Στις 11 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι • Αλλαγές στο ωράριο των ολοήμερων μονάδων
Στην Πέλλα μπαίνει «λουκέτο» σε 17 νηπιαγωγεία και 7 δημοτικά
• Σε ισχύ το καλάθι του μαθητή
• Έλεγχοι στην αγορά για τις τιμές στα σχολικά είδη
• Αύριο ανακοινώνονται οι αναπληρωτές
Καθώς ο Αύγουστος μας αποχαιρέτησε, ξεκινάει μοιραία και η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η οποία θα φέρει ξανά στα θρανία τους μαθητές έπειτα από την καλοκαιρινή ανάπαυλα.
Για τους εκπαιδευτικούς το σχολικό έτος αρχίζει ουσιαστικά την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ θα ακολουθήσει λίγες ημέρες αργότερα και το επίσημο άνοιγμα των σχολείων. Στο πρόγραμμα των ολοήμερων μονάδων θα υπάρξουν μάλιστα αλλαγές φέτος που αφορούν στο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών. Εξάλλου, σε ισχύ τέθηκε χθες το καλάθι του μαθητή, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα αναγκαία είδη για την επιστροφή στις σχολικές αίθουσες, με τους παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν πως θα υπάρξει συγκράτηση τιμών, ενώ αύριο ανακοινώνονται από το υπουργείο Παιδείας και τα ονόματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς πλησιάζει, ωστόσο, το κουδούνι δεν θα χτυπήσει για 118 σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία, από τα οποία τα 24 βρίσκονται στην Πέλλα.
Σύμφωνα με ΦΕΚ που δημοσίευσε το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, αποφάσισε να αναστείλει την λειτουργία κάποιων σχολικών μονάδων για το σχολικό έτος 2024-2025, κυρίως λόγω έλλειψης μαθητών.
Στην Πέλλα μπαίνει «λουκέτο» σε 17 νηπιαγωγεία και 7 δημοτικά, πιο συγκεκριμένα αναστέλλουν τη λειτουργία τους:
Τα δημοτικά σχολεία Δωροθέας, Σωτήρας, Τριφυλλιού, Ζέρβης, Νησιού, Κάτω Γραμματικού, Ελατοχωρίου, και το Ειδικό Δ.Σ. Σκύδρας. Τα νηπιαγωγεία στις τοπικές κοινότητες Αλώρου, Γυψοχωρίου, Ζέρβης, Θεοδωρακείου, Νησιού, Τριφυλλιού, Υδραίας, Φιλώτειας, Φούστανης, Μεγαπλατάνου, Πιπεριάς, Καρυδιάς, το Ειδικό Νηπιαγωγείο Αριδαίας, το νηπιαγωγείο Φλαμουριάς, Κωνσταντίας, Δάφνης και Δωροθέας.
Τα περισσότερα από αυτά, βρίσκονταν ήδη σε αναστολή καθώς ο αριθμός μαθητικών εγγραφών κάθε χρόνο ήταν μηδενικός. Παράλληλα, σε πολλές σχολικές μονάδες δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές και οι κατάλληλοι χώροι διδασκαλίας για να υποδεχτούν τους μαθητές, ακόμη σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει καν το εκπαιδευτικό προσωπικό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί το μάθημα. Η θλιβερή αυτή κατάσταση, αποδεικνύει ότι η πολιτεία δεν μεριμνά για τη δημόσια παιδεία όσο χρειάζεται, τόσο στη συντήρηση των σχολικών εγκαταστάσεων, όσο και στις απαραίτητες προσλήψεις εκπαιδευτικών. Αποτέλεσμα, αυτής της ουσιαστικής εγκατάλειψης, είναι η υποβάθμιση της παιδείας στην επαρχία και στην κυριολεξία, η ερήμωση των σχολείων που άλλοτε έσφυζαν από παιδικές φωνές.
Συνολικά, στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας σύμφωνα με την απόφαση του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης, Αλέξανδρου Κόπτση, δεν θα λειτουργήσουν φέτος 118 σχολεία, αριθμός που φανερώνει το μέλλον της εκπαίδευσης στην ελληνική επαρχία.
Το πρώτο κουδούνι
Την Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, δηλαδή σε λιγότερο από μισό μήνα, ανοίγουν και πάλι τα σχολεία όλης της χώρας με τον καθιερωμένο αγιασμό. Το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει στις 08:15 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ οι γονείς των παιδιών που φοιτούν σε Γυμνάσια και Λύκεια θα ενημερωθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου για την ακριβή ώρα του αγιασμού στα σχολεία τους. Μία ημέρα μετά, την Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, ξεκινούν τα μαθήματα.
Οι εκπαιδευτικοί πάντως επιστρέφουν περίπου δέκα ημέρες νωρίτερα στα σχολεία και συγκεκριμένα την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να κάνουν προεργασία με αφορμή την επικείμενη έναρξη των μαθημάτων. Οι παιδικοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα ξεκινήσουν επίσης την ερχόμενη Δευτέρα.
Αλλαγές στα ολοήμερα
Αλλαγές θα υπάρξουν τη νέα χρονιά στο ωράριο αποχώρησης των μαθητών στα ολοήμερα σχολεία. Πιο συγκεκριμένα, στο Νηπιαγωγείο καθιερώνεται η δυνατότητα αποχώρησης και στις 17.30, ενώ η πρωινή προσέλευση μπορεί να αρχίζει στις 07.45. Επίσης, για τους μαθητές του Δημοτικού, προστίθεται φέτος η δυνατότητα να αποχωρούν από το ολοήμερο σχολείο στις 14.55. Συγκεκριμένα οι μαθητές δημοτικού που θα παρακολουθούν το πρόγραμμα του αναβαθμισμένου ολοήμερου, θα μπορούν να σχολάνε από αυτό και στις 14.55 με το πέρας της 1ης διδακτικής ώρας της 2ης ζώνης.
Όσον αφορά στη λειτουργία του απλού ολοήμερου προγράμματος, η αποχώρηση των μαθητών συνεχίζεται και φέτος με τα περυσινά δεδομένα, δηλαδή με τη λήξη του ολοήμερου προγράμματος (16.00) και με τη λήξη της δεύτερης ώρας του ολοήμερου προγράμματος (15.00), εφόσον έχει συμπεριληφθεί η συγκεκριμένη επιλογή από τον γονέα στην αρχική δήλωση εγγραφής.
Παράλληλα στα Δημοτικά συγκροτείται τμήμα Πρωινής Ζώνης (7:00 – 8:00), για υποδοχή (7:00 – 7:15) και ώρα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων (7:15 – 8:00), μια παροχή που καταγράφεται σε σχολεία, όπου διαπιστώνεται σχετική ανάγκη.
Σε ισχύ το καλάθι
Σε ισχύ τέθηκε από χθες το καλάθι με τα σχολικά είδη για το οποίο ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, έχει ζητήσει από τις επιχειρήσεις να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια μείωσης του κέρδους και οι τιμές να είναι καλύτερες από πέρυσι. Μάλιστα, ξεκίνησαν έλεγχοι για το περιθώριο κέρδους και τις ανατιμήσεις στα σχολικά είδη. Το καλάθι θα παραμείνει σε ισχύ έως και τις 15 Οκτωβρίου. Το δε πρόστιμο για σχετικές παραβάσεις έχει πενταπλασιαστεί και έχει ανέλθει στα 5 εκατ. ευρώ μετά από νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης.
Χθες, πάντως, είδε το φως της δημοσιότητας καταγγελία της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας για μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, την οποία κατηγορεί ότι παρουσιάζει προς τα έξω μία εικονική μείωση κόστους στα σχολικά είδη που εμπορεύεται, με στόχο να παραπλανήσει προσελκύοντας μεγαλύτερο καταναλωτικό κοινό. Υπενθυμίζεται πως στο καλάθι του μαθητή εντάσσονται σχολικές τσάντες, κασετίνες, τετράδια / μπλοκ (και ετικέτες τετραδίων και καλύμματα), μολύβια ξύλινα ή μηχανικά, χρωματιστοί μαρκαδόροι / ξυλομπογιές, στυλό, γόμες, ξύστρες, διαβήτες, χάρακες (σετ γεωμετρικών οργάνων) και φωτοτυπικό χαρτί.
Η ενημέρωση
Η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για τα προϊόντα που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία γίνεται υποχρεωτικά μέσω ειδικού σήματος που τοποθετείται επί των προϊόντων ή στο φυσικό ή στον ηλεκτρονικό χώρο πώλησής τους ή σε κάθε μέσο με το οποίο τα προϊόντα διαφημίζονται στον καταναλωτή, μέσω ανάρτησης, στην είσοδο κάθε καταστήματος, ευκρινούς λίστας/καταλόγου των προϊόντων που συνθέτουν το καλάθι του νοικοκυριού, καθώς και των τιμών στις οποίες προσφέρονται τα προϊόντα και μέσω ενός τουλάχιστον ξεχωριστού σημείου πώλησης, σε περίοπτη θέση του καταστήματος, στο οποίο τοποθετούνται και διατίθενται στο καταναλωτικό κοινό συγκεντρωμένα τα προϊόντα
Θα κρατηθούν οι τιμές
«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, ώστε να ελαφρύνουμε τον οικογενειακό προϋπολογισμό ενόψει της φετινής σχολικής χρονιάς», έχει δηλώσει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος, Κώστας Γεράρδος, ενώ σε πρόσφατη δήλωσή του ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, σημείωσε: «Οι θερινές εκπτώσεις φεύγουν και το καλάθι του μαθητή έρχεται για να συγκρατήσει τις τιμές των βασικών σχολικών ειδών. Πέρυσι, οι τιμές στα σχολικά αναλώσιμα είδη εμφάνισαν αύξηση άνω του 10%, ενώ, σύμφωνα με την ετήσια μείωση 6% των τιμών στα χαρτικά τον Ιούλιο, εκτιμάται πως φέτος δεν θα έχουμε αυξήσεις, παρά τον τετραπλασιασμό του μεταφορικού κόστος των εισαγωγών από Κίνα το 2024. Έτσι, υπολογίζεται, πως το μέσο κόστος της σχολικής λίστας θα κυμαίνεται, ανάλογα τη σχολική ηλικία, από 20 έως 50 ευρώ»