+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήΚοινωνίαΧωρίς άδεια λειτουργίας, με την ανοχή της πολιτείας, οι περισσότεροι σύνδεσμοι φιλάθλων

Χωρίς άδεια λειτουργίας, με την ανοχή της πολιτείας, οι περισσότεροι σύνδεσμοι φιλάθλων

Δημοσιευτηκε στις

spot_img

Tην ώρα πού ο κλοιός της αστυνομίας γύρω από τους συνεργούς του Auksenti Circau στη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, “σφίγγει” επικίνδυνα, με τις διωκτικές αρχές να έχουν ταυτοποιήσει και να αναζητούν, προκειμένου να συλλάβουν, τουλάχιστον τρία άτομα – οργανωμένα στον “σκληρό πυρήνα” των χούλιγκανς και με βαρύ ποινικό παρελθόν- έρχεται στο φως ο τρόπος λειτουργίας των Συνδέσμων “Φίλαθλης Ιδιότητας” των ελληνικών συλλόγων και κυρίως το πόσο εκτεθειμένοι είναι η Πολιτεία, τα αθλητικά σωματεία, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η ΕΠΟ και οι εκάστοτε ηγεσίες στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με την ανοχή και τα “στραβά μάτια” που εσκεμμένα κάνουν, εδώ και δεκαετίες.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΓΑΝΗΣ

Αν διαβάσει κανείς την αιτιολόγηση της απόφασης για τη φυλάκιση των τεσσάρων ετών και τριών μηνών που επέβαλε το Αυτόφωρο στον 23χρονο Αλβανό κατηγορούμενο για τη δολοφονία του Άλκη, σχετικά με το δεύτερο κατηγορητήριο σε βάρος του που αφορά στον Σύνδεσμο Φιλάθλων του ΠΑΟΚ στην οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού και το οπλοστάσιο που ανακάλυψαν κατά την έφοδο τους οι αστυνομικοί, την περασμένη Τρίτη το βράδυ, θα διαπιστώσει ότι το κλαμπ δεν διαθέτει άδεια και καταστατικό λειτουργίας.

Ίσως κάποιοι εκπλήσσονται, αλλά δεν θα έπρεπε. Μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο για τον τρόπο λειτουργίας των συνδέσμων οργανωμένων οπαδών στην Ελλάδα αρκεί, προκειμένου κάποιος να διαπιστώσει ότι ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάκτυλα, είναι οι σύνδεσμοι οπαδών πού λειτουργούν νόμιμα στη χώρα, με επικεφαλής και ένα άτυπο Δ.Σ.

Οι περισσότεροι σύνδεσμοι, των  δημοφιλέστερων συλλόγων της χώρας (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρης – τυχαία η σειρά) είναι μη αναγνωρισμένοι από την Πολιτεία και τη ΓΓΑ, άρα λειτουργούν παράνομα.

Για του λόγου το αληθές παρακάτω παρατίθεται η απόφαση της ΓΓΑ τον Ιανουάριο του 2019, δηλαδή  τρία χρόνια πριν, κατόπιν εντολής του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη, πάλι στον απόηχο των επεισοδίων μεταξύ οργανωμένων οπαδών στην Αθήνα, για τη διορία ενός μήνα που δινόταν στους Συνδέσμους προκειμένου να καταβάλλουν στη ΓΓΑ καταστατικό,  για να λάβουν άδεια λειτουργίας. Όσοι δε δεν το έπρατταν, θα έκλειναν…

Η τότε ανακοίνωση ανέφερε τα εξής :

Εξ αφορμής των τελευταίων περιστατικών βίας και ενισχυτικά ως προς τη δέσμη μέτρων που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου «Κύρωση της Σύμβασης Magglingen/Macolin σχετικά με τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων, επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις», για το οποίο ολοκληρώθηκε η διαβούλευση και αναμένεται η εισαγωγή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, προχώρησε στις εξής συντονισμένες πρωτοβουλίες:

* Απέστειλε επείγουσα επιστολή προς την ΕΠΟ, ώστε να ενημερωθούν άμεσα οι ΠΑΕ και τα ερασιτεχνικά σωματεία ότι υπάρχει προθεσμία ενός μηνός από σήμερα, προκειμένου οι όποιες Λέσχες Φιλάθλων τους δεν έχουν ακόμα συμμορφωθεί με την κείμενη νομοθεσία, να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη νομιμοποίηση της λειτουργίας τους».

Σημειώνεται ότι στο Μητρώο Λεσχών Φιλάθλων, που τηρεί η ΓΓΑ, βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας το 2019 είχαν οι εξής σύνδεσμοι:

Πανελλαδική Λέσχη Φιλάθλων Παναθηναϊκού

Σύνδεσμος Οπαδών και Φιλάθλων ΑΕΚ – Γνήσια Θύρα 21 1975 (Original 21 – 1982)

Λέσχη Φίλων ΠΑΕ Α.Ο. SKODA XANTHI – XANTHI FANS

Λέσχη Φιλάθλων ΠΑΟ Λεωφόρου – Ερυθρού- Νέου Ψυχικού – Ελληνορώσων

Λέσχη Φιλάθλων του ΑΟ Καβάλας – Γαλάζιοι Αργοναύτες

Λέσχη Φίλων Αιγάλεω – Θύρα 12

Πανελλήνια Λέσχη Φίλων ΟΦΗ – Κρήτες 4 2003 Θεόδωρος Παπαδόπουλος

Λέσχη Φίλων Αθλητικού Συλλόγου Άρη Θεσσαλονίκης

Λέσχη Φίλων Νίκης Βόλου – Blue Club Π. Ντοκούζης 1985 – Θύρα 3

Λέσχη Φίλων Πανιωνίου

Δηλαδή, κανένας σύνδεσμος φιλάθλων του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ και του Ηρακλή, δεν διέθετε άδεια λειτουργίας.

