Ραγδαίες εξελίξεις φέρνουν οι απώλειες δυνάμεων στις Ευρωεκλογές…
«Σφάζονται» στην Χαριλάου Τρικούπη για την θέση του Προέδρου, «δεξιά στροφή» ζητούν στελέχη της Ν.Δ., εκλογική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ με κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό προτείνει ο Ν. Παππάς…
Οι απώλειες δυνάμεων που μέτρησαν τα παραδοσιακά μεγάλα κόμματα στις Ευρωεκλογές έχουν οδηγήσει σε μια σειρά ραγδαίων εξελίξεων στο χώρο της κεντροαριστεράς και ιδίως στο ΠΑΣΟΚ, όπου κορυφαία στελέχη έχουν θέσει εξαρχής ανοιχτά θέμα ηγεσίας, ενώ και στο «γαλάζιο» στρατόπεδο υπάρχει η δυσαρέσκεια για τον παραγκωνισμό της λαϊκής δεξιάς.
Ένα ηχηρό μήνυμα στο σύνολο του πολιτικού κόσμου έστειλαν μέσω της αποχής οι πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα, αφού οι συσχετισμοί που βγήκαν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οδήγησαν στο να μπει «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό, μιας και τόσο το κυβερνών κόμμα, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ βγήκαν λαβωμένα από την εκλογική διαδικασία.
Στο κυβερνών κόμμα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέφρασε το μήνυμα των εκλογών σε ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων, κάτι που τον οδήγησε να επισπεύσει τον ανασχηματισμό, προχωρώντας σε δραστικές αλλαγές σε καίρια υπουργεία με χαρακτηριστική όλων την αντικατάσταση του Υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα που δεν διαχειρίστηκε αποτελεσματικά το ζήτημα της ακρίβειας.
Ραγδαίες οι εξελίξεις…
Ραγδαίες ωστόσο είναι οι εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς, με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ να ζητούν ευθέως άμεσα την προκήρυξη εσωκομματικών εκλογών από τον Πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη και να τον θεωρούν υπεύθυνο για το γεγονός ότι το κόμμα βγήκε τρίτο στις ευρωεκλογές.
Παράλληλα, ενδεικτικό του πανικού στον οποίο βρίσκονται τα δυο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης που αμφότερα δεν πέτυχαν τον εκλογικό τους στόχο, έχουν οδηγήσει τόσο τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη όπως και κορυφαία στελέχη της «Κουμουνδούρου» όπως είναι ο Νίκος Παππάς να τείνουν χείρα φιλίας και συνεργασίας στη «Χαριλάου Τρικούπη». Μετά την πρόταση για συνεργασία των δυο κομμάτων σε κάποια θέματα στη Βουλή από τον Στέφανο Κασσελάκη, σαν «βόμβα» έπεσε χθες στο κεντροαριστερό τραπέζι η πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά για την κατάθεση ενός κοινού ψηφοδελτίου στις επόμενες εκλογές αλλά και στο να καταλήξουν σε κοινό υποψήφιο Πρωθυπουργό.
Κακλαμάνης: Παραγκωνίστηκε η λαϊκή δεξιά…
Στο μεταξύ, οι γκρίνιες δεν λείπουν ούτε από το «γαλάζιο» στρατόπεδο, καθώς ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης μέσω της «ΕΣΤΙΑΣ της Κυριακής» έκανε ηχηρή παρέμβαση για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τον ιδεολογικό προσανατολισμό της Νέας Δημοκρατίας.
Σημείωσε πώς ήρθε η ώρα το κόμμα να επιστρέψει άμεσα στις ρίζες της λαϊκής δεξιάς, επισημαίνοντας ότι η άνοδος των «δεξιών» απομιμήσεων, χωρίς σοβαρές προτάσεις και πρόγραμμα, δεν είναι ένα απλό «καμπανάκι» για την κυβέρνηση, αλλά για μια μεγάλη καμπάνα. «Η ΝΔ είχε πάντα τη δική της εσωτερική, αλλά συμπαγή πολυμορφία. Δεν χρειάστηκε ποτέ δεκανίκια. Ανήκε πάντα στον προοδευτικό χώρο, στην κοινωνικά φιλελεύθερη κληρονομιά της και στον λαό», τόνισε.
Αναμφίβολα, τόσο το άνοιγμα της Νέας Δημοκρατίας σε κορυφαία πάλαι ποτέ «πράσινα» στελέχη, όσο και η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να εισάγει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια οδήγησαν πολλούς παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος να επιλέξουν την αποχή στις τελευταίες ευρωεκλογές ή να στηρίξουν με την ψήφο τους κόμματα στα δεξιά της Ν.Δ. (Ελληνική Λύση, ΝΙΚΗ, Φωνή Λογικής). Εξάλλου, στο παρελθόν την ανησυχία του για το γεγονός ότι το κόμμα έχει χάσει τον ιδεολογικό του προσανατολισμό εξέφρασαν ανοιχτά κι άλλα κορυφαία στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Κατά την χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αφού ανέφερε πώς η συνεδρίαση της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας θα γίνει την επόμενη Τετάρτη, υποστήριξε ότι οι πολίτες έστειλαν το μήνυμα στην κυβέρνηση να «τρέξει πιο γρήγορα και όχι να γυρίσει πίσω». Όσο για τη διεύρυνση του κόμματος τα τελευταία χρόνια είπε πως αυτή έφτασε την παράταξη σε νίκες που είχε να τις δει σχεδόν μια 20ετία και πρόθεσε πως αυτό που έχει αξία είναι να υπάρχει σταθερότητα στη χώρα.
Παράλληλα τόνισε πώς στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και να τρέξει πιο γρήγορα την αύξηση των εισοδημάτων αλλά και να επιταχύνει σε ζητήματα που αφορούν το Ε.Σ.Υ και την επίλυση προβλημάτων στον πρωτογενή τομέα.
Κλίμα πόλωσης στο ΠΑΣΟΚ…
Μαθημένο είναι το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια από την πόλωση και την εσωστρέφεια, με το κλίμα στη «Χαριλάου Τρικούπη» να θυμίζει εποχές που το κόμμα ήταν αντιμέτωπο με τον κίνδυνο διάσπασης και κινούνταν σε χαμηλά ποσοστά.
Οι φωνές στο ΠΑΣΟΚ που θέτουν ζήτημα ηγεσίας πληθαίνουν, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την αποτυχία κατάκτησης της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές στον Νίκο Ανδρουλάκη.
Τα «όργανα» άρχισαν ήδη από το βράδυ των εκλογών, όταν στα τηλεοπτικά πάνελ σειρά στελεχών τόνιζε την ανάγκη να συζητηθούν όλα, με τη Νάντια Γιαννακοπούλου να απαντά θετικά στο ερώτημα αν στο «όλα» περιλαμβάνεται και το πρόσωπο του προέδρου.
«Λάδι» στη φωτιά έριξε, πάντως, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που ζητούσε την επίσπευση της διαδικασίας εκλογής προέδρου. Την πρόταση Κωνσταντινόπουλου έσπευσαν να χαιρετίσουν ο Παύλος Γερουλάνος και ο Απόστολος Πάνας, ενώ από εκείνους που αμφισβήτησαν ευθέως τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ήταν και ο ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου.
Επίσης, η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Παύλος Χρηστίδης, η Μιλένα Αποστολάκη και η Ευαγγελία Λιακούλη με άρθρα τους στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» επιμένουν στην ανάγκη μιας μεγάλης συζήτησης στα όργανα του κόμματος.
Ανδρουλάκης: Έτοιμος να αξιολογηθώ…
Μέσα σε αυτό το κλίμα της φαγωμάρας στο ΠΑΣΟΚ, συνεδριάζει αύριο, Τετάρτη το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ για τις 30 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί η σύγκληση της συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.
