο του ηλεκτρικού λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Στο μεταξύ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων κάνει έκκληση στον Υπουργό Οικονομικών να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα προκειμένου να πάρουν ανάσα ο πολίτες.
Το πάθημα Χαλκιδικιώτη
Πολλά έχουν ήδη ειπωθεί και γραφτεί για τις εξωπραγματικές αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ που κάνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να χάνουν τον ύπνο τους. Αυτές όμως δεν αποτελούν… προνόμιο μόνο της ΔΕΗ. Και οι ιδιωτικές εταιρίες – πάροχοι που έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα και στην Χαλκιδική, ανοίγοντας γραφεία εξυπηρέτησης πελατών, βάζουν «καπέλο» στις χρεώσεις τους.
Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε στην Χαλκιδική  συνταξιούχος από τον Πολύγυρο και είναι πελάτης ιδιώτη παρόχου. Ο λογαριασμός προ τρεις μήνες για το ηλεκτρικό στο σπίτι του, το οποίο έχει έκταση 100 τ.μ., ήταν 220 ευρώ. Ο επόμενος λογαριασμός για το ίδιο σπίτι και με την ίδια πάνω – κάτω κατανάλωση ρεύματος ανέβηκε στα 381 ευρώ. Υπάρχει όμως και χειρότερο. Ο νέος λογαριασμός για τον προηγούμενο μήνα «πέταξε» στα 569,13 ευρώ! Με άλλα λόγια, η οικογένειά του επιβαρύνθηκε με αύξηση στη χρέωση ηλεκτρικού μέσα σε ένα τρίμηνο γύρω στο 60%.
Ο συγκεκριμένος πολίτης καλείται λοιπόν να δώσει κάτι παραπάνω από τη μισή του σύνταξη μόνο για ρεύμα. Απευθύνθηκε μάλιστα σε άλλη ιδιωτική εταιρία, η οποία του πρόσφερε μηνιαίο λογαριασμό της τάξης των 140 ευρώ και ένα μήνα δωρεάν ρεύμα! Ωστόσο, με τόσο μεγάλη διαφορά δικαιούται κανείς να είναι δύσπιστος, ιδιαίτερα επειδή μαίνεται ο πόλεμος των εταιριών παροχής ηλεκτρικού για εξασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μερίδιου στην αγορά.
Ειδικό βοήθημα
Με τέτοιους τσουχτερούς λογαριασμούς στο ηλεκτρικό, είναι λογικό μία αρκετά μεγάλη μερίδα νοικοκυριών να αδυνατεί να ανταποκριθεί στην εξόφλησή τους με αποτέλεσμα να τους κόβουν οι πάροχοι το ρεύμα.
Ήδη η Πολιτεία προχωρά στην επιδότηση ιδιωτών και επιχειρήσεων όσον αφορά στα τιμολόγια ρεύματος. Εξάλλου, με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος που τροποποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο υλοποιείται πρόγραμμα επανασύνδεσης των ευάλωτων νοικοκυριών που αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών με τη χορήγηση εφάπαξ ειδικού βοηθήματος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ενεργειακές τους ανάγκες.

Διαμαρτυρίες στη ΔΕΗ
Η απελευθέρωση της ενέργειας που υλοποιείται με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την παράδοση των ΑΠΕ σε ιδιώτες και η λεγόμενη «Πράσινη μετάβαση» έχουν ως αποτέλεσμα τον τριπλασιασμό της τιμής της ενέργειας εξαιτίας της απολιγνιτοποίησης και του πανάκριβου εισαγόμενου φυσικού αερίου, τονίζει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, το οποίο θα πραγματοποιήσει σήμερα, Παρασκευή (ώρα 11 π.μ.) παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά της ΔΕΗ. Τα βασικά αιτήματα της κινητοποίησης είναι η μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50%, το «πάγωμα» στις διακοπές ηλεκτρικού σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους, λαϊκές κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις, η αναστολή χρεών και διαγραφή τμήματος λογαριασμών ρεύματος και η κατάργηση του ΦΠΑ στην ενέργεια.
Αντίστοιχη παράσταση διαμαρτυρίας έγινε και χθες στη ΔΕΗ, ενώ το Σάββατο θα ακολουθήσει συγκέντρωση στην Πλατεία στο πλαίσιο της «Πανελλαδικής ημέρας δράσης ενάντια στις αυξήσεις ρεύματος, θέρμανσης και στην ακρίβεια».
«Πετούν» τα καύσιμα
Ίδια με το ρεύμα και χειρότερη είναι η κατάσταση όσον αφορά στα καύσιμα, οι τιμές των οποίων εξακολουθούν να τραβούν την ανηφόρα με τα νοικοκυριά να είναι ανήμπορα να ανταποκριθούν οικονομικά στις αυξήσεις αυτές. Ειδικά το πετρέλαιο θέρμανσης έχει φτάσει σε επίπεδα που κανείς δεν φανταζόταν όταν ξεκίνησε η διάθεσή του τον περασμένο Οκτώβριο. Συγκεκριμένα και στην περιοχή μας πωλείται κατά μέσο όρο έναντι 1,22 ευρώ το λίτρο, ενώ η αμόλυβδη βενζίνη ξεπέρασε τα 1,80 λεπτά!
Μείωση του Φόρου…
Δεδομένης της κατάστασης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων με επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομικών χαρακτηρίζει επιτακτική ανάγκη τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των καυσίμων. «Το αυξημένο κόστος μεταφοράς επιβαρύνει επιπλέον τόσο τις τιμές των προϊόντων, όσο και των υπηρεσιών, αυξάνοντας τον πληθωρισμό», τονίζει η ΠΟΠΕΚ και προσθέτει: «Οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν ως αγαθό θέρμανσης το πετρέλαιο, είναι ιδιαιτέρως φορολογημένοι και η απόφασή σας για επίδομα θέρμανσης δεν καλύπτει ούτε το 30% των χρηστών».
Καταλήγοντας, η Ομοσπονδία επισημαίνει πως για την αύξηση των κρατικών εσόδων πρέπει επιτέλους να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της παραβατικότητας, η οποία έχει αυξηθεί και τα όποια μέτρα έχουν ληφθεί εκ του αποτελέσματος κρίνονται επιεικώς αναποτελεσματικά.

Προσφατα αρθρα

Άνθρακες ο θυσαυρός στον Δήμο Αλμωπίας…

Πολύ είναι η "πολιτική σκόνη " που σηκώθηκε στην Αλμωπία, εξαιτίας της εμπλοκής της...

Πρόστιμο…

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1.250€, στις 5 Ιουνίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ....

Στην τελική φάση οι προετοιμασίες για την υποδοχή του ήρωα Κων/νου Τσιτιρίδη στην γενέτειρά του την Κρύα Βρύση!

Σύσκεψη με θέμα την υποδοχή των λειψάνων του ήρωα της ΕΛ.ΔΥ.Κ., Κωνσταντίνου Τσιτιρίδη στην...

Συνεδριάζει η Δημοτική επιτροπή του Δήμου Αλμωπίας

Καλείστε να συμμετέχετε στην τακτική δια ζώσης συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής η οποία θα...

Παρομοια αρθρα

Άνθρακες ο θυσαυρός στον Δήμο Αλμωπίας…

Πολύ είναι η "πολιτική σκόνη " που σηκώθηκε στην Αλμωπία, εξαιτίας της εμπλοκής της...

Πρόστιμο…

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1.250€, στις 5 Ιουνίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ....

Στην τελική φάση οι προετοιμασίες για την υποδοχή του ήρωα Κων/νου Τσιτιρίδη στην γενέτειρά του την Κρύα Βρύση!

Σύσκεψη με θέμα την υποδοχή των λειψάνων του ήρωα της ΕΛ.ΔΥ.Κ., Κωνσταντίνου Τσιτιρίδη στην...