+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήΚοινωνίαΠολιτικήΣημαντική παρέμβαση για την διαφάνεια στην δημόσια ζωή

Σημαντική παρέμβαση για την διαφάνεια στην δημόσια ζωή

Δημοσιευτηκε στις

spot_img

Παρέμβαση μέσω επιστολής έκανε η εκδότρια της εφημερίδας μας Θέμα της Χαλκιδικής, Αντιγόνη Στεφανίδου προς τους Βουλευτές Χαλκιδικής αναφορικά με την πρόθεση της Κυβέρνησης να καταργήσουν τις δημοσιεύσεις που υποχρεούνται να δημοσιεύονται στον τοπικό τύπο για την διαφάνεια και για την ενημέρωση των πολιτών. Μάλιστα έγινε αναφορά και από την Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα. Παρόμοια επιστολή απέστειλε η κα Στεφανίδου και στον Υφυπουργό Παρά το Πρωθυπουργό για θέματα τύπου, Θεόδωρο Λιβάνιο.

Μετά από αυτή την εξέλιξη και τα αντανακλαστικά που επέδειξε η εφημερίδα μας, είχαν ως αποτέλεσμα την δημιουργία των πλέον ευνοϊκών συνθηκών για την επίλυση του ζητήματος. 

Από την πρώτη ώρα που το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις εισήχθη προς συζήτηση στις Επιτροπές την Πέμπτη 25/2 μέχρι και σήμερα 2/3 που ολοκληρώθηκε η συζήτηση, το παρασκήνιο ήταν έντονο και μόνο ικανοποίηση προκαλεί η ευτυχής κατάληξη για τη διασφάλιση των δημοσιεύσεων και το μέλλον του επαρχιακού Τύπου.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης που έκλεισε τις εργασίες της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου, στο νομοσχέδιο του ΥΠΑΝ που εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή το διήμερο 3-4 Μαρτίου θα λυθεί με κατάθεση υπουργικής τροπολογίας το ζήτημα των δημοσιεύσεων, προς ικανοποίηση του αιτήματος που υπεβλήθη στη συνεδρίαση  της Διαρκούς Επιτροπής από την Ένωσή μας και υιοθετήθηκε από τους εισηγητές ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

Η πρόβλεψη στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις δίδει πλέον νομοτεχνικά τη «βάση» τόσο για τη διασφάλιση των δημοσιεύσεων έως την 31/12/2023 όσο και την οριστική επίλυση του ζητήματος.

Ειδικότερα, το πρόβλημα που θα δημιουργείτο και ανέδειξε η εφημερίδα μας, ήταν ότι με την ψήφιση του νέου νόμου παύει η ισχύς του 4412, αφήνοντας τις Εφημερίδες μετέωρες αφού η πρόβλεψη του νόμου ήταν μέχρι 31/12//20 (είχε παραταθεί μέχρι  31/12/21)  με την κατάργησή του όμως δημιουργείτο κενό από την ίδια μέρα ισχύς του νέου νόμου. Το θέμα πλέον θεραπεύεται νομοθετικά δημιουργώντας και συνθήκες για την οριστική επίλυση του ζητήματος αφού θα προβλέπεται πλέον στο νέο νόμο άρθρο  που θα αφορά τις δημοσιεύσεις  και στην παρούσα φάση ακόμα και μία μέρα να είχαμε παράταση –πόσο μάλλον μέχρι τέλος του 2023-  κατοχυρώσαμε το δικαίωμα της δημοσίευσης.

 

 

ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ
Χ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ Ο.Ε.
Χρ. Σμύρνης 21 έναντι Δημαρχείου
Τ.Κ. 63200 Ν. Μουδανιά
Τηλ: 23730 65335 Fax: 2371200350
Email: themaxalkidiki@gmail.com
Εβδομαδιαία εφημερίδα

Προς:
ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΛΑΜΑ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ
ΓΙΩΡΓΟ ΒΑΓΙΩΝΑ
ΒΟΥΛΕΥΗ ΝΕΑΣ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,
ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΝΑ,
ΒΟΥΛΕΥΤΗ
ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
Ν. Μουδανιά,
1 Μαρτίου 2021

 

  • ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

 

