+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήΚοινωνίαΠολιτικήΜε σαρωτικές αλλαγές η νέα δημοτική περίοδος

Με σαρωτικές αλλαγές η νέα δημοτική περίοδος

Δημοσιευτηκε στις

spot_img

Ετοιμάζονται για την νέα περίοδο οι Ν. Παρούτογλου, Σ. Φουντουκίδης και Γ. Τσεπκεντζής- Στα σίγουρα η Κ. Ιγνατιάδου 

Άλλο ένα τυπικό κομμάτι έφτασε προς το τέλος του που είχε να κάνει με την  επίσημη ανακήρυξη των νέων δημοτικών Αρχών από τα κατά τόπου πρωτοδικεία, για την ανάδειξη των νέων Δημοτικών και τοπικων συμβουλιων στους Δήμους Έδεσσας, Σκύδρας, Πέλλας και Αλμωπίας. Άλλωστε όλα τα ονόματα εγκαίρως σας τα είχε αποκαλύψει η εφημερίδα Άποψη στην προηγούμενη έκδοση της. Πλέον  τα επιτελεία των νέων εκλεγμένων δημάρχων αλλά και τον επανεκλεγμένων, καλούνται να προετοιμαστούν πυρετωδώς για την προσαρμογή των δήμων στα δεδομένα που διαμορφώνει ο νέος νόμος για την λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ήδη στο νέο διοικητικό σχήμα που θα επέλθει, έχουν καταλήξει σύμφωνα με πληροφορίες οι Δήμαρχοι Αλμωπίας Νίκος Παρούτογλου, Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου, Έδεσσας Γιάννης Τσεπκεντζής και Πέλλας Στάθης Φουντουκίδης
Και αυτό θα συμβεί με το «καλημέρα» αφού διαφοροποιείται η διαδικασία εκλογής του προεδρείου. Επίσης οι Αντιδήμαρχοι θα είναι αποκλειστικά από την παράταξη της πλειοψηφίας ενώ κάθε διαφοροποίηση μέλους παράταξης, σημαίνει αυτομάτως και απώλεια του όποιου αξιώματος του έχει δώσει ο δήμαρχος, αν προέρχεται από τον συνδυασμό του.  

Η «δημαρχοκεντρική» νέα πραγματικότητα καταργεί επίσης την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής επαναφέροντας την παλιά Δημαρχιακή Επιτροπή που λειτουργούσε την εποχή των «Καποδιστριακών Δήμων» και είχε καταργηθεί με τον νόμο «Καλλικράτης».

Επίσης καταργούνται όλα τα νομικά πρόσωπα και οι κοινωφελής δημοτικές επιχειρήσεις ενώ όσοι δήμοι έχουν κάτω από 100 σχολεία, καταργούνται και οι σχολικές επιτροπές. Στην Π.Ε. Πέλλας , όλοι οι δήμοι δεν θα έχουν σχολικές επιτροπές, οι οποίες ήταν ευέλικτες και μπορούσαν να επιλύονται άμεσα πολλά προβλήματα των σχολείων, τα οποία θα απασχολούν στο εξής τα Δημοτικά Συμβούλια. Θα σχηματιστούν επιτροπές όπως για παράδειγμα η επιτροπή Παιδείας που είναι αναβαθμισμένη αλλά η διαφορά είναι ότι ο πρόεδρος δεν θα είναι έμμισθος. 

Στο νόμο του υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι εξής σημαντικές ρυθμίσεις:

Επαναφέρει τον ορισμό των αντιδημάρχων αποκλειστικά από την παράταξη του δημάρχου (άρθ.3)

Προβλέπει τη δυνατότητα ανάκλησης του ορισμού των αντιδημάρχων από τον δήμαρχο οποτεδήποτε (άρθρο 3).

Τροποποιείται η διαδικασία ανάδειξης του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου. Για κάθε θέση του προεδρείου, πλέον υποδεικνύεται ένας υποψήφιος από τον επικεφαλής κάθε παράταξης, στον οποίο δίδεται η εξουσία να αποφασίσει, λαμβάνοντας υπόψη τη σύνθεση της παράταξής του. Η ψηφοφορία καθίσταται φανερή (άρθρο 4).

Προβλέπεται ότι δεν είναι δυνατή η διαγραφή του επικεφαλής μιας δημοτικής παράταξης από τα μέλη της, με το σκεπτικό ότι, ως αρχηγός του συνδυασμού που πλειοψήφησε, διαθέτει την άμεση λαϊκή νομιμοποίηση (άρθρο 5).

Προβλέπεται ότι δημοτικός σύμβουλος που ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε χάνει και τη θέση που κατείχε,  λόγω της ιδιότητας του συμβούλου δημοτικής παράταξης, σε πάσης φύσης συλλογικά όργανα, επιτροπές και συμβούλια και δεν μπορεί να παραμείνει ή να οριστεί αντιδήμαρχος ως λογικό απότοκο της εφαρμογής πλειοψηφικού συστήματος (άρθρο 5).

Περιορίζεται η υποχρεωτική δια ζώσης διεξαγωγή της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου σε μία φορά τον μήνα, καθώς η εμπειρία της πανδημίας την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο κατέδειξε ότι τα σύγχρονα μέσα τηλεδιάσκεψης διευκολύνουν τη διεξαγωγή συνεδριάσεων εξ αποστάσεως (άρθρο 6)

Ορίζεται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου ως προϋπόθεση για την έγκριση της συζήτησης κατεπειγόντων ή εκτός ημερησίας διάταξης θεμάτων (άρθρο 6)

Διευκρινίζεται ότι το δικαίωμα ψήφου προέδρων δημοτικών κοινοτήτων στα δημοτικά συμβούλια ασκείται επί θεμάτων που αφορούν αποκλειστικά τις δημοτικές κοινότητες που εκπροσωπούν (άρθρο 6)

Εισάγεται ειδική μη – αποφασιστικού χαρακτήρα διμηνιαία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον έλεγχο των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής. Σε αυτή τη συνεδρίαση γίνεται συζήτηση για έως δέκα (10) θέματα που θέτουν οι σύμβουλοι εγκαίρως και απαντάει ο εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής (άρθρο 7)

Καταργούνται η οικονομική επιτροπή και η επιτροπή ποιότητας ζωής, στη θέση των οποίων λειτουργεί εφεξής η δημοτική επιτροπή.

Καθιερώνονται δείκτες ποιότητας και παρακολούθησης των επιδόσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ανοιχτά διαθέσιμα δεδομένα σε όλους τους πολίτες και επιβράβευση των αποδοτικότερων.

Καταργούνται τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ), τα οποία ενσωματώνονται στον πυρήνα λειτουργίας των δήμων. Το πάσης φύσεως προσωπικό, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού ορισμένου χρόνου, μεταφέρεται πλέον στον δήμο.

Οι  σχολικές επιτροπές θα περάσουν στους δήμους.   Τα χρήματα που θέλει ένα σχολείο για θέρμανση ή για βελτίωση του σχολικού κτιρίου θα τα διαχειρίζεται ο δήμος κεντρικά και όχι η σχολική επιτροπή.

Περνά στους δήμους η αρμοδιότητα της καθαριότητας, στο οδικό δίκτυο, κατά το τμήμα που διέρχεται εντός των ορίων τους.  Από την 1η Ιανουαρίου 2024, μεταβιβάζονται στους δήμους τα οχήματα των περιφερειών, τα οποία χρησιμοποιούνται για την καθαριότητα του οδικού δικτύου

Προσφατα αρθρα

Σούπερ ντούμπερ εμφάνιση του ΘΑΝΟΥ ΤΖΑΝΗ

 Σε ένα απίστευτό ρεσιτάλ ερμηνείας προέβει ο γνωστός τραγουδιστής Θάνος Τζανής που αυτή την...

Ο Ν. Παρούτογλου μπήκε δυνατά και με σχέδιο στον Δήμο Αλμωπίας

Εμπρός οι μηχανές Στα κόκκινα οι ρυθμοί της Δημοτικής αρχής Αλμωπίας καθώς ο Νίκος Παρούτογλου,  έχοντας...

Γ. Στεφανίδης: Θα δώσω βάρος στην περιοχή της Αλμωπίας 

Με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας...

Η Περιφέρεια  ευημερεί, η Πέλλα υποφέρει….

Τις πταίει που η Πέλλα είναι σκαλωμένη;  Για μείωση των ανισοτήτων μίλησε  ο Πρωθυπουργός στη...

Παρομοια αρθρα

Σούπερ ντούμπερ εμφάνιση του ΘΑΝΟΥ ΤΖΑΝΗ

 Σε ένα απίστευτό ρεσιτάλ ερμηνείας προέβει ο γνωστός τραγουδιστής Θάνος Τζανής που αυτή την...

Ο Ν. Παρούτογλου μπήκε δυνατά και με σχέδιο στον Δήμο Αλμωπίας

Εμπρός οι μηχανές Στα κόκκινα οι ρυθμοί της Δημοτικής αρχής Αλμωπίας καθώς ο Νίκος Παρούτογλου,  έχοντας...

Γ. Στεφανίδης: Θα δώσω βάρος στην περιοχή της Αλμωπίας 

Με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας...