+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήΚοινωνίαΠολιτικήΜΕΤ' ΕΜΠΟΔΙΩΝ Ο ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ!

ΜΕΤ’ ΕΜΠΟΔΙΩΝ Ο ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ!

Δημοσιευτηκε στις

spot_img

Ποια είναι τα κύρια προβλήματα που έως τώρα παρατηρούνται στις αιτήσεις που κατατέθηκαν
Μέγα θέμα η μη ενεργή συμμετοχή των τραπεζών…

• Είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τα οποία την περίοδο της πανδημίας έχουν γιγαντωθεί, με αποτέλεσμα πολλοί επαγγελματίες να βρίσκονται με την «πλάτη στον τοίχο»! Οι περιορισμοί λόγω Covid έχουν «παγώσει» την αγορά και σε συνδυασμό με το νέο κύμα ακρίβειας, σχεδόν κάθε οικονομική δραστηριότητα έχει ανασταλεί. Είναι πλέον βέβαιο ότι η επαναφορά στην κανονικότητα δεν αναμένεται να γίνει σύντομα.
Στο μεταξύ, οι οικονομικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων συσσωρεύονται, ενώ την ίδια ώρα ανακύπτουν σοβαρά προβλήματα και με τις διάφορες ρυθμίσεις οφειλών που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούν τελικά τον σκοπό τους. Δεν μπορεί λοιπόν η Πολιτεία να ανακοινώνει μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, στη Βουλή να συζητείται αυτή την περίοδο ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, αλλά οι επιχειρήσεις να μην μπορούν να κάνουν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων.

«Κόλλησε»  ο Εξωδικαστικός!
Σοβαρά προβλήματα και μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, αφού τα αιτήματα και πολλών επαγγελματιών της Χαλκιδικής δεν έχουν διεκπεραιωθεί. Το θέμα, που «καίει» μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων.  Δυστυχώς μέχρι και σήμερα παρά τις προσπάθειες της Ειδικής Γραμματείας πλήθος αιτημάτων επιχειρηματιών της Χαλκιδικής, δεν κατέστη δυνατό να εξυπηρετηθεί. Η  βάση και το πνεύμα του νομοθετήματος είναι αφενός η ρύθμιση σε έως 240 δόσεις για Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, και αφετέρου το κούρεμα οφειλών προς τις τράπεζες ωστόσο μέχρι και σήμερα διαβλέπουμε καθυστερήσεις και ενδεχομένως μη ενεργή συμμετοχή των Τραπεζών με αποτέλεσμα να οδηγείται και να καταδικάζεται σε αποτυχία το όλο εγχείρημα.

Τα προβλήματα
Θα πρέπει να παρέμβουν τα αρμόδια Υπουργεία  προκειμένου να «τρέξει» χωρίς καθυστερήσεις ο Εξωδικαστικός, θέτοντας υπόψιν τους τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί στις έως τώρα κατατεθειμένες αιτήσεις. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην επιστολή του:
– Η ανάκτηση οφειλών δεν γίνεται εντός 15 ημερών, όπως ο Νόμος ρητά ορίζει, αλλά με αρκετή καθυστέρηση, δημιουργώντας πρόβλημα στην άμεση οριστικοποίηση της αίτησης και αποφυγής αναγκαστικών μέτρων. Για παράδειγμα, εάν ο οφειλέτης έκανε την αίτησή του, στις 1/7/2021 έως και σήμερα δεν έχουν ανακτηθεί οι οφειλές του, κυρίως από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα, να κινδυνεύει να χάσει το ακίνητό του σε πλειστηριασμό, εάν αυτός είχε οριστεί έως τον Νοέμβριο του 2021.
-Γίνονται ακόμα και σήμερα, πολλές αναβαθμίσεις που καθυστερούν την διαδικασία.
– Οι χρηματοδοτικοί φορείς δεν διορθώνουν άμεσα τα λάθη τους, οπότε δεν μπορεί να οριστικοποιηθεί η αίτηση.
– Για να υποβάλει κάποιος αίτηση, θα πρέπει να αποσυρθεί από τον προηγούμενο εξωδικαστικό και αυτό δημιουργεί κάποιο είδος προβλήματος στην τελική απόφαση του οφειλέτη.
– Δεν μπορεί να προστεθεί σύμβουλος στην αίτηση ή να αλλαχθεί παρά μόνο εάν έχει γίνει στο αρχικό στάδιο.
– Επίσης ο Ν. 4738/2020, τροποποίησε και αντικατέστησε και το Πτωχευτικό Δίκαιο. Ο νέος πτωχευτικός νόμος, φέρνει ριζικές αλλαγές στη ρύθμιση οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων. Έχει ονομαστεί επίσης ως «δεύτερη ευκαιρία», για τους οφειλέτες. Στη χώρα μας, ανέκαθεν η πτώχευση αποτελούσε, την τελευταία λύση, για τους εμπόρους, καθότι αυτό σήμαινε την μη ύπαρξη άλλων μέτρων για την πληρωμή των οφειλών τους, στο Δημόσιο και σε τρίτους. Έτσι η πτώχευση είχε δαιμονοποιηθεί ή για να μιλήσουμε με νομικούς όρους, είχε «ποινικοποιηθεί», αφού όσοι πτώχευαν, έμπαιναν στο μάτι του κυκλώνα, ενώ όπως ήταν έως την ισχύ του Ν 4738/2020, αποτελούσε έναν δυσλειτουργικό νόμο, που στις περισσότερες φορές δεν επέφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα, αφού τα χρέη του πτωχεύσαντα, επανέρχονταν μετά από την περαίωση της διαδικασίας και την μη εξεύρεση λύσης.

Η πρώτη κατοικία…
4 Να σημειωθεί ότι σήμερα δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση σε ισχύ που να προστατεύεται η κύρια κατοικία, παρά μόνο για μια μερίδα δανειοληπτών που ονομάζονται ευάλωτοι από το νόμο Ν 4738/2020 και πληρούν κριτήρια εισοδήματος εξαιρετικά χαμηλά. Στις περιπτώσεις αυτές, η κύρια οικία θα μεταβιβάζεται σε φορέα (ιδιώτης) απόκτησης και επαναμίσθωσης και ο οφειλέτης θα αποκτά δικαίωμα μίσθωσης διάρκειας 12 ετών με επιδότηση του ενοικίου και καταβολή μισθώματος με δικαίωμα επαναγοράς στο τέλος της μίσθωσης. Σε περίπτωση μη καταβολής τριών μισθωμάτων ο οφειλέτης θα αποβάλλεται, θα τον διώχνουν δηλαδή από το ακίνητο, και θα χάνει το δικαίωμα επαναγοράς του ακινήτου. Μετά το πέρας των δώδεκα ετών, ο οφειλέτης θα μπορεί εάν ο ίδιος το επιθυμεί, να επαναγοράσει το ακίνητο στην αξία της εμπορικής του αξίας την οποία ορίζει πιστοποιημένος εκτιμητής ακινήτων.
Όπως και στο παλαιό πτωχευτικό δίκαιο την αίτηση για κήρυξη πτώχευσης μπορεί να καταθέσει εκτός από τον οφειλέτη και οι πιστωτές, αλλά και ο εισαγγελέας πρωτοδικών.
Η πτωχευτική περιουσία περιλαμβάνει το σύνολο της περιουσίας του και το εισόδημά του εφ όσον ξεπερνά το ποσό των εύλογων δαπανών διαβίωσης. Δεν ανήκουν στην πτωχευτική περιουσία τα ακατάσχετα περιουσιακά στοιχεία και τα ακατάσχετα εισοδήματα του οφειλέτη. Επίσης δεν χάνει το εισόδημά του ο οφειλέτης αν από την απόφαση χάσει την κύρια οικία του ή άλλη περιουσία που υπερβαίνει το 10% των οφειλών του και αξίζει τουλάχιστον 100.000 ευρώ. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι και μετά την πτώχευση ή και την απαλλαγή του οφειλέτη οι εγγυητές και συνοφειλέτες εξακολουθούν να ευθύνονται έναντι των πιστωτών αν δεν έχει καλυφθεί ολόκληρη η απαίτησή τους.

Προσφατα αρθρα

Συμπλήρωση και υποβολή ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ σταφυλιών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το έτος 2024

Ενημέρωση αγροτών: Συμπλήρωση και υποβολή ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ σταφυλιών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το έτος 2024...

Επίσκεψη ΥπΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, στη Θεσσαλονίκη

Κώστας Τσιάρας: Μέσω της έρευνας ενισχύουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας στον πρωτογενή τομέα Επίσκεψη...

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Αλβανία!!!

-Με αφορμή ερώτηση του Γ. Γιαννάκη, έστειλε μήνυμα πως η Ευρωπαϊκή της πορεία περνάει...

Δυναμική η παρουσία της Πέλλας στην 88η ΔΕΘ!

Μικρές, τοπικές επιχειρήσεις, μεγάλης σημασίας αναδεικνύουν τον τόπο μας! Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης άνοιξε τις...

Παρομοια αρθρα

Συμπλήρωση και υποβολή ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ σταφυλιών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το έτος 2024

Ενημέρωση αγροτών: Συμπλήρωση και υποβολή ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ σταφυλιών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το έτος 2024...

Επίσκεψη ΥπΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, στη Θεσσαλονίκη

Κώστας Τσιάρας: Μέσω της έρευνας ενισχύουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας στον πρωτογενή τομέα Επίσκεψη...

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Αλβανία!!!

-Με αφορμή ερώτηση του Γ. Γιαννάκη, έστειλε μήνυμα πως η Ευρωπαϊκή της πορεία περνάει...