«Πράξεις για την Μακεδονία»:
H Κεντρική Μακεδονία και κυρίως η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε κατάσταση ενός «υγειονομικού πολέμου» που δεν έχει άμεσο τέλος.
Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, με το σύνολο των υποδομών και του υγειονομικού προσωπικού στρατευμένο να δίνει αγώνα με αυταπάρνηση, ευαισθησία και επαγγελματισμό απέναντι στην απειλή της πανδημίας. Το ΕΣΥ, στυλοβάτης της υγείας των πολιτών στην χώρα μας, προσπαθεί σε αντίξοες συνθήκες να ανταποκριθεί στις ανάγκες νοσηλείας των ασθενών, αν και τραυματισμένο από την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού δυναμικού. Οι ΜΕΘ πλέον έχουν γεμίσει. Δεν αρκούν.
Ο πρωθυπουργός, παραδεχόμενος της ευθύνες της Κυβέρνησης, πρόσφατα στη Βουλή, επέρριψε καίριες ευθύνες και σε τοπικούς θεσμικούς παράγοντες, εννοώντας, προφανώς και κυρίως, τον περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα. Η διοίκηση της περιφέρειας είναι εκτεθειμένη. Παρά την πανδημία , συνέχισε την πολιτική του χτυπήματος στην πλάτη, την «δια των ενεργειών μου» αντιμετώπιση των ζητημάτων, την πολιτική του απουσιάζω, κρύβομαι στα δύσκολα, μεγαλοποιώ τα εύκολα. Την πολιτική του δεν κάνω τίποτε και, άρα, δεν έχω κόστος από τίποτε.
Δυστυχώς όμως το έλλειμμα ηγεσίας στον τόπο, στοιχίζει. Η πανδημία δεν προσφέρεται για ανέξοδες κορώνες, όπως πχ έκανε ο κ. Τζιτζικώστας προεκλογικά με το Μακεδονικό, που και αυτές, πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, εγκατέλειψε. Πόσο μάλλον δεν προσφέρεται για επιτηδευμένες επικοινωνιακά παρεμβάσεις.
Την ώρα που εξαντλούνται και οι τελευταίες εφεδρείες των δημόσιων νοσοκομείων, που πλέον η διαθεσιμότητα των ΜΕΘ έχει εξαντληθεί, σε ποσοστό σχεδόν 100% δεν έχει να παρουσιάσει, έστω και την ύστατη ώρα, ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στήριξης των πολιτών και της οικονομίας, παρά μόνο κινήσεις αποσπασματικές, ελλιπείς, εντυπωσιασμού και επικοινωνιακού χαρακτήρα.
Δεν πήρε, ούτε ως περιφερειάρχης, ούτε ως πρόεδρος της ΕΝΠΕ, καμία πρωτοβουλία διεκδίκησης για την δημιουργία ασπίδας προστασίας της κοινωνικής συνοχής.
ΕΥΘΗΝΕΣ
Είναι βέβαιο ότι για την έκταση της διασποράς και την ένταση του φαινομένου της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα στην Κεντρική Μακεδονία έχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες τόσο η Κυβέρνηση όσο και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι προφανές ότι η ατομική ευθύνη είναι μόνο η μια παράμετρος στην υλοποίηση μέτρων.
Είναι εμφανής η απουσία ενός μηχανισμού συντονισμού και ελέγχου υλοποίησης των αποφάσεων. Τόσο οι αρμόδιοι υγειονομικοί φορείς, όσο και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, πρέπει να αναλάβουν εδώ και τώρα τις ευθύνες τους και να παρουσιάσουν ένα συνεκτικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας. Επιτέλους δεν είναι μόνο ενδιάμεσος. Η Περιφέρεια πρέπει να έχει και λόγο και έργο. Καλείται αυτές τις στιγμές να ασκήσει αλλά και να υπερβεί τις αρμοδιότητές της.
ΜΕΤΡΑ
Με γνώμονα τη συμβολή στην αντιμετώπιση του προβλήματος προτείνουμε:
– Τώρα, πριν είναι αργά, πρέπει να λειτουργήσει η Διαπαραταξιακή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που συγκροτήθηκε τον Απρίλιο και με ευθύνη της διοίκησης δεν λειτούργησε ούτε μια φορά τόσους μήνες. Αυτή την ώρα που έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη, τόσο καθαρούς στόχους, την ώρα που πρέπει να έχουμε ένα ενιαίο κοινωνικό μέτωπο, κοινωνική συσπείρωση για την αντιμετώπιση του ασύμμετρου εχθρού, όπως είναι ο κορωνοϊός δυστυχώς δεν υπάρχει συνεργασία με ευθύνη της διοίκησης της Περιφερείας Κεντρικής Μακεδονίας.
Αλαζονεία; Αδιαφορία; Ανεπάρκεια;
– Τώρα πριν είναι αργά, έστω και την τελευταία στιγμή να πάρει η Περιφέρεια την πρωτοβουλία και σε συνεργασία με την Α’ βάθμια Αυτοδιοίκηση και την εποπτεία του ΕΟΔΥ για την τήρηση των πρωτοκόλλων, να αναλάβει την μαζική, ολοκληρωμένη και σταθμισμένη ιχνηλάτηση, αναπτύσσοντας δομές αλλά και κινητά συνεργεία, ώστε γρήγορα και αποτελεσματικά να περιορισθεί η διάδοση του covid 19. Για να μην ξαναυπάρξουν φαινόμενα όπως αυτό στην παραλία της Θεσσαλονίκης με τις τεράστιες ουρές από πολίτες που περίμεναν ώρες να πραγματοποιήσουν rapid tests. Για να απαλλαγούν τα νοσοκομεία από την προσέλευση πολιτών για δειγματοληψία, από αχρείαστους συνωστισμούς. Τα επιτυχημένα παραδείγματα από άλλες περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας είναι πρόσφατα. Είναι φανερό ότι ο ΕΟΔΥ δεν έχει την δυνατότητα να είναι παντού. Ούτε να διαθέτει συνεργεία που να κάνουν μαζική, ολοκληρωμένη και σταθμισμένη δειγματοληψία έγκαιρα και όχι έπειτα από έξαρση αριθμού των κρουσμάτων.
– Τώρα πριν είναι αργά να ετοιμαστούμε για τον έγκαιρο εμβολιασμό των πολιτών, αλλά και για τυχόν παράταση της πανδημίας ή τρίτου κύματος. Χωρίς εμπόριο ελπίδας. Με οργάνωση, σύνεση και αποτελεσματικότητα.
– Τώρα είναι η ώρα ο καθένας να επωμισθεί τις ευθύνες του. Να αποδείξει ότι μπορεί να εκτελέσει αποτελεσματικά αρμοδιότητες, όπως είναι και η πρωτοβάθμια φροντίδα.
– Τώρα είναι η ώρα των φορέων που είναι πιο κοντά στους πολίτες. Είναι η ώρα της Αυτοδιοίκησης. Των Περιφερειών και των Δήμων.
«Το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν» λέει ο λαός μας. Γι’ αυτό όμως χρειάζεται σχέδιο και δράση. Χρειαζόμαστε Πρωτοβουλίες και ΠΡΑΞΕΙΣ.
Τώρα, έστω και την ύστατη ώρα.