+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήΟικονομία & ΑγροτικάΑγροτικάΠράσο Δωροθέας και Πιπεριά Αλμωπίας: Ένα Προφίλ Γεύσης από την Πέλλα

Πράσο Δωροθέας και Πιπεριά Αλμωπίας: Ένα Προφίλ Γεύσης από την Πέλλα

Δημοσιευτηκε στις

spot_img

Επιμέλεια: Ελένη Παπαδημητρίου

Στην καρδιά της Πέλλας, δύο τοπικά διαμάντια, το πράσο Δωροθέας και η πιπεριά Αλμωπίας, μπαίνουν στο μικροσκόπιο των επιστημόνων του ΕΛΓΟ Δήμητρα, με στόχο να αναδειχθούν τα μοναδικά τους χαρακτηριστικά και να κατοχυρωθούν ως προϊόντα Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε. Μια ερευνητική προσπάθεια που συνδυάζει την επιστημονική ανάλυση με την παραδοσιακή γευσιγνωσία, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για την τοπική αγροτική παραγωγή.

Πράσο Δωροθέας: Ένα ταξίδι γεύσης από τη Μικρά Ασία

Το πράσο Δωροθέας, με ιστορία που αγγίζει τον αιώνα, φέρνει μαζί του μνήμες από τη Μικρά Ασία. Καλλιεργείται στην τοπική κοινότητα Δωροθέας της Αλμωπίας και αναπαράγεται από τους ίδιους τους παραγωγούς, διατηρώντας την αυθεντικότητά του. Με το 85% της παραγωγής να κατευθύνεται στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, το πράσο Δωροθέας έχει ήδη κερδίσει την αναγνώριση.

Πιπεριά Αλμωπίας: Η παράδοση που καπνίζεται και τρίβεται

Η πιπεριά Αλμωπίας, με την ιδιαίτερη διαδικασία αφύγρανσης (κάπνισμα) και τρίψιμο σε ειδικό κυλινδρόμυλο, παράγει το φημισμένο κόκκινο πιπέρι. Η μικρόσωμη αυτή πιπεριά, ανθεκτική και με εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, καλλιεργείται στην περιοχή για πάνω από εκατό χρόνια.

Η έρευνα στο μικροσκόπιο

Η επιστημονική ομάδα του ΕΛΓΟ Δήμητρα θα πραγματοποιήσει φαινοτυπική και μοριακή ανάλυση των δύο προϊόντων, με στόχο τη γενετική τους ταυτοποίηση και την καταγραφή των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών. Παράλληλα, γευσιγνώστες θα αξιολογήσουν τη γεύση, το άρωμα, το χρώμα και την πιπεράδα, μέσα από γευστικά πάνελ στα οποία μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε.

Στόχοι και οφέλη

  • Η καταγραφή και προστασία των τοπικών ποικιλιών
  • Η ενίσχυση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων
  • Η διαδικασία αναγνώρισής τους ως προϊόντα Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε.
  • Η αύξηση της ζήτησης για εξαγωγές στην Ευρώπη.
  • Η διατήρηση της γεωργικής παράδοσης και του γεωργικού πολιτισμού του τόπου.
  • Η αειφόρος ανάπτυξη και η άμβλυνση της φτώχειας.

Η έρευνα αυτή, με την ονομασία «GrEaTest – Veggies», υλοποιείται στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΕΛΓΟ Δήμητρα, και αναμένεται να φέρει σημαντικά οφέλη για την τοπική αγροτική παραγωγή και την οικονομία της περιοχής.

Προσφατα αρθρα

40 Χρόνια από την Ίδρυση του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών

40 Χρόνια από την Ίδρυση του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2025 – Ώρα...

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ Καλώς ήρθατε στη στήλη

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ Καλώς ήρθατε στη στήλη Καλώς ήρθατε στη στήλη όπου η πένα μας δεν μασάει...

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΕΔΕΣΣΗΣ

Την Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2025 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ...

Πρόσκληση-Πρόγραμμα εκδηλώσεων εορτασμού της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940

  Ακολουθεί το Πρόγραμμα εκδηλώσεων εορτασμού της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 που θα...

Παρομοια αρθρα

40 Χρόνια από την Ίδρυση του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών

40 Χρόνια από την Ίδρυση του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2025 – Ώρα...

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ Καλώς ήρθατε στη στήλη

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ Καλώς ήρθατε στη στήλη Καλώς ήρθατε στη στήλη όπου η πένα μας δεν μασάει...

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΕΔΕΣΣΗΣ

Την Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2025 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ...