• Τις δικές τους δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι οδοντίατροι και της Πέλλας όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας καθώς εκ του επαγγέλματός τους έρχονται καθημερινά σε άμεση επαφή με πολλούς ασθενείς ο καθένας.
Φυσικά πάντα λάμβαναν συγκεκριμένα μέτρα τους για να μην κινδυνεύσουν σε περίπτωση που ο πελάτης έχει κάποια μολυσματική ασθένεια, πολύ δε περισσότερο τώρα με τον κορωνοϊό. Μέτρα που θεωρούν αρκετά, ζητώντας να διορθωθεί η διάταξη σύμφωνα με την οποία οι ασθενείς τους πρέπει να έρχονται στο οδοντιατρείο με rapid test 48ώρου προ της προσέλευσής τους, ανεξαρτήτως αν έχουν εμβολιασθεί κατά του κορωνοϊού ή όχι.
«Περιττό το τεστ…»
Άστοχο και περιττό χαρακτηρίζουν οι Οδοντιατρικοί Σύλλογοι το μέτρο του rapid test 48 ώρες πριν την προσέλευση ασθενών στο οδοντιατρείο. Όπως επισημαίνουν σε κοινή δήλωσή τους η συγκεκριμένη διαδικασία επιβαρύνει οικονομικά και διαδικαστικά τους ασθενείς. Γι’ αυτό ζητούν τη διόρθωση της διάταξης και την εφαρμογή της ως προαιρετικής για την προσέλευση των ασθενών.
Εξάλλου, όπως επισημαίνουν, οι οδοντίατροι που εργάζονται σε ιδιωτικές και δημόσιες δομές οδοντιατρικής φροντίδας τηρούν στο έπακρο τις οδηγίες που εξέδωσε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, αρχής γενομένης από το Μάρτιο 2020 και με τελευταία επικαιροποίηση το Σεπτέμβριο 2021.
Το πρωτόκολλο θεραπείας που έχει προταθεί και υιοθετηθεί από το σύνολο του οδοντιατρικού προσωπικού της χώρας (αραιά ραντεβού, επαρκής χρόνος μεταξύ των συνεδριών για απολύμανση χώρου, συχνός αερισμός οδοντιατρείου, απουσία συνοδών, αποστάσεις στην αίθουσα αναμονής κ.ά.) είναι αρκετό για να προστατεύει ασθενείς και θεράποντες από την διασπορά της νόσου.
Λαμβάνουν μέτρα
Σύμφωνα με τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους , «η παραγωγή αερολύματος είναι συνυφασμένη με το μεγαλύτερο μέρος των οδοντιατρικών επεμβάσεων. Εξαιτίας αυτής της ιδιαιτερότητας, με την έλευση της πανδημίας COVID-19, θεσπίσαμε και το προαναφερθέν πρωτόκολλο, ώστε να προασπίσουμε την υγεία ημών και των συμπολιτών μας. Αντιμετωπίζουμε, εδώ και δεκαετίες όμως άπαντες τους ασθενείς μας ως δυνητικούς φορείς μολυσματικών ασθενειών».
Όπως δηλώνουν, αντιλαμβάνονται τη δυσκολία της παρούσας κατάστασης, αλλά με την ίδια λογική θα έπρεπε να ζητούν υποχρεωτικά αρνητικούς ελέγχους ηπατίτιδας, HIV, H1N1 και άλλων λοιμώξεων.
Καταλήγοντας, διαβεβαιώνουν πως «η συντριπτική πλειοψηφία των οδοντιάτρων και του προσωπικού των οδοντιατρείων έχει πλήρως εμβολιασθεί και ταχθεί υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών με όσα αυτό συνεπάγεται για τη συνεισφορά του κλάδου στην αντιμετώπιση της πανδημίας».