+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήΤοπικάΑλμωπίαΠέλλα: Τα νέα σχήματα διοίκησης στους 4  δήμους και τα πρόσωπα που...

Πέλλα: Τα νέα σχήματα διοίκησης στους 4  δήμους και τα πρόσωπα που θα πρωταγωνιστήσουν

Δημοσιευτηκε στις

spot_img


ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Οι δήμαρχοι, παλιοί και νέοι, μετρούν αντίστροφα για τη νέα θητεία, ενώ καταρτίζουν λίστα με τα στελέχη στα οποία θα αναθέσουν χαρτοφυλάκια

Με σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες μοιάζει για νεοκλεγέντες και επανεκλεγέντες δημάρχους, κυρίως όμως για τους πρώτους, η διαδικασία επιλογής των προσώπων που θα αναλάβουν κρίσιμα χαρτοφυλάκια και θέσεις ευθύνης από τις αρχές Ιανουαρίου, οπότε αρχίζει η θητεία των νέων δημοτικών αρχών. Άλλωστε στην Πέλλα τρεις από τους τέσσερις εκλέγονται για πρώτη φορά, αν και θεωρούνται παλαιοί καθώς οι Νίκος Παρούτογλου και Γιάννης Τσεκπτενζής έχουν ασκήσει διοίκηση με Δημήτρη Πασόη ο πρώτος και Γιάννη Σόντρα ο δεύτερος στον Δήμο Έδεσσας ενώ και ο Στάθης Φουντουκίδης ξέρει καλά τους πολιτικούς όρους που θα διαχειριστεί. 

Το πρόβλημα είναι πιο περίπλοκο για τους νέους δημάρχους, καθώς καλούνται να κρατήσουν ισορροπίες μεταξύ των στελεχών τους που εκλέγονται για πρώτη φορά και παράλληλα να αξιοποιήσουν παλιά στελέχη που έχουν διαδρομή στην αυτοδιοίκηση και, θεωρητικά, έχουν τα προσόντα να αναλάβουν κρίσιμα πόστα.

Επιπλέον, για τους νέους -δεδομένης και της έλλειψης εμπειρίας- η κατάργηση των νομικών προσώπων στους δήμους θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και θα πρέπει να βρουν τρόπο να βάλουν σε τάξη τις υπηρεσίες και το προσωπικό που θα μεταφερθεί στους δήμους. Παράλληλα, θα πρέπει να υπολογίσουν και τα πρόσωπα που παύονται από τη θέση του προέδρου των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ και τα οποία προφανώς θα διεκδικήσουν χαρτοφυλάκιο αντιδημάρχου.

Και για τους παλιούς δημάρχους, από την άλλη, η σύνθεση των νέων διοικήσεων δεν φαίνεται εύκολη υπόθεση, καθώς σχεδόν σε όλους τους δήμους αυξάνεται ο αριθμός των αντιδημάρχων, έμμισθων και άμισθων, που σημαίνει πως κάποια πρόσωπα που στο παρελθόν έμειναν στον… πάγκο και πλέον έχουν εκλεγεί με καλή σειρά, θα διεκδικήσουν μία θέση ευθύνης.

Δήμος Σκύδρας

Η Κατερίνα Ιγνατιάδου είναι η μοναδική “παλιά” Δήμαρχος εκ των τεσσάρων αλλά φαίνεται πως έχει έναν ευχάριστο πονοκέφαλο καθώς αφενός μειώνονται οι θέσεις εξουσίας στον Δήμο Σκύδρας με την κατάργηση των νομικών προσώπων και αφετέρου έχουν αυξηθεί οι δημοτικοί της σύμβουλοι λόγω της καταπληκτικής της νίκης με 82%!!! Άρα έχει να διαχειριστεί μια πολύ δύσκολη εξίσωση. Η ίδια όμως είναι έμπειρη και θα τα καταφέρει. Το μότο της είναι ότι και οι 20 εκλεγμένοι Δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να περάσουν από θέσεις ευθύνης. Από την 1/1/2024 ο Δήμος Σκύδρας θα έχει τέσσερις αντιδημάρχους, έναν πρόεδρο Δημοτικού συμβουλίου καθώς ένα πρόεδρο της ΔΕΥΑ Σκύδρας. Ίσως υπάρξει άλλη μια θέση άμισθου αντιδημάρχου ενώ θα συγκροτηθούν τουλάχιστον δύο επιτροπές με άμισθους προέδρους που θα διαχειριστούν τα σχολεία και η δεύτερη επιτροπή τα ΚΑΠΗ. Άρα οι θέσεις είναι πολύ λίγες. Η λογική λέει πως σε πρώτη φάση θα αξιοποιηθούν οι πρώτοι σε σταυρούς Δημοτικοί σύμβουλοι και στην συνέχεια θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες αλλαγές. Η ίδια πάντως τονίζει ότι δεν έχει αποφασίσει και ότι αν η ορκωμοσία γίνει στις 30 Δεκεμβρίου, τις τελικές τις αποφάσεις θα τις λάβει στην αλλαγή του χρόνου. Ας μην ξεχνάμε πως οι πρώτες ανακοινώσεις για Πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου και αντιδημάρχους θα γίνει στις 2 Ιανουαρίου του 2024… 

Δήμος Έδεσσας

Σιγά σιγά συγκροτείται μια εικόνα για το που θα πάει το πράγμα. Ο νέος Δήμαρχος Γιάννης Τσεπκεντζής αφού πρώτα ξεκουράστηκε με μίνι διακοπές, πραγματοποιεί επαφές με διάφορα στελέχη ώστε να καταλήξει στον βασικό κορμό που θα διοικήσει. Η Έδεσσα θα έχει πέντε αντιδημάρχους και μπορεί να ορίσει και έναν έμμισθο καθώς και έναν πρόεδρο της ΔΕΥΑ Έδεσσας. Και εδώ θα σχηματιστούν άμισθες επιτροπές διαχείρισης των ζητημάτων της κοινωνικής πολιτικής και των σχολείων όπως και των ΚΑΠΗ. Φαίνεται πως οι πληροφορίες ότι Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου θα είναι ο νομικός κος Μπόγιας δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα. Σε πρώτο πλάνο φαίνεται ότι παίζουν τα ονόματα των Βαγγέλη Θωμά και Άλκη Νουσηκύρου που ίσως λάβει την άμισθη αντιδημαρχία που δικαιούται ο Δήμος Έδεσσας, μιας και το μότο του είναι ότι θέλει να προσφέρει. Από εκεί και πέρα ακούγονται και άλλα ονόματα αλλα δεν είναι ορθό να μπούμε σε ονοματολογίες. 

Δήμος Αλμωπίας 

Ο νέος Δήμαρχος Νίκος Παρούτογλου δεν έχει πει πουθενά τις προθέσεις μιας και το αμέσως επόμενο διάστημα θα συναντηθεί με όλους τους Δημοτικούς συμβούλους για να καταλήξει στο ποιοί θα αξιοποιηθούν. Ο Δήμος Αλμωπίας έχει 7 αντιδημάρχους συν δυο άμισθους καθώς και έναν πρόεδρο Δημοτικού συμβουλίου, έναν πρόεδρο της ΔΕΥΑ Αλμωπίας καθώς και τον πρόεδρο των Λουτρών, που όπως δήλωσε ο ίδιος, θα κατέχει την θέση Δημοτικού συμβούλου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο μοντέλο διοίκησης θα δώσει μεγάλο βάρος τόσο στον αντιπρόεδρο των Λουτρών όσο και στον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑ που δεν θα είναι διακοσμητικά στοιχεία αλλά ουσιαστικά θα προσφέρουν στα δημοτικά πράγματα. Μένει να δούμε, μετά την ορκωμοσία που θα γίνει την Παρασκευή στις 22 Δεκεμβρίου στον Εξαπλατανο, τις τελικές του αποφάσεις. Κατά τα φαινόμενα θα αξιοποιηθούν όλοι οι σύμβουλοι σε θέσεις ευθύνης. 

Δήμος Πέλλας 

Στον Δήμο Πέλλας ο Στάθης Φουντουκίδης έχει καταλήξει σε μεγάλο βαθμό στο μοντέλο διοίκησης καθώς γνωρίζει από πρώτο χέρι τα πράγματα και έδειξε πως μόνος του κατάφερε να κερδίσει όλο το σύστημα. Αυτό που έχει πει είναι ότι όλοι οι Δημοτικοί σύμβουλοι θα περάσουν από θέσεις ευθύνης. Οι πληροφορίες αναφέρουν μόνο δύο ονόματα που έχουν κλειδώσει και είναι αυτά του αντιδημάρχου Τεχνικών υπηρεσιών και αντιδημάρχου στα γκαράζ. Θα είναι στελέχη με όρεξη αλλά και εμπειρία ώστε να διαχειριστούν την κατάσταση. Φαίνεται ότι την τεχνική υπηρεσία θα πάρει ο κος Δεληγιαννίδης ενώ το γκαράζ ο κος Δαμασκούδης. Στους αντιδημάρχους που θα έχουν χωρικό ενδιαφέρον αναμένεται να αξιοποιηθούν οι εκλεγμένοι από κάθε Δημοτική ενότητα. 

Προσφατα αρθρα

Σούπερ ντούμπερ εμφάνιση του ΘΑΝΟΥ ΤΖΑΝΗ

 Σε ένα απίστευτό ρεσιτάλ ερμηνείας προέβει ο γνωστός τραγουδιστής Θάνος Τζανής που αυτή την...

Ο Ν. Παρούτογλου μπήκε δυνατά και με σχέδιο στον Δήμο Αλμωπίας

Εμπρός οι μηχανές Στα κόκκινα οι ρυθμοί της Δημοτικής αρχής Αλμωπίας καθώς ο Νίκος Παρούτογλου,  έχοντας...

Γ. Στεφανίδης: Θα δώσω βάρος στην περιοχή της Αλμωπίας 

Με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας...

Η Περιφέρεια  ευημερεί, η Πέλλα υποφέρει….

Τις πταίει που η Πέλλα είναι σκαλωμένη;  Για μείωση των ανισοτήτων μίλησε  ο Πρωθυπουργός στη...

Παρομοια αρθρα

Σούπερ ντούμπερ εμφάνιση του ΘΑΝΟΥ ΤΖΑΝΗ

 Σε ένα απίστευτό ρεσιτάλ ερμηνείας προέβει ο γνωστός τραγουδιστής Θάνος Τζανής που αυτή την...

Ο Ν. Παρούτογλου μπήκε δυνατά και με σχέδιο στον Δήμο Αλμωπίας

Εμπρός οι μηχανές Στα κόκκινα οι ρυθμοί της Δημοτικής αρχής Αλμωπίας καθώς ο Νίκος Παρούτογλου,  έχοντας...

Γ. Στεφανίδης: Θα δώσω βάρος στην περιοχή της Αλμωπίας 

Με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας...