+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήΑνακοινώσειςΞεκινούν οι διαδικασίες για την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας 

Ξεκινούν οι διαδικασίες για την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας 

Δημοσιευτηκε στις

spot_img

Ποιοι θα εκπροσωπήσουν την Πέλλα!!!

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαδικασίες για τις εκλογές που αφορούν την ανάδειξη αρχικά των νέων διοικήσεων στις κατά τόπους Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) σε όλη τη χώρα και αμέσως μετά της νέας ηγεσίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Ο στόχος που έχει τεθεί χρονικά είναι οι εκλογικές διαδικασίες στις ΠΕΔ να ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου και μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα να έχουν στηθεί οι κάλπες και για το κορυφαίο συλλογικό όργανο της αυτοδιοίκησης, την ΚΕΔΕ.
Από μέρα σε μέρα αναμένεται η έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου από το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, που θα καθορίζει τη διαδικασία βάσει της οποίας θα διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία για τις ΠΕΔ και την ΚΕΔΕ. Ο σημερινός πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, έχει ήδη απευθυνθεί με επιστολή του προς τους δημάρχους της χώρας, ενημερώνοντάς τους να προχωρήσουν στην εκλογή των εκπροσώπων κάθε δήμου στις γενικές συνελεύσεις των ΠΕΔ, μόλις δημοσιευθούν σε ΦΕΚ οι τροποποιήσεις του Π.Δ. 75/2011, βάσει των οποίων θα διεξαχθούν οι εκλογές, καθώς και η σχετική εφαρμοστική εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών.
Η διαδικασία αυτή είναι επιβεβλημένη, ώστε να υπάρξει προσαρμογή στον εκλογικό νόμο σύμφωνα με τον οποίο διεξήχθησαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Οκτώβρη για την ανάδειξη των νέων διοικήσεων στους δήμους της χώρας, μετά από την κατάργηση της απλής αναλογικής. Η φιλοσοφία του νέου Π.Δ. που αναμένεται για τις εκλογές στις ΠΕΔ και στην ΚΕΔΕ εκτιμάται ότι θα ακολουθεί τη φιλοσοφία του εκλογικού νόμου, σύμφωνα με τον οποίο η παράταξη του εκλέγει δήμαρχο καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών του δημοτικού συμβουλίου και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης τα 2/5.

Γαλάζια πλειοψηφία σε ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και ΚΕΔΕ

Παρά τις αλλαγές σε πρόσωπα και ισορροπίες τις οποίες επέφεραν οι περασμένες αυτοδιοικητικές εκλογές, η γαλάζια υπεροχή στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και στην ΚΕΔΕ φαίνεται πως διατηρείται.
Από τη γαλάζια παράταξη την επανεκλογή του στην ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, όπως όλα δείχνουν, θα διεκδικήσει ο σημερινός πρόεδρός της, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Στην ΚΕΔΕ ο σημερινός πρόεδρος Λάζαρος Κυρίζογλου θα διεκδικήσει την επανεκλογή του ως επικεφαλής ενωτικού ψηφοδελτίου. Κι αυτό γιατί ήδη από τον περασμένο Δεκέμβρη μπήκε οριστικά τέλος στα σενάρια περί καθόδου στις εκλογές για την ΚΕΔΕ του δημάρχου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλου. Με ανακοίνωσή του ο κ. Κωνσταντέλλος έχει δηλώσει δημόσια τη στήριξή του στο πρόσωπο του Λάζαρου Κυρίζογλου.

Να σημειωθεί ότι οι Δήμαρχοι συμμετέχουν αυτοδίκαια στη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔΚΜ.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που εξελέγησαν στην ΠΕΔΚΜ είναι:

Δήμος Πέλλας

Μάγγος Θεμιστοκλής
Γυριχίδης Γιάννης
Τεκτερίδης Γαβριήλ
Καστερίδης Στάθης
Στάμκος Γρηγόρης

Δήμος Έδεσσας
Μπόγιας Αργύρης
Γιώγας Δημήτριος

Δήμος Αλμωπίας
Κωτσόπουλος Δημήτριος

Μπάτσης ΧρήστοςΕΞ οφίτσιο οι Δήμαρχοι Έδεσσας Γιάννης Τσεπκεντζής, Αλμωπίας Νίκος Παρούτογλου, Πέλλας Στάθης Φουντουκίδης και Κατερίνα Ιγνατιάδου Σκύδρας. 
Ο Δήμος Σκύδρας θα συνεδριάσει σήμερα 31 Ιανουαρίου 2024 για να εκλέξει τους εκπροσώπους στην ΠΕΔ. Εκτός από την Κ. Ιγνατιαδου αναμένεται να εκλεγεί ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Στάθης Ανδρεάδης αλλά και από την αντιπολίτευση η επικεφαλής Μαρία Παπαδοπούλου. 
Οι υποψήφιοι Κατά τα φαινόμενα δυο θα είναι οι συνδυασμοί που θα διεκδικήσουν την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας. Με τον συνδυασμό Καϊτεζίδη ακούγονται ως υποψήφιοι ο Δήμαρχος Πέλλας Στάθης Φουντουκίδης καθως και ο Δημοτικοί σύμβουλοι Χρήστος Μπάτσης Αλμωπίας και Έδεσσας Τάκης Γιώγας που δύσκολα και οι δυο θα εκλεγούν. Ο Δήμαρχος Αλμωπίας Νίκος Παρούτογλου σε δηλώσεις του τόνισε ότι έχει έρθει σε επαφές να κατέβει είτε στην ΠΕΔ είτε στην ΚΕΔΕ ίσως με τον Σίμο Δανιηλίδη που είναι πολύ κοντά όπως και με τον Δήμαρχο Αθηνών κο Δούκα που είχε επαφές στην Αθήνα χωρίς να έχει λάβει τελικές αποφάσεις. Πάγια τακτική της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου να μην κατεβαίνει σε τέτοιου είδους εκλογές αλλά ίσως κατέλθει με τον κο Δανιηλίδη ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου κος Ανδρεάδης. 

Προσφατα αρθρα

Σούπερ ντούμπερ εμφάνιση του ΘΑΝΟΥ ΤΖΑΝΗ

 Σε ένα απίστευτό ρεσιτάλ ερμηνείας προέβει ο γνωστός τραγουδιστής Θάνος Τζανής που αυτή την...

Ο Ν. Παρούτογλου μπήκε δυνατά και με σχέδιο στον Δήμο Αλμωπίας

Εμπρός οι μηχανές Στα κόκκινα οι ρυθμοί της Δημοτικής αρχής Αλμωπίας καθώς ο Νίκος Παρούτογλου,  έχοντας...

Γ. Στεφανίδης: Θα δώσω βάρος στην περιοχή της Αλμωπίας 

Με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας...

Η Περιφέρεια  ευημερεί, η Πέλλα υποφέρει….

Τις πταίει που η Πέλλα είναι σκαλωμένη;  Για μείωση των ανισοτήτων μίλησε  ο Πρωθυπουργός στη...

Παρομοια αρθρα

Σούπερ ντούμπερ εμφάνιση του ΘΑΝΟΥ ΤΖΑΝΗ

 Σε ένα απίστευτό ρεσιτάλ ερμηνείας προέβει ο γνωστός τραγουδιστής Θάνος Τζανής που αυτή την...

Ο Ν. Παρούτογλου μπήκε δυνατά και με σχέδιο στον Δήμο Αλμωπίας

Εμπρός οι μηχανές Στα κόκκινα οι ρυθμοί της Δημοτικής αρχής Αλμωπίας καθώς ο Νίκος Παρούτογλου,  έχοντας...

Γ. Στεφανίδης: Θα δώσω βάρος στην περιοχή της Αλμωπίας 

Με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας...