«Ανάσα ζωής» για τα καφενεία στην ύπαιθρο έδωσε στο… παραπέντε της ψήφισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς όσα βρίσκονται σε χωριά κάτω των 500 κατοίκων δεν υπάγονται στον τεκμαρτό τρόπο υπολογισμού του εισοδήματος.
Έστω και την ύστατη στιγμή πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, η Κυβέρνηση αφουγκράστηκε τις αγωνίες των ιδιοκτητών των καφενείων στα μικρά χωριά, αποφασίζοντας να μη τους δώσει το τελειωτικό χτύπημα και τους οδηγήσει μια ώρα νωρίτερα στο να βάλουν λουκέτο στα μαγαζιά τους.
Σε μια εποχή που σε πολλά μικρά χωριά έχουν μείνει ελάχιστοι κάτοικοι, τα σχολεία έχουν κλείσει και ο κόσμος έχει μετακινηθεί στα αστικά κέντρα, το καφενείο αποτελεί για εκείνα εστία ζωής. Ωστόσο, η επιβίωσή τους μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι, καθώς οι αυξανόμενες υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και η λιγοστή πελατεία που τους απέμεινε στη μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου, τους φέρνει αντιμέτωπους με το «φάσμα» του λουκέτου. Η ενέργεια του υπουργείου με την τροποποίηση στο φορολογικό νομοσχέδιο για τα καφενεία, είναι μεν μια θετική εξέλιξη, ωστόσο απαιτούνται δραστικά και ουσιαστικά μέτρα για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα βιωσιμότητας.
Όχι μεμονωμένες ενέργειες!
Επανειλημμένως η εφημερίδα μας έχει θίξει το ζήτημα της εγκατάλειψης και ερήμωσης της υπαίθρου και στις επιπτώσεις που έχει το κλείσιμο των καφενείων, η λειτουργία των οποίων κρίνεται ασύμφορη, γεγονός που στερεί τα χωριά από τον τελευταίο «πυρήνα» ζωής που τους είχε απομείνει.
Για να δοθούν κίνητρα όχι μόνο στους ιδιοκτήτες των υπό λειτουργία καφενείων, αλλά και σε όσους έχουν την πρόθεση να δημιουργήσουν μια νέα επιχείρηση, πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες οι Δήμοι της περιοχής.