«Πρέπει η αναζήτηση να είναι ειλικρινής και βαθιά, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις» αναφέρει μιλώντας για την εσωκομματική διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στις 10 Σεπτεμβρίου η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος, βουλευτής Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη. H κ. Τζάκρη αναφέρεται στο αποτέλεσμα των εκλογών και την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, την παραίτηση Τσίπρα, την στόχευση του «νέου ΣΥΡΙΖΑ» και τις σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ. Η βουλευτής Πέλλας μιλά επίσης για τις πυρκαγιές και το περιστατικό στην Νέα Αγχίαλο, τις «καρατομήσεις» Μηταράκη και Πατούλη και τα εθνικά θέματα.
Πώς αποτιμάτε το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών;
Το κύριο γεγονός υπήρξε η μη αναμενόμενη σε τέτοια έκταση εκλογική φθορά του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι τα υπόλοιπα γεγονότα ήταν παράγωγα. Αυτό ήταν που έδωσε την άκοπη αυτοδυναμία στη ΝΔ, προσέδωσε κάποια δυναμική στο ΠΑΣΟΚ, τροφοδότησε το κλίμα κατακερματισμού στην αριστερά, άφησε σημαντικό κενό στα «εθνικά» που καταγράφηκε εκλογικά, ενώ ακόμη κι η αύξηση της ακροδεξιάς εμμέσως σχετίζεται με την δική μας αδυναμία να εκφράσουμε τη διαμαρτυρία κάποιων στρωμάτων κι ειδικών ομάδων.
Δηλαδή δεν αναγνωρίζετε ότι κι ο πολιτικός αντίπαλος σας πέτυχε να έχει σημαντική πειθώ;
Σε μια τέτοιας έκτασης ήττα τίθεται ευλόγως και θέμα γενικότερης αποδυνάμωσης ενός ρεύματος ιδεών ή ενός πολιτικού χώρου και της ενδεχόμενης ενδυνάμωσης ενός αντιπάλου. Εξάλλου υπήρχαν πέραν του ΣΥΡΙΖΑ κι άλλα τριάντα κόμματα ώστε να μην λάβει άνω του 40% ο κ. Μητσοτάκης με τα όσα είχε διαπράξει. Άρα η υπερψήφισή του ήταν μια συνειδητή επιλογή του εκλογικού σώματος προς την κατεύθυνση ενός Όρμπαν της Μεσογείου, ο οποίος επίσης ξεκίνησε ως ακραιφνής φιλελεύθερος και του οποίου τα εκλογικά ποσοστά επίσης ευημερούν!
Το ελληνικό εκλογικό σώμα του 2015 και του 2023 μπορεί να μην διαφέρουν πολύ αντικειμενικά, ωστόσο διαφέρουν πολύ ψυχολογικά κι αυτό βρίσκεται στη βάση των επιλογών που πραγματοποιεί σήμερα.
Η κύρια ευθύνη η δική μας είναι το πόσο συμβάλλαμε σε αυτή την εξέλιξη κι όχι το πόσο καλά αποκαλύψαμε τα έργα και τις ημέρες Μητσοτάκη. Δυστυχώς οι Έλληνες εκλογείς λίγο-πολύ γνώριζαν όταν επέλεξαν όπως επέλεξαν.
Αυτό ακούγεται λίγο σαν παραλλαγή του «φταίει ο κόσμος».
Κάθε άλλο, αφού ποτέ δεν έριξα το φταίξιμο στον διαιτητή ή στο γήπεδο που έγερνε τάχα σε βάρος μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε η τριτοκοσμική κατάσταση στην ενημέρωση κι η «εξαγορά» των ψηφοφόρων με τα χρήματα των δικών τους φόρων και των παιδιών τους, ωστόσο αυτά ήταν δεδομένα κι οφείλαμε να νικήσουμε παρά την ύπαρξή τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο δεν έκανε ποτέ αυτοκριτική για την διακυβέρνησή του, δεν ανοίχτηκε, δεν έδωσε πειστική εναλλακτική προοπτική για τη χώρα και τους μη προνομιούχους και τέλος, ελλείψει οργάνωσης και δεσμών με τα μαζικά κινήματα, δεν έκανε δυναμική αντιπολίτευση σε πολλά πεδία όπως πανδημία, οικονομία-ανάπτυξη, ενέργεια-ακρίβεια. Κορυφαίο λάθος μας υπήρξε η εκχώρηση του πατριωτισμού στην πιο τυχοδιωκτική εκδοχή της δεξιάς. Όλα αυτά θα μπορούσαμε να μην τα έχουμε κάνει.
Θεωρείτε ότι η ΝΔ λειτουργεί σήμερα σε αντιπολιτευτικό κενό;
Στην πολιτική ισχύ είναι αναγκαίοι οι αριθμοί, αλλά όχι ικανοί. Η ΝΔ θα φανεί σύντομα το αν διαθέτει τη βούληση, το θάρρος, το σθένος και το ανάστημα προκειμένου να αναμετρηθεί με τα δικά της οπισθοδρομικά χαρακτηριστικά, δηλαδή με την προσήλωση στις παρασιτικές δυνάμεις της κερδοσκοπίας χωρίς κανόνες και με το πελατειακό κράτος της μεροληψίας.
Ο χρόνος θα το δείξει αν μπορεί. Αυτή τη φορά διαθέτει άπλετο χρόνο, δεδομένου ότι τα κόμματα της κεντροαριστεράς έχουν στραφεί προς το εσωτερικό τους επιδιώκοντας ανασυγκρότηση ως προϋπόθεση άσκησης πιο αποτελεσματικής αντιπολίτευσης.
Πάντως η υπόθεση «διακυβέρνηση» δεν πρέπει να συγχέεται με παίγνιο αναμέτρησης μεταξύ δύο ή περισσοτέρων πολιτικών-συμπαικτών. Όπως έλεγε κι ο κ. Μητσοτάκης υπάρχει και μια χώρα να κυβερνηθεί κι εκεί κρίνεται κανείς κατά κύριο λόγο. Αν δεν έρθει το ΕΚΑΒ ή η Πυροσβεστική όταν τα χρειάζεται κανείς τότε πολύ λίγο θα τον απασχολήσει το ύφος με το οποίο το ανέδειξε η αντιπολίτευση ή το πώς το παρουσίασε η τηλεόραση.
Η Κεντροαριστερά στην οποία αναφέρεστε παραμένει πλειοψηφία και κατά πόσο απευθύνεται πλέον σε αυτή κι ο κ. Μητσοτάκης;
Και μόνη η συνήχηση του ονόματος Μητσοτάκη με το Κέντρο ή την Κεντροαριστερά ξενίζει όσους γνωρίζουν από ελληνική ιστορία. Η συνεχιζόμενη «αξιοποίηση» στελεχών της δεν πρέπει να δημιουργεί σύγχυση, δεδομένου ότι όποιος καταφεύγει στον κ. Μητσοτάκη διαρρηγνύει αυτομάτως κάθε δεσμό με την Κεντροαριστερά.
Μέγα μέρος των Ελλήνων αυτοχαρακτηρίζονται έτσι, σαφώς περισσότεροι από όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, οπότε μάλλον το προϊόν είναι σε έλλειψη κι όχι η πελατεία.
ΠΗΓΗ:https://www.makthes.gr/