Μικρές, τοπικές επιχειρήσεις, μεγάλης σημασίας αναδεικνύουν τον τόπο μας!
Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης άνοιξε τις πύλες της για ακόμη μία χρονιά με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία στις 7 Σεπτεμβρίου, με τις εκδηλώσεις της να διαρκούν εως τις 15 του μηνός. Όπως κάθε χρόνο αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες και εκθέτες από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Φέτος τα περίπτερα τις ΔΕΘ μετράνε περισσότερους από 1.300 εκθέτες, 25 κρατικές και διεθνείς συμμετοχές.
Ο νομός Πέλλας, όπως κάθε χρόνο συμμετέχει ενεργά και δυναμικά στις δραστηριότητες της έκθεσης, με τους συμμετέχοντες να δείχνουν ιδιαίτερη θέρμη και ενθουσιασμό, για τα όσα λαμβάνουν από τον κόσμο που τους επισκέπτεται, που γνωρίζει και δοκιμάζει τα προϊόντα τους. Οι επιχειρήσεις από το νομό μας βρίσκονται στο περίπτερο 3. Παρακάτω θα δούμε την ιστορία τους και θα τους γνωρίσουμε καλύτερα.
Vamma del Sol: Τα μοναδικά χειροποίητα πούρα στην Ελλάδα ξεκινούν από την Κρύα Βρύση
Η οικοτεχνία των αδερφών Κωνσταντινίδη παράγει τα μοναδικά χειροποίητα πούρα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι βιολογικά, διατίθενται με τέσσερις ποικιλίες στα χαρμάνια και φτιάχνονται με πολλή όρεξη και μεράκι από τους αδερφούς Άρη και Κώστα Κωνσταντινίδη από το 2012. Η ιστορία της οικοτεχνίας όμως ξεκινάει πολύ πιο πριν, σχεδόν δύο γενιές πίσω, όταν παρήγαγαν την πρώτη ύλη του προϊόντος και την παρέδιδαν στις βιομηχανίες. Όπως μας δήλωσε ο κ. Άρης «το 2012 αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε αυτό το προϊόν, με γνώμονα τις ανάγκες της αγοράς. Εξελίξαμε και μεταποιήσαμε την παραγωγή με εντελώς βιολογικό τρόπο, φτάνοντάς την στο τελικό προϊόν του πούρου, δηλαδή σε ένα 100% χειροποίητο και long filler premium προϊόν.» Η κατηγορία αυτή, ανήκει στο 1,5% της παγκόσμιας παραγωγής και ήταν σχεδόν αδύνατο να γίνει στην Ευρώπη. «Τα καταφέραμε βασιζόμενοι στα χέρια της οικογένειας, είναι ένα προϊόν που ξεκινάει και ολοκληρώνεται από εμάς»
Η Vamma del Sol έχει καθιερώσει την παρουσία της στην ΔΕΘ. Βρίσκεται ανελλιπώς εκεί από το 2013. Ο κ. Άρης τόνισε ότι οι εκθέσεις του έχουν αφήσει την καλύτερη εντύπωση. «Εκθέτουμε το προϊόν μας και παίρνουμε ανατροφοδότηση από τον κόσμο, η οποία κάθε χρόνο μας κάνει καλύτερους». Μάλιστα, μας είπε ότι υπάρχει αγοραστικό κοινό που τους γνωρίζει από τις προηγούμενες εκθέσεις, αλλά και καινούργιοι πελάτες που ενδιαφέρονται και εκπλήσσονται με την παραγωγή του πούρου στην Ελλάδα.
Ο σκίουρος του Whynut ταξίδεψε από την Αριδαία στην Θεσσαλονίκη
Η ομάδα του Whynut συμμετέχει στην ΔΕΘ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ενώ άνοιξε το φυσικό της κατάστημα στην Αριδαία τον Μάιο του 2023.
Ο Φέλιξ, ο σκίουρος, το σήμα κατατεθέν του Whynut, θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε (και να λατρέψετε) τα παραδοσιακά προϊόντα της Αλμωπίας. Παραδοσιακά ζυμαρικά, σάλτσες, μπαχαρικά, μαρμελάδες, μπάρες ξηρών καρπών και αλείμματα είναι μερικά από τα προϊόντα που μπορεί να βρει κανείς στο κατάστημα του Whynut αλλά και στο e-shop whynut.gr, μέσω του οποίου μπορείτε να παραγγείλετε τα παραδοσιακά προϊόντα από όποιο σημείο της Ελλάδας κι αν βρίσκεστε και να γνωρίσετε τις παραδοσιακές αλλά και τις πιο ιδιαίτερες γεύσεις από μικρές οικοτεχνίες της περιοχής και όχι μόνο.
Ο Νεκτάριος Καρασαββίδης, ένας εκ των δύο ιδιοκτητών του whynut, τόνισε την σπουδαιότητα των μικρών παραγωγών, των οικοτεχνιών και των παραδοσιακών προϊόντων στην ελληνική αγορά. «Ο κόσμος πλέον αναζητά την ποιότητα των προϊόντων που θα καταναλώσει. Συγκεκριμένα, βλέπουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον σε κατηγορίες χωρίς ζάχαρη, χωρίς αλάτι, πιο παραδοσιακές και γενικά αναζητούν τις πιο healthy επιλογές. Επίσης, είναι και αυτοί που ψάχνουν τις γρήγορες διατροφικές λύσεις ώστε να καλύπτουν τα καθημερινά γεύματα ή snacks που χρειάζονται χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερος χρόνος. Όντας εδώ για δεύτερη χρονιά χαιρόμαστε που ένα ποσοστό του κοινού της ΔΕΘ πλέον μας αναγνωρίζει, έρχεται να μας δει και να προμηθευτεί τα προϊόντα μας. Φέτος συναντάμε κόσμο οι οποίοι έρχονται σε εμάς καθώς μας έχουν γνωρίσει ήδη online και θέλουν να συναντήσουν εμάς και φυσικά τη μασκότ μας τον Felix από κοντά.»
«Θα λέγαμε ότι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποδεικνύεται κάθε χρόνο ως μια γέφυρα μεταξύ της παράδοσης και του μέλλοντος, προσφέροντας τη δυνατότητα στις μικρές επιχειρήσεις να αναδειχθούν.»
Πρώτη εμφάνιση για την ΗΛΙΟΣΤΑΡ στην ΔΕΘ
Η εταιρεία ΗΛΙΟΣΤΑΡ με έδρα την Φιλώτεια στην Αριδαία, δραστηριοποιείται στον τομέα της θέρμανσης και της ηλιακής ενέργειας εδώ και 38 χρόνια από το 1987! Φέρει πολλές πιστοποιήσεις και είναι και μέλος της ΕΒΗΕ. Η εταιρεία κατασκευάζει ηλιακούς θερμοσίφωνες, λέβητες ξύλου, πέλετ και ατομικές μονάδες πετρελαίου. Πραγματοποιεί εγκαταστάσεις στο νομό Πέλλας και πουλάει σε όλη την Ελλάδα. Η εταιρία πρεσβεύει αξίες όπως ο σεβασμός στο περιβάλλον, η ειλικρίνεια και η υπευθυνότητα. «Όραμα μας είναι μέγιστη δυνατή αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας σε οικιακές, βιομηχανικές, ξενοδοχειακές μονάδες, και να μπορούμε να προσφέρουμε στους πελάτες την καλύτερη οικονομικότερη λύση.»
Στην ΔΕΘ βρίσκεται για πρώτη χρονιά στο περίπτερο 3 και αυτό που μας δήλωσαν είναι ότι ο κόσμος της έκθεσης δείχνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στα προϊόντα όπως ο λέβητας και ο ηλιακός, κυρίως λόγω της ακρίβειας του ρεύματος, με σκοπό να πετύχουν την εξοικονόμηση της ενέργειας.
Το οινοποιείο Νιβουρλής από την Ίδα Πέλλας
Τα αμπέλια της οικογένειας Νιβουρλή χρονολογούνται από το 1970, με τον παππού Γιάννη να ασχολείται με την αμπελουργία, να βράζει τσίπουρα και να φτιάχνει κρασί σε μια οικογενειακή περισσότερο κατάσταση.
Η οικογένεια Νιβουρλή είναι γνωστή τα τελευταία 33 χρόνια για τα αποστάγματά της. Η τρίτη γενιά της, ο Γιάννης Νιβουρλής, αξιοποιώντας την οικογενειακή παράδοση στην αμπελουργία, δημιούργησε πριν μερικά χρόνια το επισκέψιμο Οινοποιείο Νιβουρλή στην Ίδα Αλμωπίας. Μάλιστα, αντιμετωπίζει τα κρασιά του ως οικογένεια, αφιερώνοντας την κάθε ετικέτα ξεχωριστά σε ένα μέλος της πραγματικής του οικογένειας: τους τρεις λευκούς οίνους της σειράς «Κακός Λύκος» στον πατέρα του, Τρύφωνα, στον συνονόματο μικρό του γιο και στη μητέρα του Μαρία, τον ερυθρό με την επωνυμία «Υπομονή» στη σύζυγό του Δήμητρα και τον ροζέ με το όνομα «Μούσα», στην κόρη του Μαρία-Παρασκευή.
To οινοποιείο ήδη μετρά πολλές εμφανίσεις στην ΔΕΘ αλλά και σε άλλες εκθέσεις τοπικών προϊόντων, γευσιγνωσίας και κρασιού.
Τέτοιου είδους εκθέσεις είναι πολύ σημαντικές, μας δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να συναναστραφούμε με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους που ο καθένας έχει κάτι να μας πει. Έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε και να καταλάβουμε τα προϊόντα τους, να εμπνευστούμε από την ιστορία και το μεράκι τους για αυτό που κάνουν.
Επιμέλεια άρθρου Νίκη Μαχαιρίδου