+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήΚοινωνίαΗ Ελλάδα ζητά εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης για το διοικητικό καθεστώς...

Η Ελλάδα ζητά εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης για το διοικητικό καθεστώς της Ίμβρου και της Προποντίδας ….

Δημοσιευτηκε στις

spot_img

ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΙΜΒΡΙΩΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Ν. Δένδιας: «Θέσπιση καθεστώτος τοπικής αυτονομίας και αυτοδιοίκησης και την προστασία των προσώπων και της περιουσίας τους»

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Δεν υπάρχει άλλοθι για τυχόν αδιαφορία και αδράνεια. Το ενδιαφέρον για την πορεία της Ίμβρου είναι καθήκον ιερό»

Το αφήγημα για καταπάτηση της Συνθήκης της Λωζάννης αναπτύσσει τις τελευταίες δεκαετίες στα διεθνή fora η Τουρκία. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να πιέσει πειστικά μέσω της εξωτερικής πολιτικής της, ώστε η Τουρκία ν’ αναγνωρίσει τις δύο μεγαλύτερες παραβιάσεις της Συνθήκης που έχει κάνει, όσον αφορά την Ίμβρο και την Τένεδο. Πρώτον, τον με σχέδιο διωγμό χιλιάδων Ελλήνων την τελευταία εκατονταετία. Δεύτερον, τη μη αναγνώριση ειδικής διοίκησης στους Έλληνες της Ίμβρου και της Τενέδου.

Για του λόγου το αληθές, το άρθρο 14 της Συνθήκης της Λωζάννης αναφέρει (αποδιδόμενο στα νέα ελληνικά): «Οι νήσοι Ίμβρος και Τένεδος, που παραμένουν υπό την τουρκική κυριαρχία, θ’ απολαμβάνουν ειδική διοικητική οργάνωση, αποτελούμενη από τοπικά στοιχεία και παρέχουσα κάθε εγγύηση στο μη μουσουλμανικό ιθαγενή πληθυσμό για ό, τι αφορά την τοπική διοίκηση και των προστασία των προσώπων και των περιουσιών. Η διατήρηση της τάξης θα εξασφαλίζεται με αστυνομία στρατολογούμενη μεταξύ του ιθαγενούς πληθυσμού, με τη φροντίδα της ως άνω προβλεπόμενης τοπικής διοίκησης υπό τις διαταγές της οποίας θα τελεί.

Οι συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που αφορούν την ανταλλαγή των ελληνικών και τουρκικών πληθυσμών δεν θα εφαρμοσθεί στους κατοίκους των νήσων Ίμβρου και Τενέδου».

Το «Πρόγραμμα Διάλυσης» των Ελλήνων της Ίμβρου
Εξαιτίας των πρακτικών που ακολούθησε η Τουρκία εις βάρος της ελληνικής μειονότητας, ο πληθυσμός των Ελλήνων Ιμβρίων τις τελευταίες δεκαετίες μειώθηκε ραγδαία, ενώ μόνο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μικρή ανάκαμψη. Χαρακτηριστικό είναι πως περίπου 5000 Έλληνες διαβιούσαν στην Ίμβρο το 1970, σήμερα ο αριθμός έχει πέσει στους 300, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 2020 υπολογιζόταν σε λιγότερους από 250, με τους Τούρκους κατοίκους να είναι πολλαπλάσιοι. Σύμφωνα μάλιστα με τον Σύλλογο Ιμβρίων «η αναλογία, πριν το 1964, ήταν περίπου 6.100 Έλληνες και 200 Τούρκοι. Οι αριθμοί αυτοί καταδεικνύουν ότι το “Πρόγραμμα Διάλυσης” που υιοθέτησε η Τουρκική κυβέρνηση από το 1964, πέτυχε το στόχο του».

Να σημειωθεί πως το “Πρόγραμμα Διάλυσης” εντάχθηκε στη γενικότερη πολιτική της Τουρκίας κατά των μειονοτήτων, με βίους διωγμούς αλλά και οικονομικής εξόντωσης αποφάσεις.

