+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήΆρθραΝέα δεδομένα και για τους αντιδημάρχους της Πέλλας 

Νέα δεδομένα και για τους αντιδημάρχους της Πέλλας 

Δημοσιευτηκε στις

spot_img

Νέο μισθολόγιο για Δημάρχους !!!

Τι θα παίρνουν Σ. Φουντουκίδης, Κ. Ιγνατιάδου, Γ. Τσεπκεντζής και Ν. Παρούτογλου- Άρθρο έκπληξη του Σ. Δανηιλίδη

Την 1η Ιανουαρίου 2024 θα αναλάβουν επισήμως τα καθήκοντά τους οι νέοι αιρετοί, με τη θητεία τους να ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2028. Όμως τι μισθό θα λαμβάνουν αυτά τα πέντε χρόνια; Η Κυβέρνηση δια νομοθετήματος άλλαξε τις αμοιβές των αιρετών ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η απόφαση της να καταργήσει νομικά πρόσωπα όπως οι Δημοτικές Κοινωφελείς επιχειρήσεις αλλά και τα νομικά πρόσωπα όπου οι Πρόεδροι αμοιβόντουσαν. Έτσι θεωρητικά οι θέσεις εξουσίας μειώνονται για νέα διοικητικά σχήματα. Φυσικά η προεκλογική περίοδος βρίσκεται στο μακρινό παρελθόν και έτσι η οποία σπέκουλα των αμοιβών πέφτει στο κενό. 

Τον Μάρτιο, το Υπουργείο Εσωτερικών, δημοσίευσε έναν ενημερωτικό οδηγό με τίτλο «Πληροφορίες για τα εισοδήματα των αιρετών στην τοπική αυτοδιοίκηση», όπου περιέχονταν πληροφορίες για τα εισοδήματα των αιρετών. Τα εισοδήματα των δημάρχων προσδιορίζονται από συγκεκριμένες κοινές αποφάσεις των Υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, ενώ υπάρχουν και κανονισμοί που καθορίζουν τα εισοδήματα των αντιδημάρχων και των προέδρων των δημοτικών συμβουλίων βάσει ποσοστών.

Σύμφωνα λοιπόν με τη σχετική απόφαση, οι δήμαρχοι δήμων με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, αμείβονται με 4.275 ευρώ, ενώ οι δήμαρχοι δήμων με πληθυσμό από 20.000-100.000 αμείβονται με 3.420 ευρώ.

Σχετικά με τα εισοδήματα, οι περιφερειάρχες λαμβάνουν ίδιο ποσό με τους δημάρχους μεγαλύτερων πόλεων, ενώ οι αντιπεριφερειάρχες λαμβάνουν 3.206 ευρώ.

Στον πίνακα οι μισθοί δημάρχων, αντιδημάρχων και προέδρων δημοτικών συμβουλίων:

Φυσικά, οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι, οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων και άλλα στελέχη έχουν το δικαίωμα, αν το επιθυμούν, να παραιτηθούν από την αμοιβή τους ή να την διαθέσουν για κοινωνικούς σκοπούς.

Στις αμοιβές δεν συμπεριλαμβάνονται έξοδα όπως έξοδα εκπροσώπησης, μετακινήσεις και χρήση εταιρικού αυτοκινήτου.

Θυμίζουμε ότι στον Δήμο Πέλλας Δήμαρχος Πέλλας θα είναι ο Στάθης Φουντουκίδης, στον Δήμο Σκύδρας Η Κατερίνα Ιγνατιάδου, Στον Δήμο Έδεσσας ο Γιάννης Τσεπκεντζής και στον Δήμο Αλμωπίας ο Νίκος Παρούτογλου. 

Παρέμβαση του Σίμου Δανιηλίδη 

ο Δήμαρχος Συκεών και επικρατέστερος ως υποψήφιος Πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Σίμος Δανιηλίδης παρενέβη σε αυτό το ζήτημα με επίκαιρο άρθρο που σας το παρουσιάζουμε παρακάτω:

Ποιοι παίζουν με την τιμή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

γιατί προτιμούν υποτελείς δημάρχους;

Άρθρο στο οποίο καταγγέλω τη συντονισμένη προσπάθεια κατασυκοφάντησης των αιρετών

Το τελευταίο χρονικό διάστημα και ενόψει των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών εκατοντάδες δημοσιεύματα είδαν το φως της δημοσιότητας σε μία προσπάθεια παραπληροφόρησης του κοινού για τις αποδοχές δημάρχων και αντιδημάρχων. Το «φαινόμενο», με δεδομένη τη χρονική στιγμή που επελέγη να διογκωθεί για να απασχολήσει την κοινή γνώμη δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο. Αντιθέτως, μάλλον ορθά εκλαμβάνεται από την πλειονότητα των αυτοδιοικητικών ως -άλλη μία- προσπάθεια απαξίωσης του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πέραν των αποδοχών, υπήρξαν ειδικές αναφορές και σε άλλου τύπου αποζημιώσεις των αιρετών όπως τα λεγόμενα «εκτός έδρας» και τα «έξοδα παράστασης» τα οποία φυσικά δεν υφίστανται. Μάλιστα είναι καλό με την ευκαιρία να γνωρίζουν οι πολίτες ότι ειδικά για τους εκτός λεκανοπεδίου δημάρχους τα ταξίδια στην Αθήνα για υπηρεσιακούς λόγους ακόμη και για τις απαραίτητες συναντήσεις σε ένα υπουργείο με αντικείμενο πχ την ανέγερση ενός σχολικού συγκροτήματος, επιβαρύνουν τους αιρετούς. Εξαιτίας των περικοπών των μνημονίων τα ποσά που δικαιολογούνται πλέον για τη μεταφορά και τη διαμονή σε ξενοδοχείο αναγκάζουν δημάρχους και αντιδημάρχους να βάζουν το χέρι στην τσέπη για το κοινό συμφέρον. Όπως είναι εύκολα κατανοητό, οι δήμαρχοι και οι αντιδήμαρχοι επιβαρύνονται σε μεγάλο βαθμό με τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής τους ακόμη κι όταν μετακινούνται για αυστηρά υπηρεσιακούς λόγους.

Εξαιτίας της νέας κατάστασης που διαμόρφωσε στη χώρα η υπερδεκαετής οικονομική κρίση και τα επακόλουθα μνημόνια με τις οριζόντιες περικοπές, άξια στελέχη της αυτοδιοίκησης, με ήθος, όραμα αξιοπρέπεια και εντιμότητα αναγκάστηκαν να διακόψουν την πορεία τους στην αυτοδιοίκηση και να ξαναπιάσουν το νήμα των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων προκειμένου να βιοποριστούν.

Οι ψηφοφόροι επίσης αξίζει να γνωρίζουν πως οι Έλληνες αυτοδιοικητικοί είναι οι «φθηνότεροι» στην Ευρώπη αφού αποζημιώνονται με ποσά υποπολλαπλάσια των αποδοχών των ομολόγων τους σε όλες της Ευρωπαϊκές χώρες ακόμη και σε χώρες μικρότερες και με χειρότερα οικονομικά στοιχεία και χαμηλότερο ΑΕΠ και κόστος ζωής από την Ελλάδα.

Με όλα τα παραπάνω δεδομένα γίνεται σαφές πως η πολιτεία πρέπει να ασχοληθεί πολύ σοβαρά με την καταστατική θέση των αιρετών στη χώρα σύμφωνα με τους κανόνες που επιβάλλει ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας (ΕΧΤΑ) και το Κογκρέσο τοπικών και περιφερειακών αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο ΕΧΤΑ προβλέπει την απαραίτητη θωράκιση των αιρετών έτσι ώστε απερίσπαστοι να αφοσιώνονται στο έργο τους με στοιχειωδώς εξασφαλισμένο τον βιοπορισμό τους.

Έτσι μία από τις ευθύνες και των αυτοδιοικητικών οργάνων στη χώρα μας, της ΚΕΔΕ και των ΠΕΔ θα είναι από την αρχή κιόλας της νέας θητείας να αγωνιστούμε ώστε, έστω και τώρα, να αποκατασταθεί το τρωθέν κύρος των αιρετών.

Είναι καθήκον και υποχρέωσή μας να παλέψουμε μεταξύ άλλων για την προστασία και τη θωράκιση της καταστατικής μας θέσης.

Μόνον έτσι θα είμαστε ικανοί να διεκδικούμε απερίσπαστοι και από θέση ισχύος το καλύτερο για τους δημότες μας.

Για του λόγου το αληθές ακολουθούν οι αποδοχές δημάρχων και αντιδημάρχων στους δήμους με αριθμό κατοίκων μεταξύ 20.000 και 100.000 (που αποτελούν την πλειονότητα και σε αυτή την κατηγορία ανήκει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών), στους δήμους έως 20.000 κατοίκους και στους δήμους με κατοίκους περισσότερους των 100.000.

*Ο Σίμος Δανιηλίδης

είναι δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών

πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ

αντιπρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ

Οι αποδοχές δημάρχων και αντιδημάρχων με βάση την ΚΥΑ 72865/10-12-18 (ΦΕΚ 5726 Β’) είναι οι εξής:

ΔΗΜΟΙ ΜΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΕΩΣ 20.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Αντιμισθία δημάρχου Αντιμισθία αντιδημάρχου

1.639 ευρώ 875 ευρώ

ΔΗΜΟΙ ΜΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΑΠΟ 20.000 έως 100.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Αντιμισθία δημάρχου Αντιμισθία αντιδημάρχου

2.200 ευρώ 1.250 ευρώ

ΔΗΜΟΙ ΜΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΑΝΩ ΤΩΝ 100.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Αντιμισθία δημάρχου Αντιμισθία αντιδημάρχου

2.660 ευρώ 1.483 ευρώ

Πρόκειται για τις κατά προσέγγιση καθαρές αποδοχές οι οποίες προκύπτουν κατόπιν των κρατήσεων που κυμαίνονται ή και ξεπερνούν το 40% στα ακαθάριστα ποσά.

Τι παίζει στους Δήμους της Πέλλας

Ο Δήμος Πέλλας και ο Δήμαρχος Πέλλας Στάθης Φουντουκίδης κατά προσέγγιση θα λαμβάνει 2.200 ευρώ ενώ ο κάθε αντιδήμαρχος 1.250 ευρώ. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου 470 ευρώ. Ίδιες οι αμοιβές και για τους Δήμους Έδεσσας με Δήμαρχο τον Γιάννη Τσεπκεντζή, Αλμωπίας με Δήμαρχο τον Νίκο Παρούτογλου. Στον Δήμο Σκύδρας η Δήμαρχος Κατερίνα Ιγνατιάδου θα αμείβεται με 1.639 ευρώ ενώ οι αντιδήμαρχοι 875 ευρώ. Ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου 312 ευρώ.

ΔΗΜΟΙ ΜΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΕΩΣ 20.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Αντιμισθία δημάρχου Αντιμισθία αντιδημάρχου

1.639 ευρώ 875 ευρώ

ΔΗΜΟΙ ΜΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΑΠΟ 20.000 έως 100.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Αντιμισθία δημάρχου Αντιμισθία αντιδημάρχου

2.200 ευρώ 1.250 ευρώ

Προσφατα αρθρα

Σούπερ ντούμπερ εμφάνιση του ΘΑΝΟΥ ΤΖΑΝΗ

 Σε ένα απίστευτό ρεσιτάλ ερμηνείας προέβει ο γνωστός τραγουδιστής Θάνος Τζανής που αυτή την...

Ο Ν. Παρούτογλου μπήκε δυνατά και με σχέδιο στον Δήμο Αλμωπίας

Εμπρός οι μηχανές Στα κόκκινα οι ρυθμοί της Δημοτικής αρχής Αλμωπίας καθώς ο Νίκος Παρούτογλου,  έχοντας...

Γ. Στεφανίδης: Θα δώσω βάρος στην περιοχή της Αλμωπίας 

Με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας...

Η Περιφέρεια  ευημερεί, η Πέλλα υποφέρει….

Τις πταίει που η Πέλλα είναι σκαλωμένη;  Για μείωση των ανισοτήτων μίλησε  ο Πρωθυπουργός στη...

Παρομοια αρθρα

Σούπερ ντούμπερ εμφάνιση του ΘΑΝΟΥ ΤΖΑΝΗ

 Σε ένα απίστευτό ρεσιτάλ ερμηνείας προέβει ο γνωστός τραγουδιστής Θάνος Τζανής που αυτή την...

Ο Ν. Παρούτογλου μπήκε δυνατά και με σχέδιο στον Δήμο Αλμωπίας

Εμπρός οι μηχανές Στα κόκκινα οι ρυθμοί της Δημοτικής αρχής Αλμωπίας καθώς ο Νίκος Παρούτογλου,  έχοντας...

Γ. Στεφανίδης: Θα δώσω βάρος στην περιοχή της Αλμωπίας 

Με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας...