+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήΚοινωνίαΑθλητικάΓιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την Οπαδική βία;

Γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την Οπαδική βία;

Δημοσιευτηκε στις

spot_img

Γράφει ο Γιάννης Μαγκριώτης

Η έφοδος της ομάδας των φιλάθλων της Ντιναμό Ζάγκρεμπ με τις μαύρες μπλούζες, τα σκληρά επεισόδια και ο τραγικός θάνατος ενός νέου ανθρώπου, άνοιξε πάλι την συζήτηση, περιορισμένη βέβαια, για τους φασιστικούς πυρήνες που λειτουργούν στους συνδέσμους φιλάθλων πολλών ποδοσφαιρικών ομάδων, οι οποίοι τροφοδοτούν τα αντίστοιχα πολιτικά μορφώματα και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Φυσικά, ποτέ στην χώρα μας η συζήτηση αυτή δεν πάει σε βάθος, γιατί κανείς από τους φορείς των εξουσιών δεν θέλει να αποκαλυφθούν τα βασικά αίτια που παράγουν την βία και γιατί, συχνά εκδηλώνεται στους χώρους του ποδοσφαίρου, του πιο μαζικού και ταυτόχρονα του πιο εμπορικού αθλήματος, με μεγάλη κοινωνική και πολιτική επιρροή.

Κάθε φορά υπάρχουν από τους κυβερνώντες μεγάλα λόγια, συσκέψεις και εξαγγελίες. Μερικές από αυτές νομοθετούνται και κατά περίεργο τρόπο, αυτές που είναι και αποτελεσματικές, συνήθως καταργούνται, ακόμη και από την ίδια κυβέρνηση, αρκεί μόνο η αλλαγή του αρμόδιου υπουργού, γιατί δημιουργούν πολιτικό κόστος.

Αυτή την φορά υπάρχουν δυο δεδομένα, που την διαφοροποιούν από τις προηγούμενες: 

α) Οι χούλιγκαν, που προκάλεσαν τα τραγικά γεγονότα ήταν ουσιαστικά εισβολείς από άλλη χώρα, αφού υπήρχε απαγόρευση μετακίνησης οπαδών.

β) Η αποτυχία να τους αντιμετωπίσει το ελληνικό κράτος, ήταν απόλυτη και ομολογημένη και από την κυβέρνηση, που βρίσκεται στο ξεκίνημα της νέας τετραετίας της.

Θέλω να θυμίσω ότι, στον πρώτο χρόνο της προηγούμενης τετραετίας του, ο κ. Μητσοτάκης, μετά από μια κρίση στο ποδόσφαιρο, είχε καλέσει τον Πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ και μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις υπέγραψε και Μνημόνιο συνεργασίας, για την μεταφορά τεχνογνωσίας από την ΟΥΕΦΑ, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης, μετά την υπογραφή του μνημονίου, είχε δηλώσει: «Εκεί που οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν, εμείς θα πετύχουμε». 

Τώρα και πάλι δήλωσε ότι, θα ζητήσει την τεχνογνωσία της ΟΥΦΑ.

Δυστυχώς, τα αποτελέσματα των  πολυδιαφημισμένων συσκέψεων, ήταν απογοητευτικά, αποκαλύπτοντας τον επικοινωνιακό στόχο των πρωτοβουλιών του Πρωθυπουργού. 


Χθες, στις κοινές δηλώσεις του με τον Πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ, μετά τις συσκέψεις που κάλεσε, φάνηκε  η επικοινωνιακή σκοπιμότητά τους, γιατί:

1. Ο Πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, που ήρθε στην Αθήνα για τον χθεσινό αγώνα Μάντσεστερ Σίτυ-Σεβίλλης, για το Super cup, που οργανώνει η ΟΥΕΦΑ, αποδέχτηκε την δίωρη παρουσία του στο Μαξίμου, για να βοηθήσει στην επικοινωνιακή προσπάθεια του Πρωθυπουργού, δεν είπε τίποτα, πέραν του ότι ξόρκισε τους χούλιγκαν των ομάδων, που προκαλούν επεισόδια και μεταξύ των άλλων κάνουν ζημιά στην πολυεθνική οικονομική υπερπαραγωγή τους, που τελευταία, έχει και πρωταγωνιστές τα πετροδολάρια των αυταρχικών Αραβικών καθεστώτων.

2. Ο κ. Μητσοτάκης, πέρα από τις κοινότυπες γενικολογίες, για τον “αθλητισμό που ενώνει” και τον “χουλιγκανισμό που σκοτώνει”, δεν είπε τίποτα καινούριο, που δεν είναι ήδη και νομοθετημένο.

 
Υπάρχουν όμως τέσσερα σημεία των δηλώσεών του, που πρέπει να αναφέρω:

α). Η ΕΛ.ΑΣ θα κάνει τον έλεγχο στην είσοδο των κερκίδων, που φιλοξενούν φιλάθλους που μπορεί να προκαλέσουν επεισόδια, και όχι οι εταιρείες ασφαλείας που προσλαμβάνουν οι ΠΑΕ.