Στο αυριανό Πολιτικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα δώσει το στίγμα, ανακοινώνοντας κατά πάσα πιθανότητα τον οδικό χάρτη για την εκλογή αρχηγού από τη βάση. Ορισμένοι επιμένουν ότι αυτό μπορεί να γίνει και μέσα στον Ιούλιο. Όλα δείχνουν, πάντως, πως οι «δελφίνοι» σύντομα θα πάρουν θέση μάχης, ενώ εκλογή ηγεσίας από τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, πρότεινε και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.
Στο μεταξύ, έτοιμος να αξιολογηθεί ανά πάσα στιγμή από τη βάση της προοδευτικής παράταξης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, σε χθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ. «Αν ο κόσμος θέλει κάτι άλλο θα το επιλέξει», είπε, χαρακτηριστικά. Για τις δηλώσεις κορυφαιων στελεχών αμφισβήτησης στο πρόσωπό του είπε πως τον θλίβει ότι κάποιοι δεν περίμεναν ούτε το πέρας της διαδικασίας να τοποθετηθούν, ενώ προειδοποίησε ότι μετά την Κεντρική Επιτροπή όπου θα παρθούν συλλογικές αποφάσεις «όποιος βγει με τοξικό λόγο και διχόνοια θα μείνει εκτός ΠΑΣΟΚ».
Τέλος, χαρακτήρισε θεμιτές τις φιλοδοξίες του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, ωστόσο υπογράμμισε ότι όποιος έχει φιλοδοξίες, ας δηλώσει παρών, αλλά, θεσμικά και πολιτικά όχι σαν σε πασαρέλα.
Ο Χ. Δούκας…
Στο μεταξύ, τη μαζική προσφυγή στην εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ προκρίνει ως λύση για την επόμενη ημέρα στην Κεντροαριστερά ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.
Ερωτώμενος για τον δικό του ρόλο σε μια ενδεχόμενη εκλογική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ απάντησε, «αυτή την ώρα προέχει να συμφωνήσουμε και να χαράξουμε τον οδικό χάρτη των αλλαγών που πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν». Παράλληλα και εν μέσω αναταράξεων στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι οι ψηφοφόροι του δημοκρατικού χώρου υπάρχουν, είναι πολλοί και είναι σε αναμονή και πρόσθεσε ότι η χώρα δεν έχει άλλο χρόνο να περιμένει.
Πρόταση – «βόμβα» από Ν. Παππά…
Υπέρ του ενδεχόμενου εκλογικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, χωρίς αυτοδιάλυση των δύο κομμάτων και με προοπτική εκλογής κοινού υποψήφιου πρωθυπουργού από τη βάση της «προοδευτικής, αριστερής παράταξης», εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, μιλώντας χθες στο OPEN.
Ο κ. Παππάς στάθηκε στην ανάγκη εκλογικής συνεργασίας, φέροντας ως παράδειγμα το μέτωπο των αριστερών και των κεντροαριστερών δυνάμεων που συγκροτήθηκε στη Γαλλία.
«Παρών» σε μια τέτοια εξέλιξη δηλώνει και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στεφ. Κασσελάκης, ο οποίος μιλώντας χθες στον ANT1 ανέφερε ότι «αν η κοινωνία θελήσει να είναι αυτό το νέο κυβερνών σχήμα της χώρας μας, θα θέσω υποψηφιότητα να τεθώ επικεφαλής. Θα είμαι υποψήφιος ακόμα και αν είναι υποψήφιος ο Αλέξης Τσίπρας σε συνεργασία με άλλα κόμματα»!
Ηχηρή παρέμβαση Τσίπρα: Βάλτε μπροστά το εμείς, αφήστε το εγώ
Κάλεσε στα κόμματα της αριστεράς και της κεντροαριστεράς να μάθουνε πρόσθεση και πολλαπλασιασμό και να αφήσουν την αφαίρεση και τη διαίρεση.
Στην καρδιά της πολιτικής σκηνής με έντονο ευρωπαϊκό πρόσημο επιστρέφει με εμφατικό τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας την ώρα που η Ευρώπη βιώνει τον κίνδυνο της ανόδου της ακροδεξιάς. Στη δεύτερη ημέρα της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ο πρώην πρωθυπουργός, πιάνοντας το νήμα από το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης διέκρινε πως οι πιεστικές ανάγκες της κοινωνίας επιβάλουν στα πολιτικά κόμματα «να μιλήσουν στον πληθυντικό αριθμό και όχι στον ενικό» και να αφήσουν πίσω τους «ανώφελους και άγονους εμφύλιους».
Μπροστά στο μαύρο μπλοκ που απλώνει τα πλοκάμια του και έχοντας πάντα τις κεραίες του ανοιχτές ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε πολλαπλά μηνύματα εντός και εκτός συνόρων.
Για μια «ρεαλιστική υπόσταση στην προοπτική μιας νικηφόρας Προοδευτικής Συμμαχίας»
Με το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα να έχει πάρει φωτιά ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις θα πρέπει να βάλουν μπροστά το «εμείς» και να αφήσουν το «εγώ», να δώσουν περισσότερο χώρο στο «μαζί», στην από κοινού αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας, δίνοντας ρεαλιστική υπόσταση στην προοπτική μιας νικηφόρας Προοδευτικής Συμμαχίας.
«Αυτό είναι σήμερα το αίτημα της κοινωνίας και των προοδευτικών πολιτών» συμπλήρωσε ο πρώην πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι όποιος το αγνοήσει, αργά ή γρήγορα θα δει να τον προσπερνούν η ζωή και οι εξελίξεις. Τον παρόν έδωσε ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας Γιώργος Σγορούδης που είχε προσωπική πρόσκληση για την συμμετοχή του. Ο ίδιος δήλωσε τα ακόλουθα:
Στιγμιότυπα από το πρώτο συνέδριο του Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα – Alexis Tsipras Institute.
“Διεθνής Διάσκεψη για την Ειρήνη και την βιώσιμη ανάπτυξη”.
Καλοτάξιδο πρόεδρε Alexis Tsipras.

Δεύτερη ημέρα εργασιών της 1ης Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη
Για να μπει ένα φρένο στα κόμματα που φλερτάρουν με το ρατσισμό, την ομοφοβία, τον ακραίο εθνικισμό
Διαβάζοντας τα κελεύσματα της εποχής σημειώνει με νόημα πως «αν αυτή η δημοκρατική ισορροπία δεν αποκατασταθεί, ο κίνδυνος να ενταθεί στην Ελλάδα η ώσμωση Δεξιάς και Ακροδεξιάς που παρακολουθούμε στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι παραπάνω από ορατός», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, δίπλα σε μια δεξιά κυβέρνηση, να ενισχύονται ως δεύτερη αθροιστικά δύναμη, κόμματα που φλερτάρουν με το ρατσισμό, την ομοφοβία, τον ακραίο εθνικισμό, ακόμα και το φασισμό και την ίδια ώρα οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να παραμένουν κατακερματισμένες και περιχαρακωμένες καθεμιά στην αυτάρκειά της».
Η πραγματικότητα, τα εκλογικά μαθηματικά, οι πιεστικές ανάγκες της κοινωνίας, είπε, «επιβάλλουν στα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη να μάθουνε πρόσθεση και πολλαπλασιασμό και να αφήσουν την αφαίρεση και τη διαίρεση».
Έχοντας πάντα στραμμένο το βλέμμα του στις προοδευτικές δυνάμεις υποστηρίζει πως «δεν μπορούν στις συνθήκες αυτές να μένουν απαθείς, ούτε να εξουδετερώνουν η μια την άλλη με ανώφελους και άγονους εμφύλιους», τονίζοντας ότι «είναι πρωτίστως δικό τους καθήκον, κατά τη γνώμη μου, να αναλάβουν τολμηρές πρωτοβουλίες», με στόχο να αποκτήσει ξανά η προοδευτική παράταξη προοπτική διακυβέρνησης.
Αλλά και «για να αποκτήσει εκ νέου το πολιτικό μας σύστημα πολιτική και κοινοβουλευτική ισορροπία».
Επανέλαβε κάτι που έχει ξαναπεί στο παρελθόν: «Δεν μπορούμε να χαρίσουμε την έννοια της ασφάλειας στην δεξιά και την ακροδεξιά» εφιστώντας την προσοχή να μην αγνοηθούν «οι μεγάλες προκλήσεις που πιθανότητα θα αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον».

Στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης
Ενιαία πολιτική ομάδα στην Ευρώπη, με συνομοσπονδιακούς όρους
Απηύθυνε κάλεσμα οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, οι σοσιαλιστές, οι αριστεροί και οι πράσινοι, «να θέσουμε σε δεύτερη μοίρα τις υπαρκτές διαφορές μας. Να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό μίνιμουμ πλαίσιο αξόνων για τη διακυβέρνηση της Ε.Ε. την επόμενη πενταετία και να συγκροτήσουμε ενιαία πολιτική ομάδα, με συνομοσπονδιακούς όρους, στο επόμενο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο» μιλώντας για μία δύναμη που θα αγωνιστεί :
«Πρώτον, για τη δημιουργία ενός μόνιμου Ευρωπαϊκού εργαλείου βασισμένου και στην έκδοση κοινού χρέους, για τη στήριξη δημόσιων αγαθών όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η καινοτομία και η πολιτική προστασία απέναντι σε καταστροφές.
Δεύτερον, για τη δημιουργία ενός κοινού Ταμείου στήριξης απέναντι στην ανεργία και ενίσχυσης της απασχόλησης που θα αμβλύνει τις συνέπειες μελλοντικών κρίσεων στους ευάλωτους επιμερίζοντας το κόστος μεταξύ των κρατών μελών.
Τρίτον, για την αύξηση των ιδίων πόρων της ΕΕ, φορολογώντας αποτελεσματικά το πλούτο, τα υπερκέρδη και τα ολιγοπώλεια και αντιμετωπίζοντας τη φοροδιαφυγή.
Τέταρτον, για μια ισχυρή βιομηχανική πολιτική όχι για να ωφελήσει τις ήδη προνομιούχες περιοχές της Ευρώπης, αλλά για ένα ισχυρό χρηματοδοτικό εργαλείο για την περιφερειακή βιομηχανική πολιτική, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες και να υπάρξει όντως δίκαιη μετάβαση στην πράσινη ατζέντα.
Πέμπτον, για τη προώθηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην εξασφάλιση της ειρήνης στην Γάζα και στην Ουκρανία και σε μια δικαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.
Αναγνωρίζοντας ότι μια Ευρώπη που ταυτίζεται με τις Αμερικανικές προτεραιότητες ακόμη κι όταν αυτές είναι σε βάρος των δικών της συμφερόντων, είναι μια Ευρώπη χωρίς μέλλον.
Και έκτον, για να στηρίξει μια δίκαιη και αποτελεσματική ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική η οποία θα βασίζεται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, στην προώθηση νόμιμων διόδων και στην επιστροφή των αιτούντων που δεν δικαιούνται άσυλο».

Ενωτικός λόγος από τον Αλέξη Τσίπρα με αναφορά στην κεντροαριστερά
Βαλκάνια, Γάζα, Ουκρανία
Στο πλαίσιο του διημέρου είπε πως διαμορφώθηκαν «σημαντικές συγκλίσεις και κατατέθηκαν ουσιαστικές προτάσεις. Για τα Βαλκάνια, για την ειρήνη, για το μέλλον της Ευρώπης» αλλά «αυτό δεν αρκεί» και η ΕΕ «πρέπει να αναγνωρίσει την σημασία που έχουν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και να ακολουθήσει ενεργητικές πολιτικές για την ευρωπαική προοπτική της περιοχής και για να ανακτηθεί η δυναμική που δημιουργήσαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών».
Ως προς το Παλαιστινιακό και το Ουκρανικό η ΕΕ, κατά τον Αλέξη Τσίπρα, «πρέπει να δράσει αποφασιστικά, πρώτα από όλα για τους αυτονόητους ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και επειδή η συνέχεια αυτών των συγκρούσεων θα έχει ακόμα χειρότερες επιπτώσεις για το μέλλον της».
Εκτίμησε πως «η κρίση ακρίβειας θα επιδεινωθεί, όλο και περισσότερα κονδύλια θα πρέπει να προσανατολιστούν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ενώ ο αντισημιτισμός, ο αντιισλαμισμός, η ανασφάλεια και ο εθνικισμός θα ενταθούν στις κοινωνίες μας, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ενίσχυση της Ακροδεξιάς, που θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα και αδιέξοδα.
Άμεση κατάπαυση πυρός
Στη Γάζα το ευρωπαϊκό μήνυμα για άμεση κατάπαυση πυρός πρέπει να είναι απόλυτα σαφές και να μην εκφράζεται μόνο με δηλώσεις και ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Η απόλυτη καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς από όλους μας, δεν μπορεί επουδενί να αποτελεί λευκή επιταγή για τον θάνατο χιλιάδων παλαιστίνιων αμάχων και μια πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή.
Και όσο η ΕΕ δεν δρα πιο δυναμικά στη Γάζα, τόσο θα ενισχύεται -και δικαίως- η κατηγορία του Παγκόσμιου Νότου και των απανταχού δημοκρατικών πολιτών για δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Η ΕΕ πρέπει να συμμετάσχει ενεργά στις συνομιλίες για κατάπαυση πυρός. Να υποστηρίξει την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ, αν δεν τερματιστούν οι επιχειρήσεις. Και, επιτέλους, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να βάλει στο τραπέζι έναν οδικό χάρτη για την συντονισμένη αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους από τα κράτη-μέλη του.
Ως προς την Ουκρανία, η αλληλεγγύη μας στον Ουκρανικό λαό απέναντι στην παράνομη και αιματηρή Ρωσική εισβολή είναι σαφής. Το μήνυμα απέναντι σε οποιαδήποτε λογική παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας και αναθεωρητισμού πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Και κάθε χώρα έχει δικαίωμα να εκφράζει την αλληλεγγύη αυτή με τον τρόπο που θα επιλέξει, στο πλαίσιο των αξιών της και της γεωστρατηγικής της θέσης. Από εκεί και πέρα όμως, είναι ακατανόητο η ΕΕ να μην επενδύει στον διπλωματικό, μεσολαβητικό της ρόλο για ειρήνη στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».
Για την Κύπρο ζήτησε «το ίδιο έντονα και πιο αποτελεσματικά να παλέψουμε για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ».

Προσωπικότητες από όλον τον κόσμο παρευρέθηκαν στη Διάσκεψη.
Το ταξίδι ξεκινάει
Για το Ινστιτούτο και το μελλοντικό του ταξίδι έθεσε στόχο «να συνεισφέρουμε σε αυτόν τον αναγκαίο δημόσιο διάλογο και στις προγραμματικές συγκλίσεις, που είναι το προαπαιτούμενο κάθε πολιτικής σύγκλισης. Ανοίγοντας τολμηρά το διάλογο και διευρύνοντας το ακροατήριό του».
Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Ζόραν Ζάεφ που από κοινού αποφάσισαν να συνδιοργανώσουν τη Διεθνή Διάσκεψη την Γιολάντα Ντίαζ από την Ισπανία και την Λι Άντερσον από την Φινλανδία την πρώην πρωθυπουργό της Σουηδίας, Στέφαν Λοβέν αλλά και τους χιλιάδες πολίτες που παρακολούθησαν, συμμετείχαν, αγκάλιασαν αυτή τη πρωτοβουλία, αποδεικνύοντας ότι αναζητούν κάτι πέρα από τα συνθήματα και την επικοινωνία.
Ευχήθηκε καλή επιτυχία στον πρόεδρο Ολάντ και εξέφρασε την ελπίδα για τη νίκη του Λαϊκού μέτωπο της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Οικολόγων στις επικείμενες κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας.