Γράφει η Κυριαζή Ευαγγελία, υποψήφια στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την παράταξη ”Αλλαγή” και υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Γιάννη Μυλόπουλο
Σε λίγες μέρες θα λάβουν χώρα οι αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες θα αναδείξουν τα νέα Δημοτικά και Περιφερειακά συμβούλια. Η αλήθεια είναι πως όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας το τελευταίο διάστημα με αποκορύφωμα τις πυρκαγιές στον Έβρο και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, στρέφουν την προσοχή μας στα προβλήματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα των χιλιάδων συνανθρώπων μας που βιώνουν τις συνέπειες αυτών των καταστροφών και υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής τους.
Αντιμέτωποι με αυτά τα γεγονότα είναι, ίσως, πολλοί αυτοί που αναρωτιούνται, αν το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών μπορεί να αλλάξει κάτι στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, παρατηρώντας μάλιστα και τη στασιμότητα των τελευταίων χρόνων. Και εδώ βρίσκεται η μεγάλη σημασία αυτών των εκλογών καθώς μας δίνουν τη δυνατότητα να εκφράσουμε την αντίδρασή μας απέναντι σε ό,τι στρεβλό και ανύπαρκτο ως προς τα έργα και τις υποδομές και σε όποια παθογένεια χαρακτηρίζει βασικούς πυλώνες της ανάπτυξης, όπως είναι η οικονομική δραστηριότητα , ο πολιτισμός και η προστασία του περιβάλλοντος.
Ως πολίτες της Πέλλας έχουμε οι περισσότεροι βρεθεί σε συζητήσεις στις τοπικές κοινωνίες μας σχετικά με τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο, το οποίο σε πολλά σημεία έχει ακατάλληλο οδόστρωμα χωρίς καλή διαγράμμιση και φωτισμό. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο δρόμος Γιαννιτσών -Θεσσαλονίκης ,ο οποίος προκαλεί εδώ και χρόνια πολλά τροχαία ατυχήματα και δυσκολεύει τις καθημερινές μετακινήσεις ανθρώπων και αγαθών. Έχουμε, επίσης, ακούσει διαμαρτυρίες για ρέματα που δεν έχουν καθαριστεί και για δρόμους από τους οποίους δεν έχουν απομακρυνθεί τα εύφλεκτα υλικά προλαμβάνοντας έτσι πλημμύρες και πυρκαγιές. Πολλά ακόμα είναι τα παράπονα για τις αστοχίες στην ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου και κληρονομιάς , όπως του Μουσείου της Πέλλας ,για τις ελλείψεις σε βασικές υπηρεσίες και δομές ,όπως στις δασικές υπηρεσίες ,σε σχολικά κτίρια και νοσοκομεία αλλά και για την αδυναμία αξιοποίησης του αγροτικού πλούτου της Μακεδονικής γης. Καθώς μάλιστα η Κεντρική Μακεδονία καταγράφει στους δείκτες της ανεργίας, διπλάσιο συντελεστή (19,9%), από την υπόλοιπη Ελλάδα (10,8%) δεν είναι τυχαίο που πολλοί νέοι του τόπου μας αποφασίζουν να αλλάξουν τόπο ή και να μεταναστεύσουν για να βρουν δουλειά.
Σε μια τέτοια κρίσιμη συγκυρία είναι αναγκαίο μέσα από τις επικείμενες εκλογές να δώσουμε φωνή και δύναμη σε ανθρώπους που θέλουν και μπορούν να κάνουν ουσιαστικές αλλαγές στον τόπο μας σε θεσμικό επίπεδο, σε επίπεδο οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό και σε επίπεδο υποδομών και έργων.
Πολλές φορές ακούμε την απάντηση σε ένα αίτημα προς την Περιφέρεια: «Μα αυτό δεν είναι θέμα που αφορά την Περιφέρεια αλλά τους δήμους». Μέσα σε αυτή τη σύγχυση ο πολίτης αποπροσανατολίζεται και καθώς δεν ξέρει που να στραφεί χάνει την εμπιστοσύνη του στους θεσμούς. Η Περιφέρεια, λοιπόν, χρειάζεται να ανακτήσει το δυναμικό της ρόλο και να γίνει πραγματικά αυτοδιοικούμενη, μακριά από κάθε είδους εξαρτήσεις διεκδικώντας λύσεις και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες. Έτσι θα κερδίσει και το ενδιαφέρον των ανθρώπων της δείχνοντας παράλληλα σεβασμό στις ανάγκες τους.
Αναγκαίες και ουσιαστικές είναι και οι αλλαγές στις προτεραιότητες για την οικονομική ανάπτυξη της Πέλλας. Μεγάλο αγκάθι για το Νομό μας αποτελούσε πάντα η ολοκλήρωση της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης -Έδεσσας, η κάθετος στην Εγνατία, η σύνδεση με τον Βορά και η αναμόρφωση του εσωτερικού οδικού δικτύου της Πέλλας με ευεργετικές συνέπειες στο κυκλοφοριακό, στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων αλλά και στην αγροτική οικονομία, το εμπόριο, τον τουρισμό και το περιβάλλον. Πολλές οι υποσχέσεις και οι διακηρύξεις αλλά με συνεχείς αναβολές και τελικά παραπομπή στις καλένδες…
Ο Νομός Πέλλας είναι , επίσης, ένας από τους πλουσιότερους νομούς της χώρας μας σε γεωργικά προϊόντα. Χρειάζεται, όμως να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές και να δοθούν τα κίνητρα , ώστε όλοι οι τομείς της παραγωγής να προσαρμοστούν στον ανταγωνισμό και τις προϋποθέσεις μιας πραγματικής ανάπτυξης. Αυτό μπορεί να γίνει ανάμεσα σε άλλα με την προώθηση νέων μεθόδων παραγωγής, την υλοποίηση εγγειοβελτιωτικών έργων, την εισαγωγή βιολογικών καλλιεργειών , την διερεύνηση της εγχώριας και διεθνούς αγοράς για την απορρόφηση των παραγόμενων προϊόντων και την αναζήτηση νέων μορφών επενδύσεων εστιάζοντας στην καινοτομία, την εκμετάλλευση των τοπικών φυσικών πόρων και τον προσανατολισμό σε νέες δυναμικές αγορές.
Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στη συνεργασία των αγροτικών συνεταιρισμών για την καλύτερη διακίνηση και διάθεση των αγροτικών προϊόντων, όπως είναι τα ροδάκινα, τα κεράσια, τα σιτηρά τα σπαράγγια, το βαμβάκι και πολλά ακόμα σε τιμές που θα ανταποκρίνονται στον κόπο του παραγωγού αλλά στις αγοραστικές δυνατότητες των καταναλωτών, αλλά και στη στήριξη των μικρών μονάδων μεταποίησης τοπικών προϊόντων και στη δημιουργία νέων ,όπως λαχανικών και φρούτων. Μέσα από την μεταποίηση, η οποία μπορεί να στηριχθεί με πόρους εθνικούς και Ευρωπαϊκούς αποκτούν προστιθέμενη αξία τα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στην γη μας, επιτυγχάνονται υψηλότερες τιμές για τους παραγωγούς μας και δημιουργούνται νέες και σταθερές θέσεις εργασίας.
Μεγάλη ανάγκη αποτελεί και η αντιπλημμυρική θωράκιση της Πέλλας. Για παράδειγμα ο κ. Μυλόπουλος, ο υποψήφιος περιφερειάρχης με την παράταξη «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» κατά την περιοδεία του σε διάφορες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας με την ιδιότητα του καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, διαπίστωσε ότι ο εγκιβωτισμός της κοίτης του Εδεσσαίου ποταμού αντί να δημιουργεί αντιπλημμυρική θωράκιση, προκαλεί πλημμύρες. Αλλά και σε άλλες περιοχές ποτάμια και ρέματα είναι παρατημένα στην τύχη τους και έτοιμα να πλημμυρίσουν και να προκαλέσουν ρύπανση και φυσικές καταστροφές.
Από την άλλη μεριά είναι κοινά παραδεκτό ότι ο τουρισμός και ο πολιτισμός στο Νομό Πέλλας παρουσιάζουν ιδιαίτερες προοπτικές εξέλιξης, λόγω της ποικιλομορφίας του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της περιοχής. Ωστόσο, συζητώντας με τους κατοίκους ακούς τις διαμαρτυρίες τους για την έλλειψη σχεδιασμού, τις καθυστερήσεις σε έργα που ξεκινούν αλλά και προτάσεις για την αξιοποίηση όλου αυτού του πλούτου που μένει αναξιοποίητος ,ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε να προσφέρει μια μεγάλη ανάσα στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας. Για παράδειγμα ο δρόμος προς το Μουσείο της Πέλλας δεν ευνοεί την επισκεψιμότητά του. Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται από την άλλη πλευρά του πλανήτη για να το επισκεφτούν και μπορεί άνετα να χαθούν μέχρι να φτάσουν αλλά και κατά την επιστροφή τους.
Αλλαγή, λοιπόν, στο πλαίσιο αυτό σημαίνει διατήρηση, προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Ανάδειξη, όμως, μέσω ενός βιώσιμου αλλά και του εναλλακτικού τουρισμού που θα μπορεί να προτείνει στον επισκέπτη περιηγήσεις, που θα προβάλει τις παραδόσεις, τις μουσικές ,τα έθιμα, τα τοπικά μας προϊόντα και εδέσματα και όλα αυτά με οργανωμένο τρόπο, συγκεκριμένο σχεδιασμό και κίνητρα για επενδύσεις και συνεργασίες με τοπικούς και άλλους φορείς πολιτισμού και παιδείας, όπως είναι τα σχολεία, οι πολιτιστικοί σύλλογοι και τα πανεπιστήμια. Μουσικές εκδηλώσεις και θεατρικές παραστάσεις μπορούν να πλαισιώνουν αυτές τις δράσεις. Έτσι, παράλληλα με τον πολιτισμό προβάλλεται και η παραγωγική και εκπαιδευτική δραστηριότητα, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας αλλά και όραμα στους νέους για μια επαγγελματική προοπτική στον τόπο τους.
Ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο της Πέλλας, οι πηγές της Αραβυσσού, οι προϊστορικοί οικισμοί, το Πάικο, οι ανασκαφές στο Δυτικό Νεκροταφείο του Αρχοντικού, οι Μεταβυζαντινές εκκλησίες και τα Μοναστήρια, τα Λουτρά του Πόζαρ ,οι καταρράκτες της ΄Έδεσσας, το Καϊμακτσαλάν αποτελούν κάποιους από τους προορισμούς που μπορούν να συνδυάσουν τον αρχαιολογικό, τον θρησκευτικό τουρισμό ,τον φυσιολατρικό ,τον ιαματικό αλλά και τον αθλητικό τουρισμό προσελκύοντας το ενδιαφέρον όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και στο εξωτερικό μέσα, όμως, από μια τουριστική ανάπτυξη ήπια και ποιοτική που θα σέβεται το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον.
Για όλους αυτούς τους λόγους η «αλλαγή και επανεκκίνηση» στην Πέλλα και στην Περιφέρεια Κεντρικής αποτελεί μονόδρομο με όραμα μια Περιφέρεια που στηριζόμενη σε αρχές και αξίες θα δημιουργήσει ένα ρεαλιστικό, δίκαιο, δημιουργικό και ανθρώπινο παρόν και μέλλον για τους ανθρώπους της.