Με την ανάδειξη κοινών στόχων και νέων ιδεών στο εταιρικό σχήμα του ευρωπαϊκού έργου BIOREGIO για την κυκλική βιο-οικονομία ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 3η διαπεριφερειακή συνάντηση του εν λόγω έργου στη Θεσσαλονίκη (15 και 16 Μαΐου 2018), με τη συμμετοχή του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΑΠΘ. Οι εταίροι του έργου BIOREGIO («Περιφερειακά μοντέλα κυκλικής οικονομίας και βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες για βιολογικά ρεύματα») θα συναντηθούν εκ νέου τον Οκτώβριο του 2018 στη Ρουμανία.
Κατά τη διάρκεια της 3ης διαπεριφερειακής συνάντησης του έργου BIOREGIO, συζητήθηκαν και παρουσιάστηκαν οι πολιτικές και το νομοθετικό πλαίσιο για την κυκλική οικονομία σε περιφερειακό και σε εθνικό επίπεδο, για την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Ρουμανία, τη Γαλλία, τη Σλοβενία και τη Φιλανδία. Η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, όπου συμμετείχε εκπρόσωπος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος της Κεντρικής Μακεδονίας αποκάλυψε τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ των περιφερειών – εταίρων και κυρίως μεταξύ της Ελλάδας και Γαλλίας. Παράλληλα, ξεχώρισε η πρωτοπόρα εξέλιξη της Φιλανδίας στον τομέα της κυκλικής οικονομίας.
Παράλληλα, παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές για τη κυκλική βιο-οικονομία. Από την ελληνική πλευρά παρουσιάστηκε το σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων του ΦΟΣΔΑ και το cluster Βιοενέργειας CLuBE. Ο εκπρόσωπος του Δήμου του Λάχτι (Φιλανδία) παρουσίασε τις δράσεις για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και το σχέδιο κυκλικής οικονομίας για τα απορρίμματα. Οι Ισπανοί εκπρόσωποι από το Ινστιτούτο Δασολογίας και Αγροτικής Ανάπτυξης CLAMBER, ο φορέας για την αξιοποίηση των απορριμμάτων της περιφέρειας Ponitrie από τη Σλοβακία, το Γραφείο Περιφερειακής Πολιτικής και Επενδύσεων του Υπουργείου Αγροτικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ρουμανίας, το Επιμελητήριο Αγροτικής Ανάπτυξης της γαλλικής περιφέρειας Payes de la Loire και ο φορέας διαχείρισης απορριμμάτων από τη κοινότητα Mauge στη Γαλλία παρουσίασαν πώς θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στο έργο, αλλά και πώς μπορούν να ωφεληθούν.
Ακολούθησαν δύο παράλληλες συνεδριάσεις αναφορικά με τις πολιτικές για τη βιο-οικονομία και τις τεχνολογικές λύσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν. Σ’ αυτό το πλαίσιο στο τέλος των δύο συνεδριάσεων όλοι οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν μία πρότυπη μονάδα καύσης βιολογικών απορριμμάτων της start-up ΒΙΟ2CHP.
Οι εκπρόσωποι των εταίρων του έργου BIOREGIO επισκέφθηκαν τις τοπικές επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν τις βέλτιστες πρακτικές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: το νέο σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην Ευκαρπία, την Ελληνική Βιομηχανία Υδρολυμένης Πρωτεΐνης —τη μοναδική ελληνική μονάδα που παράγει πιστοποιημένα περιβαλλοντικά προϊόντα για βιολογική γεωργία και τη μοναδική μονάδα παραγωγής στη Β. Ελλάδα με την επωνυμία Βιαέριο Λαγκαδά.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ως φορέας διαχείρισης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος της Κεντρικής Μακεδονίας για το 2014-2020 επιδιώκει να καταστήσει την Κεντρική Μακεδονία μια Πρότυπη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια. Η συμμετοχή σε καινοτόμα έργα, που υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει σημαντική προστιθέμενη αξία, καθώς επιτρέπει την καλύτερη εξειδίκευση των δράσεων και ανοίγει δρόμους σε νέους τομείς της οικονομίας της.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου BIOREGIO:
https://www.interregeurope.eu/bioregio/
Για περισσότερες πληροφορίες για τις καλές πρακτικές κυκλικής βιο-οικονομίας επισκεφτείτε την ιστοσελίδα:
https://www.interregeurope.eu/policylearning/good-practices