Έκτοτε ουδέν νεώτερο επ΄αυτού του θέματος….

“Ουσιαστικά σχεδόν κανένας σύνδεσμος Οργανωμένων Οπαδών στην Ελλάδα δεν έχει άδεια και καταστατικό λειτουργίας. Δεν γνωρίζεις ποιός ηγείται, ποιός διαχειρίζεται συνδρομές, ταμείο κ.α., τον ευρύτερο τρόπο λειτουργίας τους. Έχουν μετατραπεί σε άνδρο υπόθαλψης εγκληματιών, δολοφόνων, χούλιγκανς, προσώπων δίχως όνομα και ταυτότητα – παρά μόνο ένα “παρατσούκλι” – κρυμμένων πίσω από μαύρες κουκούλες” λέει στο Thesstoday.gr ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας και συμπληρώνει: ” Στην πραγματικότητα όλοι αυτοί οι σύνδεσμοι δρουν ανεξέλεγκτα από τις διοικήσεις των συλλόγων πού  – υποτίθεται – πώς υποστηρίζουν . Και αν κάποιος ιδιοκτήτης ΠΑΕ ή ΚΑΕ τολμήσει να διαφωνήσει μαζί τους τότε γίνονται ξαφνικά ανεπιθύμητοι από τους οπαδούς και στόχοι απειλών και επιθέσεων ταγμάτων εφόδου… Όπως συνέβη με εμένα στη Λάρισα (σ.σ. ο κ. Αλέξης Κούγιας είναι ιδιοκτήτης και μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ “ΑΕΛ”) όταν έδιωξα όλα αυτά τα κακοποιά στοιχεία από το γήπεδο “.

Για το “θεαθήναι” η έφοδος στους συνδέσμους των οργανωμένων οπαδών

Όσοι δε ενθουσιάζονται- μεταξύ αυτών και δημοσιογράφοι άπειροι ως επί το πλείστον από την πραγματικότητα των ελληνικών γηπέδων και του εγχώριου χουλιγκανισμού –  από τις εφόδους των ΜΑΤ σε συνδέσμους και τις ανακαλύψεις “οπλοστασίων” μέσα σε αυτούς, ας αναλογιστούν πόσες φορές αυτό το σκηνικό επαναλήφθηκε κατά το παρελθόν, μετά τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου, πού απλώς υποστήριζε τη “λάθος” ομάδα.

Ίσως μοναδική ελπίδα στην πραγματικότητα, ώστε να αλλάξει επιτέλους κάτι στην κοινωνία και το ελληνικό οπαδικό κίνημα είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε – καθυστερημένα –  η ΘΥΡΑ 4 του ΠΑΟΚ, για τη δολοφονία του Άλκη. Όπου μεταξύ άλλων “αναγνωρίζει και τα δικά της λάθη” για το γεγονός ότι στα “σπάργανα της” δρούσαν εγκληματίες δολοφόνοι οι οποίοι μαχαιρώνουν και σκοτώνουν όποιον δεν τους αρέσει “η φάτσα ή η μπλούζα που φορά” στη μέση του δρόμου….

Προσφατα αρθρα

Άνθρακες ο θυσαυρός στον Δήμο Αλμωπίας…

Πολύ είναι η "πολιτική σκόνη " που σηκώθηκε στην Αλμωπία, εξαιτίας της εμπλοκής της...

Πρόστιμο…

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1.250€, στις 5 Ιουνίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ....

Στην τελική φάση οι προετοιμασίες για την υποδοχή του ήρωα Κων/νου Τσιτιρίδη στην γενέτειρά του την Κρύα Βρύση!

Σύσκεψη με θέμα την υποδοχή των λειψάνων του ήρωα της ΕΛ.ΔΥ.Κ., Κωνσταντίνου Τσιτιρίδη στην...

Συνεδριάζει η Δημοτική επιτροπή του Δήμου Αλμωπίας

Καλείστε να συμμετέχετε στην τακτική δια ζώσης συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής η οποία θα...

Παρομοια αρθρα

Άνθρακες ο θυσαυρός στον Δήμο Αλμωπίας…

Πολύ είναι η "πολιτική σκόνη " που σηκώθηκε στην Αλμωπία, εξαιτίας της εμπλοκής της...

Πρόστιμο…

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1.250€, στις 5 Ιουνίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ....

Στην τελική φάση οι προετοιμασίες για την υποδοχή του ήρωα Κων/νου Τσιτιρίδη στην γενέτειρά του την Κρύα Βρύση!

Σύσκεψη με θέμα την υποδοχή των λειψάνων του ήρωα της ΕΛ.ΔΥ.Κ., Κωνσταντίνου Τσιτιρίδη στην...