+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήΚοινωνίαΠολιτικήΕρώτηση στη Βουλή από την Κ. Μάλαμα ύστερα από την παρέμβαση της...

Ερώτηση στη Βουλή από την Κ. Μάλαμα ύστερα από την παρέμβαση της εφημερίδας Θέμα της Χαλκιδικής

Δημοσιευτηκε στις

spot_img

Στην ανοικτή επιστολή που είχαμε κάνει προς τους Βουλευτές της Χαλκιδικής, για τα προβλήματα του περιφερειακού τύπου, ανταποκρίθηκε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα η οποία αναφέρθηκε στα ζητήματα που έχουμε θέσει. Σαφώς και το ζήτημα θα πρέπει να λυθεί και μάλιστα άμεσα. Άλλωστε η Η υποστήριξη του περιφερειακού Τύπου συνιστά μέτρο δημοκρατικής λειτουργίας και συγκαταλέγεται στις προσπάθειες υπέρβασης του ανορθολογικού, ελληνικού υδροκεφαλισμού. Δυστυχώς εδώ και 15 χρόνια μεθοδικά όλες οι Κυβερνήσεις που πέρασαν, , έχουν οδηγήσει τις περιφερειακές εφημερίδες στην εξόντωση.

Η εφημερίδα μας από την πρώτη στιγμή έμεινε αταλάντευτη, αδέσμευτη, χωρίς εξαρτήσεις και υπόγειες διαδρομές, ανεξάρτητη και πιστή στις αρχές της Δημοκρατίας, της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και την ελευθεροτυπίας. Ποτέ δεν μπήκε σε κλίκες, ομάδες, παρωχημένες συνδικαλιστικές οργανώσεις που η   μόνη τους έγνοια είναι οι δημόσιες σχέσεις και οι προσωπικές συνδιαλλαγές με τον εκάστοτε Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης ή τον αρμόδιο Υπουργό.

Στις 31-12-2020 λήγει η παράταση υποχρέωσης των δημόσιων φορέων να δημοσιεύουν στις εφημερίδες περιλήψεις προμηθειών, έργων κ.α.. Σαφώς και το ενδεχόμενο τέλος των καταχωρίσεων περιορίζει την πρόσβαση του καθενός στις ανακοινώσεις, προκηρύξεις, καταχωρήσεις και αποτελεί μνημείο συνδιαλλαγής και ενδεχόμενης διαπλοκής φορέων με εργολαβικά και άλλα συμφέροντα καθώς η δημοσιότητα και η διαφάνεια δεν θα υφίστανται.

Το τέλος της παράτασης επί της ουσίας δεν επιφέρει κανένα δημοσιονομικό όφελος προς την  πολιτεία καθώς οι υποχρεωτικές δημοσιεύσεις πληρώνονται από τους αναδόχους-εργολάβους. Μάλιστα θα υποστεί απώλεια εσόδων καθώς θα παύσει η υποχρεωτικότητα των εφημερίδων για συγκεκριμένες εκδόσεις και αριθμό σελίδων ανά έτος, δεν θα ισχύσει το κριτήριο των προσλήψεων δημοσιογράφων από τις εφημερίδες, θα μειωθούν οι δηλώσεις των συνδρομητών των εφημερίδων και φυσικά  λόγω του ότι θα συρρικνωθεί ο   τζίρος, δεν θα βεβαιώνονται φόροι εισοδήματος και ΦΠΑ 24%.  Επί της ουσίας πρόκειται για καραμπινάτο ρουσφέτι προς μια συγκεκριμένη κάστα που ωφεληθεί οικονομικά. Αντί λοιπόν να αλλάξει το παρωχημένο νομοθετικό πλαίσιο που δίνει την δυνατότητα στους εργολάβους νομίμως να κατασκευάζουν δημόσια έργα έως και 20 φορές πάνω από την αξία που θα κόστιζαν σε έναν ιδιώτη, φαίνεται πως υπάρχει η πρόθεση για την περεταίρω ενίσχυση τους.

Θα πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα η επ’ αόριστον παράταση της υποχρέωσης των δημόσιων Φορέων να ανακοινώνουν στον Τύπο. Σήμερα οι περιφερειακές εφημερίδες αποτελούν το φάρο της ελεύθερης ενημέρωσης χωρίς παρωπίδες. Η εξόντωση τους θα αποτελέσει όνειδος για την δημοκρατία.

Ακόμη εντελώς αδιαφανώς και χωρίς καμία συζήτηση, με το έτσι θέλω, θεσπίστηκε νόμος σύμφωνα με τον οποίο θα πρέπει οι περιφερειακές εφημερίδες να καταβάλουν  το 2% του τζίρου τους υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ.  Σημειωτέον ότι με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου ήρθησαν όλες οι ασφαλιστικές και φορολογικές πρόνοιες υπέρ του Τύπου, εξακοντίζοντας τις υποχρεώσεις αυτές, δίχως ποτέ έκτοτε να υπάρξει κάποια αντισταθμιστική πρόνοια.

Εν κατακλείδι τα αιτήματα μας συνοψίζονται παρακάτω:

1)      Κατάργηση της επιπλέον εισφοράς 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ καθώς οι περιφερειακές εφημερίδες δεν έχουν καμιά σχέση με τον εν λόγω οργανισμό

2)      Διατήρηση της υποχρεωτικότητας των κρατικών δημοσιεύσεων διακηρύξεων και προκηρύξεων (ν.3548/07) επ αόριστον

3)      Θέσπιση ενίσχυσης των περιφερειακών εφημερίδων που πλήττονται από την πανδημία καθώς και δημιουργία επιστρεπτέας προκαταβολής ειδικά για τον έντυπο τύπο χωρίς αστερίσκους και με απευθείας καταβολή. 

Για λόγους ενημέρωσης των πολιτών, σας παραθέτουμε την ερώτηση που κατέθεσε η δραστήρια Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα

Κ. Μάλαμα : Ο περιφερειακός και τοπικός Τύπος της Βόρειας Ελλάδας εκπέμπει sos. 

Ερώτηση προς τα αρμόδια σε σχέση με τον τοπικό και περιφερειακό Τύπο της Βόρειας Ελλάδας Υπουργεία κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα, με αντικείμενο την απουσία μέτρων στήριξης, αλλά και την ανάγκη διατήρησης του πλαισίου της δημοσίευσης διακηρύξεων. Την ερώτηση συνυπέγραψαν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την Μακεδονία και τη Θράκη. Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, ο περιφερειακός και τοπικός Τύπος της Βόρειας Ελλάδας εγκαταλείφθηκε από την κυβέρνηση. Η συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών μέσων ενημέρωσης δεν έλαβε καμία ή έλαβε ελάχιστη στήριξη. Παράλληλα, δεν έχει προχωρήσει ακόμα η δέσμευση της κυβέρνησης για την παράταση της υποχρέωσης δημοσιεύσεων διακηρύξεων στον περιφερειακό Τύπο. Η Κυριακή Μάλαμα υπογραμμίζει ότι ο τοπικός και περιφερειακός Τύπος της Βόρειας Ελλάδας διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην κοινωνική καθημερινότητα, αποτελεί κρίσιμο φορέα για την ενημέρωση των πολιτών και παράγοντα πολιτισμού και πολυφωνίας. Στο πλαίσιο αυτό ζητά να ενισχυθούν άμεσα οι μικρές επιχειρήσεις του τοπικού και περιφερειακού Τύπου, οι οποίες μαστίζονται από την κρίση, καθώς και να διατηρηθεί η υποχρέωση δημοσίευσης διακηρύξεων, ώστε να στηριχτούν οι τοπικές εφημερίδες και να διασφαλιστεί το αγαθό της ενημέρωσης και της διαφάνειας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2020

Προς τους κ. Υπουργούς : 

– Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό αρμόδιο για θέματα Επικοινωνίας κι Ενημέρωσης. 

– Οικονομίας κι Ανάπτυξης. 

Θέμα : Ο περιφερειακός και τοπικός Τύπος της Βόρειας Ελλάδας εκπέμπει sos. 

Από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, ο περιφερειακός και τοπικός Τύπος της Βόρειας Ελλάδας εγκαταλείφθηκε από την κυβέρνηση. Η συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών μέσων ενημέρωσης δεν έλαβε καμία ή έλαβε ελάχιστη στήριξη. Τα ποσά της “λίστας Πέτσα” για τις περισσότερες ενημερωτικές σελίδες ή τοπικές εφημερίδες ήταν ανύπαρκτα ή απειροελάχιστα, ενώ αντίστοιχη πρακτική ακολουθήθηκε κι από την “λίστα Καράογλου”, η οποία απέκλεισε όλα τα περιφερειακά ΜΜΕ από τα προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης του ΥΜΑΘ. Την ίδια στιγμή, πολλά τοπικά ενημερωτικά portal, με ΚΑΔ λειτουργίας παροχής υπηρεσιών διαφημίσεων αποκλείστηκαν από κάθε μέτρο στήριξης, τη στιγμή που αποτελούν μικρές ατομικές επιχειρήσεις, αλλά με κομβικό ρόλο για την τοπική ενημέρωση.

Παράλληλα, δεν έχει προχωρήσει ακόμα η δέσμευση της κυβέρνησης για την παράταση της υποχρέωσης δημοσιεύσεων διακηρύξεων στον περιφερειακό Τύπο. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε παραστείνει αυτή την υποχρέωση μέχρι το τέλος του 2020. Σε σχετική ερώτηση 50 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις 24 Ιουλίου 2020 (αρ. πρωτ. 8485/24.7.2020), ο Υφυπουργός παρά των πρωθυπουργό είχε απαντήσει, με το έγγραφο ΑΠ618/6.8.2020 ότι “η Κυβέρνηση προτίθεται να παρατείνει την υποχρέωση δημοσιεύσεων διακηρύξεων στον περιφερειακό τύπο, πέραν της 1/1/2021, με σκοπό να διασφαλίσει ότι τη δύσκολη αυτή χρονική περίοδο που τα Μέσα λόγω της σημαντικής πτώσης των διαφημιστικών δαπανών, έχουν απωλέσει σημαντικό μέρος των εσόδων τους, συνεχίζουν να έχουν, μέσω των δημοσιεύσεων, πηγή οικονομικής ενίσχυσης. Ταυτόχρονα, διασφαλίζεται με αυτόν τον τρόπο η ενημέρωση των πολιτών και η διαφάνεια.”.

Επειδή ο τοπικός και περιφερειακός Τύπος επιτελεί κρίσιμο έργο στην ανάδειξη των τοπικών προβλημάτων και στην ενημέρωση των πολιτών της Βόρειας Ελλάδας.

Επειδή είναι απαράδεκτο οι μικρές επιχειρήσεις του τοπικού Τύπου να αποκλείονται από κάθε μέτρο στήριξης.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί : 

  • Θα ενταχθούν όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων που έχουν ΚΑΔ παροχής υπηρεσιών διαφημίσεων, στα μέτρα στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων;
  • Θα νομοθετηθεί ως μόνιμο μέτρο η υποχρέωση δημοσίευσης διακηρύξεων στον περιφερειακό Τύπο;

Οι ερωτώντες βουλευτές 

Μάλαμα Κυριακή

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αυγέρη Θεοδώρα

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Σκούφα Ελισάβετ

Χαρίτου Δημήτριος

Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Γραφείο Κυριακής Μάλαμα

Βουλευτή Χαλκιδικής ΣΥΡΙΖΑ

Αν. Τομεάρχη Μακεδονίας – Θράκης ΣΥΡΙΖΑ

Προσφατα αρθρα

Άνθρακες ο θυσαυρός στον Δήμο Αλμωπίας…

Πολύ είναι η "πολιτική σκόνη " που σηκώθηκε στην Αλμωπία, εξαιτίας της εμπλοκής της...

Πρόστιμο…

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1.250€, στις 5 Ιουνίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ....

Στην τελική φάση οι προετοιμασίες για την υποδοχή του ήρωα Κων/νου Τσιτιρίδη στην γενέτειρά του την Κρύα Βρύση!

Σύσκεψη με θέμα την υποδοχή των λειψάνων του ήρωα της ΕΛ.ΔΥ.Κ., Κωνσταντίνου Τσιτιρίδη στην...

Συνεδριάζει η Δημοτική επιτροπή του Δήμου Αλμωπίας

Καλείστε να συμμετέχετε στην τακτική δια ζώσης συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής η οποία θα...

Παρομοια αρθρα

Άνθρακες ο θυσαυρός στον Δήμο Αλμωπίας…

Πολύ είναι η "πολιτική σκόνη " που σηκώθηκε στην Αλμωπία, εξαιτίας της εμπλοκής της...

Πρόστιμο…

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1.250€, στις 5 Ιουνίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ....

Στην τελική φάση οι προετοιμασίες για την υποδοχή του ήρωα Κων/νου Τσιτιρίδη στην γενέτειρά του την Κρύα Βρύση!

Σύσκεψη με θέμα την υποδοχή των λειψάνων του ήρωα της ΕΛ.ΔΥ.Κ., Κωνσταντίνου Τσιτιρίδη στην...