+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήΚοινωνίαΘεσσαλονίκη-”χάπι βιασμού”: Τι παρενέργειες προκαλεί και πώς φθάνει στα στέκια της νεολαίας

Θεσσαλονίκη-”χάπι βιασμού”: Τι παρενέργειες προκαλεί και πώς φθάνει στα στέκια της νεολαίας

Δημοσιευτηκε στις

spot_img

Τη συζήτηση για το «χάπι του βιασμού» πυροδότησε η υπόθεση με την 24χρονη και τον βιασμό που κατήγγειλε σε σουίτα ξενοδοχείου, με την ιατροδικαστή Κατερίνα Αποστολίδου να εξηγεί στο ThessToday.gr τις «συνταγές» αλλά και τις παρενέργειες που προκαλούνται από αυτό.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΛΝΑΡΑΣ

Εκτός από χάπι η συγκεκριμένη ουσία μπορεί να διοχετευτεί στον ανθρώπινο οργανισμό ακόμη και ως σκόνη «σπασμένη» σε πόσιμο -συνήθως ποτό ή καφέ-, αλλά και ως σιρόπι. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης εξηγεί ότι η παρασκευή ανάλογης ουσίας είναι παράνομη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πιο διαδεδομένος τρόπος προμήθειας της χημικής ένωσης είναι είτε μέσω φυσικών προσώπων -όπως τα ναρκωτικά- είτε μέσω του «Σκοτεινού Διαδικτύου», γνωστού ως «Dark ή Deep Web».

Η έμπειρη ιατροδικαστής Κατερίνα Αποστολίδου εξηγεί στο ThessToday.gr τις παρενέργειες που προκαλεί η συγκεκριμένη ουσία. «Δεν είναι μόνο χάπι, είναι διάφορες ενώσεις που μπορεί να παρασκευαστούν ακόμη και ως σκόνη ή και σιρόπι. Μπορεί να είναι διάφορες ουσίες και ενώσεις που μπορούν να προκαλέσουν παρόμοιο αποτέλεσμα», εξηγεί η ιατροδικαστής, υπογραμμίζοντας ότι «με απλά λόγια είναι ένα πολύ βαρύ υπνωτικό χάπι, ή σκόνη διαλειμένη σε κάτι πόσιμο -ποτό συνήθως-, ή σιρόπι. Οι παρενέργειες είναι ότι το θύμα δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει γύρω του και πολλές φορές -όχι πάντα, ανάλογα με την ουσία- δεν έχει μνήμη και για κάποιες ώρες».

Η επίδραση αυτής της ουσίας μετά την κατανάλωση σύμφωνα με την κα Αποστολίδου διαρκεί για ώρες, ανάλογα πάντα με την ποσότητα αλλά και την ποιότητα. «Συνήθως η δράση διαρκεί για κάποιες ώρες. Για τον λόγο αυτόν έχει σημασία το πότε έγινε η δειγματοληψία και όχι πότε διεξήχθησαν οι τοξικολογικές εξετάσεις. Μια εβδομάδα μετά για παράδειγμα δεν μπορεί να είναι εύκολα ανιχνεύσιμη η ουσία», επισημαίνει η ίδια, σημειώνοντας ότι «όσο πιο νωρίς γίνει η δειγματοληψία τόσο το καλύτερο».

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι επιπτώσεις που προκαλεί το «χάπι του βιασμού» ταιριάζουν απόλυτα με την εικόνα που κατήγγειλε ότι παρουσίαζε η 24χρονη κοπέλα την επόμενη ημέρα, καθώς και με την περιγραφή που έδωσε στην κατάθεσή της. Παράλληλα προβληματισμό προκαλούν οι πληροφορίες που έχει συλλέξει το ThessToday.gr ότι υπάρχει μια μικρή -έστω- αύξηση της χρήσης συγκεκριμένων ουσιών.

Σύμφωνα με στοιχεία από χημικούς και εξειδικευμένους επιστήμονες τοξικολογικών εξετάσεων, τα τελευταία δύο χρόνια έχει παρουσιαστεί αύξηση στα περιστατικά που αφορούν θύματα σε συνάρτηση με το «χάπι του βιασμού», ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι εντοπίζεται κυρίως σε άτομα νεαρής ηλικίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η πλειονότητα των συγκεκριμένων περιστατικών φτάνουν στα εργαστήρια ειδικών με την ίδια «συνταγή»: κατανάλωση ουσιών και ακολούθως καταγγελία για σεξουαλική πράξη, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι οι συγκεκριμένες χημικές ενώσεις χρησιμοποιούνται για αυτόν τον σκοπό.

Πάντως, χημικοί δηλώνουν στο ThessToday.gr ότι είναι πολλές και οι περιπτώσεις που οι εξετάσεις είναι αρνητικές, δηλαδή καταγγέλθηκε το περιστατικό και τα αποτελέσματα έδειξαν κάποια άλλη ουσία, η οποία δεν σχετίζεται με το γνωστό «χάπι του βιασμού».

Προσφατα αρθρα

Άνθρακες ο θυσαυρός στον Δήμο Αλμωπίας…

Πολύ είναι η "πολιτική σκόνη " που σηκώθηκε στην Αλμωπία, εξαιτίας της εμπλοκής της...

Πρόστιμο…

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1.250€, στις 5 Ιουνίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ....

Στην τελική φάση οι προετοιμασίες για την υποδοχή του ήρωα Κων/νου Τσιτιρίδη στην γενέτειρά του την Κρύα Βρύση!

Σύσκεψη με θέμα την υποδοχή των λειψάνων του ήρωα της ΕΛ.ΔΥ.Κ., Κωνσταντίνου Τσιτιρίδη στην...

Συνεδριάζει η Δημοτική επιτροπή του Δήμου Αλμωπίας

Καλείστε να συμμετέχετε στην τακτική δια ζώσης συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής η οποία θα...

Παρομοια αρθρα

Άνθρακες ο θυσαυρός στον Δήμο Αλμωπίας…

Πολύ είναι η "πολιτική σκόνη " που σηκώθηκε στην Αλμωπία, εξαιτίας της εμπλοκής της...

Πρόστιμο…

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1.250€, στις 5 Ιουνίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ....

Στην τελική φάση οι προετοιμασίες για την υποδοχή του ήρωα Κων/νου Τσιτιρίδη στην γενέτειρά του την Κρύα Βρύση!

Σύσκεψη με θέμα την υποδοχή των λειψάνων του ήρωα της ΕΛ.ΔΥ.Κ., Κωνσταντίνου Τσιτιρίδη στην...