Το μείζον ζήτημα των δημοσιεύσεων των κρατικών φορέων στις περιφερειακές και τοπικές Εφημερίδες, σας είναι γνωστό από το παρελθόν και ειλικρινά οι εκδότες των επαρχιακών Εφημερίδων αναμέναμε μια δίκαιη ρύθμιση στη νομοθετική πρωτοβουλία που προωθήσατε στη βουλή για τον εκσυγχρονισμό των δημοσίων συμβάσεων. Αναιρώντας επί της ουσίας τον νόμο που η ίδια ψήφισε πρόσφατα με τη σύμφωνη γνώμη και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση έρχεται ξαφνικά να άρει από την πίσω πόρτα την υποχρέωση δημοσίευσης των δημοσίων συμβάσεων στον περιφερειακό Τύπο. Σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης που συζητείται στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, μεταξύ άλλων, προβλέπει ρητά οι δημοσιεύσεις του είδους να γίνονται μόνο στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ).
Έτσι μακριά από την υποχρέωση της μέγιστης δυνατής δημοσιότητας και έτσι της αναγκαίας διαφάνειας κινείται το νομοσχέδιο για τις δημόσιες Συμβάσεις, ιδιαιτέρως σε ότι αφορά στην υποχρέωση δημοσίευσης διακηρύξεων και προκηρύξεων.
Πρόκειται για εμμονή ζημιογόνα και ακατανόητη όπως και ο κατακερματισμός των θεμάτων του περιφερειακού Τύπου, που βρίσκουν τη θέση τους εμβόλιμα σε αλλότρια νομοσχέδια, συντηρώντας επίσης έτσι μια θεσμική Βαβυλωνία, που εκτείνεται από το νομοθετικό έργο στη διοικητική εφαρμογή.
Ο Εισηγητής του σχεδίου νόμου «για τον εκσυγχρονισμό, την απλοποίηση και την αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων Συμβάσεων, ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και άλλες διατάξεις για την ανάπτυξη και τις υποδομές», περιορίζει τη δημοσιότητα και έτσι τη διαφάνεια επί των δημοσίων πεπραγμένων, ιδιαιτέρως εν προκειμένω των δημοσίων Συμβάσεων.
Πως αλλιώς να ερμηνευτεί η νομοθετική πρόβλεψη του άρθρου 19, παράγραφος 1, σύμφωνα με την οποία, οι αναθέτουσες αρχές δημοσιεύουν τις διακηρύξεις και τις προκηρύξεις αποκλειστικά και μόνον στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ);

Οι επαρχιακές εφημερίδες στη χώρα μας, που ιστορικά μετρούν περισσότερο από έναν αιώνα ζωής, αξίζουν ένα αξιοπρεπέστερο τέλος. Περιμένουμε από εσάς να πάρετε άμεσα πρωτοβουλίες όσο ακόμη έχουμε καιρό. Δεν είναι όμως ακόμη ο καιρός της κρίσης αλλά ο καιρός
του αγώνα.
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Η ΕΚΔΟΤΡΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ

Προσφατα αρθρα

Άνθρακες ο θυσαυρός στον Δήμο Αλμωπίας…

Πολύ είναι η "πολιτική σκόνη " που σηκώθηκε στην Αλμωπία, εξαιτίας της εμπλοκής της...

Πρόστιμο…

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1.250€, στις 5 Ιουνίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ....

Στην τελική φάση οι προετοιμασίες για την υποδοχή του ήρωα Κων/νου Τσιτιρίδη στην γενέτειρά του την Κρύα Βρύση!

Σύσκεψη με θέμα την υποδοχή των λειψάνων του ήρωα της ΕΛ.ΔΥ.Κ., Κωνσταντίνου Τσιτιρίδη στην...

Συνεδριάζει η Δημοτική επιτροπή του Δήμου Αλμωπίας

Καλείστε να συμμετέχετε στην τακτική δια ζώσης συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής η οποία θα...

Παρομοια αρθρα

Άνθρακες ο θυσαυρός στον Δήμο Αλμωπίας…

Πολύ είναι η "πολιτική σκόνη " που σηκώθηκε στην Αλμωπία, εξαιτίας της εμπλοκής της...

Πρόστιμο…

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1.250€, στις 5 Ιουνίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ....

Στην τελική φάση οι προετοιμασίες για την υποδοχή του ήρωα Κων/νου Τσιτιρίδη στην γενέτειρά του την Κρύα Βρύση!

Σύσκεψη με θέμα την υποδοχή των λειψάνων του ήρωα της ΕΛ.ΔΥ.Κ., Κωνσταντίνου Τσιτιρίδη στην...