Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης
Παρόλο που στην προηγούμενη θητεία τους είχαν υποσχεθεί ότι δεν θα ιδιωτικοποιηθεί το νερό και γενικότερα η διαχείριση όλων των υδάτων που θεωρούνται και δημόσια κοινωνικά αγαθά, το νομοσχέδιο είδη τροποποιείται και μαγειρεύεται. Που τελικά θα μεταβάλει εξ ολοκλήρου τη λειτουργία των ΔΕΥΑ. Η πρόταση της κυβέρνησης τώρα είναι να δημιουργηθεί ένα περιφερειακό διοικητικό συμβούλιο, όπως αντίστοιχα υπάρχει και για την εταιρεία διαχείρισης των απορριμμάτων. Την Πέμπτη στην Αθήνα στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των ΔΕΥΑ όλης της Ελλάδας όπου και εκεί θα ξεκαθαρίσει πραγματικά η μορφή που θα λάβει ο μετασχηματισμός των ΔΕΥΑ σε ευρύτερου ενδιαφέροντος επιχείρησης.
Δεν αποσαφηνίζει όμως τι θα γίνει με το προσωπικό των διαφόρων συμβάσεων, αφού οι μόνιμοι θα μεταφερθούν στους δήμους όπως έγινε και με τις άλλες επιχειρήσεις που καταργήθηκαν.Ούτε πώς μπορεί να λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα σε άμεσες επεμβάσεις, ενέργειες και παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο. Επικαλούνται φυσικά ως κύριο λόγο τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί στις ΔΕΥΑ.
Αλλά δεν αναφέρουν ότι τα χρέη αυτά είναι από τις υπέρογκες τιμές αυξήσεις στο λογαριασμό του ηλεκτρικού και αυτό δεν οφείλεται βέβαια σε θέματα κακοδιαχείρισης. Ήδη υπάρχουν κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ που προχώρησε σε στάση εργασίας. Και θα ακολουθήσουν και άλλες αντιδράσεις.
Αντιδράσεις υπάρχουν όμως και από τις διοικήσεις των ΔΕΥΑ ακόμα και στο νομό Πέλλας, που εκπρόσωπος τους παρευρέθηκε πρόσφατα στο πανελλήνιο κεντρικό τους όργανο, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούσαν να πάρουν καμιά απόφαση.
Αιτία ότι οι περισσότεροι από τα μέλη που είναι στο συμβούλιο, ως αιρετοί δεν έχουν εκλεγεί πλέον με τις νέες διοικήσεις και επόμενο είναι να μην μπορούν να πάρουν και αποφάσεις, αφού θα αντικατασταθούν σύντομα.
Έτσι προτίμησαν όπως πληροφορηθήκαμε στις 14 του Δεκέμβρη να πραγματοποιήσουν έκτακτη γενική συνέλευση λόγω του επείγοντος θέματος του νομοσχεδίου, για να αποφασίσουν πώς θα αντιδράσουν.
Είναι ξεκάθαρο ότι με πρόσχημα τα χρέη θα προτιμηθούν οι γενικές λύσεις, που ήδη έχουν εφαρμοστεί και στη ΔΕΗ, στον ΟΣΕ, στην τηλεφωνία, με το υγιές και καλύτερο κομμάτι να δοθεί στους ιδιώτες. Φορτώνοντας προφανώς τα χρέη σε έναν οργανισμό παγίων, όπως γίνεται συνήθως.
Και όλως περιέργως όπως και στα τρένα η ΕΕ πλέον δεν χρηματοδοτεί υποδομές και μεγάλα έργα, αλλά τη λειτουργία πολλών επιχειρήσεων διαχείρισης. Αφήνοντας το ζημιογόνο κομμάτι στους προκατόχους, με την τιμή του νερού να εκτοξεύεται στα ύψη, όπως έγινε και σε χώρες της Ευρώπης.
Και η τεράστια περιουσία των ΔΕΥΑ σε υποδομές, έργα, μηχανήματα, που φτιάχτηκε με προγράμματα και χρήματα των πολιτών εδώ και δεκαετίες, θα απαξιωθεί; Θα δοθεί για λίγα χρέη που τους φόρτωσε η ίδια η πολιτεία από το αυξημένο κόστος στην ενέργεια, ενώ δεν φρόντισε να δώσει ούτε μία στοιχειώδη ενίσχυση;