+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήΚοινωνίαΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: «Να μην κλείσει το κατάστημα των ΕΛΤΑ στην Κρύα Βρύση» 

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: «Να μην κλείσει το κατάστημα των ΕΛΤΑ στην Κρύα Βρύση» 

Δημοσιευτηκε στις

spot_img

 

Η Κρύα Βρύση χάνει την μία μετά την άλλη τις δημόσιες υπηρεσίες της που με κεντρικές αποφάσεις κλείνουν ή υποβαθμίζονται.

Η ανακοίνωση για το κλείσιμο του καταστήματος των ΕΛΤΑ στην Κρύα Βρύση, το οποίο λειτουργεί στην περιοχή από το 1957 πρόκειται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους κατοίκους. Με δεδομένο ότι τα ΕΛΤΑ έχουν την υποχρέωση να λειτουργούν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον διαθέτοντας τις υπηρεσίες τους τόσο στο κέντρο κάθε πόλης όσο και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας και μάλιστα πρόσφατα (το 2020) έγινε προσπάθεια διάσωσής τους με δαπάνη 280 εκ €, η Βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την οποία ζητά απαντήσεις σχετικά: 

(1) με τις προθέσεις του να ανακαλέσει την απόφαση αριθμ. 5.1.2/620/104 του Διευθύνοντα Συμβούλου των ΕΛΤΑ κ. Γρηγόρη Σκλήκα προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία του το κατάστημα των ΕΛΤΑ στην Κρύα Βρύση το οποίο εξυπηρετεί ένα σημαντικό αριθμό συμπολιτών μας, 

(2) στη βάση ποιων κριτηρίων η Διοίκηση των ΕΛΤΑ έκανε την επιλογή για το κλείσιμο του καταστήματος ΕΛΤΑ στην Κρύα Βρύση και 

(3) πως χρησιμοποιήθηκε το ποσό των 280 εκ € από χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων πολιτών που διατέθηκε το 2020 για τη διάσωση των ΕΛΤΑ, χωρίς όμως να επιτευχθεί ο στόχος της διάσωσής τους όπως φαίνεται από τις πρόσφατες αποφάσεις κλεισίματος 65 καταστημάτων σε όλη τη χώρα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης 

ΘΕΜΑ: «Γιατί κλείνει το κατάστημα ΕΛΤΑ στην Κρύα Βρύση;»

Στις 10 Ιουλίου ανακοινώθηκε κατάλογος με 25 καταστήματα των ΕΛΤΑ στην επικράτεια που σταμάτησαν τη λειτουργία τους. Στη συνέχεια ακολούθησε νέος κατάλογος με επιπλέον 40 καταστήματα που σταμάτησαν ήδη ή πρόκειται να σταματήσουν τη λειτουργία τους. Ανάμεσά τους πρόκειται να κλείσει και το κατάστημα ΕΛΤΑ στην Κρύα Βρύση (στο Δήμο Πέλλας).  Ειδικότερα με την αριθμ. 5.1.2/620/104 απόφαση του Διευθύνοντα Συμβούλου των ΕΛΤΑ Γρηγόρη Σκλήκα «το κατάστημα των ΕΛΤΑ στην Κρύα Βρύση τίθεται σε αναστολή της συναλλακτικής δραστηριότητας», ενώ άγνωστη παραμένει ακόμη η τύχη που θα έχει και το ΑΤΜ που εξυπηρετεί χιλιάδες άτομα. 

Το κατάστημα των ΕΛΤΑ στην Κρύα Βρύση λειτουργεί από το 1957 και για 66 συναπτά έτη προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στους κατοίκους της περιοχής.  Αντί λοιπόν να ενισχυθεί με προσωπικό προκριμένου να εξελιχθεί και οι υπηρεσίες του να γίνουν ακόμη πιο αποτελεσματικές, αποφασίζεται το κλείσιμό του όπως συνέβη και για μια άλλη σειρά υπηρεσιών στην περιοχή όπως του Υποθηκοφυλακείου, Τραπεζών την υποβάθμιση Αστυνομικού Τμήματος κλπ., με ότι αυτό σημαίνει για τους κατοίκους της περιοχής και ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους κατοίκους της περιοχής. 

Επιπλέον, σημειώνεται ότι το κλείσιμο του Ταχυδρομείου της Κρύας Βρύσης θα επηρεάσει και τις λειτουργίες των Ταχυδρομικών Πρακτορείων των Δημοτικών Ενοτήτων της Κρύας Βρύσης και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η σημερινή εικόνα των παρατημένων και υπό διάλυση ΕΛΤΑ ανά την επικράτεια, καμία σχέση δεν έχει με τον αρχικό σχεδιασμό για τα ΕΛΤΑ σύμφωνα με τον οποίο: πρώτον τα ΕΛΤΑ έχουν ως υποχρεωτική αποστολή την παροχή καθολικών και προσβάσιμων υπηρεσιών σε όλη την Ελλάδα (νόμος 4053/2012) και δεύτερον είναι φορέας παροχής καθολικής υπηρεσίας ως το τέλος του 2028 (σύμφωνα με τη σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο από το 2013).

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι το 2020 το Υπουργείο Οικονομικών, ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, διέθεσε 280 εκ € από χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων πολιτών για τη διάσωση των ΕΛΤΑ, χωρίς να επιτευχθεί ο στόχος της διάσωσής τους, όπως φαίνεται από τις πρόσφατες αποφάσεις κλεισίματος 65 καταστημάτων σε όλη τη χώρα.

Με δεδομένο ότι τα ΕΛΤΑ έχουν την υποχρέωση να λειτουργούν κυρίως με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον διαθέτοντας τις υπηρεσίες τους, τόσο στο κέντρο κάθε πόλης όσο και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας και για το λόγο αυτό το δίκτυο των καταστημάτων που διαθέτουν είναι ανεκτίμητης αξίας και υπάρχει η ανάγκη για τη διατήρησή του,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

  1. Προτίθεστε να ανακαλέσετε την απόφαση αριθμ. 5.1.2/620/104 του Διευθύνοντα Συμβούλου των ΕΛΤΑ κ. Γρηγόρη Σκλήκα προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία του το κατάστημα των ΕΛΤΑ στην Κρύα Βρύση το οποίο εξυπηρετεί ένα σημαντικό αριθμό συμπολιτών μας;
  2. Με βάση ποια κριτήρια η Διοίκηση των ΕΛΤΑ έκανε την επιλογή για το κλείσιμο του καταστήματος ΕΛΤΑ στην Κρύα Βρύση; 
  3. Πως χρησιμοποιήθηκε το ποσό των 280 εκ € από χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων πολιτών που διατέθηκε το 2020 για τη διάσωση των ΕΛΤΑ, χωρίς όμως να επιτευχθεί ο στόχος της διάσωσής τους όπως φαίνεται από τις πρόσφατες αποφάσεις κλεισίματος 65 καταστημάτων σε όλη τη χώρα;

Η Ερωτώσα Βουλευτής 

Θεοδώρα Τζάκρη»

Προσφατα αρθρα

Σούπερ ντούμπερ εμφάνιση του ΘΑΝΟΥ ΤΖΑΝΗ

 Σε ένα απίστευτό ρεσιτάλ ερμηνείας προέβει ο γνωστός τραγουδιστής Θάνος Τζανής που αυτή την...

Ο Ν. Παρούτογλου μπήκε δυνατά και με σχέδιο στον Δήμο Αλμωπίας

Εμπρός οι μηχανές Στα κόκκινα οι ρυθμοί της Δημοτικής αρχής Αλμωπίας καθώς ο Νίκος Παρούτογλου,  έχοντας...

Γ. Στεφανίδης: Θα δώσω βάρος στην περιοχή της Αλμωπίας 

Με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας...

Η Περιφέρεια  ευημερεί, η Πέλλα υποφέρει….

Τις πταίει που η Πέλλα είναι σκαλωμένη;  Για μείωση των ανισοτήτων μίλησε  ο Πρωθυπουργός στη...

Παρομοια αρθρα

Σούπερ ντούμπερ εμφάνιση του ΘΑΝΟΥ ΤΖΑΝΗ

 Σε ένα απίστευτό ρεσιτάλ ερμηνείας προέβει ο γνωστός τραγουδιστής Θάνος Τζανής που αυτή την...

Ο Ν. Παρούτογλου μπήκε δυνατά και με σχέδιο στον Δήμο Αλμωπίας

Εμπρός οι μηχανές Στα κόκκινα οι ρυθμοί της Δημοτικής αρχής Αλμωπίας καθώς ο Νίκος Παρούτογλου,  έχοντας...

Γ. Στεφανίδης: Θα δώσω βάρος στην περιοχή της Αλμωπίας 

Με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας...