+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήΠεριβάλλονΟ Α. Τζιτζικώστας παρουσίασε τα έργα αστικής ανάπτυξης στις πόλεις της Περιφέρειας...

Ο Α. Τζιτζικώστας παρουσίασε τα έργα αστικής ανάπτυξης στις πόλεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Δημοσιευτηκε στις

spot_img

Εκδήλωση με θέμα “Αστική Ανάπτυξη – Αναβαθμίζουμε τις Πόλεις μας” διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με κεντρικό ομιλητή τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.

Στην εκδήλωση έγινε ενημέρωση για τα έργα και τις δράσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στον τομέα της αστικής ανάπτυξης, καθώς και για τα οφέλη τους στην κοινωνία της Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης αναλύθηκε ο σχεδιασμός του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον τομέα της αστικής ανάπτυξης.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, “πριν από μερικά χρόνια, ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ξεκινήσαμε μία μεθοδική και φιλόδοξη προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε με έναν ολοκληρωμένο τρόπο τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις μας. Προκλήσεις κοινωνικές, οικονομικές, δημογραφικές και περιβαλλοντικές. Και μάλιστα, πήραμε την απόφαση να κατευθύνουμε τους διπλάσιους ευρωπαϊκούς πόρους από αυτούς που μας προέτρεπαν να αξιοποιήσουμε οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα αξιοποιούμε το 10% των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το 10% των πόρων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Και το κάναμε αυτό γιατί πιστεύαμε ότι μόνο έχοντας εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους θα καταφέρουμε να φτάσουμε στους στόχους που θέσαμε: Να στηρίξουμε με ουσιαστικό τρόπο τους συμπολίτες μας στις πόλεις. Να ενισχύσουμε τη συνοχή του κοινωνικού ιστού. Να αποδώσουμε νέους δημόσιους χώρους και χώρους πρασίνου. Να στηρίξουμε την απασχόληση και την κοινωνική ενσωμάτωση των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας”.

Αναφερόμενος ο Περιφερειάρχης στον σχεδιασμό του προγράμματος σημείωσε ότι υπήρξε προβληματισμός για το κατά πόσο θα μπορέσει να υλοποιηθεί έγκαιρα και σωστά, επειδή επρόκειτο για μια πρόκληση πρωτόγνωρη για την άσκηση στην πράξη της Μητροπολιτικής Διοίκησης Θεσσαλονίκης. “Ουσιαστικά, ήταν η πρώτη φορά που οι δύο βαθμοί, η Περιφέρεια και οι Δήμοι, κλήθηκαν να συνεργαστούν και να συνδιαμορφώσουν ένα σχέδιο που αφορά ταυτόχρονα την Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και οχτώ Δήμους. Και μάλιστα κλήθηκαν να συνεργαστούν όχι μεμονωμένα, αλλά σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο, με συγκεκριμένους προϋπολογισμούς, με συγκεκριμένους δείκτες, με συγκεκριμένους τομείς παρέμβασης. Και τώρα, που τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας αρχίζουν να φαίνονται στην πράξη νιώθουμε δικαιωμένοι για την επιλογή μας. Πρώτον, γιατί η ‘Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη’ αποτελεί σήμερα ένα πρότυπο μοντέλο λειτουργίας, ένα πρότυπο μοντέλο συνεργασίας, μια αναγνωρισμένη, καλή, διεθνή πρακτική. Και δεύτερον και γιατί τόσο στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, στο Δήμο Θεσσαλονίκης, στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, στο Δήμο Καλαμαριάς, στο Δήμο Παύλου Μελά, στο Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, στο Δήμο Δέλτα, στο Δήμο Νεάπολης – Συκεών, όσο και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες, στους Δήμους Έδεσσας και Γιαννιτσών στην Πέλλα, στους Δήμους Βέροιας και Νάουσας στην Ημαθία, στο Δήμο Κατερίνης στην Πιερία, στο Δήμο Σερρών, οι γειτονιές και οι πόλεις μας αλλάζουν. Αλλάζουν με έργα μικρά αλλά και έργα μεγάλα, όπως το νέο Μητροπολιτικό Πάρκο στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά. Και με αυτό τον τρόπο η καθημερινότητα όλων των συμπολιτών μας βελτιώνεται, οι πόλεις μας γίνονται πιο ανοιχτές με καινοτόμες εφαρμογές προβολής και εξωστρέφειας. Γίνονται πιο φιλικές στους κατοίκους και στο περιβάλλον με περισσότερο πράσινο και περισσότερους δημόσιους χώρους”, υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε σειρά εξαιρετικά σημαντικών έργων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στους Δήμους που συμμετείχαν:

-Αμπελοκήπων – Μενεμένης: Νέα ηλεκτροκίνητα οχήματα, αναβάθμιση του πρασίνου στις εργατικές κατοικίες, νέοι χώροι πρασίνου στη συνοικία Βοσπόρου,  πράσινη νησίδα στη Μοναστηρίου, πράσινες σχολικές αυλές.
-Παύλου Μελά: Πράσινος άξονας περιπάτου στην οδό Τραπεζούντος, νέοι  χώροι πρασίνου, πάρκο στη Νικόπολη, νέο Μητροπολιτικό Πάρκο στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά, στο οποίο ήδη ξεκίνησαν οι εργασίες με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για να δημιουργηθεί το μεγαλύτερο πάρκο της ευρύτερης περιοχής.
-Καλαμαριάς: Νέο πάρκο Αιγυπτιάδη, εκσυγχρονισμός του δημοτικού φωτισμού και ανακατασκευή του πάρκου Ούλοφ Πάλμε στη Νέα Κρήνη.
-Δέλτα: Πέντε νέα ηλεκτροκίνητα οχήματα, νέος σταθμός φόρτισης, αλλά και το μεγάλο έργο που ήδη υλοποιείται, ο καθαρισμός του Δυτικού Παράκτιου Μετώπου του Θερμαϊκού, η μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη περιβαλλοντική παρέμβαση που έχει γίνει ποτέ, για την απορρύπανση, την αποκατάσταση και την αναβάθμιση της περιοχής.
-Νεάπολης– Συκεών: Ανάπλαση του Πάρκου Ρουμανικών, πράσινος χώρος στην οδό Ρήγα Φεραίου, ανακατασκευή του Πάρκου των Ήχων και περιβαλλοντικός ανασχεδιασμός της Οδού Επταπυργίου.
-Πυλαίας – Χορτιάτη: Νέα οχήματα για καθαρές αστικές μεταφορές, αναδιαμόρφωση του Πάρκου Τριανταφυλλοπούλου, χώροι πρασίνου στην επέκταση της Πυλαίας και βελτίωση της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στα σχολεία.
-Κορδελιού – Ευόσμου: Νέα οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, νέος σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, βιοκλιματική αναβάθμιση του Πάρκου Ελπίδος και πράσινες σχολικές αυλές.
-Θεσσαλονίκης: Ολοκληρωμένη ανάπλαση της περιοχής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, ανάπλαση του Πάρκου στη Μπότσαρη, διαμόρφωση νέου χώρου πρασίνου στη Βούλγαρη, ανάπλαση της Πλατείας Μαβίλη και του Αγίου Σπυρίδωνα και νέα ηλεκτροκίνητα οχήματα.
-Έδεσσας: Ενοποίηση του εμπορικού με το τουριστικό κέντρο, νέο city-branding και καινοτόμες εφαρμογές προβολής της πόλης.
-Γιαννιτσών: Νέες ψηφιακές εφαρμογές.
-Κατερίνης: Ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης διαδρομών.
-Βέροιας: Βιοκλιματικό πολιτιστικό δίκτυο διαδρομών και ψηφιακές υπηρεσίες τουριστικής προβολής της πόλης.
-Νάουσας: Νέος φωτισμός στην πόλη και προώθηση των εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης.
-Σερρών: Εγκατάσταση σταθμού κοινόχρηστων ποδηλάτων, σήμανση και προβολή τουριστικών τοπόσημων και μνημείων και νέο σύστημα ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων.

