+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήΆρθραΟ τουρισμός ξέχασε τον ορεινό όγκο...

Ο τουρισμός ξέχασε τον ορεινό όγκο…

Δημοσιευτηκε στις

spot_img

Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης 

Τον Δεκέμβριο  δημοσιεύτηκε έκθεση του Ινστιτούτου Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΕΤΕ) με στοιχεία που δείχνουν την κίνηση του τουρισμού για τις 13 περιφέρειες. Η ταυτότητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  παρουσιάζει θετικά δεδομένα τόσο για τον αριθμό των επισκεπτών όσο και για τα οικονομικά οφέλη. Αλλά και ο κάθε κάτοικος της Πέλλας  το βλέπει με τα μάτια του πόσος κόσμος επισκέπτεται σε εορταστικές περιόδους την περιοχή μας.  Δυστυχώς, ο ορεινός όγκος της Έδεσσας στο σύνολο του  δεν μπόρεσε ως τώρα να λειτουργήσει ως πόλος έλξης και η προβολή του απουσιάζει από κάθε ενημερωτικό και διαφημιστικό μέσο. Φυσικα εξαιρείται  την περιοχή του Παλαιού Αγιου Αθανασίου που πραγματικά ακμάζει, αλλά ορεινός όγκος είναι και η Παναγίτσα και η Άρνισσα που παραμένει βαλτωμένη αλλά και η Ζέρβη. Γενικότερα ο πρώην Δήμος Βεγορίτιδας. Και εδώ ταιριάζει η λαϊκή ρήση που λέει «όπου φτωχός και η μοίρα του». Και απορεί ο καθένας γιατί μια περιοχή με τόσα τουριστικά πλεονεκτήματα, που αγγίζουν ποικιλοτρόπως τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των συμπολιτών, έχει τις πόρτες της ερμητικά κλειστές στους επισκέπτες. Πρόκειται για πραγματικότητα η οποία δημιουργεί ερωτηματικά για όλους τους τοπικούς φορείς. Πως γίνεται χιλιάδες αυτοκίνητα να περνούν από αυτές τις περιοχές χωρίς να κάνουν ούτε μια στάση για καφέ. Πως γίνεται να έχουμε μια τοπική κοινότητα Γραμματικού με δυο χωριά, το Κάτω Γραμματικό και το Άνω Γραμματικό και να μην έχουν οδική σύνδεση που θα βοηθήσει πάρα πολύ τον τουρισμό!!! Πραγματικά πανελλαδική πρωτοβουλία μια Κοινότητα με δυο χωριά που δεν έχουν κανένα τρόπο επικοινωνίας. 

Καλώς ή κακώς και η ανάπτυξη ή μάλλον η επιβίωση της ευρύτερης περιοχής μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την τουριστική κίνηση και από τις παράλληλες προς αυτή δράσεις. Άρα είναι ανάγκη να υπάρξει το ανάλογο ενδιαφέρον και για το σύνολο του ορεινού μας όγκου.  Ίσως το καλοκαίρι με κάποιες εκδηλώσεις κάποια χωριά να ζωντανεύουν, αλλά σίγουρα δεν φτάνει.. Αλλά ως τώρα η Πολιτεία δεν έχει δείξει το απαιτούμενο ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα χωριά του ορεινού όγκου να βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση και σε συνθήκες θλιβερές για τους ανθρώπους του.

Σήμερα, είναι αλήθεια, χωριά όπως η Παναγίτσα και η Άρνισσα που θεωρούνται κεφαλοχώρια, δείχνουν παντέρμο, χωρίς ανθρώπους που έχουν επιλέξει Έδεσσα ή Θεσσαλονίκη ή Αθήνα ή ακόμη και εξωτερικό, χωρίς οικονομικές δραστηριότητες και μακριά από κάθε ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης και αναζωογόνησης. Είναι μια περιοχή που περιμένει να της ανοίξει η Πολιτεία την πόρτα, αφού από μόνα τους τα χωριά δεν έχει τις δυνάμεις εκείνες που θα τους  επιτρέψουν να ξεκινήσουν  μια σοβαρή τουριστική ανάπτυξη.

Και όμως, αυτά τα χωριά έχουν τόσα πολλά να προσφέρουν σε όποιον αποφασίσει να επενδύσει εκεί ή να το επισκεφτεί, όπως συμβαίνει με τον Παλαιο Άγιο Αθανάσιο ή τα χωριά των Λουτρών. Το φυσικό τους περιβάλλον, με τα καταπράσινα βουνά,  με τη λίμνη της Βεγορίτιδας, προκαλούν τον θαυμασμό κάθε περαστικού. Εκκλησάκια θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία πολύ σημαντικά, μη αναδεικνυόμενα αλλά σίγουρα εντυπωσιακά.

Επομένως ο ορεινός όγκος  προσφέρεται για να εξελιχτεί σε τόπο τουριστικό για όλες τις εποχές και για κάθε απαίτηση. Και έχει και το μοναδικό πλεονέκτημα να βρίσκεται τόσο κοντά στην Κοζάνη, στην Βέροια, στην Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές.

Αλλά για να γίνει και ο λοιπός ορεινός όγκος πλην Παλαιού Άγιου Αθανασίου,  τόπος τουριστικής έλξης χρειάζεται ένα σχέδιο, με το οποίο να γίνουν επενδύσεις σε τουριστικά καταστήματα, σε ξενοδοχεία και σε άλλα μέσα αναψυχής. Και μαζί με τις τουριστικές υποδομές είναι ανάγκη να υποστηριχτούν δράσεις στην κτηνοτροφία και στη γεωργία, αφού συνδέονται άμεσα με τον τουρισμό.

Ιδού λοιπόν πεδίο λαμπρό για την Περιφέρεια, για τον Δήμο Έδεσσας, για τους ξενοδόχους και για τους ιδιώτες. Ίσως πει κάποιος ότι είναι αργά πια, αφού όποιος πεθαίνει σε αυτά τα χωριά παίρνει και το κλειδί μαζί του. Και όμως μια περιοχή μπορεί να ξαναζωντανέψει, αρκεί οι άνθρωποι να νοιαστούν γι’ αυτή, να σκεφτούνε το μέλλον της και να σχεδιάσουν την ανάπτυξή της. 

Μπορεί ο Δήμος Έδεσσας να αναλάβει ρόλο πρωταγωνιστικό, αφού η νέα  Δημοτική Αρχή δείχνει ότι έχει και τη διάθεση και την αποφασιστικότητα να επιλύει σοβαρά προβλήματα του τουρισμού και της ισόρροπης ανάπτυξης του ορεινού όγκου και έχει δημιουργήσει συνθήκες που εξυπηρετούν τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των ανθρώπων του.

Προσφατα αρθρα

Αυτές είναι οι 8 ΝΕΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ στη ΣΑΕΚ (ΙΕΚ) ΑΡΙΔΑΙΑΣ για το 2024:

1. ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ (ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ) (20 θέσεις) 2. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ (20 θέσεις) 3....

Προσοχή, προσοχή! Σε εξέλιξη απόπειρα τηλεφωνικής απάτης που απευθύνεται σε προμηθευτές δημόσιων φορέων και της ΠΕ Πέλλας

Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζής: «Εφιστούμε την προσοχή στους προμηθευτές της ΠΕ Πέλλας να μην...

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας πρόκειται να συνεδριάσει στο Δημαρχείο, τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024...

ΒΡΟΧΉ -ΧΑΛΑΖΙ-ΑΕΡΑΣ

ΚΑΙ ΤΈΛΟΣ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΈΣ!! Την δική τους " δευτέρα παρουσία" έζησαν οι παραγωγοί του ορεινού...

Παρομοια αρθρα

Αυτές είναι οι 8 ΝΕΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ στη ΣΑΕΚ (ΙΕΚ) ΑΡΙΔΑΙΑΣ για το 2024:

1. ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ (ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ) (20 θέσεις) 2. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ (20 θέσεις) 3....

Προσοχή, προσοχή! Σε εξέλιξη απόπειρα τηλεφωνικής απάτης που απευθύνεται σε προμηθευτές δημόσιων φορέων και της ΠΕ Πέλλας

Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζής: «Εφιστούμε την προσοχή στους προμηθευτές της ΠΕ Πέλλας να μην...

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας πρόκειται να συνεδριάσει στο Δημαρχείο, τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024...