+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήΚοινωνίαΘεοδώρα Τζάκρη - Ερώτηση στη Βουλή για την ακαρπία της καλλιέργειας της...

Θεοδώρα Τζάκρη – Ερώτηση στη Βουλή για την ακαρπία της καλλιέργειας της Ροδιάς στην Πέλλα

Δημοσιευτηκε στις

spot_img

«Να καλυφθεί η φετινή ακαρπία της ροδιάς εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά την ανθοφορία και καρπόδεση της καλλιέργειας»

Φέτος, η καλλιέργεια της ροδιάς (όπως και οι άλλες καλλιέργειες στην ΠΕ Πέλλας) παρουσιάζει προβλήματα ακαρπίας εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στην περιοχή κατά την περίοδο της ανθοφορίας και καρπόδεσης με αποτέλεσμα να μη δέσουν τα ρόδια και κατά συνέπεια να υπάρχει σημαντική μείωση της παραγωγής  και μείωση του συνεχώς συμπιεζόμενου προς τα κάτω εισοδήματος των παραγωγών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία. 

Προς τούτο, η Βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία ζητά: (1) Να καλυφθεί η ζημιά στην καλλιέργεια της ροδιάς που οφείλεται σε ακαρπία εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά την ανθοφορία και καρπόδεση της καλλιέργειας, (2)   να εξετάσει χρηματοδοτικά προγράμματα  για την κάλυψη ζημιών εκτός κανονισμού του ΕΛΓΑ (στην προκειμένη περίπτωση ακαρπία) και (3) να εξετάσει τρόπους με τους οποίους πρέπει να ενισχυθεί το εισόδημα των παραγωγών που ασχολούνται με την καλλιέργεια της ροδιάς στην ΠΕ Πέλλας οι οποίοι συνεχίζουν να  υφίστανται συρρίκνωση του εισοδήματός τους εξαιτίας της φετινής ακαρπίας που οφείλεται στην επικράτηση αντίξοων καιρικών συνθηκών κατά την ανθοφορία και καρπόδεση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Ακαρπία στην καλλιέργεια της ροδιάς στην Πέλλα»

Η καλλιέργεια της ροδιάς την τελευταία δεκαετία έδειξε ότι έχει εξαιρετικές προοπτικές. Είναι ένα προϊόν που μπορεί να σταθεί επάξια και στον δύσκολο εμπορικά εξαγωγικό τομέα. Οι ποικιλίες wonderful και acco προσαρμόστηκαν εξαιρετικά στις ελληνικές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες με την ποικιλία  wonderful να φαίνεται ότι κυριαρχεί στο διεθνές εμπόριο ροδιού εξαιτίας του κόκκινου χρώματος και του πλούσιου χυμού της. Η καλλιέργεια της ροδιάς είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα για τους Έλληνες παραγωγούς που ασχολούνται μαζί της, καθώς η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία είναι οι μόνες χώρες όπου μπορεί να καλλιεργηθεί στην Ευρώπη λόγω κλιματικών συνθηκών. 

Στην περιοχή της Πέλλας καλλιεργούνται περίπου 12.000 στρέμματα ροδιάς με την παραγόμενη ποσότητα να διατίθεται σχεδόν στο σύνολό της σε μια τοπική βιομηχανία που ασχολείται με την επεξεργασία και μεταποίηση ροδιού η οποία παράγει χυμό (που καταψύχεται και διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του), μαρμελάδα, ξύδι βαλσαμικό, σάλτσα ροδιού καθώς και το πιο σημαντικό έλαιο ροδιού το οποίο προς το παρόν εξάγεται στη Γαλλία. Επιπλέον νωπά ρόδια εξάγονται κυρίως προς Γερμανία, Ελβετία, Σουηδία και Ρωσία και τα τελευταία χρόνια προς Άπω Ανατολή, Ισραήλ και Ιορδανία. 

Ωστόσο φέτος, η καλλιέργεια της ροδιάς (όπως και οι άλλες καλλιέργειες στην ΠΕ Πέλλας) παρουσιάζει προβλήματα ακαρπίας εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στην περιοχή κατά την περίοδο της ανθοφορίας και καρπόδεσης με αποτέλεσμα να μη δέσουν τα ρόδια και κατά συνέπεια να υπάρχει σημαντική μείωση της παραγωγής  και μείωση του συνεχώς συμπιεζόμενου προς τα κάτω εισοδήματος των παραγωγών. 

Με δεδομένο ότι η καλλιέργεια της ροδιάς στην ΠΕ Πέλλας παρουσιάζει τάσεις αύξησης και συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην τοπική οικονομία,  

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεστε να καλύψετε τη ζημιά στη καλλιέργεια της ροδιάς που οφείλεται σε ακαρπία εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά την ανθοφορία και καρπόδεση της καλλιέργειας;  
  2. Προτίθεστε να εξετάσετε χρηματοδοτικά προγράμματα  για την κάλυψη ζημιών εκτός κανονισμού του ΕΛΓΑ (στην προκειμένη περίπτωση ακαρπία);
  3. Προτίθεστε να εξετάσετε τρόπους με τους οποίους πρέπει να ενισχυθεί το εισόδημα των παραγωγών που ασχολούνται με την καλλιέργεια της ροδιάς στην ΠΕ Πέλλας οι οποίοι συνεχίζουν να  υφίστανται συρρίκνωση του εισοδήματός τους εξαιτίας της φετινής ακαρπίας που οφείλεται στην επικράτηση αντίξοων καιρικών συνθηκών κατά την ανθοφορία και καρπόδεση;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Τζάκρη Θεοδώρα

Προσφατα αρθρα

Η “δική μας” Αννέτα Τσελεπή από την Αριδαία υποψήφια στην Ευρωβουλή με την Ν. Αριστερά!!!

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές , οι οποίες εγκρίθηκαν από το Μεταβατικό...

Σούπερ ντούμπερ εμφάνιση του ΘΑΝΟΥ ΤΖΑΝΗ

 Σε ένα απίστευτό ρεσιτάλ ερμηνείας προέβει ο γνωστός τραγουδιστής Θάνος Τζανής που αυτή την...

Ο Ν. Παρούτογλου μπήκε δυνατά και με σχέδιο στον Δήμο Αλμωπίας

Εμπρός οι μηχανές Στα κόκκινα οι ρυθμοί της Δημοτικής αρχής Αλμωπίας καθώς ο Νίκος Παρούτογλου,  έχοντας...

Γ. Στεφανίδης: Θα δώσω βάρος στην περιοχή της Αλμωπίας 

Με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας...

Παρομοια αρθρα

Η “δική μας” Αννέτα Τσελεπή από την Αριδαία υποψήφια στην Ευρωβουλή με την Ν. Αριστερά!!!

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές , οι οποίες εγκρίθηκαν από το Μεταβατικό...

Σούπερ ντούμπερ εμφάνιση του ΘΑΝΟΥ ΤΖΑΝΗ

 Σε ένα απίστευτό ρεσιτάλ ερμηνείας προέβει ο γνωστός τραγουδιστής Θάνος Τζανής που αυτή την...

Ο Ν. Παρούτογλου μπήκε δυνατά και με σχέδιο στον Δήμο Αλμωπίας

Εμπρός οι μηχανές Στα κόκκινα οι ρυθμοί της Δημοτικής αρχής Αλμωπίας καθώς ο Νίκος Παρούτογλου,  έχοντας...