Τι παίζει με τα δικαστικά Μέγαρα σε Έδεσσα και Γιαννιτσά
Ο ρόλος των Ειρηνοδικείων σε Αριδαία και Σκύδρα
Ο οδικός χάρτης των μεταρρυθμίσεων από τον Γιώργο Φλωρίδη για τη Δικαιοσύνη – τα δικαστικά Μέγαρα σε Έδεσσα και Γιαννιτσά- Μεταφορά δικαστηριακής ύλης σε συμβολαιογράφους και δικηγόρους καθώς και ο ρόλος των Ειρηνοδικείων στο μικροσκόπιο
O νέος δικαστικός «χάρτης», η μεταφορά δικαστηριακής ύλης σε συμβολαιογράφους και δικηγόρους, η διεύρυνση του συστήματος κατάθεσης ηλεκτρονικών δικογράφων, η λειτουργία μικρότερων και πιο ευέλικτων δικαστικών σχηματισμών, η αλλαγή τοπίου στο πεδίο της έκτισης των ποινών, η άμεση καταβολή χρημάτων σε δικηγόρους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ευάλωτους πολίτες στο πλαίσιο του προγράμματος «Νομική Βοήθεια» είναι μερικές μόνο από τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και φυσικά οι νέες αίθουσες, τα νέα δικαστικά Μέγαρα σε Έδεσσα και Γιαννιτσά με την συζήτηση τον τελευταίο καιρό να ανοίγει διάπλατα.
Νέα Δικαστικά Μέγαρα
Ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Δικαιοσύνης βρίσκεται και η κατασκευή νέων δικαστικών Μεγάρων σε Έδεσσα σε πρώτη φάση που υπάρχει ωρίμανση αλλά και στα Γιαννιτσά που έχει οριοθετηθεί ο χώρος παραχώρησης. Σήμερα η εικόνα που υπάρχει στις δικαστικές αίθουσες της Πέλλας είναι τραγική.
Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης μετρά λίγες ημέρες που κρατά το κρίσιμο αυτό χαρτοφυλάκιο στα χέρια του, έχει ήδη μελετήσει τον χώρο του μέσα από κρίσιμες αναγνωριστικές επαφές με τους εκπροσώπους των λειτουργών και των συλλειτουργών της Θέμιδος, σε μία προσπάθεια να γίνουν αποτελεσματικά βήματα εκσυγχρονισμού του δικαστικού συστήματος, αλλά και ταχύτερης απονομής της δικαιοσύνης.
Μήνυμα συνεργασίας
Το σημαντικότερο είναι ότι το μήνυμα για συνεργασία και συνεννόηση που έστειλε από την πρώτη του δημόσια εμφάνιση στη Βουλή φαίνεται να έχει πιάσει τόπο.
«Ο γόρδιος δεσμός της καθυστέρησης, που μεταπίπτει σε αρνησιδικία, μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια προωθητική συνεργασία δικαστών, δικηγόρων, δικαστικών υπαλλήλων, συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών, με τη στήριξη του υπουργείου Δικαιοσύνης» έχει πει ο Γιώργος Φλωρίδης δίνοντας πρώτος το στίγμα της «γραμμής» που θα ακολουθήσει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων, θεωρώντας ότι «η σύγκλιση οφείλει να είναι προωθητική» και πως «οι μεγάλες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες δεν περιέχουν υποχρεωτικά και κατ’ ανάγκην μεγάλες συγκρούσεις».
Ο οδικός χάρτης
Σε πρώτο πλάνο στο υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκονται μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην αλλαγή της εικόνας του θεσμού, με την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων εργαλείων φέρνοντας απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητα των πολιτών.
Και συγκεκριμένα:
- Διεύρυνση του συστήματος κατάθεσης ηλεκτρονικών δικογράφων, ώστε να συμπεριληφθούν και άλλες διαδικασίες, που δεν έχουν περάσει ακόμα στην ψηφιακή εποχή.
- Ευέλικτοι δικαστικοί σχηματισμοί, στα πρότυπα των Μονομε-λών Εφετείων Κακουργημάτων, ώστε να αξιοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό ο αριθμός των υπηρετούντων δικαστών.
