Με αφορμή τη σημερινή συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:
«Άλλη μια υπόσχεση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης γίνεται πράξη. Με το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα, μειώνεται κατά ένα τρίτο (33%) η επιβάρυνση για τις ασφαλιστικές εισφορές στον κλάδο της συνταξιοδοτικής δαπάνης των αγροτών. Με τον τρόπο αυτό ελαφρύνονται τα μεσαία και μεγαλύτερα αγροτικά νοικοκυριά και οι περισσότερο παραγωγικοί αγρότες. Ήδη, με τον νόμο Κατρούγκαλου, η μεγάλη πλειοψηφία της μικρομεσαίας αγροτιάς είδε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Τώρα, με τη μεταρρύθμιση Αχτσιόγλου, δίνεται μεγαλύτερη ανάσα στα μεσαία και μεγαλύτερα αγροτικά στρώματα, που, όντως, είχαν επιβαρυνθεί. Και βέβαια, ωφελημένοι είναι κυρίως οι αγρότες-μέλη συνεταιρισμών και συνεργατικών σχημάτων, οι οποίοι περνούν το σύνολο των εισοδημάτων τους μέσα από αυτά. Και έπεται συνέχεια…»
ών οντοτήτων και, αφετέρου, η απαλλαγή από φορολογικά βάρη των φυσικών και νομικών προσώπων ή οντοτήτων που δεν ασκούν πλέον εν τοις πράγμασι επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, μιλώντας σήμερα στη Βουλή στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης με θέμα «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2016/1148/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με μέτρα για υψηλό κοινό επίπεδο ασφάλειας συστημάτων δικτύου και πληροφοριών σε ολόκληρη την Ένωση», ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Υλοποιείται σήμερα και θα γίνει σε λίγο νόμος του κράτους μία δέσμευση του Πρωθυπουργού προς τους αγρότες, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος των αγροτών μελών συνεταιρισμών. Είναι σημαντικό γιατί οι συνεταιρισμοί προωθούνται όχι μόνο ως ιδεολόγημα της αριστεράς, αλλά γιατί σε όλες τις δυτικές κοινωνίες πλέον, ο συνεργατισμός γενικότερα αποτελεί τη λύση απένταντι στις μεγάλες πολυεθνικές. Η επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη και την εύρυθμη λειτουργία των συνεταιρισμών. Προχωράμε σε αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, σε συνέχεια του πρώτου νόμου που κατατέθηκε το 2016 για τους συνεταιρισμούς».