Επιμέλεια Νίκη Μαχαιρίδου
Στις 28 Φεβρουαρίου, γράφτηκε ιστορία. Δύο χρόνια μετά το δυστύχημα των Τεμπών, ο κόσμος όχι απλά δεν ξέχασε, αλλά εξεγείρεται, ζητά και απαιτεί το αυτονόητο. Δικαιοσύνη. Εκατομμύρια πολίτες βγήκαν στους δρόμους σε όλες τις πόλεις της χώρας, είδαμε πρωτόγνωρες εικόνες καθώς οι συγκεντρώσεις ήταν ανεπανάληπτες για τα δεδομένα της σύγχρονης Ελλάδας.
Οι πλατείες, μεγάλες και μικρές, σε πόλεις και χωριά γέμισαν από κόσμο όλων των ηλικιών, από γονείς με τα παιδιά τους, φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχους. Όλοι διέφεραν μεταξύ τους, αλλά ταυτόχρονα είχαν κάτι κοινό. Το αίτημα για δικαιοσύνη και δημοκρατία. Αυτό το μήνυμα είναι πια τόσο ισχυρό, τόσο μαζικό και τόσο δυνατό που δεν μπορεί να σιγήσει. Άλλωστε μπορεί κανείς να σταθεί απέναντι σε ένα εκατομμύριο κόσμο και τα αιτήματά του;
Στο Νομό μας, η κοινωνία δεν έμεινε αμέτοχη, εκδηλώσεις έλαβαν χώρα σε όλες τις πόλεις, στην Αριδαία, στην Έδεσσα, στην Σκύδρα και στα Γιαννιτσά, οι πολίτες κατέβασαν ρολά στα μαγαζιά τους, σχολεία και υπηρεσίες έκλεισαν και όλοι γίναν μία γροθιά για να «χτυπήσουν» ένα κράτος που αποδείχτηκε περίτρανα ότι επί χρόνια λειτουργεί ως βασίλειο της αμέλειας, της ανευθυνότητας, του μπάχαλου.
Είναι πολιτικό ζήτημα, όχι κομματικό
Η υπόθεση των Τεμπών ξεπερνά τα στενά σύνορα της κομματικής αντιπαράθεσης και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί από κανέναν κομματικό σχηματισμό για την εξυπηρέτηση των δικών τους πολιτικών σκοπιμοτήτων . Ούτως ή άλλως, οι πολίτες πλέον απαξιούν αυτό το σύστημα, και έχουν ενωθεί ανεξαρτήτως πολιτικά χρώματα, σημαίες και ιδεολογίες. Η δύναμη της κοινωνίας των πολιτών γίνεται εκρηκτική και ανυπέρβλητη, αρκεί να τοποθετηθεί στο φυσικό της περιβάλλον, δηλαδή να θεσμοθετηθεί ως οργανική συνιστώσα της πολιτείας.
Τι γίνεται μετά τις συγκεντρώσεις;
Σήμερα, Τρίτη 4 Μαρτίου, θα τεθεί προς συζήτηση η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής.
Αύριο, Τετάρτη 5 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, ύστερα από αίτημα του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «με αντικείμενο το έγκλημα των Τεμπών».
Την ίδια ημέρα, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Ανδρουλάκης, το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, λαμβάνοντας υπόψη και το πρόσφατο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Ο Ν. Ανδρουλάκης είχε απευθύνει κάλεσμα «όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να στηρίξουν» την πρωτοβουλία αυτή, καθώς απαιτούνται 50 υπογραφές για την υποβολή της πρότασης δυσπιστίας, ενώ το ΠΑΣΟΚ διαθέτει 32 βουλευτές.
Βάσει του Συντάγματος (άρθρο 86), η σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής για προκαταρκτική εξέταση (προανακριτική) απαιτεί απόφαση της ολομέλειας της Βουλής, η οποία πρέπει να ληφθεί με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των βουλευτών. Διαφορετικά, η πρόταση απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη. Εφόσον συγκροτηθεί η επιτροπή, το πόρισμά της κατατίθεται στην ολομέλεια της Βουλής, η οποία αποφασίζει σχετικά με την άσκηση ή μη δίωξης, επίσης με απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών.
Όσον αφορά την πρόταση δυσπιστίας, το Σύνταγμα (άρθρο 84) ορίζει ότι η συζήτηση αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της, εκτός εάν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει άμεσα. Επιπλέον, η συζήτηση δεν μπορεί να παραταθεί πέραν των τριών ημερών από την έναρξή της. Η ψηφοφορία διεξάγεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, αν και μπορεί να αναβληθεί για 48 ώρες εφόσον το ζητήσει η κυβέρνηση. Η πρόταση δυσπιστίας γίνεται αποδεκτή μόνο εφόσον εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των βουλευτών.
Η σημερινή κοινοβουλευτική διαδικασία για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής
Σήμερα, η συζήτηση για τη δημιουργία «προανακριτικής» επιτροπής θα πραγματοποιηθεί μέσω της διαδικασίας γενικευμένης επερώτησης και θα διαρθρωθεί σε τρεις κύκλους ομιλητών. Στον πρώτο κύκλο, στους «κατά προτεραιότητα ομιλητές», θα προηγηθεί βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα που κατέθεσε την πρόταση, ενώ θα ακολουθήσουν βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων αναλογικά με τη δύναμή τους.
Στη συζήτηση αναμένεται να συμμετάσχουν οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, υπουργοί, καθώς και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, το πρόσωπο κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση (ο τότε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Χρ. Τριαντόπουλος) έχει το δικαίωμα να εμφανιστεί ενώπιον του σώματος προκειμένου να εκφράσει τις απόψεις του. Εναλλακτικά, μπορεί να καταθέσει έγγραφο υπόμνημα.
Η συζήτηση αναμένεται να διαρκέσει από 10 έως 12 ώρες, μετά την ολοκλήρωση της οποίας η ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει μέσω μυστικής ψηφοφορίας αν θα συγκροτηθεί η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Προκαταρκτική Εξέταση. Η απόφαση θα ληφθεί με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των βουλευτών, διαφορετικά η πρόταση απορρίπτεται.
Οι προτάσεις για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την «717» πριν από 16 μήνες
Πριν από 16 μήνες, είχαν κατατεθεί στη Βουλή δύο προτάσεις για τη δημιουργία προανακριτικής επιτροπής σχετικά με την εκτέλεση της σύμβασης «717» για την «Ανάταξη και Αναβάθμιση του συστήματος Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης και Αντικατάστασης 70 Αλλαγών Τροχιάς Σε Εντοπισμένα Τμήματα του Άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας (Α.Δ.717/2014)». Οι προτάσεις αυτές, που είχαν κατατεθεί από το ΠΑΣΟΚ (κατά των πρώην υπουργών Χρ. Σπίρτζη και Κ. Καραμανλή) και τον ΣΥΡΙΖΑ (κατά των πρώην υπουργών Κ. Καραμανλή, Κ. Χατζηδάκη, Μ. Χρυσοχοΐδη και Χρ. Σπίρτζη), συζητήθηκαν από κοινού στην ολομέλεια της Βουλής στις 24/11/2023, αλλά τελικά απορρίφθηκαν.