Με την παραίτησή του κλείνει ο ιστορικός κύκλος για τον ίδιο και το κόμμα του
Ο πρώην Πρωθυπουργός με την τοξικότητά του ισορροπούσε τις συνιστώσες, τις φατρίες, τις ομάδες…
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αναμενόμενη απόφαση μετά τις αλλεπάλληλες ήττες…
• Την Κυριακή μετά την εκλογική συντριβή ο Αλ. Τσίπρας δήλωνε ότι θα οδηγήσει το ΣΥΡΙΖΑ σε Έκτακτο Συνέδριο και σε εκλογή αρχηγού από τη βάση, την οποία άφηνε να διαφανεί ότι θα διεκδικούσε και πάλι ο ίδιος, χθες ανακοίνωσε την αμετάκλητη απόφασή του να παραιτηθεί από Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και να μη θέσει εκ νέου υποψηφιότητα!
Η διαφοροποίηση της στάσης του Αλέξη Τσίπρα σε διάστημα πέντε ημερών δεν προκαλεί καμία έκπληξη, καθώς όλα αυτά τα χρόνια έχει συνηθίσει τους Έλληνες πολίτες με τις «κωλοτούμπες» και την αντιστροφή γεγονότων και πολιτικών στοχεύσεων, προσαρμόζοντάς τα όλα στις τρέχουσες σκοπιμότητες. Άλλωστε προείχε του γενικού, το πρόσκαιρο πολιτικό- κομματικό όφελος.
Το ερώτημα γιατί άλλαξε στάση και χθες εμφανίστηκε ότι έλαβε μια «γενναία απόφαση», έχει αρκετές απαντήσεις, μία όμως βασική: Ο Αλέξης Τσίπρας κατάλαβε πλέον ότι το «καράβι» ΣΥΡΙΖΑ «βουλιάζει» και καμία προσπάθεια ανασυγκρότησης ή αλλαγή ονόματος δεν μπορεί να το σώσει, εφόσον οι θέσεις που κυριαρχούν και τις οποίες ο ίδιος εκφράζει, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων. Μπροστά του είχε αρχίσει να ορθώνεται ένα τεράστιο αδιέξοδο, τα εσωκομματικά «μαχαιρώματα» είχαν αρχίσει να γίνονται ορατά και ήταν θέμα χρόνου να βγουν στην επιφάνεια και να αποτελειώσουν την εικόνα του «μαχητή» που δεν θα εγκατάλειπε τον αγώνα, όπως δήλωνε προεκλογικά. Για πολλούς η παραίτηση ήταν πια μονόδρομος, ώστε να αφήσει πίσω του ένα μικρό θετικό πολιτικό αποτύπωμα.
Έκλεισε ο πολιτικός του κύκλος
Με την χθεσινή του απόφαση – την οποία ανακοίνωσε από το Ζάππειο – ο ίδιος αποδέχεται ότι ο πολιτικός του κύκλος, που ξεκίνησε όταν ανέλαβε το ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν ένα μικρό κόμμα διαμαρτυρίας, για να το αναδείξει αρχικά ως αξιωματική αντιπολίτευση, αξιοποιώντας και εκμεταλλευόμενος την αγανάκτηση και τις διαμαρτυρίες για τα μνημόνια και στη συνέχεια κυβέρνηση με τα ευτράπελα την περίοδο 2015-2019 έκλεισε οριστικά. Οι δύο εκλογικές ήττες του 2019 και οι δύο του 2023, ουσιαστικά επιβεβαίωσαν ότι ήταν ένας διάττων «αστέρας» που όδευε στο σημείο από το οποίο εκκίνησε. Η προσωπολατρία που έδειχνε η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στον Αλέξη Τσίπρα, ακόμη και μετά τις δύο τελευταίες εκλογικές συντριβές, αποτελεί σήμερα και την «αχίλλειο πτέρνα» του κόμματος
Προς διάλυση ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο Τσίπρας ήταν εκείνος που κρατούσε ενωμένες τις ομάδες, τις συνιστώσες, τις φατρίες στο κόμμα, εκείνος που κάλυπτε τις παραφωνίες και τις προκλητικές ακόμη συμπεριφορές. Από σήμερα ο συνεκτικός κρίκος έχει σπάσει και ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή του μορφή οδεύει προς διάλυση, έστω και αν πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη του από χθες, υμνούν τον Τσίπρα και «ορκίζονται στην ενότητα». Δεν πέρασαν άλλωστε πολλά 24ωρα που οι περισσότεροι από αυτούς έλεγαν δημόσια ότι χωρίς Τσίπρα δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ.
Το τι αφήνει πίσω του ο Αλέξης Τσίπρας και ποια θα είναι η διάδοχη κατάσταση δεν μπορεί τώρα να εκτιμηθεί. Αυτό είναι ζήτημα που θα απασχολήσει τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνο όμως που για τους Έλληνες στο σύνολό τους έχει σημασία και αξία, είναι να «πάρει» μαζί του την πολιτική συμπεριφορά της οξύτητας, της «μαύρης προπαγάνδας», της τοξικότητας και των προσωπικών, εκδικητικών συμπεριφορών κατά πολιτικών αντιπάλων.
Η Ελλάδα σήμερα δεν μπορεί να σκέπτεται και να πολιτεύεται με το βλέμμα στραμμένο στο χθες και στον Άρη Βελουχιώτη, αλλά είναι υποχρεωμένη να κινείται μπροστά και να ασχολείται με την τεχνητή νοημοσύνη.
Τα επόμενα βήματα
Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα επιταχύνονται οι διαδικασίες στο ΣΥΡΙΖΑ. Τα επόμενα 24ωρα η Πολιτική Γραμματεία θα καθορίσει τον οδικό χάρτη για την εκλογή νέου Προέδρου από τη βάση. Τη Δευτέρα συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική ομάδα για την εκλογή νέου επικεφαλής. Ο νέος πρόεδρος της ΚΟ θα είναι ένας εκ των εκλεγμένων βουλευτών και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να κατηγορηθεί για παρεμβάσεις στις διαδικασίες ανάδειξης του νέου προέδρου του κόμματος.
Ως έναν τέτοιο πρόσωπο φιγουράρει, πάντα σύμφωνα με διαρροές, η Όλγα Γεροβασίλη. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να τοποθετηθεί στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, δεν θα είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Κ.Ο., αλλά θα παραμένει απλός βουλευτής και «υπηρεσιακός» Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να εκλεγεί ο επόμενος. Οι συνεδριακές διαδικασίες που ορίζονται στο καταστατικό είναι η διενέργεια εκτάκτου συνεδρίου, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα διαρκούς συνεδρίου. Οι διαφορές των δύο εκδοχών συνίστανται στο ότι στην πρώτη περίπτωση εκλέγονται εκ νέου οι σύνεδροι, ενώ στην δεύτερη μετέχουν οι σύνεδροι που εξελέγησαν στο τελευταίο συνέδριο.
Ονοματολογία υποψηφίων
Από χθες βράδυ άρχισε η ονοματολογία για τους υποψήφιους που θα διεκδικήσουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο διάδοχος του Αλ. Τσίπρα κατά πάσα πιθανότητα θα προέλθει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο Πρόεδρος μη συμμετέχοντας στη Βουλή θα είναι αποδυναμωμένος πολιτικά. Η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι τα πρώτα ονόματα που ακούστηκαν, ενώ από το βράδυ άρχισε να κυκλοφορούν πληροφορίες για ενδιαφέρον από Ρένα Δούρου και Παύλο Πολάκη.
Κ. Μητσοτάκης: Αναμενόμενη απόφαση
Με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πολιτικός κόσμος σχολιάζει την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και την απόφασή του να μην είναι εκ νέου πρόεδρος του κόμματος.
Σε δήλωση που έκανε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε σχετικά με την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα: «Πρόκειται για μια αναμενόμενη απόφαση μετά από τρεις συντριπτικές ήττες που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος προσωπικά».
Ενώ πρόσθεσε: «Με την παραίτησή του Αλέξη Τσίπρα κλείνει ένας κύκλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κόμμα που τα τελευταία χρόνια και στην κυβέρνηση αλλά και στην αντιπολίτευση ταυτίστηκε με την τοξικότητα, με τον διχαστικό λόγο, αλλά και με την εκκωφαντική αναποτελεσματικότητα όταν τελικά κρίθηκε να διαχειριστεί τις τύχες του τόπου».
«Τα κόμματα πρέπει να ενώνουν τους πολίτες και πρέπει πρώτα και πάνω από όλα να προτείνουν ρεαλιστικά κοστολογημένες και εφαρμόσιμες λύσεις για τα προβλήματα των πολιτών. Σε αυτό το δρόμο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πορεύτηκε ποτέ. Ελπίζω να τον βρει. Τού το εύχομαι ειλικρινά», κατέληξε ο πρωθυπουργός.