υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος ποια η άποψη σας για αυτό;
Απ: Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πριν μερικές ημέρες στις 8 Ιουνίου 2021 αποκάλυψε τις διαθέσεις του σε ότι αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών. Υπέγραψε διάταγμα που προβλέπει την επέκταση του πεδίου έκτακτης ανάγκης στα Δυτικά Βαλκάνια (πρώην Γιουγκοσλαβία και Αλβανία) που διακηρύχτηκε με απόφαση το 2001 και προβλέπει επιβολή κυρώσεων σε όσους εμποδίζουν βασικούς θεσμούς και διεθνείς συμφωνίες.
Στον νέο κανονισμό αναφέρεται χαρακτηριστικά η Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Μπάιντεν διέταξε την εφαρμογή κυρώσεων σε όποιον: «…είναι υπεύθυνος ή συνεργός, άμεσα ή έμμεσα εμπλέκεται σε ενέργειες ή πολιτικές που απειλούν την ειρήνη, ασφάλεια, σταθερότητα ή εδαφική ακεραιότητα οποιασδήποτε περιοχής ή κράτους στα Δυτικά Βαλκάνια και υπονομεύουν τις δημοκρατικές διαδικασίες και θεσμούς στην περιοχή». Το State Department ορίστηκε υπεύθυνο για την εφαρμογή του μέτρου.
Άτομα που τιμωρούνται με το διάταγμα του Μπάιντεν: «θα αποκλείονται από κάθε ιδιοκτησία στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ απαγορεύεται στους Αμερικανούς πολίτες να πραγματοποιούν συναλλαγές μαζί τους. Θα απαγορευτεί επίσης να εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες ή να αποκτήσουν βίζα των ΗΠΑ», αναγράφεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Λίστες ατόμων που υπόκεινται στις κυρώσεις του συγκεκριμένου κανονισμού τηρούνται ήδη από την Γραμματεία Οικονομικών και το State Department.
Αρα θεωρείστε και εσείς και όλοι όσοι εναντιώνονται στην συνθήκη των Πρεσπών τρομοκράτες
Απ: Δυστυχώς όσοι εναντιώνονται στην συμφωνία των Πρεσπών πλέον για τις ΗΠΑ θεωρούνται επικίνδυνοι και τρομοκράτες.
Πως βλέπετε την στάση της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης απέναντι σ’ αυτό
Απ: Κανείς πολιτικός δεν ασχολήθηκε επίσημα για το συγκεκριμένο θέμα! Ωστόσο πρόκειται για μια εξέλιξη που βολεύει τόσο την αντιπολίτευση που κατασκεύασε την συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και την κυβέρνηση που διαλαλεί ότι την τηρεί πιστά.
Η Βουλγαρία ασκεί βέτο για τα δικά της συμφέροντα εμείς τι ακριβώς κάνουμε για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα;
Απ:Στο θέμα της Μακεδονίας δυστυχώς η προηγούμενη κυβέρνηση κατασκεύασε δήθεν ¨Μακεδονική” γλώσσα και εθνότητα και η σημερινή διατυμπανίζει την πιστή τήρηση της συμφωνίας. Αυτό δεν αποτελεί υπεράσπιση εθνικών συμφερόντων της χώρας. Οι Παμμκεδονικές Ενώσεις παραμένουν σταθερές στον αγώνα για δικαίωση του Μακεδονικού Ελληνισμού και εργάζονται για την ακύρωση της “Συμφωνίας των Πρεσπών”.
Θεωρείται ότι τα Σκόπια τηρούν όσα υπογράφτηκαν στην συνθήκη των Πρεσπών;
Απ: Επουδενί δεν τηρείται η συμφωνία από τους ίδιους τους σκοπιανούς. Τρία χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας δεν έχουν τηρηθεί οι δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει τα Σκόπια. Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει την ομαλότητα στην περιοχή.
Τι απαντάτε σε όσους θεωρούν πως τα μεγάλα συλλαλητήρια κατά της συνθήκης των Πρεσπών λλειτούργησαν ως μια βαλβίδα εκτόνωσης του λαού και ότι έπειτα από αυτά δεν έγινε καμία άλλη ουσιαστική διαμαρτυρία- ενέργεια
Απ Τα μεγάλα συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ήταν τρία σύγχρονα “θαύματα” της νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας. Ήταν η αυθόρμητη εκδήλωση της βούλησης της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού. Εμείς (οι Παμμακεδονικές Ενώσεις) ήμασταν οι διαχειριστές τους. Αφουγκραστήκαμε τον παλμό του κόσμου και κάναμε τα αδύνατα δυνατά για υλοποίησή τους. Δεχθήκαμε απειλές και πιέσεις που δεν γνωρίζει το ευρύ κοινό. Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε μια εκστρατεία για την αποτροπή της συμφωνίας των Πρεσπών που περιελάμβανε τις εξής ενέργειες:
- επίδοση ψηφίσματος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,
- πιέσεις σε πολιτικούς με επιστολές, συναντήσεις και αποστολή υλικού,
- συλλογή υπογραφών (συγκεντρώθηκαν 240.000 υπογραφές σε διάστημα 2 μηνών),
- ψηφίσματα 43 Δημοτικών Συμβουλίων Δήμων της Μακεδονίας (ποσοστό 74% επί του συνόλου των Δήμων της Μακεδονίας) με τα οποία εκφράστηκε η βούληση των κατοίκων της αληθινής Μακεδονίας για μη παραχώρηση του ονόματός τους.
- επίδοση εξωδίκων ΚΑΙ στους 300 βουλευτές με τα οποία τους προειδοποιήσαμε ότι η παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας που αποτελεί στοιχείο εθνικής κυριαρχίας συνιστά εσχάτη προδοσία.
- μήνυση κατά του κ.Κοτζιά (2 εβδομάδες πριν την υπογραφή στις Πρέσπες) με την κατηγορία των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας. Αυτή η μήνυση κρίθηκε ΒΑΣΙΜΗ από τους εισαγγελείς και εστάλη στην Βουλή για άρση βουλευτικής ασυλίας και διερεύνηση (μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πολιτική βούληση για άρση της ασυλίας του κ.Κοτζιά).
- προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ακύρωση της εθνικά επιζήμιας συμφωνίας.
- αγωγή για καταπάτηση των ατομικών μας δικαιωμάτων εξαιτίας της συμφωνίας των Πρεσπών.
Καταφέραμε να αναδείξουμε το πρόβλημα της παράδοσης του ονόματος της Μακεδονίας και τα συλλαλητήρια ήταν το επιστέγασμα όλων αυτών των ενεργειών και όχι βαλβίδα εκτόνωσης… Η κύρωση της συμφωνίας από την Βουλή στις 25 Ιανουαρίου 2019 πίκρανε την πλειοψηφία των Ελλήνων. Η σημερινή κυβέρνηση έκανε σημαία του προεκλογικού της αγώνα την συμφωνία των Πρεσπών και την δήθεν αντίθεσή της σε αυτήν . Αμέσως μετά τις εκλογές όμως ο κ.Μητσοτάκης ανακοίνωσε την ΠΙΣΤΗ ΤΗΡΗΣΗ της. Αυτό απογοήτευσε τον κόσμο και πολλοί σχημάτισαν εσφαλμένα την άποψη ότι τα μεγάλα συλλαλητήρια, στα οποία έβγαιναν περιχαρείς φωτογραφίες τα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης (Γεωργιάδης, Βορίδης, Παναγιωτόπουλος κτλ), λειτούργησαν ως βαλβίδα εκτόνωσης της αγανάκτισης του λαού. Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις λειτούργησαν και λειτουργούν με γνώμονα το καλό της Πατρίδας και πασχίζουν με όλα τα μέσα για δικαίωση του Μακεδονικού Ελληνισμού.
Στελέχη κομμάτων που ήταν στα συλλαλητήρια σήμερα λένε ότι οφείλουν να σεβαστούν την συμφωνία καθ’ ότι νομικά δεν μπορεί να ακυρωθεί
Απ: Ο σεβασμός στην συμφωνία που παρέδωσε το ιερό όνομα της Μακεδονίας και βίασε την ιστορική αλήθεια αναγνωρίζοντας ανύπαρκτη “μακεδονική” γλώσσα και εθνότητα δεν μπορεί να γίνεται σεβαστή από κανέναν Έλληνα που σέβεται το εθνόσημο. Αυτοί που υποστηρίζουν ότι η συμφωνία δεν γίνεται να ακυρωθεί ΛΕΝΕ ΨΕΜΜΑΤΑ… Στα εδάφια της συμφωνίας γράφτηκε ότι δεν ακυρώνεται για να μας κάνουν να το πιστέψουμε παραγνωρίζοντας της Συνθήκη της Βιέννης (1959) που εξηγεί ΠΟΤΕ ακυρώνεται μια διεθνής συμφωνία. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα διεθνών συμφωνιών του παρελθόντος που ακυρώθηκαν. Μόνον η κυβέρνηση ΜΠΟΡΕΙ να την ακυρώσει αλλά δεν έχει την πολιτική βούληση. Υπάρχει τρόπος να το κάνει ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ για το κράτος. Όσοι υποστηρίζουν ότι πιθανή ακύρωση της συμφωνίας θα βοηθήσει τους Τούρκους να αμφισβητήσουν την Συνθήκη της Λωζάνης ουσιαστικά παραπλανούν την κοινή γνώμη και την καθοδηγούν προς την αδράνεια.
Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τσαβουσογλου στην Θράκη οι Σύλλογοι Πομάκων έβγαλαν ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία χαρακτήρισαν ως persona non grata ποιο το σχόλιο σας
Απ Οι Σύλλογοι των Πομάκων ορθώς έπραξαν και έστειλαν με αυτόν τον τρόπο ηχηρό μήνυμα σχετικά με τον αυτοπροσδιορισμό τους. Ο κ.Τσαβουσογλου όμως είναι Τούρκος και εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πατρίδας του. Πιο αποτελεσματικό θα ήταν να ανακηρυχθούν ανεπιθύμητοι οι πολιτικοί της Ελλάδας που επέβαλαν και συνεχίζουν να επιβάλουν την διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας στα σχολεία των Πομάκων. Η πομακική γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με την τουρκική. Τέτοιες αποφάσεις ωθούν τους μουσουλμάνους της Θράκης στην αγκαλιά της Τουρκίας. Το Ελληνικό κράτος οφείλει να προστατεύσει την Θράκη. Πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρουν επικείμενη αναγνώριση της “Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης” από τον Άρειο Πάγο. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα ανοίξει ο δρόμος για αναγνώριση τουρκικής εθνικής μειονότητας εντός της Ελλάδας. Αυτά είναι τα σημαντικά κι όχι το ότι χαρακτηρίστηκε ανεπιθύμητος ο κ.Τσαβούσογλου.