+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήΟικονομία & ΑγροτικάΟικονομία45 εκ. ευρώ με συναίνεση για το 2021

45 εκ. ευρώ με συναίνεση για το 2021

Δημοσιευτηκε στις

spot_img
Για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου Αριστοτέλη
Ψήφισαν υπέρ οι συνδυασμοί Ομοφωνία, Απαλλαγή Συμμαχία Πολιτών
Με σταθερό “προορισμό” την #αποτελεσματικότητα υπέρ των δημοτών, υπερψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο #προϋπολογισμός του Δήμου Αριστοτέλη για το 2021
?Υπερψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο προϋπολογισμός – ύψους 44.887.649,73 ευρώ και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αριστοτέλη για το 2021.
?Την εισήγηση του Δημάρχου υπερψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της διοικούσας παράταξης και οι εκπρόσωποι των δύο δημοτικών παρατάξεων της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
?Κατά την παρουσίαση, από τον Δήμαρχο κ. Στέλιο Βαλιάνο και τους Αντιδημάρχους κ. Νίκο Αυγερινό και κ. Γιώργο Κούκο, υπογραμμίστηκε ότι ο προϋπολογισμός του 2021 είναι ασφαλώς επηρεασμένος από τις αντίξοες συνθήκες που βιώνει συνολικά η αυτοδιοίκηση, λόγω: α) της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού της διασποράς της, β) της περικοπής πόρων των ΟΤΑ από την κεντρική κυβέρνηση, γ) της μειωμένης εισπραξιμότητας προβλεπόμενων εσόδων από μια δοκιμαζόμενη κοινωνία, δ) της γραφειοκρατίας που εξακολουθεί να ταλανίζει τον Δημόσιο Τομέα στην Ελλάδα, ε) την έλλειψη προσωπικού και στ) την ήδη προβληματική οικονομική κατάσταση του Δήμου, λόγω των χρεών παρελθόντων ετών.
?Ταυτόχρονα, όμως, ο ίδιος προϋπολογισμός φιλοδοξεί να αποτελέσει και απάντηση στα παραπάνω προβλήματα, καθώς, ήδη εντός του πρώτου έτους της θητείας της Δημοτικής Αρχής, υπήρξαν αποφάσεις και επιτυχίες έκτακτων εσόδων, στην κατεύθυνση του νοικοκυρέματος των οικονομικών του Δήμου Αριστοτέλη και της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, είτε του ιδίου του Δήμου, είτε των πολιτών, όπως οι έκτακτες επιχορηγήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών:
• για την κάλυψη οφειλών παρελθόντων ετών, συνολικού ύψους άνω των 3.903.000 ευρώ, με προοπτική και νέας αντίστοιχης επιχορήγησης εντός του 2021.
• για την κάλυψη απώλειας εσόδων που προέκυψε λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, συνολικού ύψους άνω των 706.000 ευρώ.
Μέρος της απώλειας εσόδων, άλλωστε προήλθε από τη εφαρμογή μέτρων στήριξης που έλαβε ο ίδιος ο Δήμος υπέρ της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών επιχειρήσεων, όπως:
• απαλλαγή ενιαίων ανταποδοτικών δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού,
• απαλλαγή καταβολής των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων για επιχειρήσεις,
• απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020.
?Ο προϋπολογισμός του 2021 αποτυπώνει – παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες- την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής και της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου να καταφέρουν να τον ισοσκελίσουν.
?Στο πλαίσιο αυτό, ο προϋπολογισμός κατ’ αρχήν περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο Τεχνικό Πρόγραμμα με 73 εγγεγραμμένα έργα.
Αφενός, είναι όλα τα συνεχιζόμενα συμβασιοποιημένα έργα, τόσο της σημερινής δημοτικής αρχής, όσο των προηγουμένων Δημοτικών Διοικήσεων, είτε πρόκειται για έργα συγχρηματοδοτούμενα από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, είτε από εθνικά αναπτυξιακά προγράμματα είτε ακόμα και από ιδίους πόρους του Δήμου, εγγράφοντας τόσο το ποσό της χρηματοδότησης όσο και αυτό της ιδίας συμμετοχής του Δήμου. Διασφαλίζεται έτσι έμπρακτα η συνέχεια στη Διοίκηση του Δήμου, με την αξιοποίηση κάθε θετικής προεργασίας.
Αφετέρου, περιλαμβάνει πλήθος νέων έργων, για την περιοχή, περί τα 50 σε αριθμό, που στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας στις 16 Κοινότητές μας.
?Τα έργα αυτά θα χρηματοδοτηθούν είτε από τα συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά Προγράμματα του ΕΣΠΑ , είτε από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», είτε από άλλους Εθνικούς πόρους ΠΔΕ/ΣΑΕ/Έκτακτη ανάγκη κλπ, είτε από το αυξημένο ποσό που εξασφαλίζεται από τα μεταλλευτικά τέλη, είτε από ιδίους πόρους του Δήμου.
?Ορισμένα από τα έργα εγγράφηκαν με συμβολικό ποσό, έχουν όμως μελετητική ωριμότητα και προγραμματίζεται να υποβληθούν με γοργούς ρυθμούς προς ένταξη στα προαναφερθέντα χρηματοδοτικά προγράμματα. Στην πορεία και αφού διασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους θα προστίθενται και νέα έργα στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό αντίστοιχα. Πρόκειται για έργα διαχείρισης απορριμμάτων, επέκτασης του ηλεκτροφωτισμού, δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και όμβριων υδάτων, εσωτερικής οδοποιίας, ανάπλασης δημόσιων χώρων, κατασκευής παιδικών χαρών, αναβάθμισης αθλητικών υποδομών, αποκατάστασης βλαβών από θεομηνίες, κατασκευής νέων σχολικών υποδομών, κ.α.
✅Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος δήλωσε σχετικά με την υπερψήφιση του προϋπολογισμού του 2021, τα εξής:
«Προχωράμε με αισιοδοξία και προσήλωση στους στόχους μας, στον επόμενο σταθμό ενός προγράμματος, με το οποίο φιλοδοξούμε, ως το τέλος της τετραετίας, να έχουμε αλλάξει τα δεδομένα και τις προοπτικές του τόπου μας. Εργαζόμαστε με σχέδιο, επαγγελματικό προγραμματισμό και με αδιαπραγμάτευτο προορισμό την αποτελεσματικότητα υπέρ των συμπολιτών μας.
Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι υπερψηφίστηκε αυτός ο προϋπολογισμός και από δημοτικούς συμβούλους της ελάσσονος αντιπολίτευσης, τους οποίους οφείλω να ευχαριστήσω δημόσια, για αυτή την επίδειξη εποικοδομητικής διάθεσης, έναντι ειλικρινών και ρεαλιστικών στόχων. Το ίδιο εποικοδομητική ευελπιστώ να είναι και η κριτική τους, όποτε νιώσουν την ανάγκη να την ασκήσουν. Την καλοπροαίρετη κριτική, άλλωστε, πάντα την επιζητούμε και την λαμβάνουμε υπόψη για το καλό του τόπου μας.
Μετά τους πρώτους 16 μήνες θητείας, από τον Σεπτέμβριο του 2019 που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020, παρά τις αντιξοότητες, παρά την κρίση της πανδημίας, αισθάνομαι με τη σκληρή δουλειά όλων των στελεχών της Δημοτικής Αρχής και του προσωπικού του Δήμου Αριστοτέλη, το μέλλον που οραματιζόμαστε έχει ξεκινήσει.

Προσφατα αρθρα

Άνθρακες ο θυσαυρός στον Δήμο Αλμωπίας…

Πολύ είναι η "πολιτική σκόνη " που σηκώθηκε στην Αλμωπία, εξαιτίας της εμπλοκής της...

Πρόστιμο…

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1.250€, στις 5 Ιουνίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ....

Στην τελική φάση οι προετοιμασίες για την υποδοχή του ήρωα Κων/νου Τσιτιρίδη στην γενέτειρά του την Κρύα Βρύση!

Σύσκεψη με θέμα την υποδοχή των λειψάνων του ήρωα της ΕΛ.ΔΥ.Κ., Κωνσταντίνου Τσιτιρίδη στην...

Συνεδριάζει η Δημοτική επιτροπή του Δήμου Αλμωπίας

Καλείστε να συμμετέχετε στην τακτική δια ζώσης συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής η οποία θα...

Παρομοια αρθρα

Άνθρακες ο θυσαυρός στον Δήμο Αλμωπίας…

Πολύ είναι η "πολιτική σκόνη " που σηκώθηκε στην Αλμωπία, εξαιτίας της εμπλοκής της...

Πρόστιμο…

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1.250€, στις 5 Ιουνίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ....

Στην τελική φάση οι προετοιμασίες για την υποδοχή του ήρωα Κων/νου Τσιτιρίδη στην γενέτειρά του την Κρύα Βρύση!

Σύσκεψη με θέμα την υποδοχή των λειψάνων του ήρωα της ΕΛ.ΔΥ.Κ., Κωνσταντίνου Τσιτιρίδη στην...