β). Κάθε ΠΑΕ θα έχει μόνο ένα “Σύνδεσμο Φίλων”, που θα φιλοξενείται σε χώρο της ΠΑΕ. 

γ) Οι ΠΑΕ θα πρέπει να τοποθετήσουν κάμερες στο εσωτερικό των γηπέδων, για να μπορεί η αστυνομία να ανακαλύπτει αυτούς που κάνουν επεισόδια.

Για το πρώτο σημείο θέλω να θυμίσω ότι, αυτή ήταν η θέση των ΠΑΕ, γιατί έτσι απαλλάσσονται από έξοδα και πολύ περισσότερο από την ευθύνη, όταν οι εισερχόμενοι φίλαθλοι προκαλούν επεισόδια.

Για το δεύτερο και τρίτο, πρέπει να θυμίσω επίσης ότι, είναι νομοθετημένα. Συγκεκριμένα νομοθετήθηκαν, αμέσως μετά την δολοφονία του Άλκη Καμπανού.

δ) Μελλοντικά θα μελετηθούν και νέες νομοθετικές αλλαγές, που θα αφορούν τον Ποινικό Κώδικα.

Το συμπέρασμά μου: Και να ήθελε ο Πρωθυπουργός να πάρει πιο αποτελεσματικά μέτρα, δεν το κάνει, γιατί φοβάται τους ισχυρούς ιδιοκτήτες των Ποδοσφαιρικών Ανώνυμων Εταιρειών(ΠΑΕ), που είναι και ιδιοκτήτες των ισχυρών ΜΜΕ, όπως και την εκλογική δύναμη των οργανωμένων και μη οπαδών.

Το αποκαλύπτουν και τα πολυσέλιδα υπομνήματα, που κατέθεσαν οι δυο πρόεδροι ΠΑΕ, στα οποία αναφέρονται στην οργάνωση του ελληνικού πρωταθλήματος, κατηγορώντας την ΕΠΟ, ουσιαστικά δηλαδή τις δύο άλλες ΠΑΕ, ζητώντας ταυτόχρονα από τον Πρωθυπουργό να παρέμβει δραστικά. Έτσι καταλάβαμε, γιατί δεν κάλεσε ο Πρωθυπουργός στις συσκέψεις τον πρόεδρό της, Τάκη Μπαλτάκο. Όσο για τον τρίτο πρόεδρο, αυτός με μια ανακοίνωση λίγων λέξεων, δήλωσε ότι: Συμφωνεί με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού. 

Τον εκπρόσωπο της ΠΑΕ Άρης, που επίσης συμμετέχει στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, δεν καταλάβαμε γιατί δεν τον  κάλεσε, μήπως επειδή δεν διαθέτει ισχυρά ΜΜΕ;

Δηλαδή, στο μόνο που συμφώνησαν όλοι οι πρόεδροι ήταν: Να μην έχουν ευθύνη, όταν οι χούλιγκαν των ομάδων τους, κάνουν επεισόδια και η κυβέρνηση το έκανε δεκτό. Οι ανακοινώσεις των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων, είναι καταπέλτης για αυτήν την κυβερνητική απόφαση. Δυστυχώς, την συνέχεια θα την δούμε σύντομα, ελπίζω να μην είναι και πάλι τραγική.

Προσφατα αρθρα

Σούπερ ντούμπερ εμφάνιση του ΘΑΝΟΥ ΤΖΑΝΗ

 Σε ένα απίστευτό ρεσιτάλ ερμηνείας προέβει ο γνωστός τραγουδιστής Θάνος Τζανής που αυτή την...

Ο Ν. Παρούτογλου μπήκε δυνατά και με σχέδιο στον Δήμο Αλμωπίας

Εμπρός οι μηχανές Στα κόκκινα οι ρυθμοί της Δημοτικής αρχής Αλμωπίας καθώς ο Νίκος Παρούτογλου,  έχοντας...

Γ. Στεφανίδης: Θα δώσω βάρος στην περιοχή της Αλμωπίας 

Με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας...

Η Περιφέρεια  ευημερεί, η Πέλλα υποφέρει….

Τις πταίει που η Πέλλα είναι σκαλωμένη;  Για μείωση των ανισοτήτων μίλησε  ο Πρωθυπουργός στη...

Παρομοια αρθρα

Σούπερ ντούμπερ εμφάνιση του ΘΑΝΟΥ ΤΖΑΝΗ

 Σε ένα απίστευτό ρεσιτάλ ερμηνείας προέβει ο γνωστός τραγουδιστής Θάνος Τζανής που αυτή την...

Ο Ν. Παρούτογλου μπήκε δυνατά και με σχέδιο στον Δήμο Αλμωπίας

Εμπρός οι μηχανές Στα κόκκινα οι ρυθμοί της Δημοτικής αρχής Αλμωπίας καθώς ο Νίκος Παρούτογλου,  έχοντας...

Γ. Στεφανίδης: Θα δώσω βάρος στην περιοχή της Αλμωπίας 

Με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας...