+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήΚοινωνίαΠολιτικήΚώδικας συμπεριφοράς και κυρώσεις κατά της παρενόχλησης και στο Ευρωκοινοβούλιο

Κώδικας συμπεριφοράς και κυρώσεις κατά της παρενόχλησης και στο Ευρωκοινοβούλιο

Δημοσιευτηκε στις

spot_img

Να θεσπιστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υιοθέτηση κώδικα ευπρεπούς συμπεριφοράς και κυρώσεων σε φαινόμενα λεκτικής, ψυχολογικής και σεξουαλικής παρενόχλησης στο Ευρωκοινοβούλιο, ζήτησε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Κούνεβα, μιλώντας (χθες, 26/4/2018) στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων.

Στη συνεδρίαση έγινε παρουσίαση αποκαλυπτικής μελέτης την οποία είχε παραγγείλει η Επιτροπή σχετικά με το «bullying και την παρενόχληση στους εργασιακούς χώρους, τους δημόσιους χώρους και στην πολιτική ζωή της Ε.Ε.», που αφορά τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και τους άλλους θεσμούς της Ε.Ε., στους οποίους έχουν πληθύνει τα φαινόμενα ηθικής και σεξουαλικής παρενόχλησης.

Με αφορμή πλήθος καταγγελιών που αποκάλυψαν ότι το φαινόμενο ενδημεί και στο ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το προεδρείο του ήδη υιοθέτησε κάποια μέτρα, όπως η συγκρότηση συμβουλευτικής επιτροπής και η υιοθέτηση κώδικα ευπρεπούς συμπεριφοράς και κυρώσεων, που αφορά πρωτίστως τους ίδιους τους ευρωβουλευτές. «Πρέπει να υιοθετήσουμε τους κανόνες εντός αυτής της θητείας, αλλιώς θα είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι», τόνισε η Κ. Κούνεβα.

Το βίντεο με την παρέμβαση της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Κούνεβα είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο:

Η παρέμβαση της Κ. Κούνεβα στην Επιτροπή Γυναικών του Ευρωκοινοβουλίου έχει ως εξής:
«Ευχαριστούμε την ομάδα των ερευνητών για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν μέσα από την έρευνα που μας παρουσίασαν σήμερα. Αργήσαμε να συζητήσουμε ανοιχτά για τη σεξουαλική παρενόχληση και τον εκφοβισμό στον χώρο εργασίας. Έπρεπε φαίνεται να ξεσπάσει σκάνδαλο για να αποφασίσουμε να μιλήσουμε ανοιχτά και στο δικό μας σπίτι.

Με σοκάρει το γεγονός πως στο πιο δημοκρατικό υποτίθεται όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε υψηλά ποσοστά παρενόχλησης. Και θέλω να τονίσω πως δε μιλάμε μόνο για σεξουαλική παρενόχληση και ούτε πρέπει να μας ενδιαφέρει μόνο αυτή η μορφή επειδή είμαστε η Επιτροπή Γυναικών. Δεν υποτιμώ φυσικά καθόλου αυτή τη μορφή, αλλά οι γυναίκες, ως ευάλωτη ομάδα, είναι και πιο συχνά θύματα της ψυχολογικής και λεκτικής παρενόχλησης που δυστυχώς δημιουργούμε και εμείς, οι βουλευτές ή οι υψηλά ιστάμενοι, επειδή έχουμε περισσότερη δύναμη.

Διαλύει τους ανθρώπους η παρενόχληση. Τη ζωή και την αξιοπρέπειά τους.

Σχετικά με τα μέτρα που προτείνει η μελέτη: πρόληψη, αλλαγή νοοτροπίας και πολιτικής, δημιουργία κανόνων και κυρώσεων. Ας πάρουμε τον οδικό χάρτη που υιοθέτησε το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού

Κοινοβουλίου και ας βάλουμε ημερομηνίες στα μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν.

Αγαπητές κι αγαπητοί συνάδελφοι, ο ρόλος μας δεν θα πρέπει να είναι απλώς να κάνουμε άλλη μια κουβέντα, αλλά να παρακολουθούμε συνεχώς αν θα πραγματοποιηθούν τα μέτρα που υιοθέτησε το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έχουμε ήδη καθυστερήσει παρά πολύ. Δεν αρκεί να λέμε πως θα στηρίξουμε τη συμβουλευτική επιτροπή. Να τής φέρουμε αμέσως εξωτερικούς εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες. Να βάλουμε από τώρα χρονοδιάγραμμα για την υιοθέτηση κώδικα ευπρεπούς συμπεριφοράς και κυρώσεων.

Μας έχει μείνει ένας χρόνος έως το τέλος της θητείας. Αν δεν έχουμε υιοθετήσει κανόνες έως τότε, στη νέα θητεία θα πρέπει να αρχίσουμε πάλι από την αρχή και στο μεταξύ θα υπάρχουν άνθρωποι που θα συνεχίσουν να υποβάλλονται σε αυτήν την απαράδεκτη μείωση της αξιοπρέπειας και της προσωπικότητάς τους. Και θα είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι».

Προσφατα αρθρα

Σούπερ ντούμπερ εμφάνιση του ΘΑΝΟΥ ΤΖΑΝΗ

 Σε ένα απίστευτό ρεσιτάλ ερμηνείας προέβει ο γνωστός τραγουδιστής Θάνος Τζανής που αυτή την...

Ο Ν. Παρούτογλου μπήκε δυνατά και με σχέδιο στον Δήμο Αλμωπίας

Εμπρός οι μηχανές Στα κόκκινα οι ρυθμοί της Δημοτικής αρχής Αλμωπίας καθώς ο Νίκος Παρούτογλου,  έχοντας...

Γ. Στεφανίδης: Θα δώσω βάρος στην περιοχή της Αλμωπίας 

Με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας...

Η Περιφέρεια  ευημερεί, η Πέλλα υποφέρει….

Τις πταίει που η Πέλλα είναι σκαλωμένη;  Για μείωση των ανισοτήτων μίλησε  ο Πρωθυπουργός στη...

Παρομοια αρθρα

Σούπερ ντούμπερ εμφάνιση του ΘΑΝΟΥ ΤΖΑΝΗ

 Σε ένα απίστευτό ρεσιτάλ ερμηνείας προέβει ο γνωστός τραγουδιστής Θάνος Τζανής που αυτή την...

Ο Ν. Παρούτογλου μπήκε δυνατά και με σχέδιο στον Δήμο Αλμωπίας

Εμπρός οι μηχανές Στα κόκκινα οι ρυθμοί της Δημοτικής αρχής Αλμωπίας καθώς ο Νίκος Παρούτογλου,  έχοντας...

Γ. Στεφανίδης: Θα δώσω βάρος στην περιοχή της Αλμωπίας 

Με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας...