+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήΆρθραΤο ρέκβιεμ των εκλογών 

Το ρέκβιεμ των εκλογών 

Δημοσιευτηκε στις

spot_img

Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης

Κάνοντας μία πρώτη εκλογική αποτίμηση των αποτελεσμάτων των αυτοδιοικητικών εκλογών σε περιφέρεια  και στους δήμους της Πέλλας, θα προσπαθήσουμε να επισημάνουμε τα λάθη στη στρατηγική και την τακτική υποψηφίων που έχασαν και τα κριτήρια που οδήγησαν τους πολίτες να επιβραβεύσουν τους νικητές.Το πρώτο δεδομένο ήταν η πολύ μεγάλη αποχή, που αυτό σημαίνει ξεκάθαρα ότι θα ζήσουμε διαφορετικές εποχές, με την αδιαφορία πολλών που δείχνουν πλέον σε εκλογικές διαδικασίες. Ακόμα και αν αφορούν τον τόπο και το μέλλον τους.

Στο δήμο Έδεσσας ο μεγάλος νικητής είναι φυσικά ο Γιάννης Τσεπκεντζής, με μεγάλη διαφορά από τις προηγούμενες εκλογές, αφού πήρε 31% το 2019 και άνω του 50% στις εκλογές του 2023.  Αναμενόμενο για πολλούς, αφού η αλλαγή της ηγεσίας στην Δημοτική αρχή Έδεσσας άφησε σημαντικό  πλήγμα, που συνδυάστηκε με  αποχωρήσεις στελεχών της κεντροδεξιάς, ακόμα και έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών.

Στην ερμηνεία του αποτελέσματος πρέπει να προσθέσουμε την έντονη δυσαρέσκεια από τα τα 13 χρόνια που κυβερνά η εν λόγω παράταξη αλλά και η προσχώρηση στελεχών της κεντροδεξιάς στο ψηφοδέλτιο του Γιάννη Τσεπκεντζή.  Σημαντικό ρόλο επίσης για τη μεγάλη νίκη Τσεπκεντζή έπαιξε για το γεγονός της συγκρότησης του ψηφοδελτίου του, με επιλεγμένα πρόσωπα, που έδωσαν όμως ένα μεγάλο αγώνα για να εκλεγούν. Υποψήφιοι με μεγάλη διάχυση στην κοινωνία, σε πόλη, γειτονιές και οικισμούς.

Διατήρησε ακόμα το καλό στελεχιακό δυναμικό που είχε από πρωτοκλασάτα στελέχη από την ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ,.  Και φυσικά υπερτερούσε στους οικισμούς και τα χωριά  με την επιλογή προσώπων ως υποψηφίους, που έφεραν ένα μεγάλο ποσοστό στην παράταξη. Το κύριο όμως ήταν η ανάγκη για απαλλαγή από μια κουρασμένη Δημοτική αρχή που δεν μπόρεσε να μετεξελιχθεί…. 

Ακόμη ένα χαρακτηριστικό των εκλογών στον Δήμο Έδεσσας ήταν ότι ο Γιάννης Τσεπκεντζής έμαθε από την ήττα του 2019 και παρουσίασε ένα διαφορετικό πρόσωπο καθώς ο ίδιος ήταν  πιο οργανωτικός από την προηγούμενη φορά, με καλύτερο συνδυασμό, αλλά εγκλωβίστηκε και πάλι στη νεοδημοκρατική τακτική και λογική, με πολλούς αξιόλογους βέβαια υποψηφίους, αλλά με εμβέλεια μόνο στον αστικό ιστό της πόλης και συγκεκριμένη ψηφοθηρική δεξαμενή.

Στους υπόλοιπους Δήμους της Πέλλας, Η Κατερίνα Ιγνατιάδου σάρωσε και κατάφερε με το 80% να εκλεγεί για τρίτη φορά και να αποδείξει ότι η αλλαγή στην Σκύδρα θα έρθει μέσα από την δουλειά, καθώς και την αλήθεια που νίκησε για άλλη μια φορά το ψέμα. Στον Δήμο Αλμωπίας ο Νίκος Παρούτογλου νίκησε από την πρώτη Κυριακή όχι μόνο τον νυν Δήμαρχο που ήταν λίγος από την πρώτη μέρα αλλά και τον πρώην Δήμαρχο Αλμωπίας Δημήτρη Μπίνο. Η Αλμωπία για άλλη μια τετραετία αλλάζει διοίκηση και φυσικά μετά από εννιά χρόνια υποβάθμισης, μια νέα μέρα ξεκινά για τον τόπο. 

Τέλος στον Δήμο Πέλλας η αναμέτρηση θα οδηγηθεί στον δεύτερο γύρο με τον Στάθη Καστερίδη να έχει ένα προβάδισμα έναντι του Στάθη Φουντουκίδη ενώ οι πολίτες τιμώρησαν την παράταξη Στάμκου που την κατέταξαν στην τρίτη θέση. Ο κος Στάμκος έκανε δύο σημαντικά λάθη. Το πρώτο ήταν ότι ξανα κατέβηκε ως υποψήφιος Δήμαρχος Πέλλας και το δεύτερο ήταν ότι υποτίμησε τους αντιπάλους του, θεωρώντας ότι η μάχη θα δοθεί μεταξύ προσώπων, ποντάροντας στο σημαντικό έργο που έκανε με το συμμάζεμα των οικονομικών του Δήμου Πέλλας. 

Στην Περιφέρεια αυτοί που δικαιούνται να πανηγυρίζουν είναι ο κος Δάνης Τζαμτζής που πιθανόν θα είναι και πάλι αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, ο κος Φάκας από την περιοχή των Γιαννιτσών αλλά και Ράνια Αντωνίου, κόρη του Αντιπροέδρου της ΕΠΟ Αστέριου Αντωνίου. Μεγάλος χαμένος ο Πέτρος Ζέρζης που μετά από 10 χρόνια παρουσίας στο Περιφερειακό συμβούλιο δεν κατάφερε να βγει Περιφερειακός σύμβουλος. 

Προσφατα αρθρα

Σούπερ ντούμπερ εμφάνιση του ΘΑΝΟΥ ΤΖΑΝΗ

 Σε ένα απίστευτό ρεσιτάλ ερμηνείας προέβει ο γνωστός τραγουδιστής Θάνος Τζανής που αυτή την...

Ο Ν. Παρούτογλου μπήκε δυνατά και με σχέδιο στον Δήμο Αλμωπίας

Εμπρός οι μηχανές Στα κόκκινα οι ρυθμοί της Δημοτικής αρχής Αλμωπίας καθώς ο Νίκος Παρούτογλου,  έχοντας...

Γ. Στεφανίδης: Θα δώσω βάρος στην περιοχή της Αλμωπίας 

Με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας...

Η Περιφέρεια  ευημερεί, η Πέλλα υποφέρει….

Τις πταίει που η Πέλλα είναι σκαλωμένη;  Για μείωση των ανισοτήτων μίλησε  ο Πρωθυπουργός στη...

Παρομοια αρθρα

Σούπερ ντούμπερ εμφάνιση του ΘΑΝΟΥ ΤΖΑΝΗ

 Σε ένα απίστευτό ρεσιτάλ ερμηνείας προέβει ο γνωστός τραγουδιστής Θάνος Τζανής που αυτή την...

Ο Ν. Παρούτογλου μπήκε δυνατά και με σχέδιο στον Δήμο Αλμωπίας

Εμπρός οι μηχανές Στα κόκκινα οι ρυθμοί της Δημοτικής αρχής Αλμωπίας καθώς ο Νίκος Παρούτογλου,  έχοντας...

Γ. Στεφανίδης: Θα δώσω βάρος στην περιοχή της Αλμωπίας 

Με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας...