+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήΚοινωνία“Μνήμες Γαίας”: Η έκθεση στο Μουσείο του ΑΠΘ που αναδεικνύει τα γεωπάρκα...

“Μνήμες Γαίας”: Η έκθεση στο Μουσείο του ΑΠΘ που αναδεικνύει τα γεωπάρκα Ελλάδας και Κύπρου (ΦΩΤΟ)

Δημοσιευτηκε στις

spot_img

Δεν χωράει αμφιβολία πως η Ελλάδα αποτελεί μια εξαιρετικά πλούσια χώρα γεωλογικά, καθώς η γεωγραφική της θέση τής έχει δώσει αυτό το χάρισμα. Το γεγονός πως βρίσκεται πάνω στο σημείο ένωσης δύο λιθοσφαιρικών πλακών, της Ευρασιατικής και της Αφρικανικής, σε συνδυασμό με τη μη εκτεταμένη βλάστηση καθιστούν την γεωλογία… ορατή σε πολλά σημεία.

Ρεπορτάζ: Ναπολέων Παπαδόπουλος

Όπως έχει ορίσει η UNESCO γεωπάρκα αποτελούν “περιοχές ιδιαίτερης γεωλογικής σημασίας, σπανιότητας ή κάλλους, όπου η γεωλογική κληρονομιά προστατεύεται και αναπτύσσεται ταυτοχρόνως”. Παράλληλα, τα γεωπάρκα μπορούν να περιλαμβάνουν κι άλλα χαρακτηριστικά στοιχεία, όπως αρχαιολογικές, οικολογικές, ιστορικές ή/και πολιτιστικές αξίες, ενεργοποιώντας τον τουρισμό με τη μορφή του γεωτουρισμού.

Στην ανάδειξη των εν λόγω πάρκων σε Ελλάδα και Κύπρο προχωρά η έκθεση με τίτλο “ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ“, η οποία φιλοξενείται στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης από την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, ημέρα που πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνιά της.

Ειδικότερα, όσοι επισκεφθούν την έκθεση θα ζήσουν ένα ανεπανάληπτο “ταξίδι” σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές που έχουν αναγνωριστεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα και την Κύπρο: τη Λέσβο, τον Ψηλορείτη, τον Βίκο – Αώο, τον Χελμό – Βουραϊκό, τη Σητεία και την περιοχή Γρεβενών Κοζάνης στην Ελλάδα και το Όρος Τρόοδος στην Κύπρο.

Μέσω της έκθεσης παρουσιάζονται με τη χρήση φωτογραφικού και ψηφιακού υλικού τα μοναδικά γεωλογικά και φυσικά μνημεία που φιλοξενούν τα Γεωπάρκα της Ελλάδας και της Κύπρου, εντυπωσιακά τοπία, απολιθωμένα δάση, φαράγγια, καταρράκτες, σπήλαια, ακτές, κοιλάδες, απολιθώματα, η ιστορία της Μεσογείου, καθώς και απολιθωμένοι κορμοί δένδρων του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου που σαρώθηκαν από το ωστικό κύμα των μεγάλων εκρήξεων και τις πυροκλαστικές ροές. Ορυκτά, πετρώματα και απολιθώματα αποτελούν τα σημαντικότερα εκθέματα.

 

https://www.facebook.com/watch/?v=472661441131370

 

Η έκθεση δημιουργήθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας και Κύπρου: τη Λέσβο, τον Ψηλορείτη, τον Βίκο – Αώο και τον Χελμό – Βουραϊκό, στην Ελλάδα και τον Τρόοδο στην Κύπρο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Πάτρας, Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ πρώην ΙΓΜΕ) και το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης Κύπρου. Επιστημονικός  υπεύθυνος της έκθεσης είναι ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων. Η δημιουργία της έκθεσης έχει υποστηριχθεί από το πρόγραμμα “ΓΕΩΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ” με ακρωνύμιο “GEO – IN”, του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020. Η έκθεση θα βρίσκεται στους χώρους του Αριστοτελείου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης έως τις 10 Απριλίου.

“Μέσω της έκθεσης αναδεικνύονται τα πάρκα – Το μέλλον είναι ο γεωτουρισμός”

Το ThessToday.gr επικοινώνησε με τον Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και επιστημονικό υπεύθυνο της έκθεσης, Νίκος Ζούρο, ο οποίος σχολίασε τη σημασία της έκθεσης και της ανάδειξης του γεωλογικού πλούτου της Ελλάδας και της Κύπρου“Παρουσιάζονται περιοχές, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί από την UNESCO για το φυσικό δυναμικό τους, τα γεωλογικά τους μνημεία και την αξία των τοπικών τους χαρακτηριστικών.  Η UNESCO αξιολογεί περιοχές που διαθέτουν  ιδιαίτερα γεωλογικά μνημεία διεθνούς σημασίας και τα αναγνωρίζει, με στόχο να προστατευτούν και να αναδειχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η Ελλάδα είναι μία από τις  44 χώρες που διαθέτουν αναγνωρισμένες από την UNESCO περιοχές που ονομάζονται παγκόσμια γεωπάρκα UNESCO και διαθέτει έξι τέτοιες περιοχές, την περιοχή της Λέσβου με το απολιθωμένο δάσος, την περιοχή του Ψηλορείτη στην Κρήτη, το Εθνικό Πάρκο Χελμού Βουραϊκού στην Πελοπόννησο, την περιοχή Βίκου-Αώου στην Ήπειρο, την περιοχή της Σητείας στην Ανατολική Κρήτη, στο Λασίθι και τέλος την περιοχή Κοζάνης Γρεβενών. Πρόκειται για περιοχές που διαθέτουν εξαιρετικά σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία και παλαιοντολογικά ευρήματα. Μέσω της έκθεσης αναδεικνύονται τα μνημεία αυτά όπως και η σημασία της ανάδειξης αυτής για τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της δημιουργίας από τη μία μεριά δραστηριοτήτων ήπιου τουρισμού, δηλαδή εναλλακτικών μορφών τουρισμού και από την άλλη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που βοηθούν τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τη φύση και να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος όχι μόνο για το σήμερα και το αύριο της κοινωνίας μας. Το μέλλον του τουρισμού στη χώρα μας είναι αυτό. Στη χώρα μας υπάρχουν πολλά ακόμα γεωλογικά μνημεία που θα μπορούσαν να αναδειχθούν και να προστατευτούν μέσα από την αναγνώρισή τους ως περιοχές Διεθνούς σημασίας από την UNESCO”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Αριστοτελείου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης, Σπύρος Παυλίδης, ανέφερε πως μέσω της έκθεσης φαίνεται το πόσο πολύτιμη είναι η φύση“Η έκθεση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για να πλησιάσουμε την πολύτιμη φύση και να δουν όλοι τους θησαυρούς που υπάρχουν στην ελληνική επικράτεια, για να την προσεγγίσουμε και με τη μορφή του ήπιου εναλλακτικού τουρισμού. Σε κάθε γεωπάρκο υπάρχουν επιστήμονες που αγωνίζονται, ώστε να παρουσιάσουν τα εκθέματα που πολλές φορές συνδέονται και με πολιτιστικά μνημεία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των Μετεώρων”, είπε.

Προσφατα αρθρα

Συμπλήρωση και υποβολή ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ σταφυλιών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το έτος 2024

Ενημέρωση αγροτών: Συμπλήρωση και υποβολή ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ σταφυλιών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το έτος 2024...

Επίσκεψη ΥπΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, στη Θεσσαλονίκη

Κώστας Τσιάρας: Μέσω της έρευνας ενισχύουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας στον πρωτογενή τομέα Επίσκεψη...

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Αλβανία!!!

-Με αφορμή ερώτηση του Γ. Γιαννάκη, έστειλε μήνυμα πως η Ευρωπαϊκή της πορεία περνάει...

Δυναμική η παρουσία της Πέλλας στην 88η ΔΕΘ!

Μικρές, τοπικές επιχειρήσεις, μεγάλης σημασίας αναδεικνύουν τον τόπο μας! Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης άνοιξε τις...

Παρομοια αρθρα

Συμπλήρωση και υποβολή ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ σταφυλιών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το έτος 2024

Ενημέρωση αγροτών: Συμπλήρωση και υποβολή ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ σταφυλιών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το έτος 2024...

Επίσκεψη ΥπΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, στη Θεσσαλονίκη

Κώστας Τσιάρας: Μέσω της έρευνας ενισχύουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας στον πρωτογενή τομέα Επίσκεψη...

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Αλβανία!!!

-Με αφορμή ερώτηση του Γ. Γιαννάκη, έστειλε μήνυμα πως η Ευρωπαϊκή της πορεία περνάει...