- Δικαστικός χάρτης, με «πυξίδα» τον τρόπο λειτουργίας των διοικητικών δικαστηρίων, με στόχο όχι να κλείσουν κατ’ ανάγκη περιφερειακά δικαστήρια, αλλά να λειτουργούν Κεντρικές Δικα-στικές Υπηρεσίες. Το μεταρρυθμιστικό αυτό μέτρο στοχεύει να αντιμετωπίζονται ισότιμα οι δικαστικοί λειτουργοί ως προς την ανάθεση υποθέσεων (τώρα υπάρχουν Πρωτο-δικεία που δεν έχουν πολλές υποθέσεις, ενώ σε άλλα οι δικαστές κυριολεκτικά στενάζουν από τον όγκο των δικογραφιών που καλούνται να χειριστούν), να προχωρεί ταχύτερα η εκδίκαση των χιλιάδων εκκρεμών δικογραφιών και να ενοποιείται και η βάση των νομολογιακών δεδομένων.
- Μεταφορά δικαστηριακής ύλης σε συμβολαιογράφους και δικηγόρους, όπως για παράδειγμα ένορκες βεβαιώσεις, διαταγές πληρωμής και εξαλείψεις προσημειώσεων, δίνοντας μία μεγάλη «ανάσα» στους δικαστές του πρώτου βαθμού.
- Αμεση πληρωμή δικηγόρων που διορίζονται αυτεπαγγέλτως από τα δικαστήρια για την υπεράσπιση αδύναμων οικονομικά πολιτών που προσφεύγουν στη Νομική Βοήθεια. Στόχος είναι να μην επαναληφθεί το φαινόμενα δικηγόροι να μένουν επί χρόνια απλήρωτοι, γεγονός που είχε οδηγήσει σε αποχή του σώματος από τέτοιες υποθέσεις που οδηγούνταν σε αναβολή, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τους ήδη αργούς ρυθμούς απονομής δικαιοσύνης.
Η έκτιση των ποινών
Μεγάλη έμφαση δίνεται επίσης από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης και στην έκτιση των ποινών, στο πλαίσιο του γενικότερου προληπτικού χαρακτήρα της επιβολής τους, ώστε να μην υπάρχει το φαινόμενο κάποιος να κρίνεται ένοχος, να καταδικάζεται αλλά εν τέλει να μην οδηγείται στη φυλακή στέλνοντας μήνυμα ατιμωρησίας προς την κοινωνία.
Στο μικροσκόπιο του υπουργείου βρίσκονται επίσης οι χιλιάδες υποθέσεις που φτάνουν σε ετήσια βάση στα δικαστήρια, προκειμένου να εξεταστεί αν μπορεί να γίνει αποποινικοποίηση ήσσονος σημασίας αδικημάτων.
Τα δικαστικά Μέγαρα της Πέλλας
Εγκρίθηκε από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ η αίτηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για υπαγωγή στο Ν. 3389/2005 του έργου ανέγερσης του Δικαστικού Μεγάρου Έδεσσας.
Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η μελέτη, χρηματοδότηση και κατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου της πόλης, που θα στεγάσει όλες τις δικαστικές λειτουργίες δίνοντας λύση στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση. Έχει επισημανθεί και σε εκθέσεις της Επιθεώρησης Δικαστηρίων και ως εκ τούτου της αναγκαιότητας της ανέγερσης νέου δικαστικού μεγάρου, καθώς και όλες τις τρέχουσες εξελίξεις αναφορικά με το θέμα του οικοπέδου που προορίζεται για την ανέγερση αυτού.
Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για οικόπεδο 2.000 τ.μ. περίπου εντός του αστικού ιστού, το οποίο ανήκει κατά το ήμισυ στο Υπουργείο Οικονομικών και έχει προβεί στην παραχώρηση του ποσοστού του στο ΤΑΧΔΙΚ και κατά το ήμισυ σε ιδιώτη και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της απαλλοτρίωσης και η μεταγραφή του ποσοστού του προς το ΤΑΧΔΙΚ.
Επομένως συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την ανέγερση του νέου κτιρίου εντός του συγκεκριμένου οικοπέδου . Πρόκειται για διαδικασία ανέγερσης δημοσίων κτιρίων μέσω της οποίας ο ιδιώτης μελετά, κατασκευάζει και συντηρεί το κτίριο μετά την ανέγερση, για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται από την σύμβαση ΣΔΙΤ, χωρίς να καθίσταται ποτέ κύριος του κτιρίου και το δημόσιο καταβάλει το αντάλλαγμα στον ιδιώτη. Βέβαια το όλο εγχείρημα μόνο εύκολο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς οι καλά γνωρίζοντες τονίζουν ότι θα κατασκευαστεί από το 2026 και βλέπουμε.
Η διαδικασία της κατασκευής μέσω ΣΔΙΤ κρίνεται σήμερα ως η πλέον κατάλληλη πανευρωπαϊκώς για την κατασκευή δημοσίων κτιρίων, με διαδικασίες ταχύτερες από τις συνήθεις και με εξασφάλιση ποιοτικών προδιαγραφών κατά την ανέγερση, διότι αυτός που κατασκευάζει είναι και αυτός που συντηρεί το κτίριο.
Το νέο Δικαστικό Μέγαρο θα αναβαθμίσει σημαντικά τις υπηρεσίες απονομής δικαιοσύνης στην πόλη της Έδεσσας, δίνοντας τέλος στην ταλαιπωρία τόσο των πολιτών που απευθύνονται σε αυτό, όσο και των δικηγόρων, αλλά και των δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων που εργάζονται εκεί. Από εκεί και πέρα θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά με το Δικαστικό μέγαρο Γιαννιτσών. Θυμίζουμε ότι ΦΕΚ είχε εκδοθεί για την ανέγερση του από το 2006 επί Υπουργίας Αναστάση Παπαληγούρα!!! Σήμερα η κατάσταση δεν είναι καλή. Η έλλειψη πολιτικής βούλησης ήταν ή καίρια ευθύνη που δεν δημοπρατήθηκε τότε που ήταν εφικτό και υπήρχε και εξασφαλισμένη χρηματοδότησή του.Το 2010 το έργο ανέγερσης δικαστικού μεγάρου στα Γιαννιτσά ήταν όχι απλά ώριμο, αλλά έτοιμο προς δημοπράτηση. Τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν δεν έγινε κανένα νέο έργο αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Εδώ και χρόνια οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής έπρεπε να δέχονται τις υπηρεσίες απονομής της Δικαιοσύνης σε κατάλληλες συνθήκες. Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Γιαννιτσών επρόκειτο να ανεγερθεί σε οικόπεδο 3,6 στρεμμάτων που είχε παραχωρηθεί από τον πρώην Δήμο Γιαννιτσών, νότια του στρατοπέδου «Καψάλη», δυτικά της πόλης, στον δρόμο εξόδου προς την Αξό και θα στέγαζε όλες τις δικαστικές υπηρεσίες της πόλης, δηλαδή την Εισαγγελία, το Ειρηνοδικείο και το Πρωτοδικείο, που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτες, σε διαφορετικά σημεία της πόλης. Ενδεχομένως να μεταφερόντουσαν εκεί και τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών. Σήμερα αυτή η λύση απομακρύνεται καθώς χρήματα δεν θα υπάρξουν τα επόμενα 10 χρόνια για ανέγερση δεύτερου δικαστικού μεγάρου στον ίδιο νομό. Επειδή υπάρχει ο κίνδυνος συγχώνευσης των δύο Πρωτοδικείων Έδεσσας και Γιαννιτσών στην Πρωτεύουσα του νομού, θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να βρουν ένα νέο χώρο σε κάποιο υφιστάμενο κτήριο της πόλης των Γιαννιτσών όπου με λίγα χρήματα θα ανακαινιστεί και θα συγκεντρώσει όλες τις υπηρεσίες. Αν δεν το καταλάβουν γρήγορα όλοι, τότε θα το βρουν μπροστά τους και θα είναι πολύ αργά…