Το οργανωμένο έγκλημα στις χώρες της Ε.Ε. «πριμοδοτεί» ο Έντι Ράμα
• Στο κενό οι προειδοποιήσεις Διεθνών Οργανισμών
Συνεχίζεται η αρπαγή παραθαλάσσιων εκτάσεων στους Δρυμάδες
• Αν και η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Αλβανία, ώστε να ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία, ο Πρωθυπουργός της Έντι Ράμα, που μόλις την περασμένη εβδομάδα «ξέσπασε» κατά των Ευρωπαίων ηγετών επειδή δεν έδωσαν το «πράσινο φως», κινείται προς την αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση:
Μετά την αρπαγή παραθαλάσσιων περιοχών – «φιλέτα» στην ζώνη όπου κατά βάση κατοικούσαν ή ζουν Έλληνες τις οποίες δωρίζει σε φίλους του επιχειρηματίες, τους οποίους χαρακτηρίζει «στρατηγικούς επενδυτές», τώρα ετοιμάζεται να κάνει το επόμενο βήμα: Να νομιμοποιήσει με συνοπτικές διαδικασίες περιουσίες μέχρι 2 εκ. ευρώ, χωρίς να απαιτείται και χωρίς να εξετάζεται η προέλευση των χρημάτων! Στην πραγματικότητα δίνει τη δυνατότητα στους έμπορους ναρκωτικών, σε όσους πραγματοποιούν κλοπές στο εξωτερικό της χώρας, με το νόμο να εξασφαλίσουν τα χρήματα που δεν τους ανήκουν ή τα απέκτησαν με παράνομο τρόπο.
Το νομοσχέδιο, που «αποκαλείται αμνήστευση της πηγής των πόρων», προβλέπει μεταφορά στο τραπεζικό σύστημα της Αλβανίας ποσών έως και 2 εκατομμύρια Ευρώ απ’ το εξωτερικό με κράτηση της τάξης του 10%. Θα μπορούν να «κρατηθούν» σε εγχώριες τράπεζες για 5 συνεχή χρόνια και να αποδεσμευτούν για οποιαδήποτε άλλη μετακίνηση. Τα ίδια ισχύουν και για πολίτες της αλλοδαπής που διατηρούν κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα στην Αλβανία και απ’ την οποία αποκρυπτόμενα κέρδη μπορούν να αποκαλεστούν ως πηγή.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Αλβανικού Τύπου, προβλέπονται και φορολογικά αντικίνητρα (περί του 30%) για τη μετακίνηση των χρημάτων αυτών στο εξωτερικό. Το ποσοστό φορολόγησης φαίνεται ότι κινείται στα επίπεδα που υπολογίζουν το κόστος νομιμοποίησης και επανένταξης στην οικονομική δραστηριότητα οι ομάδες που παρανομούν είτε σε ότι αφορά τη φύση των δραστηριοτήτων (ναρκωτικά, λαθρεμπόρια όπλων, καπνού, διακίνηση προσώπων κ.α.) είτε σε παρατυπίες σε ότι αφορά την νομοθεσία περί οικονομικών.
Η επιδίωξη του Ράμα, είναι να προφανής: Να μετατρέψει την Αλβανία σε χώρα- «υποδοχής» ξένου συναλλάγματος και να ικανοποιήσει κυκλώματα Αλβανών που δραστηριοποιούνται κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες, εξασφαλίζοντας κεφάλαια για τους εργολάβους – κατασκευαστές.
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου, πρέπει να προβληματίσουν τόσο τις Ευρωπαϊκές, όσο και τις Ελληνικές αρχές καθώς η διακίνηση του «μαύρου χρήματος» προς την Αλβανία κατά κύριο λόγο θα προέλθει από χώρες της Ευρώπης, δίνοντας ένα επιπλέον κίνητρο στις εγκληματικές ομάδες και τις συμμορίες να εντείνουν τη δράση τους, χωρίς τον κίνδυνο να πέσουν στα «δόκανα» των εφοριών και στη συνέχεια των Αστυνομικών Υπηρεσιών. Αναμένεται δε με μεγάλο ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσει η Ε.Ε. και ειδικά όλοι εκείνοι που υπερθεματίζουν χωρίς ιδιαίτερες σκέψεις και αναστολές υπέρ της άμεσης έναρξης των ενταξιακών διαδικασιών της Αλβανίας και χωρίς δηλαδή να εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις που τέθηκαν και τις οποίες συστηματικά αγνοεί η Κυβέρνηση Ράμα.
Προειδοποιήσεις από το παρελθόν!
Ήδη στο παρελθόν τόσο το ΔΝΤ όσο και ο ειδικός οργανισμός περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος του Συμβουλίου της Ευρώπης (Moneyval) είχαν προειδοποιήσει για τους κινδύνους θεσμοθέτησης κι εφαρμογής νομοθεσίας φορολογικής αμνήστευσης. Ο πρώτος Οργανισμός διότι θέτει υπό ερωτηματικό δίκαιη φορολογική αντιμετώπιση των φορολογικών προσώπων και ο δεύτερος, διότι θα πρέπει να κατοχυρωθεί μεθοδολογία ώστε να μην αφήσει παράθυρο για δομές του οργανωμένου εγκλήματος. Οι αντιδράσεις αυτές, είχαν αποτρέψει τον Ράμα να υλοποιήσει το σχέδιο που είχε εδώ και πολλά χρόνια αμέσως μόλις ανέλαβε για πρώτη φορά πρωθυπουργός, μετά το καλοκαίρι του 2013.
Έκαναν… δημοσκόπηση!
Το επαναφέρει τώρα, επικαλούμενος έρευνα που πραγματοποίησε το ίδιο το Γραφείο του την περασμένη Άνοιξη, σύμφωνα με την οποία το 60% από τους 330.000 που ρωτήθηκαν (;) τάχθηκε υπέρ της διευκόλυνσης των Αλβανών να μεταφέρουν τα χρήματά τους από το εξωτερικό και θέλει να μετατραπεί η χώρα σε ασφαλή καταφύγιο νόμιμων και μη νόμιμων εσόδων. Στην πραγματικότητα η Κυβέρνηση Ράμα δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα και δεν φαίνεται να την «φρενάρουν» ούτε η προοπτική της Ε.Ε., ούτε και οι επισημάνσεις των Διεθνών Οργανισμών, περί των φαινομένων διαφθοράς που εξακολουθούν να κάνουν θραύση στη γειτονική χώρα.
Τα φιλέτα στην… κουνιάδα της ΥΠΕΞ
Κάτι ανάλογο δηλαδή που βιώνει η Αλβανική κοινωνία με την αρπαγή ακινήτων προς όφελος φιλικών κυβερνητικών προσώπων ή συγγενικών προσώπων υπουργών. Πρόσφατη περίπτωση της Υπουργού Εξωτερικών το όνομα της οποίας εμπλέκεται στην αρπαγή και διάθεση για 30 χρόνια παραθαλάσσιας έκτασης στην περιοχή Δρυμάδων Χιμάρας, σε εταιρία που ανήκει στη γυναίκα του αδελφού της, ήτοι στη κουνιάδα της!
Η μέθοδος είναι συνηθισμένη, η επένδυση χαρακτηρίζεται «στρατηγική» και η έκταση «κατάσχεται» -ουσιαστικά- με συνοπτικές διαδικασίες.
Τις τελευταίες ημέρες συζητείται επίσης ευρέως στην Αλβανία η υπόθεση διάρρηξης που είχε γίνει τον περασμένο Οκτώβριο της Περιφέρειας Αυλώνας από την οποία αφαιρέθηκαν τίτλοι ιδιοκτησίας έκτασης 63.000 τ.μ. πάλι στην περιοχή Δρυμάδων. Για την υπόθεση συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων και στελέχη δημόσιων υπηρεσιών που σχετίζονται με το κτηματολόγιο, κατηγορούμενοι για πλαστογράφηση και αρπαγή της συγκεκριμένης έκτασης. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σχεδόν όλο το παραλιακό μέτωπο της Αλβανίας από τη Χειμάρα μέχρι και τους Αγίους Σαράντα έχει περάσει στα χέρια «επενδυτών», κατά… σύμπτωση φίλων της Κυβέρνησης Ράμα οι περισσότεροι.