Επιμέλεια: Ελένη Παπαδημητρίου
Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ παρουσίασαν μικρή αύξηση τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών. Η ακρίβεια, σε συνδυασμό με άλλες ανελαστικές υποχρεώσεις, έχει οδηγήσει το 64% των καταναλωτών στο να “μόλις τα βγάζουν πέρα”, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι παραπλανητικές εκπτώσεις και προσφορές αποτελούν ένα μεγάλο “αγκάθι” για τους καταναλωτές, καθώς πολλές επιχειρήσεις και πολυεθνικές χρησιμοποιούν αθέμιτες πρακτικές για να αυξήσουν τα κέρδη τους.
Για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο, το Υπουργείο Ανάπτυξης θέτει σε εφαρμογή από χθες έναν νέο Κώδικα Δεοντολογίας για τις εκπτώσεις και τις προσφορές. Ο κώδικας αυτός προβλέπει ότι η τιμή πώλησης ενός προϊόντος θα πρέπει να είναι χαμηλότερη από τη φθηνότερη πραγματική τιμή των τελευταίων 30 ημερών, ώστε να θεωρείται αληθινή και αξιόπιστη η προσφορά.
Οι έλεγχοι για την εφαρμογή του νέου κώδικα θα ξεκινήσουν στις 17 Μαρτίου, με πρόστιμα που φτάνουν τα 3 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τη νομοθεσία. Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερώνονται για τις τιμές μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis και να υποβάλλουν καταγγελίες για παραπλανητικές εκπτώσεις στην ηλεκτρονική σελίδα kataggelies.mindev.gov.gr.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης αναγνωρίζει ότι ο εντοπισμός των πλασματικών εκπτώσεων δεν είναι εύκολη υπόθεση για τους καταναλωτές, αλλά τονίζει ότι οι ελεγκτικές αρχές θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους.
“Κεντρικό μας μήνυμα, ο ενημερωμένος πολίτης και καταναλωτής έχει δύναμη”, δήλωσε ο υπουργός Τ. Θεοδωρικάκος, τονίζοντας ότι ο νέος κώδικας στοχεύει σε περισσότερες αληθινές εκπτώσεις και προσφορές, διαφάνεια και καλύτερες τιμές.
Για την ενημέρωση των καταναλωτών, το Υπουργείο Ανάπτυξης και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου έχουν δημοσιεύσει ένα ενημερωτικό έντυπο με ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τον νέο κώδικα, καθώς και παραδείγματα πλασματικών εκπτώσεων που καταργούνται.