Αλλαγές σε τρεις πυλώνες σχεδιάζει η κυβέρνηση στο σύστημα επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ.
Ο πρώτος πυλώνας, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr, είναι η απλούστευση, ο δεύτερος η επικαιροποίηση και ο τρίτος η νέα στόχευση.
Όσον αφορά την επιδίωξη της απλούστευσης, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το υφιστάμενο πλαίσιο προβλέπει 16 επιδόματα ανεργίας, οι όροι των οποίων είναι αρκετά περίπλοκοι.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξαλειφθούν αρκετά από τα υφιστάμενα διοικητικά βάρη, προκειμένου να διευκολυνθούν οι δικαιούχοι να λάβουν το επίδομα τους.
Όσον αφορά την κυβερνητική επιδίωξη της επικαιροποίησης, αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως το υφιστάμενο πλαίσιο θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες στην αγορά εργασίας.
Αναφορικά, τέλος, με τη νέα στόχευση της κυβέρνησης, το περιεχόμενό της θα συνδέει το επίδομα ανεργίας με τον μισθό και την κατάρτιση. Αυτό σημαίνει πως ζητούμενο είναι να πάψει να ισχύει το υφιστάμενο μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο ο δικαιούχος επιδόματος ανεργίας λαμβάνει ένα σταθερό ποσό κάθε μήνα, ανεξάρτητο από τον μισθό που λάμβανε μέχρι εκείνη τη στιγμή και χωρίς καμία υποχρέωση κατάρτισης -επανακατάρτισης.
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει κλιμακωτή καταβολή του επιδόματος ανεργίας και υποχρεωτική ένταξη των δικαιούχων του σε πρόγραμμα κατάρτισης.
Το μοντέλο αυτό προσομοιάζει με εκείνο που ισχύει, μεταξύ άλλων, σε σκανδιναβικές χώρες, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο Capital.gr αναλυτές.
Αντίθετα, έως τώρα, όπως προαναφέρθηκε, το επίδομα ανεργίας είναι σταθερό για έως 12 μήνες, ενώ οι δικαιούχοι του δεν έχουν καμία υποχρέωση να καταρτιστούν παράλληλα.
Το βασικό σενάριο το οποίο δουλεύει αυτήν την περίοδο το υπουργείο Εργασίας προβλέπει πως το επίδομα ανεργίας θα είναι υψηλότερο από τα 400 ευρώ που είναι σήμερα (κατ’ ελάχιστον) κατά τους πρώτους μήνες της ανεργίας –προκειμένου να προσεγγίζει τον μισθό τον οποίο έπαιρνε ο δικαιούχος πριν απολυθεί (σ.σ. ο μέσος καθαρός μισθός ανέρχεται περίπου στα 750-800 ευρώ)– και θα μειώνεται σταδιακά καθώς θα πλησιάζει προς το τέλος ο χρόνος επιδότησης της ανεργίας.
Ωστόσο, το συνολικό ποσό το οποίο θα δικαιούται ο δικαιούχος θα παραμείνει το ίδιο σε ετήσια βάση.
Έτσι, η μόνη διαφορά του σχεδιαζόμενου πλαισίου σε σχέση με το υφιστάμενο (σε ό,τι έχει να κάνει με τον ρυθμό καταβολής) θα είναι πως το συνολικό, ετήσιο ποσό, το οποίο θα δικαιούται, δεν θα το εισπράττει σε ισόποσες μηνιαίες «δόσεις», αλλά σε μη ισόποσες κλιμακωτές «δόσεις».
Για παράδειγμα, με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο, έστω άνεργος, εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ, έλαβε επίδομα ανεργίας 400 ευρώ την 1η Δεκεμβρίου του 2020. Δικαιούται να λαμβάνει το ποσό αυτό κάθε μήνα έως και την 1η Δεκεμβρίου του 2021. Το συνολικό ποσό το οποίο θα λάβει στο τέλος της επιδότησης θα ανέλθει στα 4.800 ευρώ.
Με βάση το σχέδιο που κερδίζει έδαφος μεταξύ αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων, το συνολικό ποσό των 4.800 ευρώ, το οποίο δικαιούται ο άνεργος σε 12μηνη βάση (Δεκέμβριος 2020-Δεκέμβριος 2021) θα καταβληθεί σε μη ισόποσες «δόσεις».
Για παράδειγμα (το οποίο, όμως, δεν διαφέρει πολύ από τα υποσενάρια τα οποία εξετάζουν αρμόδια στελέχη του υπ. Εργασίας), θα μπορούσε κατά τον πρώτο μήνα της επιδότησης του από τον ΟΑΕΔ να εισπράξει επίδομα 800 ευρώ, τον δεύτερο μήνα 750 ευρώ κοκ. Με αυτή την κλιμάκωση κατά τον 12ο μήνα της επιδότησής του, ο άνεργος του παραδείγματος, θα λάμβανε το ποσό των 200 ευρώ.
Παράλληλα, προκειμένου ο ίδιος άνεργος να μπορεί να εισπράττει το νέο επίδομα ανεργίας, θα πρέπει να συμμετάσχει σε κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης του ΟΑΕΔ, προκειμένου να βελτιώσει τις δεξιότητές του.
Το νέο αυτό πρόγραμμα θα «τρέξει” σε πρώτη φάση πιλοτικά και έπειτα καθολικά. Προς την πορεία αυτή, το Υπ. Εργασίας, έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.