Όπως επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας“πέρα από πιο ανοιχτές και πράσινες, οι πόλεις μας γίνονται και πιο ανθρώπινες, καθώς υποστηρίζουμε ακόμα περισσότερους ευάλωτους συμπολίτες μας, με έργα και δράσεις για την ψυχική υγεία, για τη διαβίωση και την ασφάλεια στην τρίτη ηλικία, για την προστασία των παιδιών και των εφήβων, για την απόκτηση δεξιοτήτων και επαγγελματικών προσόντων, για την επανένταξη στην αγορά εργασίας, για καλύτερες και ταχύτερες ψηφιακές υπηρεσίες για τις επιχειρήσεις, ώστε κανένας να μην μείνει μόνος του, κανένας να μην μείνει πίσω. Και έχοντας αναφέρει όλα αυτά τα έργα και τις δράσεις, θέλω να τονίσω δύο πράγματα:
-Πρώτον, τη σημασία της συνεργασίας. Γιατί όλο αυτό είναι αποτέλεσμα της κοινής προσπάθειας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τους Δήμους, τους θεσμούς και τους φορείς του τόπου μας. Γιατί εμείς πιστεύουμε στη συνεργασία, πιστεύουμε στη συναίνεση και επενδύουμε στον κοινό σχεδιασμό και την κοινή δράση.
-Δεύτερον, τη σημασία που έχει να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε πολιτικές από τη βάση προς τα επάνω. Παλιά, υπήρχε η πεποίθηση ότι οι οριζόντιες, εθνικού επιπέδου πολιτικές, αρκούσαν για την ανάπτυξη κάθε τόπου, όμως δεν ήταν έτσι. Γι’ αυτό και ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δουλεύουμε μαζί, δίπλα – δίπλα, με τα επιμελητήρια, τους δήμους, τους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς του τόπου μας, τα πανεπιστήμια, τις τοπικές επιχειρήσεις, την ίδια την κοινωνία και χτίζουμε όλοι μαζί, στρατηγικές και πολιτικές που ξεκινούν από κάτω, από τη βάση και πηγαίνουν προς τα επάνω, για να μην αφήσουμε κανένα συγκριτικό μας πλεονέκτημα ανεκμετάλλευτο».

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδουγια την πραγματικά σπουδαία δουλειά που όλο αυτό το διάστημα έχει κάνει, καθώς όπως τόνισε, “είναι εκείνη που ανέλαβε, από την πρώτη στιγμή την υλοποίηση αυτού του μεγάλου και δύσκολου έργου, έχοντας δώσει έναν τεράστιο αγώνα που έχει φέρει αποτελέσματα για τους συμπολίτες μας”.

Αναφερόμενος στη συνέχιση του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, στο νέο ΕΣΠΑ, ο Περιφερειάρχης, υπογράμμισε ότι ο σχεδιασμός ήδη έχει δρομολογηθεί και άρχισε να υλοποιείται βασιζόμενος σε δυο άξονες“Πρώτον, αυτό το καλό παράδειγμα της ‘Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης’, που βλέπουμε στην πράξη ότι πετυχαίνει, όχι απλώς το διατηρούμε, αλλά το διευρύνουμε στο νέο ΕΣΠΑ, εντάσσονταςακόμα περισσότερους Δήμουςτους Δήμους Θερμαϊκού, Θέρμης, Λαγκαδά και ΩραιοκάστρουΚαι δεύτερον ήδη, στο νέο ΕΣΠΑ, που εγκρίθηκε μόλις πρόσφατα, φροντίσαμε στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει κάθε ελληνική οικογένεια, λόγω της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και του πληθωρισμού, να ξεκινήσουμε άμεσα τις πρώτες δράσεις για την υποστήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας. Ήδη αξιοποιούμε 250 εκατομμύρια ευρώ για τον εξοπλισμό όλων των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε όλοι οι συμπολίτες μας να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην υγεία και την περίθαλψη χωρίς αποκλεισμούς, Και επίσης, εξασφαλίσαμε την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας όλων των δομών μέριμνας, φροντίδας και αλληλεγγύης σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με συνέπεια και μεθοδικότητα. Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε πάνω στη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε οικοδομήσει όλα αυτά τα χρόνια με τους συμπολίτες μας. Θα συνεχίσουμε να αλλάζουμε όχι μόνο την εικόνα, αλλά την ίδια τη ζωή και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας και των τοπικών επιχειρήσεων, στις γειτονιές και τις πόλεις μας. Και με κάθε έργο, με κάθε δράση που υλοποιούμε, θα ερχόμαστε πιο κοντά στον μεγάλο, κοινό μας στόχο, την Κεντρική Μακεδονία του 2030, μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη, στην οποία θέλεις να ζεις και να δημιουργείς. Το είπαμε, το κάνουμε πράξη”.

Η κ. Πατουλίδου μεταξύ άλλων επισήμανε: “Οι προκλήσεις και οι δυσκολίες στην εφαρμογή του προγράμματος ‘Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη’ ήταν πολλές, αλλά καταφέραμε να τις αντιμετωπίσουμε και να προχωρήσουμε την υλοποίηση των έργων. Στην πορεία αυτή, αποδείξαμε την αφοσίωσή μας και την προσήλωσή μας στην επίτευξη των στόχων μας. Γιατί πιστεύω ότι όλοι μας, εμείς οι πολιτικοί προϊστάμενοι, οι συνεργάτες μας, το προσωπικό μας, τα στελέχη των υπηρεσιών κατανοήσαμε ότι η υλοποίηση αυτών των έργων είναι πολύ περισσότερο από τα νούμερα και τις εκτελεστικές πράξεις. Είναι η αναβάθμιση και η ανάπτυξη μιας ολόκληρης περιοχής, είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας, είναι η ανάδειξη της περιβαλλοντικής, πολιτιστικής και κοινωνικής κληρονομιάς μας. Αυτό που ουσιαστικά πετύχαμε και θα σας παρουσιάσουμε να δίνουμε νόημα στα ευρωπαϊκά και εθνικά χρήματα που έχουμε την τιμή να διαχειριζόμαστε. Μέσω το προγράμματος μας ‘Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη’, είχαμε ένα στόχο και ουσιαστικό: να βελτιώσουμε μαζί την καθημερινότητα, για όλους και για το σήμερα και το αύριο”.

Στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, λειτουργεί έκθεση φωτογραφικού και οπτικοακουστικού υλικού, με αντικείμενο την αποτύπωση της εξέλιξης των συγχρηματοδοτούμενων έργων και δράσεων και την ανάδειξη των αποτελεσμάτων και ωφελειών από τα ευρωπαϊκά προγράμματα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα τελευταία χρόνια.

Παρεμβάσεις στην εκδήλωση πραγματοποίησαν επίσης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, το Στέλεχος της Αστικής Αρχής της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης Κωνσταντία Μπέσσα, η Διευθύντρια Ερευνών ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ Γεωργία Αϋφαντοπούλου, και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Γιώργος Τσακούμης.

Προσφατα αρθρα

Αυτές είναι οι 8 ΝΕΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ στη ΣΑΕΚ (ΙΕΚ) ΑΡΙΔΑΙΑΣ για το 2024:

1. ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ (ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ) (20 θέσεις) 2. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ (20 θέσεις) 3....

Προσοχή, προσοχή! Σε εξέλιξη απόπειρα τηλεφωνικής απάτης που απευθύνεται σε προμηθευτές δημόσιων φορέων και της ΠΕ Πέλλας

Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζής: «Εφιστούμε την προσοχή στους προμηθευτές της ΠΕ Πέλλας να μην...

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας πρόκειται να συνεδριάσει στο Δημαρχείο, τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024...

ΒΡΟΧΉ -ΧΑΛΑΖΙ-ΑΕΡΑΣ

ΚΑΙ ΤΈΛΟΣ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΈΣ!! Την δική τους " δευτέρα παρουσία" έζησαν οι παραγωγοί του ορεινού...

Παρομοια αρθρα

Αυτές είναι οι 8 ΝΕΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ στη ΣΑΕΚ (ΙΕΚ) ΑΡΙΔΑΙΑΣ για το 2024:

1. ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ (ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ) (20 θέσεις) 2. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ (20 θέσεις) 3....

Προσοχή, προσοχή! Σε εξέλιξη απόπειρα τηλεφωνικής απάτης που απευθύνεται σε προμηθευτές δημόσιων φορέων και της ΠΕ Πέλλας

Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζής: «Εφιστούμε την προσοχή στους προμηθευτές της ΠΕ Πέλλας να μην...

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας πρόκειται να συνεδριάσει στο Δημαρχείο, τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024...