Πολιτικός σεισμός έχει ανακύψει μετά την παρέμβαση της δικαιοσύνης για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ποινική ευθύνη και παράβαση αναφορικά με την εξαπάτηση του εκλογικού σώματος καθώς πίσω από το Κόμμα Σπαρτιάτες βρίσκεται κατά πάσα πιθανότητα ο καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση κος Κασιδιάρης. Μάλιστα οι δηλώσεις του επικεφαλής του Στίγκα ήταν προς αυτή την κατεύθυνση καθώς μίλησε για Ελληνική μαφία ενώ είχε φωτογραφήσει Βουλευτές του Κόμματος του. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία πολλά είναι τα ζητήματα που θα εξεταστούν και η απόφαση ίσως βγει κάπου στις αρχές του 2024. Ο γνωστός Συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος μίλησε στην Άποψη και τόνισε τα ακόλουθα:
Κώστας Μποτόπουλος: 7 κρίσιμα πολιτικά και θεσμικά ζητήματα
- Ο Συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος δίνει απαντήσεις σε 7 κρίσιμα πολιτικά και θεσμικά ζητήματα για όσα εξελίσσονται αυτές τις μέρες γύρω από τους Σπαρτιάτες:
- Οι Σπαρτιάτες δεν έχουν εμφανές καταστατικό. (ΣΣ: πως άραγε ενέκρινε τη συμμετοχή τους στις εκλογές ο Άρειος Πάγος;). Αυτό είναι πάρα πολύ ανησυχητικό από μόνο του.
- Από εκεί και πέρα, φαίνεται ότι υπάρχει μια διαδικασία απώλειας της εσωτερικής εμπιστοσύνης των βουλευτών των Σπαρτιατών προς τον πρόεδρό τους.
- Αυτό οδηγεί σε δύο σημαντικές παραμέτρους:
- Πρώτον, ότι οι Σπαρτιάτες δεν ήταν το κόμμα το οποίο ψήφισε ο ελληνικός λαός στις τελευταίες εκλογές. Πίσω από αυτό το κόμμα βρισκόταν κάποιο άλλο κόμμα ή για να το πω πιο νομικά, το κόμμα αυτό χρησίμευε ως προκάλυμμα κάποιου άλλου κόμματος ή κάποιου άλλου προσώπου.
- Δεύτερον, ότι ο ίδιος ο κύριος Στίγκας δεν είναι ο πραγματικός αρχηγός του συγκεκριμένου κόμματος και αυτά είναι συμπεράσματα και θεσμικά αλλά και νομικά».
4. Έχουμε λοιπόν μια δίκη μπροστά μας. Όχι άμεσα, αλλά ήδη έχουν ασκηθεί προσφυγές κατά της νομιμότητας συμμετοχής των Σπαρτιατών στις τελευταίες εκλογές, όχι σε σχέση με την απόφαση του Αρείου Πάγου που του επέτρεψε να λάβει μέρος, αλλά για την ίδια τη συμμετοχή, αν αυτή ήτανε νόμιμη. Αυτό έχει να το κρίνει μπροστά του το Εκλογοδικείο, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και όλα αυτά που γίνονται μπροστά στα μάτια όλου του ελληνικού λαού αλλά και της νομικής κοινότητας αυτές τις μέρες αποτελούν αποδεικτικό υλικό.
5. Σε ό,τι αφορά τις βουλευτικές έδρες των Σπαρτιατών, αν κρίνει το Εκλογοδικείο ότι κακώς – δηλαδή παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος – συμμετείχε ένα κόμμα ως προκάλυμμα κάποιου άλλου κόμματος στις εκλογές τότε έχει δύο οδούς:
- Είτε να ακυρώσει πλήρως τις εκλογές και να ξαναγίνουν εκλογές (ΣΣ: στα όρια του πολιτικά αδύνατου)
- Είτε να χάσουν τις θέσεις τους οι 12 βουλευτές και να αναπληρωθούν αυτοί και πάλι με δύο τρόπους: είτε από τα υπόλοιπα κόμματα με τη σειρά που είχαν αποτέλεσμα ή να προκηρυχθούν εκλογές στις συγκεκριμένες περιφέρειες.
6. Σε ό,τι αφορά την κρατική χρηματοδότηση, αυτή γίνεται σε κόμμα και όχι σε βουλευτές. Από τη στιγμή λοιπόν που εξελέγησαν οι Σπαρτιάτες στην παρούσα Βουλή, οι Σπαρτιάτες (ως κόμμα) θα λαμβάνουν τη χρηματοδότηση αυτή. Τώρα αυτό που τίθεται ως ζήτημα είναι ποιος θα διαχειρίζεται το χρήμα, την κρατική χρηματοδότηση. Και σε αυτό ο νόμος απαντά: αυτόν τον οποίο ορίζουν τα καταστατικά όργανα του κινήματος, δηλαδή μέχρι στιγμής ο κύριος Στίγκας.
7. Εάν αλλάξει η σύνθεση των Σπαρτιατών [και εδώ πρέπει να πούμε ότι για τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα δεν αρκούν πέντε, αλλά χρειάζονται δέκα πλέον βουλευτές] αν του πάρουν όχι μόνο την αρχηγία, αλλά σχηματίσουν και μία κοινοβουλευτική ομάδα 10 βουλευτών, τότε ενδεχομένως αυτή η χρηματοδότηση θα πάει στον καινούργιο σχηματισμό. Αλλά αυτό τελεί υπό την κρίση της αρμόδιας επιτροπής ελέγχου της οικονομικής χρηματοδότησης, της ίδιας της Βουλή και με τη συνδρομή δικαστικών.
Τι θα γίνει με τους Σπαρτιάτες;
Οι δηλώσεις του Βασίλη Στίγκα στη Βουλή περί Greek Mafia, Δον Κορλεόνε και τον ρόλο των βουλευτών του κόμματος, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη. Ο πρόεδρος των Σπαρτιατών πρόκειται να καταθέσει την Τρίτη το πρωί.
Σημαντικό στοιχείο της υπόθεσης είναι η περίπτωση κατά την οποία το κόμμα να βρεθεί αντιμέτωπο με την κατηγορία της εξαπάτησης των εκλογέων, αν αποδειχθεί, δηλαδή, ότι το κόμμα είναι «βιτρίνα» του έκλειστου κατάδικου ως ηγετικό μέλος εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη.
Σχετικά με τις πρωτόγνωρες εξελίξεις στη Βουλή, συμπεριλαμβανομένων αναφορών σε greek mafia από τον αρχηγό του κόμματος των Σπαρτιατών, διαγραφές και ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών, o διακεκριμένος καθηγητής νομικής Νίκος Αλιβιζάτος, ανέφερε ότι αν το δικαστήριο αποφανθεί ότι ο πραγματικός αφανής αρχηγός είναι ο καταδικασμένος νεοναζί, οι βουλευτές εκπίπτουν αυτομάτως από το αξίωμά τους. Ο κ. Αλιβιζάτος μιλώντας στην ΕΡΤ, επισήμανε ότι το δικαστήριο θα κρίνει αν θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές ή αναδιανομή εδρών στα άλλα κόμματα. Δηλαδή, μπορεί να μην ξαναγίνουν εκλογές. Είπε ακόμη ότι αν οι βουλευτές συγκροτήσουν δική του Κοινοβουλευτική Ομάδα, τότε είναι σαν να παραδέχονται ότι είναι υπό τις οδηγίες Κασιδιάρη.
Ειδικότερα:
Ως προς τις δυνατότητες που υπάρχουν από την πλευρά της Βουλής ώστε να μπει ένα τέλος σε αυτό τον κατήφορο, σημείωσε: «Είναι σημαντικό ένας άνθρωπος να έχει το θάρρος της γνώμης του και από αυτή την άποψη δεν μπορεί κανείς παρά να εκτιμήσει την γνώμη αυτή, αρκεί να μην είναι ασυνάρτητη.
Εδώ είναι ανακόλουθη, ασυνάρτητη σε σημείο κωμικό. Δηλαδή θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο ιταλικής κωμωδίας αυτό που διεξάγεται αυτή τη στιγμή με πρωταγωνιστή αυτό τον κύριο και μακράν τον κύριο Κασιδιάρη από τον Δομοκό.
(…) Εάν συγκεντρωθούν 10 βουλευτές από τους 12 εκλεγμένους μπορούν να συγκροτήσουν κοινοβουλευτική ομάδα και να έχουν τα γνωστά προνόμια. Από εκεί και πέρα, ο κ. Τσίγκας και οι Σπαρτιάτες θα εξακολουθήσουν να αναγνωρίζονται ως κοινοβουλευτική ομάδα. Κάνει αυτή τη διάκριση ο κανονισμός της Βουλής, εφόσον εξακολουθούν να έχουν πέντε τουλάχιστον βουλευτές».
Σχετικά με το αν μπορεί μια ομάδα βουλευτών -διαγραφέντων και ανεξαρτητοποιηθέντων- να επαναφέρει στο Κοινοβούλιο τη Χρυσή Αυγή, ενδεχομένως ακόμη και με εξωκοινοβουλευτικό αρχηγό τον έγκλειστο Κασιδιάρη, υπογράμμισε: «Είναι σαν να παραδέχονται οι ίδιοι ευθέως και επισήμως ότι ηγέτης τους είναι ο Κασιδιάρης. Δηλαδή, ανοίγει αν θέλετε, διάπλατα τον δρόμο για να χάσουν τις έδρες τους».
Αναφορικά με το τι ακριβώς προβλέπεται για τη χρηματοδότηση σε περίπτωση διάλυσης ενός κοινοβουλευτικού κόμματος και τι αν αυτό «κοπεί στα δυο» αποσαφήνισε: «Η ισχύουσα νομοθεσία δεν μπορεί να καλύψει αυτό το κενό, διότι προβλέπει ότι πρέπει ένα μεγάλο ποσοστό των εκλεγμένων βουλευτών να έχει διωχθεί ή να έχει ασκηθεί δίωξη εναντίον τους (…) Χρειάζεται ενδεχομένως νέα νομοθετική ρύθμιση. Εάν εκπέσουν οι 12 βουλευτές των Σπαρτιατών, δεν τίθεται θέμα χρηματοδότησης. Και εξ όσων αντιλαμβάνομαι η πρώτη δόση πρόκειται ούτως ή άλλως να καταβληθεί το 2024, οπότε δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Θα λυθεί αυτομάτως, εάν θελήσει η Βουλή να θεσπίσει σχετική ρύθμιση. Είναι εξαιρετικά λεπτό. Δύσκολο. Με ποια κριτήρια; Έχω την εντύπωση ότι δεν μπορεί να αποσυνδεθεί η όλη συζήτηση από την έκβαση της δίκης στο Εκλογοδικείο».
Για το τι μπορεί να συμβεί με τις 12 έδρες του κόμματος, εφόσον αυτό εκπέσει, τόνισε: «Υπάρχει κώλυμα. Εμείς το λέμε αυτό “κώλυμα εκλογιμότητας”. Δεν μπορούν να εκλεγούν. Αυτό μπορεί να το απαγγείλει το εκλογοδικείο, στο οποίο, εξ όσων γνωρίζω υπάρχουν αυτή τη στιγμή αρκετές προσφυγές υποψήφιων βουλευτών, εκείνων των πολιτών σε εκλογικές περιφέρειες, όπου εξελέγησαν κάποιοι από τους 12. Το Εκλογοδικείο τους αμέσως προσεχείς μήνες θα εξετάσει αυτές τις ενστάσεις και αν κρίνει ότι πράγματι πίσω και από τους Σπαρτιάτες, όπως πριν από τους Έλληνες είχε κρίνει, κρύβεται ο ίδιος ο καταδικασμένος, τότε είναι προφανές ότι θα εκπέσουν.
(…) Ο νόμος περί Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, δηλαδή περί εκλογοδικείου, ότι το δικαστήριο μπορεί να διατάξει την αποκατάσταση της ομαλότητας ύστερα από αναδιανομή των εδρών».
Πλέον, οι προσπάθειες του Βασίλη Στίγκα έχουν επικεντρωθεί στο να βγει μία κοινή δήλωση ότι οι «Σπαρτιάτες» δεν είναι ναζιστικό κόμμα, ενώ ανάμεσα στα στοιχεία που αναμένεται να καταθέσει αύριο ο Βασίλης Στίγκας, στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, θα είναι κι ένα ηχητικό μήνυμα με απειλές κατά του ίδιου και της οικογένειάς του.
Υπενθυμίζεται, ότι ο πρόεδρος του κόμματος, την περασμένη Πέμπτη 31 Αυγούστου, κατά την συζήτηση στην Βουλή για τις πυρκαγιές, ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του, με αφορμή την απουσία όλων των βουλευτών του από τα έδρανα: “Οι κύριοι που λείπουν σήμερα είναι καθοδηγούμενοι και ποδηγετούμενοι από εξωκοινοβουλευτικά κέντρα. Το λέω με το θάρρος της γνώμης μου. Τα κέντρα αυτά παραπέμπουν σε Greek Mafia και Δον Κορλεόνε”.
Ο Βασ. Στίγκας είπε, μεταξύ άλλων, σήμερα το πρωί, στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, σχετικά με τις δηλώσεις του περί Greek Mafia: «Οταν ένας άνθρωπος βγάζει μία ανακοίνωση εξ ονόματος άλλων και δεν είναι έτσι, θέλει να επιβληθεί με τον δικό του τρόπο. Αυτός ο τρόπος ξεκάθαρα θυμίζει μαφία».
Που θα πάνε οι έδρες αν το Κόμμα ακυρωθεί;
Πώς θα μοιραστούν οι έδρες των Σπαρτιατών στη Βουλή, αν το Εκλογοδικείο τους κηρύξει έκπτωτους και υποδείξει να μοιραστούν αναλογικά οι 12 έδρες τους στα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα;
Σύμφωνα με τον έγκυρο πολιτικό αναλυτή και δημοσκόπο Νίκο Καρδούλα, από
τις 12 έδρες των Σπαρτιατών, οι 6 κατανέμονται στη ΝΔ που φθάνει τις 164, οι 3 στο ΣΥΡΙΖΑ που φθάνει στις 50, η μία στο ΠΑΣΟΚ που φθάνει στις 33, η μία στο ΚΚΕ που φθάνει στις 22 και η μία στην ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ που φθάνει στις 9 και συγκεκριμένα αλλάζουν οι έδρες στις παρακάτω εκλογικές περιφέρειες:
Στην Α΄ Αθηνών κερδίζει μία έδρα η ΝΔ.
Στο Βόρειο Τομέα Αθηνών κερδίζει μία έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στο Δυτικό Τομέα Αθηνών κερδίζει μία έδρα το ΚΚΕ.
Στο Νότιο Τομέα Αθηνών κερδίζει μία έδρα η ΝΔ.
Στη Β΄ Πειραιώς κερδίζει μία έδρα η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.
Στην Ανατολική Αττική κερδίζει μία έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Αιτωλοακαρνανία κερδίζει μία έδρα η ΝΔ.
Στην Αχαΐα κερδίζει μία έδρα η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.
Στην Ημαθία κερδίζει μία έδρα η ΝΔ και χάνει μία έδρα η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ.
Στο Ηράκλειο κερδίζει μία έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Α΄ Θεσσαλονίκης κερδίζουν από μία έδρα το ΚΚΕ και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και χάνει μία έδρα η ΝΔ.
Στη Β΄ Θεσσαλονίκης κερδίζει μία έδρα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Στα Ιωάννινα κερδίζει μία έδρα η ΝΔ και χάνει μία έδρα το ΚΚΕ.
Στη Λάρισα κερδίζει μία έδρα η ΝΔ.
Η ΝΔ κερδίζει μία επιπλέον έδρα στο Επικρατείας, την οποία χάνει η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.
Η απόφαση του Εκλογοδικείου αναμένεται μέσα στο 2024 και λογικά πριν την διεξαγωγή των Ευρωεκλογών.
Η Πέλλα σε μια πρώτη ανάγνωση δεν αντιμετωπίζει κάποια αλλαγή αλλά σίγουρα το γεγονός ότι θα έχουμε κάποιες καραμπόλες, αναζωπυρώνει τις φήμες που υπάρχουν για νέα πρόσωπα στην Βουλή. Για παράδειγμά στη Βουλή θα μπεί η Φωτεινή Πιπιλή της ΝΔ. Η κα Ξενογιανακοπούλου από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Από πλευράς ΚΚΕ ο Γιώργος Πέρρος. Ο Τάσος Γαϊτάνης από πλευράς ΝΔ. Από πλευράς Πλεύσης Ελευθερίας ο Χρήστος Αρίδας. Ο Χρήστος Σπίρτζης από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. ο Κος Λιβάνιος απο πλευράς ΝΔ. Ο Ανδρέας Ρερκλής από την Πλεύση Ελευθερίας. Στην Ημαθία τωρα κερδίζει μια έδρα η ΝΔ με την Στέλλα Αραμπατζή και χάνει μια η Ελληνική Λύση με τον Βασίλειο Κοτίδη. Άρα στην γειτονικό νομό θα έχουμε 4-0 υπέρ της ΝΔ. Ο Σωκράτης Βαρδάκης από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η καραμπόλα στην Α Θεσσαλονίκης με τον Διαμαντή Γκολιδάκη να χάνει την έδρα για την Νέα Δημοκρατία και να εκλέγονται Βουλευτές οι Χαράλαμπος Παναγιωτίδης της Ελληνικής Λύσης και ο Ιωάννης Δελλής του ΚΚΕ που ήταν και παλαιότερα Βουλευτής. Βουλευτής θα γίνει ο Αθανάσιος Γκλαβίνας του ΠΑΣΟΚ. Στη Βουλή θα επιστρέψει ο πρώην Υφυπουργός Γιώργος Αμυράς ενώ εκτός θα μείνει από το ΚΚΕ ο Πάκος Έξαρχος. Βουλευτίνα θα είναι η Ειρήνη Καραλαριώτου από την Λάρισα με τη ΝΔ όπως και η Μαρία Πολύζου από τη ΝΔ. Τέλος εκτός Βουλής θα μείνει απο την Πλεύση Ελευθερίας ο Αλέξανδρος Καζαμίας.
Ξεκάθαρο προβάδισμα για Μητσοτάκη και Νέα Δημοκρατία σε νέα δημοσκόπηση
Ενδιαφέροντα στοιχεία για το πολιτικό σκηνικό παρουσιάζει η νέα δημοσκόπηση της Alco, καθώς δίνει προβάδισμα 20,6 μονάδων στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχει και το ακραίο ενδεχόμενο να έχουμε επαναληπτικές εκλογές παράλληλα με τις Ευρωεκλογές σε όλη την Επικράτεια ώστε να υπάρξει σωστή αντιπροσώπευση των Κόμματων και μάλιστα μια εκλογική διαδικασία που θα γίνει με λίστα.
Στη μέτρηση της Alco, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Alpha, επιβεβαιώνεται η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς οι πολίτες εμπιστεύονται τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ως πρωθυπουργό σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τους λοιπούς πολιτικούς αρχηγούς.
Η ΝΔ όχι μόνο κινείται σε ποσοστά κοντά σε εκείνα των εθνικών εκλογών αλλά ανεβάζει κιόλας τα ποσοστά της σε σχέση με την έρευνα του Σεπτεμβρίου. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει κι άλλο (σχεδόν δύο μονάδες) ενώ το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να ανεβαίνει, όπως και το ΚΚΕ.
Στη δημοσκόπηση αποτυπώνεται επίσης το πόσο επηρεάζει τα νοικοκυριά το ράλι στις τιμές τροφίμων, το πόσο εμπιστεύεται ο πολίτης τα μέτρα της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Πρόθεση ψήφου
Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ κινείται 34,1% (από 32,3%) ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 13,5% (από 15,3%), ενώ το ΠΑΣΟΚ με 12,7% και το ΚΚΕ μς 8,6% ανεβάζουν τα ποσοστά τους.
Εκτίμηση ψήφου
Ερωτηθείς σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της Alco Κωστας Παναγόπουλος ανέφερε ότι στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ θα εκινείτο στο 38,%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 15%, το ΠΑΣΟΚ κοντά στο 14% και το ΚΚΕ κοντά στο 10% .
Ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύονται οι πολίτες για πρωθυπουργό
Οι πολίτες επιλέγουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ποσοστό 37%, δείχνοντας ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπό του παραμένει αδιατάρακτη. Τον Στ. Κασσελάκη απαντά το 8%, τον Ν. Ανδρουλάκη 7% ενώ «κανέναν» απαντά το εντυπωσιακό 30%.
Η ακρίβεια παραμένει νούμερο ένα πρόβλημα για τους ερωτηθέντες.
Το 46% απαντά ότι δεν βοηθούν «καθόλου» τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια. Το 33% απαντά «λίγο».