Συνολικά, τις τρεις βασικές ενέργειες της Τουρκίας κατά της ελληνικής μειονότητας καταγράφει αναλυτικά το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, ως εξής:

  1. Στις 11 Νοεμβρίου 1942 και ενώ η παγκόσμια κοινή γνώμη ήταν απασχολημένη με τα τεκταινόμενα στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ως εκ τούτου δεν θα παρατηρούσε τις παραβιάσεις των μειονοτικών δικαιωμάτων από πλευράς Τουρκίας, η τούρκικη κυβέρνηση έθεσε σε ισχύ τον Νόμο 4305, με τον οποίο επέβαλε επαχθή φόρο περιουσίας στην ιδιοκτησία, το λεγόμενο Varlik Vergisi. O νόμος έπρεπε να εφαρμοστεί εξίσου σε όλους τους πολίτες, ωστόσο, η επιλεκτική εφαρμογή του με κριτήρια τη θρησκεία και την εθνικότητα, επεδίωκε να καταστρέψει οικονομικά τις μη μουσουλμανικές μειονότητες. Η προθεσμία καταβολής του φόρου οριζόταν στις 15 ημέρες και δεν υπήρχε δικαίωμα άσκησης έφεσης. Η αποτυχία πληρωμής του φόρου είχε ως αποτέλεσμα την κατάσχεση της περιουσίας των φορολογουμένων, τη σύλληψη και τον εκτοπισμό τους σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας στην πόλη Άσκαλε, υπό εξαιρετικά κακές καιρικές συνθήκες. Ο αριθμός των εξορίστων ανήλθε στα 2.500 άτομα. Αφού κατέστρεψε τις μη μουσουλμανικές μειονότητες, ο νόμος καταργήθηκε το 1944. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική μειονότητα, αν και αποτελούσε το 0,5% του συνολικού τουρκικού πληθυσμού, συνεισέφερε το 20% του συνολικού εισοδήματος της χώρας, που προήλθε από τον εν λόγω φόρο.
  2. Τη νύχτα της 6ης Σεπτεμβρίου του 1955, οργανωμένος, βάσει σχεδίου, όχλος διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη εστράφη κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ελληνικής μειονότητας, καταστρέφοντας 1.004 κατοικίες, 5.000 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, δύο νεκροταφεία, 73 ναούς, 23 σχολεία και 5 αθλητικά κέντρα. Ο αριθμός των Ελλήνων μειονοτικών, που αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία μέχρι το 1960, συνεπεία αυτών των γεγονότων, υπολογίζεται σε 9.000 περίπου. Τον Οκτώβριο του 1961 ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας Αντνάν Μεντερές δικάσθηκε από έκτακτο τουρκικό δικαστήριο μεταξύ άλλων και για τα γεγονότα της 6ης/7ης Σεπτεμβρίου 1955 κατά της ελληνικής ομογένειας. Κατά τη διάρκεια της δίκης τονίσθηκε ο κεντρικός ρόλος που διαδραμάτισε η κυβέρνηση Μεντερές στα επεισόδια.
  3. Στις 16 Μαρτίου του 1964, η Τουρκία κατήγγειλε τη διμερή Συμφωνία Εγκαταστάσεως (1930), αρνούμενη ταυτοχρόνως οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για αντικατάστασή της από νέα συνθήκη. Τότε απελάθηκαν, σε διάστημα δύο ετών, περισσότεροι από 12.000 Έλληνες υπήκοοι εγκατεστημένοι στην Τουρκία, με στέρηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους. Ακολούθησε η εκ των πραγμάτων φυγή, μέσα σε καθεστώς φόβου, χιλιάδων άλλων μειονοτικών (συγγενών τους) Τούρκων πολιτών. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι εγκατεστημένοι στην Πόλη Έλληνες πολίτες απέκτησαν δικαίωμα ισόβιας εκεί διαμονής τους, δυνάμει της συμφωνίας για την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, καθώς ουδεμία σχέση έχουν με την ανωτέρω διμερή Συμφωνία Εγκαταστάσεως του 1930. Παράλληλα με τις απελάσεις, μυστικό νομοδιάταγμα* δέσμευσε όλα τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων στην Τουρκία. Τα σπίτια και οι περιουσίες των απελαθέντων περιήλθαν στο Τουρκικό Δημόσιο, αφού πρώτα χαρακτηρίστηκαν από αυτό ως εγκαταλειμμένες περιουσίες.

(*Το διάταγμα 6/3801 της 2ας Νοεμβρίου 1964, γνωστό ως «καραρναμές», από την τουρκική λέξη kararname, που σημαίνει απόφαση, είναι μυστικό διότι δεν δημοσιεύτηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για να μην μπορεί να προσβληθεί στα δικαστήρια).

Με όλες τις παραπάνω ενέργειες, αλλά και την καθημερινή καταπίεση και ρατσισμό που βίωναν οι Έλληνες της Τουρκίας όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, οδηγήθηκαν σταδιακά μεν, αλλά με σαφή κίνητρο από την Τουρκία και οργανωμένα, στον ξεριζωμό, την ξενιτειά και τη μετανάστευση. Σε αντίθεση με τις διεθνείς δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η Τουρκία, τίποτα δεν έκανε για να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ευημερία των Ελλήνων, παραμόνο τις τελευταίες δεκαετίες, οπόταν όμως η μειονότητα αριθμεί λιγότερα από 3.000 μέλη, άρα ο σκοπός «εξόντωσής» της έχει επιτευχθεί. Δηλαδή, η ελληνική μειονότητα πλέον αριθμεί λιγότερο από το 3% της δυναμικής που είχε προ εκατονταετίας.

Η Τουρκία παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης
Στο περιθώριο της ετήσιας κοπής πίτας του Συλλόγου Ιμβρίων, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έθεσε στο προσκήνιο ένα πάγιο αίτημα του ελληνισμού, το οποίο όμως οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν ξεχάσει τις τελευταίες δεκαετίες με ολέθριες συνέπειες για τον πληθυσμό σε Ίμβρο και Τένεδο, δηλαδή η θέσπιση καθεστώτος αυτόνομης τοπικής διοίκησης για τον μη μουσουλμανικό πληθυσμό.

«Η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει στο ακέραιο τις προβλέψεις του άρθρου 14 της Συνθήκης της Λωζάννης για εγγυήσεις στον μη μουσουλμανικό γηγενή πληθυσμό της Ίμβρου, σχετικά με τη θέσπιση καθεστώτος τοπικής αυτονομίας και αυτοδιοίκησης και την προστασία των προσώπων και της περιουσίας τους», δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ και ζήτησε εμφατικά: «η Τουρκία πρέπει επιτέλους να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας σε Ίμβρο, Τένεδο και Κωνσταντινούπολη, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τη Συνθήκη της Λωζάννης». Ως προς τη στάση της ελληνικής πολιτείας υποσχέθηκε πως «θα συνεχίζουμε ν’ αποτελούμε αρωγό των προσπαθειών να διατηρηθεί ζωντανή η συλλογική μνήμη των Ιμβρίων και ν’ αποκατασταθούν οι αδικίες που ο Ιμβριακός Ελληνισμός έχει υποστεί από τις τουρκικές αρχές, αλλά και να υπενθυμίσουμε τις δεσμεύσεις που η Τουρκία έχει αναλάβει».

Τα δικαιώματα των Ελλήνων της Ίμβρου και της Τενέδου στήριξε με μήνυμά του κι ο πρώην υπουργός και νυν τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος. Η διακομματική στήριξη, από κυβέρνηση κι αντιπολίτευση, γεννά μετά από χρόνια μικρή αισιοδοξία για κοινή πίεση στην εξωτερική πολιτική σκηνή. «Δεν είναι μόνο συνταγματική υποχρέωση να βοηθούμε τον ελληνισμό έξω από τα στενά όρια της χώρας, αλλά κάτι που το αισθανόμαστε σαν αυτονόητη υποχρέωση», δήλωσε ενώ θύμισε τη στήριξη της προηγούμενης κυβέρνησης στην επαναλειτουργία των ελληνικών σχολείων της Ίμβρου.

Και οι δύο τους εξήραν τη συμβολή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στη διατήρηση του ηθικού του ελληνισμού της Τουρκίας.

Βαρθολομαίος: «Ιερό καθήκον το ενδιαφέρον για την Ίμβρο»
Τη στήριξη του απανταχού ελληνισμού, των πολιτικών και κάθε δημοκράτη ανθρώπου στα δικαιώματα των Ελλήνων της Τουρκίας, ζήτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος απηύθυνε τον πρώτο κεντρικό χαιρετισμό στη διαδικτυακή εκδήλωση. «Δεν υπάρχει άλλοθι για τυχόν αδιαφορία και αδράνεια. Το ενδιαφέρον για την πορεία της Ίμβρου είναι καθήκον ιερό. Εάν εμείς οι ίδιοι δεν ενδιαφερθούμε για τη μικρή πατρίδα μας κανείς άλλος δεν πρόκειται να το πράξει. Η Ίμβρος έχει μέλλον, όταν εμείς πιστέψουμε κι αγωνιστούμε γι’ αυτό», ξεκαθάρισε.

Νωρίτερα στο λόγο του, ο Πατριάρχης στάθηκε στην ιστορία του νησιού και πως παρά τα δεινά ο ελληνισμός μειώθηκε κατά πολύ μεν, αλλά άντεξε και δεν εξαφανίστηκε εντελώς, ενώ πλέον κάνει ξανά βήματα ανάκαμψης, με πιο πρόσφατο την επαναλειτουργία σχολείων στην Ίμβρο. «Η Ίμβρος παρά τα ανείπωτα δεινά των τελευταίων δεκαετιών δεν λύγισε. Το πρόγραμμα διάλυσης δεν διέλυσε το ηθικό μας, δεν άγγιξε το δέσιμό μας με την Ίμβρο, μάλλον το αντίθετο συνέβη: η δοκιμασία ενίσχυσε την αγάπη μας για το νησί μας, έγινε πηγή αντίστασης, υπομονής και δυναμισμού. Όσοι συμπατριώτες μας παρέμειναν στην πατρίδα τα πέτρινα εκείνα χρόνια κράτησαν ζωντανά κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες τα χωριά μας, ανοιχτές τις εκκλησίες μας, διέσωσαν τον παραδοσιακό τρόπο του βίου μας. Όσοι ξενιτεύτηκαν όχι μόνο δεν λησμόνησαν μέσα στον αγώνα επιβίωσης τη γενέτειρά τους, αλλά μετέδωσαν στα παιδιά τους τον πόθο για επιστροφή, διατήρησαν τα ήθη και τα έθιμά μας κι όταν οι περιστάσεις το επέτρεψαν άρχισαν να επισκέπτονται το νησί, ν’ ανακαινίζουν τα σπίτια τους και να εγκαθίστανται στα χωριά τους. Χωρίς όλα αυτά δεν θα υπήρχε σήμερα τίποτα δικό μας στην Ίμβρο και δεν θα είχαμε ζήσει την επαναλειτουργία των σχολείων μας», δήλωσε αναλυτικά και ζήτησε:

«Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με τη συμμετοχή όλων μας, για να διατηρηθεί το αποτύπωμα του γένους μας στο νησί, για να μην σταματήσει η ανάκαμψη κι η ανοδική πορεία, για να διασφαλιστεί η καλή λειτουργία των σχολείων μας, για να διαφυλάξουμε τη γεμάτη αλήθεια, ομορφιά κι ανθρωπιά παράδοσή μας». Σε άλλες αναφορές του στάθηκε στον πανάρχαιο ελληνικό πολιτισμό στην περιοχή, την ιστορία του τόπου και την ταυτότητα.

Στηρίζουν τον αγώνα ΠΘ και ΠτΔ
Στο περιθώριο της διαδικτυακής εκδήλωσης, βιντεομηνύματα απέστειλαν επίσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μεταφέροντας –τουλάχιστον στα λόγια- τη ρητή στήριξη της πολιτείας στον αγώνα των Ιμβρίων και των Ελλήνων της Τουρκίας.

«Ο Σύλλογός σας από την ίδρυσή του το 1945 μέχρι και σήμερα, κρατά ζωντανή τη μακραίωνη Ιστορία της Ίμβρου και της Τενέδου, ενδυναμώνοντας την παρουσία των Ελλήνων στις πατρογονικές κοιτίδες», δήλωσε ο πρωθυπουργός, θυμίζοντας πως πριν από μερικά χρόνια επισκέφτηκε το νησί, από κοινού με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο Κ. Μητσοτάκης μετέφερε «την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, που συναισθάνεται στο ακέραιο το χρέος της απέναντι σε μία από τις παλαιότερες εστίες του έθνους μας στο Αιγαίο» και δεσμεύτηκε αναλυτικά για το πως θα πράξει η πολιτεία, ως προς τις διεκδικήσεις και τα δικαιώματα των Ιμβρίων:

«Ενισχύοντάς σας υλικά και ηθικά και πιέζοντας σε κάθε διεθνές forum την Τουρκία να σεβαστεί όσα έχει υπογράψει. Κάποια βήματα έχουν γίνει. Για παράδειγμα, τα ελληνικά σχολεία που παράνομα έκλεισαν το 1964 υποδέχονται ξανά μαθητές. Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την επαναλειτουργία τους με την απόσπαση μετακλητών εκπαιδευτικών. Όμως, δεν θα πάψουμε και να υπενθυμίζουμε διαρκώς στην Άγκυρα τις επίσημες δεσμεύσεις της. Γιατί οι Έλληνες της Ίμβρου, είναι Τούρκοι πολίτες με πλήρη δικαιώματα. Και κάθε διάκριση σε βάρος τους, δεν αντιβαίνει μόνο στη Συνθήκη της Λωζάννης, αλλά και στις διεθνείς συμβάσεις περί προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η Τουρκία, λοιπόν, καλείται να τους σεβαστεί με ισοτιμία και δικαιοσύνη».

Από θέσης της, την ελπίδα ότι «οι τουρκικές Αρχές θα μεταβάλουν την στάση τους έναντι της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία και θα εφαρμόσουν, χωρίς παρέκκλιση, όλα όσα προβλέπονται στη Συνθήκη της Λωζάννης για τις μειονότητες, με σεβασμό στις διεθνείς συμβάσεις περί προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου» εξέφρασε η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τον χαιρετισμό της στη διαδικτυακή εκδήλωση κοπής της πίτας του Συλλόγου Ιμβρίων. Παράλληλα, υποστήριξε πως η ελληνική πολιτεία θα στηρίζει πάντοτε τις άοκνες προσπάθειές τους για την ενίσχυση του ελληνισμού της Ίμβρου αλλά και την αποκατάσταση των αδικιών που διαχρονικά έχει υποστεί. Αναφερόμενη στο Σύλλογο και τις δράσεις του στην περιοχή, ευχήθηκε: «Όλοι ελπίζουμε ότι η πορεία αυτή θα συνεχιστεί γόνιμα και στα χρόνια που θα έρθουν, με στόχο την αναζωογόνηση της ελληνικής μειονότητας στην πατρογονική της γη», ενώ επεφύλασσε κι ιδιαίτερη αναφορά στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, που καθοδηγεί τον ελληνισμό της Τουρκίας.

Τέλος, μιλώντας και πάλι για την αναζωογόνηση του ελληνισμού της Τουρκίας, εξήρε την προσπάθεια του Συλλόγου για την επαναλειτουργία των ομογενειακών σχολείων: «Η συμβολή σας στην επαναλειτουργία των ομογενειακών σχολείων όλων των βαθμίδων στην Ίμβρο έχει οδηγήσει στην παλιννόστηση Ιμβρίων στο νησί τους. Χάρη και στις προσπάθειές σας οι ελληνικές οικογένειες του νησιού εργάζονται στον τόπο τους, γεννούν παιδιά, χτίζουν ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Όλοι ελπίζουμε ότι η πορεία αυτή θα συνεχιστεί γόνιμα και στα χρόνια που θα έρθουν, με στόχο την αναζωογόνηση της ελληνικής μειονότητας στην πατρογονική της γη».

Προσφατα αρθρα

«Τέλεια καταιγίδα» στη Δημοτική αρχή Αλμωπίας – Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Παρούτογλου Τσάνταλη –Εσωτερικές τριβές και στρατηγικά ρήγματα

Στο μέλλον είναι βέβαιο ότι Δήμαρχος Αλμωπίας Νίκος Παρούτογλου καλείται να αντιμετωπίσει τον Παράσχο Τσάνταλη...

Σε λάθος κατεύθυνση η δανειοδότηση για την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών Σωμάτων LED στον Δήμο Αλμωπίας

Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης  Ψηφίστηκε η λήψη δανείου από τον Δήμο Αλμωπίας, για να προχωρήσει...

Η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας στηρίζει ΣΤ. Κασσελάκη 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΨΗΦΙΣΜΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ΠΕΛΛΑΣΣτην πρόσφατη συνεδρίαση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ...

Στην Έδεσσα για την Επέτειο του ΟΧΙ ο ΥφΑΑΤ Διονύσης Σταμενίτης, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης

Στην Έδεσσα παρέστη σήμερα ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Πέλλας, Διονύσης Σταμενίτης, εκπροσωπώντας...

Παρομοια αρθρα

«Τέλεια καταιγίδα» στη Δημοτική αρχή Αλμωπίας – Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Παρούτογλου Τσάνταλη –Εσωτερικές τριβές και στρατηγικά ρήγματα

Στο μέλλον είναι βέβαιο ότι Δήμαρχος Αλμωπίας Νίκος Παρούτογλου καλείται να αντιμετωπίσει τον Παράσχο Τσάνταλη...

Σε λάθος κατεύθυνση η δανειοδότηση για την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών Σωμάτων LED στον Δήμο Αλμωπίας

Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης  Ψηφίστηκε η λήψη δανείου από τον Δήμο Αλμωπίας, για να προχωρήσει...

Η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας στηρίζει ΣΤ. Κασσελάκη 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΨΗΦΙΣΜΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ΠΕΛΛΑΣΣτην πρόσφατη συνεδρίαση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ...