+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήUncategorizedΧτυπάει «κόκκινο» η ακρίβεια σε βασικά προϊόντα στη χώρα μας…

Χτυπάει «κόκκινο» η ακρίβεια σε βασικά προϊόντα στη χώρα μας…

Δημοσιευτηκε στις

spot_img

ΝΑ ΕΝΤΑΘΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ!

Στα ύψη τον Ιούλιο οι τιμές των τροφίμων (+19,4% τα φρούτα, +15,5% τα λαχανικά, +14,4% τα γαλακτοκομικά)

«Συναγερμός» στο οικονομικό κυβερνητικό επιτελείο

SOYPER MARKET LISTA

• Ξέφρενο ράλι ανόδου στις τιμές βασικών προϊόντων παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας, χωρίς να φαίνεται κάποιο σημάδι αποκλιμάκωσης. Η πλειοψηφία των νοικοκυριών βρίσκεται σε απόγνωση, ενώ η επίσκεψη στα σούπερ μάρκετ έχει μετατραπεί πλέον σε εφιάλτης, αφού οι τιμές στα περισσότερα είδη ευρείας κατανάλωσης έχουν χτυπήσει «κόκκινο»!

Αυτό που βιώνουν στην καθημερινότητά τους οι πολίτες, όταν βγαίνουν για τα ψώνια «πρώτης γραμμής», αποτυπώνεται με ξεκάθαρο τρόπο και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Ο πληθωρισμός στη χώρα μας τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 2,5%, με τις τιμές των τροφίμων να είναι κυριολεκτικά ασυγκράτητες, επιβαρύνοντας σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς που πλέον για να τα βγάλουν πέρα κόβουν από παντού! Η λίστα των νοικοκυριών όλο και μικραίνει στα σούπερ μάρκετ, ενώ οι περισσότεροι καταναλωτές επιδίδονται σ’ ένα καθημερινό κυνήγι προσφορών. 

 Η Κυβέρνηση μοιάζει ανήμπορη προς το παρόν να βάλει φρένο σ’ αυτή την ξέφρενη πορεία των τιμών, ενώ η προτροπή του Υπουργού Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα προς σούπερ μάρκετ, αλλά και όλους τους παράγοντες της αγοράς (βιομηχανία, χονδρικό και λιανικό εμπόριο) να «βάλουν πλάτη» για να στηριχθεί η ελληνική οικογένεια, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να πιάνει τόπο. 

Αυτό που επιβάλλεται να γίνει άμεσα είναι να ενταθούν οι στοχευμένοι έλεγχοι σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας, επιβάλλοντας τσουχτερά πρόστιμα σε όλους όσους αισχροκερδούν.

+12,3% οι τιμές τροφίμων!

Ειδικά οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτροχιαστεί! Όπως προκύπτει από τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ  στην κατηγορία Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά καταγράφηκε άνοδος 12,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, με τα φρούτα (+19,4%), τα λαχανικά (+15,5%) και τα γαλακτοκομικά (+14,4%) να οδηγούν την κούρσα των ανατιμήσεων. Αυξήσεις καταγράφονται όμως και σε ψωμί- δημητριακά (+8,6%), κρέατα (+10,9%), μεταλλικό νερό, αναψυκτικά, χυμοί (+13,3%), όπως και στα στερεά καύσιμα (+26,6%) και φαρμακευτικά προϊόντα (+18,7%). 

Στο μεταξύ, δεν αποκλείεται να προκύψουν και νέες ανατιμήσεις στο ψωμί. Όπως αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος ενημερώθηκε από τους προμηθευτές για επικείμενη αύξηση 7%-10% στις τιμές των αλεύρων! «Ο κλάδος των αρτοποιών θεωρεί αδικαιολόγητη και βιαστική την απόφαση της αλευροβιομηχανίας γι’ αυτές τις αυξήσεις την παρούσα χρονική στιγμή, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν αποθέματα. Ως εκ τούτου, διατηρεί στάση αναμονής περιμένοντας τις εξελίξεις στην αγορά των αλεύρων και ζητούμε την παρέμβαση της πολιτείας», τονίζεται στην ανακοίνωση (την υπογράφουν ο Πρόεδρος Μιχ. Μούσιος και ο Γεν. Γραμματέας Κ. Κεβρεκίδης).

«Συναγερμός» στην Κυβέρνηση 

«Συναγερμός» έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο εδώ και καιρό, γι’ αυτό εξάλλου και έχει παραταθεί τουλάχιστον μέχρι τέλος του έτους το «καλάθι του νοικοκυριού», όπως και το μέτρο του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, το οποίο αφορά στις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα. Ταυτόχρονα έχει παραταθεί και το επίδομα του Market Pass τουλάχιστον για ένα τρίμηνο (έως τέλος Οκτωβρίου) αν και δεν αποκλείεται, έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση στην αγορά να επεκταθεί κι άλλο χρονικά.

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας σε συνάντηση που είχε με την Ένωση Σούπερ Μάρκετ, ζήτησε:

– Να περιληφθεί στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» τουλάχιστον ένα επώνυμο προϊόν ανά κατηγορία, εφ’ όσον διαθέτει προϊόν στην εν λόγω κατηγορία.

– Να καθιερωθεί 2ο σημείο πώλησης ιδιαίτερης προβολής για τα προϊόντα του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» σε καταστήματα σούπερ μάρκετ όπου είναι χωροταξικά εφικτό.

– Να διασφαλιστούν προσιτές τιμές σχολικών ειδών εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής περιόδου (υπενθυμίζεται ότι τα σχολικά είδη έχουν ενταχθεί στην περίμετρο εφαρμογής του Νόμου 4818/2021 με την επιβολή πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους ώστε να μην είναι μεγαλύτερο ανά μονάδα από εκείνο προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021).

Στη συνάντηση εκφράστηκε η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης να επικοινωνεί τόσο μέσω τόσο της ψηφιακής πλατφόρμας e–katanalotis όσο και με άλλους τρόπους τα προϊόντα για τα οποία οι προμηθευτές θα ανακοινώσουν μόνιμη μείωση, μεγαλύτερη από 5% στους επίσημους τιμοκαταλόγους τους, μέχρι τέλος του 2023.

Προσφατα αρθρα

Αυτές είναι οι 8 ΝΕΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ στη ΣΑΕΚ (ΙΕΚ) ΑΡΙΔΑΙΑΣ για το 2024:

1. ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ (ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ) (20 θέσεις) 2. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ (20 θέσεις) 3....

Προσοχή, προσοχή! Σε εξέλιξη απόπειρα τηλεφωνικής απάτης που απευθύνεται σε προμηθευτές δημόσιων φορέων και της ΠΕ Πέλλας

Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζής: «Εφιστούμε την προσοχή στους προμηθευτές της ΠΕ Πέλλας να μην...

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας πρόκειται να συνεδριάσει στο Δημαρχείο, τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024...

ΒΡΟΧΉ -ΧΑΛΑΖΙ-ΑΕΡΑΣ

ΚΑΙ ΤΈΛΟΣ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΈΣ!! Την δική τους " δευτέρα παρουσία" έζησαν οι παραγωγοί του ορεινού...

Παρομοια αρθρα

Αυτές είναι οι 8 ΝΕΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ στη ΣΑΕΚ (ΙΕΚ) ΑΡΙΔΑΙΑΣ για το 2024:

1. ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ (ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ) (20 θέσεις) 2. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ (20 θέσεις) 3....

Προσοχή, προσοχή! Σε εξέλιξη απόπειρα τηλεφωνικής απάτης που απευθύνεται σε προμηθευτές δημόσιων φορέων και της ΠΕ Πέλλας

Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζής: «Εφιστούμε την προσοχή στους προμηθευτές της ΠΕ Πέλλας να μην...

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας πρόκειται να συνεδριάσει στο Δημαρχείο, τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024...