+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήΟικονομία & ΑγροτικάΟικονομίαΗ Περιφέρεια  ευημερεί, η Πέλλα υποφέρει....

Η Περιφέρεια  ευημερεί, η Πέλλα υποφέρει….

Δημοσιευτηκε στις

spot_img

Τις πταίει που η Πέλλα είναι σκαλωμένη; 

Για μείωση των ανισοτήτων μίλησε  ο Πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τους 13 Περιφερειάρχες…

Ενεργοποιείται σύντομα πλατφόρμα, όπου οι πολίτες θα ενημερώνονται για τα έργα… Καμιά αναφορά για τις Περιφερειακές ενότητες 

• Στην ανάγκη μείωσης των περιφερειακών ανισοτήτων στάθηκε ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας (νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες), με αντικείμενο την προώθηση των Περιφερειακών Σχεδίων Ανάπτυξης και τη συνεργασία τους κατά τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο. 

Το γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός παραδέχεται την ύπαρξη περιφερειακών ανισοτήτων, μιλώντας για ορθολογική κατανομή πόρων, είναι ενθαρρυντικό. Μάλιστα αυτή η συνάντηση έγινε λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ και πως διαμορφώνεται ανά περιφέρεια, όπου εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς τις αποκλίσεις που υπάρχουν, άρα και την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές. Φυσικά καμια αναφορά δεν έγινε για τις Περιφερειακές ενότητες εκεί που η Πέλλα καλείται να συναγωνιστεί το “θηρίο’ που λέγεται Π.Ε. Σερρών καθώς και τις Π.Ε. Χαλκιδικής και Πιερίας που διαθέτουν θάλασσα. Ετσι φαίνεται ότι σε επίπεδο Περιφέρειας οι αριθμοί εημερούν ενώ σε επίπεδο Περιφερειακής ενότητας Πέλλας οι άνθρωποι υποφέρουν καθώς κανένα σημαντικό πρόβλημα δεν έχει λυθεί για αυτούς. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει σαφής τουριστική κατεύθυνση από τους φορείς, έχει οδηγήσει την Πέλλα όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα οι αγρότες όπως τώρα, να γονατίζει. Σήμερα λοιπόν που όλοι ξέρουν το πραγματικό πρόβλημα αλλά κανείς δεν μιλά, η  δημιουργία μιας διακριτής αναπτυξιακής στρατηγικής και ταυτότητας για κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά, είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ για την περιοχή μας!

Η διαχείριση των προκλήσεων…

Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός «στόχος είναι η αποτελεσματικότερη διαχείριση των προκλήσεων από μείζονες εξωγενείς κρίσεις, όπως η κλιματική αλλαγή ή το προσφυγικό ζήτημα, και βέβαια την αποκέντρωση, που αποτελεί μία βασική συνθήκη ισόρροπης ανάπτυξης και ευημερίας κάθε πολίτη, ακόμη κι αν ζει στο πιο απομακρυσμένο σημείο της πατρίδας μας […] Δεν υπάρχουν Έλληνες διαφορετικών ταχυτήτων και αυτό αφορά τις ανισότητες και εντός των ιδίων των περιφερειών».

Χαρακτηριστικά παραδείγματα ανισοτήτων παρατηρούνται και εντός της Πέλλας. Από τη μία υπάρχουν περιοχές, ιδιαίτερα ανεπτυγμένες στον τουριστικό κυρίως τομέα (Π. Άγιος Αθανάσιος, κάποια δημοφιλή χωριά στα Λουτρά) και σε λίγα χιλιόμετρα μακριά υπάρχουν χωρά – φαντάσματα, που οι λιγοστοί κάτοικοί τους μετά βίας βγάζουν τον χειμώνα!

Αυτή είναι πράγματι μια πρόκληση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση (το ίδιο ισχύει και σε άλλες περιφέρειες της χώρας), οπότε η καλή συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση μοιάζει μονόδρομος. Πιστεύουμε ότι η Περιφέρεια σε συνεργασία με την περιφερειακή ενότητα Πέλλας αλλά και τους υπόλοιπους φορείς της Πέλλας, να αντιμετωπίσουν  τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας.

 Ορθολογική κατανομή πόρων…

Βέβαια, ο Κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους Περιφερειάρχες ανέφερε ότι «πρόθεσή μας ήταν να αναδείξουμε τις προτεραιότητες, την ανάγκη ορθολογικής κατανομής πόρων, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αλλά και εκείνα τα πεδία τα οποία απαιτούν μεγαλύτερη στήριξη, μεγαλύτερη ενίσχυση και κοινό σχεδιασμό».

Και επισήμανε την ανάγκη ενδυνάμωσης της συνεργασίας των περιφερειακών διοικήσεων και με τα αρμόδια υπουργεία. «Μπορούμε να επικεντρώσουμε τις πολιτικές μας σε ειδικότερα πεδία, όπως η ορεινότητα, όπως η νησιωτικότητα, αλλά και σε συγκεκριμένους τομείς πολιτικής, όπως η απασχόληση, η πολιτική προστασία, οι επενδυτικές ευκαιρίες, η επιστροφή των νέων, η ενίσχυση των κοινωνικών πολιτικών. Αλλά η ενδυνάμωση των Περιφερειών αποτελεί προϋπόθεση για τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και τη διασφάλιση της ανθεκτικότητάς τους», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης. 

Έμφαση στη λογοδοσία…

Το πιο σημαντικό ίσως σημείο της χθεσινής τοποθέτησης του Πρωθυπουργού ήταν η έμφαση που έδωσε στη λογοδοσία και τη διαφάνεια των έργων που υλοποιεί η Αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για μια ανοιχτή «πληγή» που πολλές φορές έχει απασχολήσει και την περιοχή μας (απευθείας αναθέσεις έργων, μεγάλες εκπτώσεις κ.α.).

Όπως ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης τις επόμενες εβδομάδες θα ενεργοποιηθεί μια δημόσια πλατφόρμα που θα είναι προσβάσιμη σε κάθε πολίτη, όπου θα παρέχεται μια πολύ πιο λεπτομερής ενημέρωση για τα έργα τα οποία ολοκληρώνονται, υλοποιούνται και σχεδιάζονται σε κάθε Περιφέρεια, σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, σε κάθε Δήμο της χώρας! 

«Η πληροφορία αυτή πρέπει να είναι αναλυτική, να έχει στοιχεία χρηματοδότησης, πρόοδο υλοποίησης για σκοπούς και ευρύτερης ενημέρωσης αλλά και για σκοπούς δέσμευσης όλων των εμπλεκόμενων», τόνισε ο Πρωθυπουργός.  Το ζήτημα βέβαια αφορά και την Πέλλα καθώς σημαντικά έργα υποδομής πραγματικά βαλτώνουν. Ο δρόμος Έδεσσα Θεσσαλονίκη δεν λέει να ξεκινήσει. Δεν γίνεται καμιία κουβέντα για την σύνδεση Πέλλας Εγνατίας μέσω της Ημαθείας. Θυμίζουμε ότι το κόμμάτι μέχρι την Νάουσα είναι έτοιμο. Από πλευράς Πέλλας καμιά αντιμετώπιση του ζητήματος. Η σύνδεση Άνω Κάτω Γραμματικού και αυτή παραμένει ως ένα όνειρο απατηλό βγαλμένο από το χρονοντούλαπο της ιστορίας της περιόδου του 90΄. Το φράγμα του Αλμωπαίου ποταμού όπου όλο δημοπρατείται και δεν έχουμε καμιά εξέλιξη. Όσο για το σιδηροδρομικό δίκτυο και αυτό παραμένει υπό εγκατάληψη…

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας αφού χαρακτήρισε τις Περιφέρειες αναπτυξιακό βραχίονα του κράτους, τόνισε ότι ξεκινά ένας νέος κύκλος γι’ αυτό και «θα πρέπει να πάμε και να εργαστούμε ακόμη περισσότερο, να εμβαθύνουμε και άλλο αυτή την ουσιαστική συνεργασία». 

Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν ζητήματα ανοιχτά τα οποία θέλουμε να επιλύσουμε και τα οποία θα λειτουργήσουν σε όφελος των τοπικών κοινωνιών και για τα οποία είμαι βέβαιος ότι στην κυβέρνηση θα βρούμε όχι απλά συμπαραστάτες, αλλά και συμμάχους».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκ μέρους της κυβέρνησης η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ελευθέριος Αυγενάκης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, η Γενική Γραμματέας Συντονισμού, Εύη Δραμαλιώτη και ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης, Ορέστης Καβαλάκης. Στη σύσκεψη παρέστη και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Προσφατα αρθρα

Αυτές είναι οι 8 ΝΕΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ στη ΣΑΕΚ (ΙΕΚ) ΑΡΙΔΑΙΑΣ για το 2024:

1. ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ (ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ) (20 θέσεις) 2. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ (20 θέσεις) 3....

Προσοχή, προσοχή! Σε εξέλιξη απόπειρα τηλεφωνικής απάτης που απευθύνεται σε προμηθευτές δημόσιων φορέων και της ΠΕ Πέλλας

Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζής: «Εφιστούμε την προσοχή στους προμηθευτές της ΠΕ Πέλλας να μην...

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας πρόκειται να συνεδριάσει στο Δημαρχείο, τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024...

ΒΡΟΧΉ -ΧΑΛΑΖΙ-ΑΕΡΑΣ

ΚΑΙ ΤΈΛΟΣ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΈΣ!! Την δική τους " δευτέρα παρουσία" έζησαν οι παραγωγοί του ορεινού...

Παρομοια αρθρα

Αυτές είναι οι 8 ΝΕΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ στη ΣΑΕΚ (ΙΕΚ) ΑΡΙΔΑΙΑΣ για το 2024:

1. ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ (ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ) (20 θέσεις) 2. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ (20 θέσεις) 3....

Προσοχή, προσοχή! Σε εξέλιξη απόπειρα τηλεφωνικής απάτης που απευθύνεται σε προμηθευτές δημόσιων φορέων και της ΠΕ Πέλλας

Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζής: «Εφιστούμε την προσοχή στους προμηθευτές της ΠΕ Πέλλας να μην...

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας πρόκειται να συνεδριάσει στο Δημαρχείο, τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024...