• Μεγάλα είναι τα περιθώρια ανάπτυξης των ορεινών περιοχών μέσω της ανάδειξης των ιδιαίτερων στοιχείων τους και της αξιοποίησης των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων, κυρίως της φύσης, της παράδοσης και του ανθρώπινου δυναμικού τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα πρότυπης ανάπτυξης υπήρξε τις τελευταίες δεκαετίες ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος του Δήμου Έδεσσας που βρίσκεται στον ορεινό όγκο της πέλλας, ο οποίος πάντως έχει πολλές δυνατότητες για ακόμα καλύτερη πορεία στο μέλλον. Δυστυχώς όμως ο Δήμος Έδεσσας αλλά και η Περιφερειακή ενότητα μάλλον αντιμετωπίζουν την περιοχή με αδιαφορία παρά με έκδηλο ενδιαφέρον. Έτσι η πάλαι ποτέ Μύκονος του Βορρά τα τελευταία χρόνια βιώνει τον Ρουβίκωνα της… Η αδυναμία των τοπικών επιχειρηματιών, τα ξενοδοχεία που έχουν κλείσει, οι δεκάδες πλειστηριασμοί σε κτίρια, ο κλεισθένης, η αυτοδιοίκηση αλλά και η έλλειψη υποδομών, καταρτίζουν ένα εκρηκτικό μείγμα ενώ λόγω της ολιγωρίας που διαπιστώνεται, δεν φαίνεται ορατή λύση για αυτό το ζήτημα…
Άλλωστε ακόμη και οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης στον Δήμο Έδεσσας μάλλον σφυρίζουν αδιάφορες καθώς δεν παρουσιάζουν ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής που μπορεί να υλοποιηθεί. Από την άλλη η τουριστική κατεύθυνση του Δήμου Έδεσσας έχει πιο πολύ το κέντρο και την περιοχή των καταρρακτών παρά τον Άγιο Αθανάσιο.
Καινοτόμες προτάσεις
Για την ανάπτυξη του τόπου χρειάζονται καινοτόμες προτάσεις κυρίως από ειδικούς. Μετά από έρευνα που κάναμε διαπιστώσαμε πως υπάρχει ένα ειδικό πρόγραμμα όπου μπορούν να ενταχθούν Δήμοι στο ΜΕ.Κ.Δ.Ε – ΕΜΠ. Οι φοιτητές και ερευνητές του Μετσόβιου Κέντρου Διεπ/κής Έρευνας μπορούν να αναπτύξουν μια συνεχή δράση ολόκληρη τη χρονιά, να αναμειχθούν στην καθημερινότητα με τους κατοίκους, να έρθουν σε επαφή με τα προβλήματα και να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την ανάπτυξη καινοτόμων και ρεαλιστικών λύσεων. Το μόνο που μένει ο Δήμος Έδεσσας να απευθυνθεί στους ειδικούς ώστε να υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο όχι μόνο για τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο, αλλά και για τα άλλα χωριά της Δημοτικής ενότητας Βεγορίτιδας όπως η Άρνισσα, η Παναγίτσα, η Ζέρβη, το Κάτω Γραμματικό ώστε να υπάρξει μια πολυκεντρική κατεύθυνση, με συμμετοχικό ανασχεδιασμό της κυκλοφοριακής προσέγγισης του χιονοδρομικού κέντρου Βόρρας. Η παράδοση, η άγρια φύση, η γαστρονομία αλλά και ο εκσυγχρονισμός θα πρέπει να “παντρευτούν” ώστε να υπάρξει μια νέα αρχή προσέγγισης των τουριστών.
Το πρόγραμμα PEAK
Άλλη μια ευκαιρία που θα πρέπει να αναζητήσει ο Δήμος Έδεσσας είναι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα PEAK που εστιάζει στο κρίσιμο θέμα των επαγγελματικών ευκαιριών που ανοίγονται για τους νέους σήμερα στις ορεινές περιοχές της Ευρώπης. Ο ορεινός όγκος της Έδεσσας θα πρέπει να δημιουργήσει νέες καινοτόμες επαγγελματικές απόπειρες νέων όπως για παράδειγμα ένα μικρό οικογενειακό οινοποιείο, η παραγωγή ελαιόλαδου σ, μία οικολογική φάρμα, μία κατοικία για καλλιτέχνες και μια μικρή επιχείρηση οδηγών βουνού και παραγωγή σοκολάτας στα βουνά της περιοχής. Ακόμη η περιοχη μπορεί να αναβιώσει την παραγωγή μελιού, την διοργάνωση δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν γιόγκα και η συλλογή και εμπορική διάθεση βοτάνων. Σε όλα τα παραπάνω σαφώς και θα μπορούν να αξιοποιηθούν σύγχρονα εκπαιδευτικά και διαδικτυακά εργαλεία τα οποία διευκολύνουν τους νέους που επιθυμούν να ξεκινήσουν τη δική τους προσπάθεια, να επικοινωνήσουν και να δικτυωθούν με άλλες παρεμφερείς δραστηριότητες, να προωθήσουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους, ώστε να μπορέσουν τελικά να στήσουν μια ζωή στα βουνά χωρίς να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους.
Το θέμα είναι ότι πλέον όλοι έχουμε παραιτηθεί και κανεις δεν αναζητά λύσεις ώστε η Πέλλα να αποκτήσει νέα υπόσταση πάνω στον τουρισμό. Η πρόταση της εφημερίδας μας για την δημιουργία τουριστικού οργανισμού στα όρια του νομού με την συμμετοχή των ΟΤΑ αλλά και των επιχειρηματικών φορέων είναι περισσότερο επιβεβλημένη παρά ποτέ. Τι να πούμε όμως όταν και οι ίδιοι οι ξενοδόχοι με την δύναμη που έχουν στην περιοχή του Παλαιού Αγίου Αθανασίου αλλά και των Λουτρών Πόζαρ δεν έχουν δημιουργήσει μια Ένωση Ξενοδόχων… Η μιζέρια διαρκώς κυριαρχεί σε κάθε έκφανση της κοινωνίας μας…